Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 3 decembrie 2010

Aparitia unei noi zone de rezistenta

"Oricum, in curand va trebui sa asistam la o noua corectie a doalrului fata de toate valutele. Acesta din urma a urcat prea mult si prea repede, dand chiar si in cazul leului, de zona de oferta pe care am descris-o intr-o postare precedenta.Corectia pe care o va avea valuta americana va fi demna de urmarit, ea putand sa devina un ghid important in ceea ce priveste anticiparea miscarilor viitoare."



Randurile de mai sus le puteai citi in postarea "Ce sa facem prinsi intre ciocan si nicovala". Predictiile mele s-au adeverit. Dolarul si-a inceput corectia de care vorbeam la doua zile dupa articol. O data cu deprecierea dolarului am asistat ca de obicei la aprecierea burselor al aurului al euro etc. Daca te uiti la graficul afisat vei observa de indata ca indicele Sp 500 nu si-a atins tinta inferioara expusa de mine, dar ca a urmat totusi perfect traiectoria trasata cu linie albastra, aflandu-se acum din nou aproape de nivelul maxim pe care l-a atins inaintea deprecierilor din saptamanile trecute. Interesant este din nou faptul ca avem de-a face cu doua date concomitente de reactie foarte apropiate. Una in data de 5 si o data secundara in data de 8 decembrie.

Din comportamentul pe care Sp 500 l-a prezentat pana acum, exista sanse bune ca indicele sa-si atinga noua rezistenta, cea marcata cu sageata albastra, situat la nivelul de 1243.
Euforia nu numai ca nu s-a terminat ci s-a intetit, dupa publicarea unor cifre americane si dupa ce Trichet si-a deschis portmoneul, fara nici o limita bancilor, timp de trei luni, deocamdata. Inca o precizare! Citatul lui Trichet ar putea fi fost o farsa facuta de cineva. Ar putea fi fost o reactie la presiunile pe care seful BCE le-a facut asupra doamnei Merkel, facand-o pe cea din urma sa renunte sau mai bine zis sa-si diminueze pozitia fata de "bondari".

Cred acest lucru din doua motive:1) Am cautat pana mi-au plesnit urechile in Le Monde fara sa gasesc citatul. L-am gasit insa pe cel al domnului Noyer. Nici pe situl BCE nu am gasit nimic, asa ca-mi voi mentine obiceiul de-a fi sceptic fata de tot ceea ce nu este confirmat.

Oricum faptul ca Trichet a deschis portmoneul este confirmat. El a mai si negat imediat si faptul ca ar fi vorba de "quantitative easing", stiti teoria aia izvorata din Romania: daca ii zicem porcului cal, cal se face, asta cu toate ca va continua sa grohaie. Eu trebuie sa-i dau totusi dreptate domnului bancher.

Nu e vorba de QE ci e vorba pur si simplu  doar de nebunie cantitativa si inca in cantitati foarte mari. Inapoi la grafic: In momentul de fata ne aflam totusi la o rezistenta, cea de la care a fost trasata linia rosie pe care o cunosti deja demult. Sa urmarim deocamdata comportamentul acestei structuri, care, dupa parerea mea, va trebui sa respinga indicele cel putin pentru moment.

6 comentarii:

mike spunea...

o intrebare ... care credeti ca ar fi paritatea euro/usd sa zicem pe termen mediu , dupa ce se mai linistesc apele si mai scade volatilitatea asta care a fost saptamanile trecute ?

Horea spunea...

Iti faci iluzii daca te astepti la volatilitate mai mica sau la ape linistite. Piata sare dintr-o parte in alta tocmai datorita nesigurantei.

O consecinta a celor spuse este ca previziunile devin mult mai grele. Euro ar trebui oricum sa testeze cel putin 1,20 in perspectiva de timp in care vorbesti.

Sa nu crezi cumva ca Trichet a rezolvat ceva cu vorbele si cu creditul deschis. Si nici ca tarile bagate in cacat s-ar fi insanatosit in doua zile.

i-conomics spunea...

Pensii de stat si solidaritate intre generatii

http://abciconomics.blogspot.com/2010/12/pensii-de-stat-si-solidaritate-intre.html

Horea spunea...

i-conomics, sa presupunem ca ai o firma in care lucrezi tu singur. Firma ta se ocupa de analize economice dand sfaturi in acelasi domeniu altor firme in vederea cresterii rulajului monetar al acestora.

Hai sa presupunem acum ca tu faci un contract in anul 2000 cu o asemenea firma valabil 10 ani. Firma se angajeaza prin acest contract, perfect valabil si obligatoriu din punct de vedere juridic, sa-ti platesca toate serviciile facute in de cursul perioadei de derulare a contractului in 2010.

Firma ta merge bine si tu accepti contractul, gandindu-te ca, este chiar bine sa ai niste bani garantati si pusi la o parte, bani pe care altfel ai putea chiar sa-i cheltuiesti cu nechibzuinta.

