Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 16 decembrie 2010

Un pic din mai multe

Uitat-te putin la graficul afisat reprezentand expunerea bancilor in diferite tari. Observa cum o tara precum Spania, aflata la marginea prapastiei, mai are si o groaza de banci expuse la datorii, exact spre tarile care se afla deja infundate in prapastie, precum Grecia Irlanda etc. Inchipuieste-ti ca ai ramane fara servici, ca te-a lasat nevasta, dar, pe langa asta, mai inchipuieste-ti si ca ti-ai imprumutat toti banii pe care i-ai avut atunci  cand iti mergea bine unor vecini care au murit sau care se afla in momentul de fata pe patul de moarte. Cat de bine crezi ca-ti va merge din punct de vedere economic in perioada urmatoare? Marcat cu verde Spania, datoriile bancilor spaniole marcate cu rosu, asta pentru a scoate in evidenta incalcitura in care se afla problemele europene.

Pentru ca imi place barbosul hai sa-l mai citam odata. Cu acelasi citata pe care l-am expus si l-am tradus in functie de necesitati intr-o postare precedenta:

Bernanke: Well, this fear of inflation, I think is way overstated. We've looked at it very, very carefully. We've analyzed it every which way. One myth that's out there is that what we're doing is printing money. We're not printing money. The amount of currency in circulation is not changing. The money supply is not changing in any significant way. What we're doing is lowing interest rates by buying Treasury securities. And by lowering interest rates, we hope to stimulate the economy to grow faster. So, the trick is to find the appropriate moment when to begin to unwind this policy. And that's what we're gonna do. 

Mancacaiar mosu barba! Zashia ca cumpara hobligatiuni ca sa cobare dobanda. Na ui pe grafic shi-o facut curva. Shio radjicat crashi cacand trabuia sa ii lase jios.

Observa decalajul dintre timingul schimbarii trendului (rosu si galben) la dobanda de 30 de ani si la dobanzile de 5 si 10 ani, intervalul la care FED este presupus sa se bage. Piata a interpretat pana acum cresterea dobanzilor ca fiind un semn de sanatate economica, scotandu-i din boscheti pe musterii care vad din nou bursa in luna. Eu vad cresterea dobanzilor ca un semn de nesiguranta, de ce ai fi magar sa iesi altfel din obligatiuni exact atunci cand FED se pregateste sa se bage? Vom vedea pana la urma cine va avea dreptate? Personal cred ca simt miros de barbierit. Iata inca o dovada foarte clara pentru cei ce au ochi sa vada, despre faptul ca FED nu poate influenta piata.

In Romania opozitia vrea sa duca tara in "derapaj" conform spuselor domnului presedinte. Acesta  din urma continua asadar cu smecheriile de tip dambovitean, cele despre care ii povesteam si lui vala intr-un raspuns dat unui comentariu. Ca de obicei, domnul presedinte este la volanul autobuzului, dar il acuza in stil dambovitean de derapaj, pe soferul care doarme acasa linistit in pat, pe cel care va trebui sa vina si sa-i faca schimbul. Noi cei care nu avem balega in ochi cunoastem desigur foarte bine si calitatea  soferilor care dorm, au aceeiasi calitate ca si domnul presedinte, altfel tara nu s-ar afla acolo unde se afla.

Oricum, a acuza pe cineva de derapaj atunci cand esti tu la volan nu mai este doar smecherie, ci un siloz intreg de nesimtire romaneasca. Intre nesimtiti asemenea lucruri marunte trec insa neobservate. Ati vazut desigur si vizita ingerului "salvator", Ponta, in iad. Eu nu pot decat sa mai repet o data: cu asemenea soferi vei avea o calatorie ca atare.

Soferi, barbosi, bonduri, banci, ce face insa bursa? Iti expun un grafic, zilnic de aceasta data, ca sa vezi si mai bine cele intamplate. Exactitatea cu care indicele SP 500 a fost respins de nivelul expus de mine este zguduitoare. Observa si prima respingere temporara ( sageata rosie) pe care o preziceam intr-o postare precedenta. Dupa aceea bursa a continuat sa urce atingandu-si telul preconizat. In data de 18 avem o data de reactie primara. Ne vom intoarce la ea atunci cand ii vine randul. Nasul meu simte in aceste momente miros de placinta bursiera arsa, sa urmarim si sa vedem.

PS. Printr-un comentariu facut la o postare precedenta i-conomics imi explica de ce are nevoie China si imi explica si cum va continua dezvolatrea acestei tari spre luna. Iata un articol preluat de revista Capital care prezinta niste lucruri de care tara in cauza nu are nici o nevoie, dar, le poseda din pacate, orasele goale. In opinia mea, aceeiasi ca si data trecuta, un balon imobiliar va avea aceleasi repercursiuni indiferent de tara in care apare. China va fi lovita asadar de pacoste ca toti ceilalti. Atentie! Sa nu uitam ca la cresterea economica avuta, un PIB de + 5% inseamna in China o recesiune destul de severa. Sa nu mai vorbim aici nici de cifrele oficiale luate din luna, misluite dupa parerea mea cu buna stiinta de partid si de stat. Iata in cele din urma si un video pus pe youtube cu tara "salvata" Grecia. In opinia mea modesta "salvata" arata destul de infiorator. Rezultatul cheltuielilor nesabuite, a coruptiei si minciunii, nici nu putea fi altul. Am prezis aceste miscari de strada precum si tendintele de anarhie in postari foarte vechi, iata-le.

9 comentarii:

MadMax spunea...

Horea, care e parerea ta pe termen mediu (6-9 luni) despre francul elvetian, mai ales in relatie cu euro?

