Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 5 noiembrie 2010

Viata din piata manipulata

Cu un somaj in crestere si cu pretul imobiliarelor in plonjon economia americana este dupa parerea mea mai bolnava decat oricand. Monetizarea prin credite de 1,7 trilione de dolari facuta de FED dupa venirea lui Obama la putere a avut rezultatele pe care le are o frectie facuta unui picior de lemn. Cu toate acestea Bernanke nu s-a lasat batut si a luat decizia, sprijinit de alti Beni mai mici, sa mai arunce credite in valoare de 600 de miliarde de dolari in piata.


Dupa eveniment bossul FED a mai si avut nerusinarea sa anunte intr-un interviu ca: " Resuming large-scale asset purchases should boost economic growth through lower borrowing costs and higher stock prices and that concerns about the strategy are “overstated.” adica: reluarea cumpararilor de bonduri si bunuri toxice ( nota subsemnatului) in scala larga va duce la expansiune economica prin scaderea preturilor de cost la credite si prin aprecierea pretului actiunilor de pe bursa. Ingrijorarile manifestate de unii fata de aceasta strategie sunt exagerate a mai spus Bernake in incheiere.

Seful FED traieste in opinia mea in lumea fanteziilor dar, uite ca a reusit totusi sa induca, chiar daca numai pentru o perioda mai scurta de timp, perceptia reusitei "tratamentului" in piata. Mai mult decat atat, domnia sa a recunoscut ca ceea ce il intereseaza cel mai mult este de fapt soarta burselor. In asemenea imprejurari analizele devin greoaie, asta pentru ca frenezia umana dureaza ca de obicei pana cand se termina brusc, dintr-o cauza sau alta. In mod normal o data ca cea  de azi, una de reactie, ar trebui sa influenteze piata negativ. In frenezia in care ne aflam anticiparile devin insa puerile. Perceptia celor multi este in momentul de fata ca FED va scoate economia din noroi prin cumparare de murdarii si ieftinind creditele si mai mult ( adica cat? pentru ca sub zero nu le poate duce nici chiar BEN) si cu asta basta.

Interesant este faptul ca aceste credite au fost foarte ieftine si pana acum si, chiar din aceasta cauza, eu nu-mi pot inchipui ca o scadere a preturilor lor, cu inca 0,25%, ar putea avea alt efect decat cel cunoscut si pana acum. Intr-o postare menita sa raspunda unui comentariu scriam:

Inchpuiste-ti un mediu in care toate magazinele ar vinde aur. Ba mai mult! Un mediu in care pietrele de pe strada ar fi din aur si mormanele de gunoi aruncate pe marginea strazii ar fi tot din aur.

Ce valoare ar avea intr-un asemenea mediu metalul pe care azi il numim pretios? Cam cat valoreaza si creditele lui Bernanke cred eu.

O marfa devine mai scumpa si mai dezirabila tocmai prin faptul ca ea nu se gaseste aruncata la gunoi in fiecare colt de strada. Pentru mine acest lucru este evident, dar se pare ca nu si pentru Ben, orbit ca de obicei de cifre. Bossul Fed crede asadar ca o ieftinire a gunoiului ii va amplifica cautarea si vanzarea. Sa vedem ce vor crede investitorii dupa ce se dezmeticesc, tarziu ca de obicei.


La cele spuse as mai adauga: Cine crezi ca ar fugii sa cumpere aurul de care se face vorbire in paragraful de mai sus, din magazine, in cazul in care vanzatorului iar veni idea sa-i mai scada pretul cu 0, 25%?

Logica este una, realitate poate sa fie dupa cum se vede cu totul alta, cel putin pana unul sau altul se vor arde bine la talpi. Deocamdata caldura este placuta si investitorii plini de laude la adresa FED. La grafice nu ne-am uitat de mult pentru ca sunt manipulate ordinar, dar o analiza a probabilitatilor poate fi azi totusi la locul ei.