Incasezi de la alte firme oricum lunar sau saptamanal banii necesari pentru traiul tau si pentru noi investitii. Firma partenara din contractul de care vorbim merge si ea bine, directorul ei iti zambeste de fiecare data din cele doua gipuri pe care le conduce cocomitent(are un picior intr-unul, altul in celalalt). Iata insa ca intr-o zi lucrurile se imput pentru firma partenera.

Directorul a cumparat gipuri in loc de sandale intregii sale familii si, in 2010, dupa ce firma a ajuns in incapaciate de plata, cel din urma este nevoit sa apara la procesul pe care pe drept cuvant i l-ai intentat in papuci gauriti.

Instanta nefiind una romaneasca, iti da in mod corect verdict favorabil tie, obligandu-l juridic pe domnul Gauroiu, fost Gipoiu sa te platesca.

Firma nu mai exista asa ca instanta e obligata sa puna sechestru pe cele 7 vile ale lui Gipoiu, pe herghelia sa de cai si de crocodili, bunuri cu care cel din urma si-a garantat imprumuturile facute pentru firma. Am o intrebare:

Te vei simti oare asistat social in cazul in care, conform unui contract absolut legal, instanta va putea scoate banii de la Gipoiu, actual Gauroiu, si te va plati? Daca nu, te-as ruga sa-mi explici si mie diferenta dintre un contract de pensii, facut cu statul si contractul din exemplul de mai sus. Deocamdata, pana ma vei lamurii cu explicatiile necesare eu voi ramane cu gura cascata.

Alice, merci pentru gandurile bune. Am fost deja contactat de firme care doreau sa faca reclame de vanzare legate de situl si de articolelel mele si le-am refuzat.

Accept doar reclame care sa nu ma implice nici pe mine, si nici articolelele pe care le scriu, tip adSens de exemplu. In momentul de fata am renuntat si la ultimele dupa cum se vede.

Seba spunea...

Horea, iti multumim pentru munca pe care o faci.
Mi-am permis sa-ti trimit ceva deosebit:

Comori spirituale - Desiderata I
Există texte fără autor, descoperite de-a lungul vremii, care conţin o înţelepciune aflată dincolo de timp şi spaţiu, valabilă în mod universal în orice fel de cultură şi civilizaţie. Ele se „pierd” uneori pentru a fi regăsite ulterior, în mod miraculos, cu o putere de penetrare a minţii umane crescută uluitor! Un astfel de text a fost descoperit în biserica Sfîntul Paul din Baltimore, fiind datat în anul 1693. Este denumit simplu „Desiderata I”. Iată-l:

"Mergi în pace pe drumul tău, prin larmă şi grabă
Şi aminteşte-ţi că tăcerea este Pace.
Pe cît se poate, fără să-ţi pleci capul
Fii prieten cu semenii tăi; exprimă-ţi adevărul tău.
Cu calm şi limpezime, ascultă-i pe ceilalţi,
Chiar şi pe cei mai plictisitori şi pe cei mai ignoranţi.
Şi ei au ceva de spus.

Fugi de omul cu vocea ridicată şi autoritară;
El păcătuieşte împotriva Duhului.
Nu te compara cu ceilalţi, de teamă să nu devii făţarnic
Sau plin de amărăciune.
Căci întotdeauna vei găsi alţii mai buni
Şi alţii mai răi decît tine.
Bucură-te de succesele tale, dar şi de planurile tale.

Iubeşte-ţi munca, oricît ar fi de umilă,
Căci ea este un bun sigur într-o lume nesigură.
Fii înţelept în afaceri, căci lumea este înşelătoare.
Dar să nu uiţi nici că există virtute,
Că mulţi oameni urmăresc un ideal
Şi că eroismul nu este un lucru atît de rar.
Fii tu însuţi şi mai ales nu fi prefăcut în prietenie,
Iar dragostea nu o aborda cu cinism, căci
În ciuda vicisitudinilor şi a dezamăgirilor,
Ea este la fel de plină de viaţă ca şi iarba pe care păşeşti.

Înclină-te în faţa inevitabilei treceri a anilor
Lăsînd în urmă, fără regrete, tinereţea şi plăcerile ei.
Să ştii că, pentru a fi tare, trebuie să te pregăteşti
Dar nu ceda în faţa temerilor himerice
Pe care le zămislesc adeseori oboseala şi singurătatea.
Dincolo de o disciplină plină de înţelepciune,
Fii bun cu tine însuţi.
Şi tu eşti fiul universului, la fel ca arborii şi stelele.
Ai şi tu locul tău.
Orice ai crede, este clar
Că universul îşi vede de drumul lui aşa cum se cuvine.

Fii deci împăcat cu Dumnezeu, oricine ar fi El pentru tine;
Şi oricare ţi-ar fi povara şi aspiraţiile
În zgomot şi confuzie, păstrează-ţi sufletul în pace.
În pofida necazurilor, a trudei, a visurilor risipite,
Viaţa rămîne frumoasă.
Fii prudent. Urmăreşte să fii fericit!

Horea spunea...

Seba multumesc pentru gabdurile bune dar trebuie sa te informez totusi ca eu nu sunt religios. In rest, cred in adevar si in superioritatea unei societati cladite pe principii morale.