Horea spunea...

Mad Max, parerea mea este ca francul elvetian va mai avea de castigat o bucata buna fata de euro. In cazul excaladarii crizei statelor expuse o tendinta spre paritate nu este exclusa.

mike spunea...

nu cred sa permita banca centrala elvetiana o apreciere in halul asta al francului , vai de afaceristii de acolo , cred ca o sa plece pe capete

Horea spunea...

mike, se pare ca nu ai invatat inca sa crezi nici ceea ce vezi? Bancile sunt neputinciose in fata pietelor!

Am demonstrat asta de mai multe ori dar se pare ca degeaba. Daca euro nu se va deprecia atat cat cred eu fata de franc, intr-o perspectiva de cca 1 an, lucrul acesta se va datora pietei si
nicidecum bancii centrale.

Este adevarat ca nu am facut calcule pentru obtinerea unui raspuns mai exact, dar, o depreciere cu cel putin 17 centi fata de nivelul de azi este destul de probabila. O asemenea miscare ar duce euro foarte aproape de paritate.

Ceea ce ma surprinde de fiecare data atunci cand citesc comentarii de genul celui la care raspund acum este faptul ca unii persista sa creada ceea ce au crezut intotdeauna. Asta in pofida faptului ca au fost contrazisi de realitate de sute de ori.

mike spunea...

horea, eu ma gandeam altfel , valoarea ridicata a francului de acum e data intr-o mare masura si de stabilitatea economiei elvetiene , in cazul in care acesta se apreciaza mult in raport cu euro , evident ca afaceristii de acolo o sa-si mute sediile prin germania sau austria , asa ca , pana la urma cu o economie in scadere elvetia o sa cunoasca si o depreciere a francului ( din voia pietei cum spuneai si poate si cu ajutorul bancii centrale un pic ) , iar lucrurile o sa se intoarca la "normal" ... multi acum incearca sa gaseasca o moneda care sa mearga cat mai bine si eventual sa se aprecieze incontinuu ceea ce dupa parerea mea inca nu exista , iar unele guverne nici nu o doresc

i-conomics spunea...

Horea:
Raportat la populatie, numarul residentialelor nelocuite este echivalent cu o picatura intr-un ocean. E ca si cum in Romania ai spune ca sunt zece apartamente nevandute.

In China, nu prea exista clasa de mijloc, exista multi saracai si o clasa de oameni bogati destul de substantiala. Marea majoritate a imobiliarelor cumparat de Bogati sunt un fel de heddge against inflation, imobiliare achizitionate cu banci cash. Citeste mai indetaliu si vezi cum stau lucrurile.

Maculatura tiparita de BOC doar in ultimele 18 luni depaseste cu mult vloarea creditelor de dezvoltare aferente oraselor fantoma.

Chiar daca preturile ar scadea cu 25%... nu vad colapsul de cat daca e "aranjat" cu dedicatie din afara granitelor.

Populatia chineza are o rata de economisire astronomica, in caz de probleme economice are de unde sa taie pentru a isi mentine consumul. Si mai presus de toate are rezerve financiare necesare stabilitatii.

Nu ridic China in slavi... dar situatia in China nu este chiar atit de negra pe cat vor unele surse mas media vestice sa fie.

Da o fi PIBul chinez manipulat.... dar am citit si numeroase opinii conform carora PIBul e manipulat in jos.. sa para mai mic ca sa nu supere tarile vestie si sa dea si mai mult apa la moara cu reevaluarea Remnibi.

MadMax spunea...

Eu ma gindesc sa ma retrag spre CHF din mai multe motive. Chiar si Isarescu a avertizat sa nu luam credite in monede exotice (CHF), stiind el ca va creste cursul lor. Pe de alta parte, nu prea vad probabile greve si revolte sociale in Elvetia, asa cum deja sunt si vor mai fi in celelate tari din Europa.
Mai sar citeva motive si ajung direct la faptul ca nu intimplator Elvetia a fost neutra in razboaie, cei bogati au nevoie de un loc in care sa-si tina banii.
Industria elvetiana oricum e cu grad mare de valoare adaugata, iar taxele sunt mici, nu cred ca vor pleca firmele de acolo.

Horea spunea...

i-conomics am fost in China si am lucrat la Beijing 6 hospital unde m-am specializat si in acupunctura. Tocmai faptul ca majoritatea chinezilor sunt saraci a facut sa apara orasele goale. Oferta si preturile depasesc cererea si posibilitatile celor mai multi.

In rest vom trai si vom vedea a cui opinie va fi preluata de realitate. A ta sau a mea? Oricum, eu nu prea am ce citi despre ce spun altii in legatura cu China, pentru ca 90% au perceptia pe care o ai si tu.

In alta ordine de idei eu citesc cifre, ma uit la fapte, si imi pasa prea putin de ceea ce spune si scrie unul sau altul.

In cazul in care gresesc incerc sa-mi explic si sa-mi corectez greseala tot pe cont proriu. Ascultand acum cca.10 ani de spusele altora am reusit sa pierd o groaza de bani. Acum daca pierd, pierd intotdeauna din cauza mea si nu din cauza "expertilor".

Mike, am inteles cum gandesti. Eu ma refeream strict la rorlul bancilor. In ceea ce ii priveste pe investitori, pana se muta ei, euro ar putea sa fie facut praf. Ai vazut cat de volatila este piata in momentul de fata.

Flavian spunea...

Da, chinezii o duc nasol... :)

Or sa arunce in joc cele trilioanele de dolari si bondurile americane pe care le au la ciorap.

Sunt sigur ca in momentul ala americanii or sa fie cei mai fericiti... :D