Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 13 decembrie 2010

Ce sa facem prinsi intre ciocan si nicovala?( continuare)

Oamenii de pretutindeni sunt foarte des preocupati de lucrurile pe care trebuie sa le faca pentru a rezolva o problema sau alta. Intr-un comentariu pe care l-am scris pe blogul doamnei Vass, atunci cand consiliera premierului cauta solutii economice de iesire din criza, am fost probabil singurul care am incercat sa intorc problema. Am incercat sa o privesc dintru-un unghi total diferit, venind in acelasi timp cu exemple concrete ale unor lucruri care nu ar trebui sa fie facute, incercand sa demonstrez ca: uneori a nu face ceva poate fi mult mai benefic decat a face.

Ati citit bine! Paleatia nu se aplica doar in medicina ci pretutindeni. Nu da spaga, nu lua spaga, nu mintii si nu fura sunt doar cateva dintre lucrurile care ar putea schimba total peisajul si traiul oamenilor din aceasta tara. Observi desigur caracterul absolut paleativ a celor spuse. Nu te lua dupa cele spuse la televizor este un alt exemplu elocvent in acest sens, cei care au cumparat euro de frica "1 euro=7 lei" stiu bine acum despre ce vorbesc. Intelege ceea ce faci si prin aceasta incearca sa intelegi ca: orice miscare, cat de mica, facuta de oricine, are drept rezultat intotdeauna si un efect. 

Din motive lesne de inteles efectul unei miscari poate deveni devastator, in timp ce pasivitatea, in mod paradoxal si de multe ori, poate deveni solutia suprema a problemei. Am incheiat dupa cate iti mai amintesti postarea precedenta cu acelasi titlu ca si cel actual cu urmatoarea intrebare: 

De ce sa nu economisim atunci in euro, yen, yuan sau chiar lei?

Iata de ce, atentie insa! Subliniez  inca o data ca parerile expuse sunt strict personale, netrebuind astfel sa fie impartasite de nimeni. Oricum, ele pot fi aplicate de catre oricine, chiar si de cei cu bani mai putini. Nu este totuna sa ai in buzunar hartie igenica in descompunere sau sa ai totusi una mai de calitate, cel putin pe termen mediu, in perspectiva de cca. un an am putea spune in momentul de fata.

Ca articolul sa poata fi cat mai complet posibil voi continua aici cu o predictie, pentru ca mai apoi, sa-mi motivez rand pe rand afirmatiile, privind modul de economisire accesibil oricarui cetatean roman. Sa incepem cu inceputul:

Spuneam intr-o postare precedenta ca anul 2011 va trebui sa ne aduca o minima bursiera temporara. Aceasta afirmatie ar trebui sa implice o cadere destul de brusca a burselor de la nivelele actuale, durata preconizata al acesteia trebuind sa fie in opinia mea cca. 6-9 luni. Redresarea temporara a burselor va trebui sa fie urmata de o noua depreciere, rezultataul final fiind inecarea tuturor celor cu credite si inceperea unei noi ere. Atentie! Fiecare declin bursier aduce dupa sine un declin econonic, care isi arata efectele cu intarziere de pana la 6-7 luni, asta in cazul in care pana atunci nu va izbucni un razboi. Cei cu cash isi vor putea investi banii in lucruri ale caror valori vor trebui sa creasca din nou in era care urmeaza. Procesul de reinflare va da rezultate ca de obicei doar atunci cand psihologia umana ii va tine partea.  Ca sa nu ne avantam in predictii pe care eventual nu le vom mai trai ma voi ocupa in aceasta postare doar de anul 2011.

Revenire economica? Prea putin probabil cu tot Boc si FMI, asta doar pentru simplul fapt cu lumea nu a plonjat inca. Plonjonul a fost amanat de bufonariile prestate de cei de la putere, acestia din urma reusind sa sustraga atentia publicului, cel putin pentru moment, de la realitatatea inconjuratoare.

In lume: China in inflatie cu un balon imobiliar tipic celui pe care l-am vazut in Romania, numai ca de 1000de ori mai barosan. Cand acest balon se va sparge, pentru ca se va sparge, repercursiunile asupra lumii nu se vor lasa asteptate. Comoditati precum aurul petrolul etc. vor trebui sa scada in pret asa cum vor scade si preturile materialelor de constructii. Scaderea acestor preturi va lovi Australia si Aamerica Latina, intr-o masura mai mica Canada.  Citeste si minuneaza-te! In momentul de fata conform unor cifre oficiale absolut credibile 60% din economia Chinei o constituie imobiliarele, in timp ce exporturile raspund de doar 5%. Toate acestea  intr-o tara care si-a avut, cel putin la inceput, boomul economic bazat pe export.

