Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 30 septembrie 2010

Isarescu nu se lasa!

Este pentru ieftinirea creditelor. Are insa o problema, piata, ca de obicei. In mometul de fata piata rade cu burta in sus de doleantele clovnului ramas fara armura. Bancile care au dat credite cu buletinul si care au pierderi uriase nedeclarate, vandute eventual altui imbecil, sunt surde. Taxele aplicate la retragerea numerarului, chiar la conturile cu scadenta, sunt dovezi vi in acest sens desi explicatiile se indreapta spre ordonanta de urgenta a guvernului. Oricum, bancherul nu mai lasa din ceea ce considera ca este a lui, adica totul daca se poate. Eu prorpun si sunt convins ca oamenii bancii vor ciuli urechile la auzul ideii, o taxa pe respiratia efectuata in incinta unei institutii financiare.

In pofida celor expuse Isarescu pare sa nu fii inteles nimic din realitatea care il inconjoara.

Dobanda crediteleor din Japonia si SUA, tari in care mai exista totusi o societate sunt la nivele zero. Cu toate acestea creditele bancare nu au nicio cautare, vointa bancilor de le da fiind si ea la nivelul dobanzilor. Ce crede oare domnul Isarescu ca se va intampla in tara fara societate, fara guvern, fara justitie fara infrastructura etc. in cazul in care dobanzile vor scadea? Poate va merge domnia sa sa mai ia un imprumut pentru potgoriile pe care le patroneaza. Un popor indatorat peste urechi, mai ales unul ca poporul roman, va mai lua eventual credite ca sa nu le mai platesca niciodata. Manevra nu va veni doar din cauza bolii numita hotie, de care stim bine ca sufera foarte multi romani, ci, pur si simplu si din cauza faptului ca acestia nu vor mai avea de unde sa platesca.

Isarescu viseaza asadar acum si va continua sa viseseze si atunci cand deflatia ii va impinge eventual dobanzile exact acolo unde doreste sa le aiba.

Pana atunci insa hai sa traim jupuiti, mintiti, si umiliti bine! La o revolutie sa nu se gandesca nimeni! Vine Ponta si Antonescu, oameni care ii vor reangaja pe toti bugetarii, varsand peste ei mai apoi butoie de bani. De abia acum incep sa vad si eu chenarul roz a lui Vala.

De aici incotro?

Va amintiti desigur articolele in care vorbeam de Barak Obama? Discutam atunci si despre impresiile pozitive pe care le fac discursurile inteligente ale acestuia. Imi manifestam daca iti mai aduci aminte uimirea asupra faptutlui ca un om asa de inteligent poate face prostii asa de mari. Am incercat sa inteleg aceste paradoxuri si cred ca le-am inteles pana la urma foarte bine. Concluzia mea a fost atunci si ramane si azi aceiasi: Obama nu conduce America.

Facand click pe acest link vei vedea un film, tradus de data asta si in limba romana, din care reise clar ca aveam dreptate. Obama sau mai bine zis presedintii din SU nu mai conduc tara. Tara este condusa de banci de mult timp. Presedinti precum Carter, care avertizau despre excesele nesustenabile ale poporului american au fost cotonogiti de cei care conduc intra-devar, adica de banci. Vei vedea in film cum mai marele unei institutii financiare bine cunoscute, acum bagata in mormant, care pus desigur secretar de trezorerie atunci, precum a fost pus si Geithner azi, il taie pe Regan intr-o cuvantare indemnandu-l sa-si scurteze "predica".

Deschideti bine ochii la atitudinea pe care o are asa zisul "cel mai puternic" om de pe glob! Raspunde imediat dojenirilor ca un copil de gradinita executand porunca celuia care il reprezenta pe "Dumnezeu" fara sa clipeasca . Spuneam, si filmul imi tine isonul: fiecare imperiu a ajuns la o cadere si la o destramare. A venit timpul imperiului american, vezi paralela excelenta facuta la inceputul filmului cu imperiul roman.

Am spus-o si o mai repet. Lumea este dupa parerea mea in drum spre o noua ordine economica indinspensabila in momentul de fata. Ea va trebui sa rezulte din epava lumii vechi, un "vas" al carui scufundare va produce multe dureri cetatenilor Terei. Oricum, o lume fara definitii nu mai  poate exista. O lume in care comunistii condamna comunismul, iar capitalisti se transforma in comunisti, atunci cand interesele le dicteaza acest lucru, nu mai poate fi o lume functionala. America in care un salariu de muncitor putea intretine o familie intreaga a devenit istorie. In locul acestei Americi a aparut una noua, foarte bolnava, cea a zilelor noastre.