Asta in pofida tuturor computerelor superperformante si in pofida tuturor barbosilor.  Avem asadar o data de reactie, dupa saltul mortal spre ceruri facut de burse in data de 3, dar mai ales in data de 4 niembrie. Aceste salturi au dus indicele SP 500 spre un nivel de distributie cheie care ar trebui sa-i tempereze iuresul. Revin cu grafice tocmai datorita faptului ca acest nivel, aflat la 1220, este foarte important. El va fi ca atare datatorul de ton al evolutiilor bursiere care urmeaza, tocmai prin faptul ca reprezinta o granita. Intre o posibila continuare a aprecierilor de pana acum sau, o eventuala cadere brusca a indicilor.

Preturile de inchidere din saptamanile care vin, doua sunt suficiente, ne vor ajuta sa putem intocmi planul unor analize mai de durata. Deocamdata vezi pe grafic cele doua scenarii posibile.





4 comentarii:

Informatii-economice spunea...

@Horea... Dar barbosul nu vrea ca gunoaiele, pietrele si produsele vandute de el in magazin sa fie mai cerute... el vrea ca produse reale sa fie cerute dand in schimb acele gunoaie.
Am observat si eu ieri articolul la care te referi. Mi se pare in cel mai bun caz jenant...
Totusi, sustinerea pietei bursiere e facuta atat pentru speculanti cat si pentru a pastra multimile multumite. Momentul in care bursa pica, giganti ai pensiilor dau faliment iar oamenii care au cotizat o viata intreaga ajung sa traiasca sub poduri iar acest lucru inseamna mai multe entitati pentru bailing out.

Horea spunea...

Razvan, barbosul ofera credite in schimbul gunoaielor pe care le cumpara, fara a mari cantitatea de bani tangibili asa cum cred multi. Bagandu-se si la cumparat de bonduri el incearca sa impinga spre sud dobanzile acestora, sperand ca va putea mobiliza oamenii si pe micii intreprinzatori sa ia din nou credite.

Sun absolut convins ca stie si de unde izvorasc raportatele peste asteptari. Nu din crestere economica reala ci din rationalizari. Ce rost ar mea avea atunci QE2, intr-un mediu in care cresterile economice ar fi sanatoase si evidente?

Cand pragul de durere al rationalizarilor va fi atins atunci de unde castiguri la intreprinderile listate la bursa? Barbasul face asadar in opinia mea cea ce face numai ca sa nu stea degeaba. Sunt la fel de convins ca este foarte bine informat si de situatia dezastruoasa a bancilor.

Pana urca bursa tsunamiul bancar poate intarzia, asta pana in momentul in care cineva isi va pune din nou intrebarea evaluarilor. Exact ca si data trecuta in cazul Lehman.

Informatii-economice spunea...

Pentru consistenta hai sa spunem ca prin cumparare de Bonduri de catre FED apar totusi bani noi in piata. In acelasi timp credite vechi sunt platite si noi credite sunt putine, acest lucru insemand ca desi apar bani noi in piata, dispar alti bani.
Mai mult, sa mai spunem ca in mod normal banii proaspat aruncati ar trebui multiplicati de mecanismul rezervelor fractionare, lucru care acum nu prea se intampla din cauza cererii scazute de creditare.

Ce mi se pare mie ca vrea barbosul e sa arate celor care au asteptari deflationiste (din ce in ce mai multi) si pentru care paradoxul economisirii al lui Keynes reprezinta descrierea comportamentului actual,ca banii lor se devalorizeaza asa ca ar face mai bine sa ii arunce pe piata.

Nu ma astept sa reuseasca dar daca va reusi, cred ca efectul sa fie complet diferit fata de ce isi doreste barbosul! Oamenii se asteapta acum la scaderi de preturi in intreaga lume asa ca vor sa-si protejeze economiile!

AristotelCostel spunea...

Tragand linie... dupa linie pana si tanti Veta cu Grivei cu tot au inteles ce boacana a facut Greenspan.

Ce neam de cretin ar putea persista in aceeasi greseala, impingand intreg sistemul putin mai la deal, da' tot in buza prapastiei?

"the script has always been deflation impulse... inflationary heroics... deflation impulse... inflationary heroics... deflation impulse... inflationary heroics... until one day, the final deflation and the end to the system."

sursa

Buloaca creditarii a imbogatit nomenclatorul de meserii cu "ofiter de credite, agent imobiliari, evaluator de...". Care ar fi next level? Forex player? Consilier stopluzăr? HyperOptimalEncoding Decodăr? Goldbaiăr? :)