O contractie a Chinei va lovi direct si Europa un exportator important catre tara asiatica. Beneficiarul celor descrise va fi in opinia mea si paradoxal SUA si dolarul. Americanii vor avea materie prima mai ieftina fiind in acelasi timp si mai putin dependenti de piata Chineza. Yuanul chinezesc va vea in cazul unui scenariu ca cel anuntat de pierdut. Desi intr-o economie sub comanda, chinezii nu-si pot permite o crestere exagerata si abrupta a dobanzilor, pentru ca printr-o asemenea manevra si-ar lega singuri streangul de gat.  
Ca o consecinta eu personal nu m-as baga la imobiliare si nici la yuan.

Japonia: Are cele mai mari datorii din lumea industrializata. 90% din imprumuturile statului s-au facut  pana acum de la populatie, o populatie care devine tot mai imbatranita. La un moment dat Japonia va fi obligata sa iasa pe piata externa pentru a lua imprumut. Atata timp cat un investitor poate obtine dobanzi duble pana si in SUA nu vad de ce ar fi idiot ca sa-si imprumute banii Japoniei pentru mai putin. Un salt al dobanzilor la care Japonia se va putea imprumuta devine astfel un scenariu foarte probabil. Intr-un asemenea scenariu Japonia va avea doua alternative: 1) Falimentul 2) tiparirea de bani tangibili din moment ce creditele nu mai au cautare de 20 de ani. Rezultat: inflatie si slabirea yenului, mai ales fata de dolar.

Europa: Una sau mai multe tari vor trebui sa dea faliment tinand cont de datoriile imense care apasa pe umerii multor state, in timp ce  revenirea economica de care ar fi nevoie ramane in momentul de fata doar un vis, vezi scenariul chinezesc. Populatia din Europa este si multicolora, personal nu-i vad pe nemti sacrificandu-se la infinit pentru excesele celor iresponsabili. Ca o consecinta intr-o democratie ca cea germana poporul va avea un cuvant de spus, mai ales atunci cand isi va vedea buzunarele golite de catre tari precum Grecia, Irlanda Spania etc. Nici in privinta Irlandei nu exista azi vreo certitudine. 

Noul guvern ar putea foarte bine sa fie presat de catre popor, ca si cel din Islanda, sa se sterga pe dos cu intelegerile semnate de guvernul precedent. Ca o consecinta: problemele europene se afla azi intr-o faza foarte indepartata de o rezolvare plauzibila si acceptabila din punct de vedere economic.

Romania si leul: Taxele si sacrificiile impuse populatiei de catre salvatorul Boc, intr-o economie care a fost bazata aproape in totalitate pe consum, vor pune frane serioase in calea unei reveniri  economice sanatoase, asta chiar daca nu am mai tine cont de ceea ce se intampla  in restul lumii. Datoriile Romaniei nu sunt totusi in momentul de fata alarmante, comparativ cu alte state. Lipsa unei cresteri economice sanatoase ( din ce si cu cine de fapt?) vor obliga insa orice guvern din viitor la noi imprumuturi, imprumuturi de genul celora care nu costa un leut, dar care vor trebui sa fie platite cu dobanda si in valuta straina. 

Fata de dolar si chiar fata de francul elvetian sau coroana norvegiana leul ar trebui sa fie ca atare fara sansa. Fata de un euro care sangereaza leul ar putea bate pasul pe loc putand sa aiba chiar tendinte de apreciere, asta tinand cont si de faptul ca tentatia de ridicare a preturilor facuta de mulgatori, fara pornirea creditarilor ,va avea drept efect un consum scazut si capete de mulgatori lovite de perete. Observa! Tendinta de crestere a preturilor se manifesta doar la marfurile absolut necesare. Chiar si la aceste marfuri mancaul din Romania si-a redus consumul cu 25%, o cifra deloc neglijabila. 

