Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 17 decembrie 2010

Efectul marului stricat

Spuneam de mai multe ori ca natura noastra este fantastica. Un singur mar stricat, pus intr-un sac plin cu mere sanatoase, le poate strica pe toate celelalte. Pentru ca suntem cu totii o parte a naturii, legile ei nu pot sa nu ne afecteze. Iata si rezultatul.

"Merele" stricate din periferia Europei incep sa aiba efect asupra fructului suprem, Germania.
Dobanda bondurilor din aceasta tara au inceput sa salte  si ele lovite de nesiguranta in care se scalda zona intreaga. Va supravietui oare moneda euro? Probabil ca da dar nu in forma actuala. 

Doamna Merkel este supusa unor atacuri furibunde de catre politicieni fiind acuzata de faptul ca nu este o aparatoare inversunata a zonei. Visatorii si aparatorii bancilor cauta un tap ispasitor molipsiti probabil de sindromul romanesc. Doamna Merkel este in opinia mea in primul rand nemtoiaca si nu banctoaica. Orice guvern din Germania va trebui pana la urma sa tina cont de doleantele populare. Doamna Merkel a incercat sa faca acest lucru, dar, iata ca, banda hotilor a ridicat barda asupra capului cancelarului German.

Pe mine acest fenomen nu ma mira tinand cont de presiunile pe care le fac cu siguranta bancile afundate in balega, cele expuse pe lista pe care am publicat-o ieri. Cantona a esuat si el dar bulgarul a pornit in opinia mea, asta pentru ca trendurile nu se nasc asa deodata. Graficele pe care le expun vorbesc si ele de la sine. Primul arata saltul bondurilor Germane demonstrand neincrederea care a inceput sa-i infecteze pe investitori, fata  de chiar si cei care pana acum au fost cotati cu marje foarte inalte de credibilitate. Marul putred incepe sa-l infecteze pe cel breaz. 

Dobanzile japoneze au inceput sa urce si ele conform asteptarilor pe care le-am avut exercitand presiunea asteptata asupra yenului.
Observa! Ceea ce se intampla este in opinia mea semnalul unei boli serioase.


Dobanzi in crestere, yen in scadere, (observa diferenta dintre linia alba si cea portocalie, reprezentand dobanda, respectiv valuta) un lucru pe care am mai incercat sa-l explic: nesiguranta si nicidecum crestere economica la care viseaza expertii iesiti din boscheti. 

Colac peste  pupaza ultimul grafic pune punctul pe i. El demonstreaza ca asigurarile care se pot face privind un eventual faliment al tarilor suverane (linie gri) sunt mai scumpe decat asigurarile privind eventualele falimente ale unor corporatii (linie portocalie).
Ti se pare normal? Mie nu! Pana acum o tara suverana era cotata ca cel mai sigur lucru de pe pamant, alternativa falimentului ei fiind aproape exclusa in totalitate. Tocmai din aceasta cauza s-au aruncat "bondarii" in obligatiuni de stat, o afacere care in momentul de fata, trebuie sa le dea dureri insuportabile de stomac. In Roamnia circul continua ca de obicei. Doar dupa cateva zile de la vizita facuta in Iad, Ponta se leapada din nou de Scaraotchi. Un adevarat "demorocrat" liderul actual al PSD.

Citeste pe Renne un articol medical care ar putea sa te intereseze. Este despre hiperventilatie, un sindrom care pare a nu fi cunoscut in Romania. Super medicii care vor sa ne paraseasca si sa cucereasca apusul cu renumita medicina romaneasca, par sa diagnostizeze aceasta boala ca fiind epilepsie. Daca vor face asemenea boacane si in cruciada lor europeana ar putea sa fie zvarliti cu coada intre picioare inapoi spre plaiurile mioritice. Norocul este totusi ca, expertii cu un carnat de titluri, cei care pun asemenea diagnsotice, raman din fericire pentru vestul salbatic pe loc. Raman desigur din dragoste de tara si pentru ca vor sa se sacrifice, acceptand  in acelasi timp si salariile  de mizerie din care si-au cumparat jipuri si castele. Vor sa ne trateze doar pe noi, pe romani, din pura iubire si sacrificiu. Cei care pleaca pana la urma au fost si sunt asadar tinerii. Care au  totusi sansa sa se specializeze acolo la fata locului.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Imi place noua imagine a blogului dar mai ales informatiile de pe el.

Horea spunea...

Anonim, merci

AristotelCostel spunea...

deci s-a inchegat o echipa?

Horea spunea...

Costel, exista in Romania echipe? Eu ma simt inchegat de mult.

mike spunea...

treaba e clara , creditatii masiv in frunte cu Grecia vor default pe cand creditorii ( Germania ) nici nu vor sa auda de asa ceva , viitorul e greu de anticipat dar pana la urma cineva dintre ei trebuie sa piarda ...