Daca in 2011 guvernul va mai veni si cu accise crescute, secondate si de alte biruri, un lucru foarte probabil, politicienii vor fi singurii care isi vor mai permite sa intre in magazin. Pana si milionarii de carton au inceput sa aiba probleme cu facuturile( sursa Capital), cele pe care trebuie sa le platesca pentru castelele construite din furt. Asa numitul om de afaceri, sunt desigur si putine exceptii, devine om de desfaceri, atunci cand laptele din sanul statului s-a terminat. Hai sa mai traim asa cum am trait si pana acum, bucurandu-ne de faptul ca democratia originala l-a suspendat pe Geoana si, ca aceiasi democratie, va aduce un suflu nou, izvorat din plamanii vesnic vechi ai UDMR, prin plecarea domnului Marko.

8 comentarii:

i-conomics spunea...

@Horea:

China: Chiar daca o sa aibe o scadere a imobiliarelor, nu cred in scenariul tau. Aceasta tara are nevoie masiva de dezvoltare, de locuinte, de ori si ce, va mai creste mult timp. Nu trebuie sa uiti de rezervele internationale ce in caz de nevoie pot fi folosite pentru a trece de ori si ce impas temporar.

Japonia: De acord.

Europa: Nu sunt de acord, nu cred ca vor exista falimente statale, riscul de contagiune va fo [rea mare. Vezi articolul meu.... cred ca Europa va merge pe drumul Americii, tiparire de maculatura pe fata sau nu. Germania nu are incotro.

Romania: in 2011 in lipsa unei schimbari majore in bine sau in rau.. in "vest"... economia romaniai cel mai probabil va stagna (+/- 1%).


~~~~~~~~~~~~~

Influente Externe

http://abciconomics.blogspot.com/2010/12/influente-externe.html

MadMax spunea...

Horea, nu stii vreun gropar?
Ar avea de lucru:
http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/8197780/The-eurozone-is-in-bad-need-of-an-undertaker.html

AristotelCostel spunea...

@i-conomics

Instinctu' meu de fată mare nu mă-nşeală... aşa că doar spune-ne ce vor face emobiliarele... pentru a completa pachetu'. :)

kaboom spunea...

Si eu banuiesc ceva...trebuia sa apara odata si p'acilea propaglanda...dar se vedem prognoza imo...
PS
@Aristotel:www.observatorcultural.ro/Marius-OPREA*authorID_114-authors_details.html

cristian dogaru spunea...

horia, si eu ma astept la un picaj, dar de ce in 2011 si nu in 2012? nu ar fi pacat ca o astfel de data cu conotatii catastrofice sa nu fie exploatata de marii ingineri financiari? cred ca atunci ne vom apropia si de o crestere a dobanzilor prin sua, ceva faliemnte suverane prin europa, ar fi pacat ca s&p sa nu plonjeze dupa ce face un triple top 1999-2007-2011, etc....asa ca eu astept ca "sfarsitul lumii" sa bage in sperieti si bursele

Anonim spunea...

@i-conomix china are nevoie de locuinte,de dezvoltare,etc...pai si romania are nevoie de locuinte etc,iar inlocuim dorinta cu putirinta? si eu am nevoie de un porsche si un mansion ca al lui hefner

Horea spunea...

Cristi, ingineriiile financiare nu influenteaza bursa decat pentru moment, ca si stirile de fapt, ciclurile psihologice ale omului da.

Daca prezumtiile mele sunt corecte in 2011 la sfarsitul anului sau cel tarziu in 2012 la inceput, doua asemenea cicluri mai mici vor da de un fund. Eu am mai vorbit dupa cate iti amintesti intotdeauna de o depresiune si nu de criza economica.

Asta ar trebuie sa implice probleme economice cu o durata mult mai lunga de timp. Ca atare eu vad reveniri bursiere precum si vise de reveniri economice temporare in acest interval, pana cand totul va fi facut praf in cele din urma.

Anonim, ma bucur sincer atunci cand vad ca mai exista oameni care gandesc si in aceasta tara.

i-conomics spunea...

@Anonim:

China are excedent impor export, china are o baza enorma de productie, are de unde sa isi construiasca singura ceea ce oameni ce lucreaza isi doresc. In romania degeaba exista dorinta de locuinte daca in tara asta nu se fabrica nimica. Daca vin strainii si ne construiesc ceva, bine merci.. dar tot de geba.. atit timp cit nu construim noi insine nu o sa avem cu ce platii ceea ce construim.

Diferenta intre China si Romania... este enorma.. nu merita comparatie!