Democratia si economia bazata pe o piata libera au ramas concepte pe hartie in cele mai multe tari, fiind inlocuite de dictatura comunisto- fascista al celora cu bani. Pentru un oscior in plus, observa aici culpa grea pe care o au popoarele votace consumatoare de nimicuri fara importanta, demolatorii au fost sprijiniti. Ei au reusit sa distruga astfel planeta folosindu-se paradoxal chiar de pargiile democrattiei. Fascisto-comunistul nu vrea sa platesca insa oalele sparte pe care le-a lasat dupa a el, luand acum inapoi de la popoare fiecare oscior pe care i l-a aruncat in trecut.

Mai mult decat atat, popoarele vor plati chiar cu chilotii de pe ei orbul gainii pe care l-au avut fata de cei de la putere. Oare s-a gandit cineva din marii consumatori ai planetei vreodata ca nimic nu e vesnic ? Oare i-a trecut cuiva prin cap ideea ca vi si pleci cu curul gol, indiferent de faptul ca ai reusit sau nu sa-ti cumperi cate un gip BMW X 6 pentru fiecare picior?

Inchei cu o poza care pe mine m-a facut sa vars. Pe aceiasi pagina care povestea despre salariul bancherilor din Romania, in Financiarul, apare si reclama: BCR gandim la fel! La fel cu cine? De aici asadar vom merge in ce directie? Oare sa mai existe variante?

Ps. Mai vezi odata ce insemna o intreventie bancara! Yenul a revenit din nou la nivelul de la care a plecat, exact asa cum preziceam ca va face, pentru ca asta a vrut piata. Yenul se va deprecia ca atare numai si numai atunci cand piata va dicta un asemenea lucru si nu bancile centrale. Asa ceva se va intampla intotdeuna doar in momentul in care cererea va depasi oferta. Stiu ca esti roman, un om caruia i s-a explicat ca furtul voturilor transmis in direct la TV a fost o iluzie optica. Eu te incurajez insa din nou!  Nu-ti face cumva iluzii ca BNR ar fi o banca mai puternica sau mai breaza decat banca centrala a Japoniei.

miercuri, 29 septembrie 2010

Daca e sa-l credem pe Plutarh

"Dezechilibrul dintre bogat si sarac este cea mai fatala boala a oricarei societati."

In opinia mea suntem mai aproape azi ca oricand de moarte, sfarsitul bolilor fatale prin definitie. Sunt de acord cu conceptul prestatie-salariu, fara a putea vedea insa diferenta de performanta, intre cel cu 12 000 de lei pe an, de exemplu un muncitor de la Dacia, care mai si creaza plusvaloare pentru societate si, cel cu 1,6 milioane euro, nu oriunde ci in Roamnia, nu din intamplare, un bancher, care jupuieste societatea creandu-si plusvaloare lui si bancii in care lucreaza.

Se pare ca apucaturile Goldman devin din ce mai contagioase si, pentru ca este vorba de o boala virala, tratament nu exista. Societatile infectate vor trebui din pacate sa sfarseasca in felul pe care l-a descris filozoful grec.

Hai sa mai traim putin jupuiti, mintiti si umuliti bine!

Sperietorile care nu au prins in Islanda

Ce inseamna un popor informat si o democratie functionala? Inseamna un popor in mijlocul caruia vei gasi un sofer de taxi care stie ce vorbeste. El nu voteaza ca atare pe carnat, mititei si bere, fiind in acelasi timp imun fata de sperietorile de ciori care caraie: a spus FMI ca daca nu facem, too big to fail, economie mondiala in bucati, daca nu salvam hotii, etc. Unde il vom gasi pe soferul de care vorbeam? In Islanda desigur, o tara mica cu 315. 000 de locuitori descibaliti, care intr-un referendum au decis sa voteze impotriva hotilor. Au facut asta cu toate ca au fost supusi la cele mai crancene amenintari din partea acelora din urma.


Pe siteul lui Chris Martenson vei gasi o relatare despre o calatorie avuta de acesta in Islanda. Relatarea este desigur in limba engleza, este destul de lunga, ceea ce ma face si pe mine sa ma limitez doar la niste concluzii. Martenson se declara oricum gelos pe Islanda, in timp ce eu simt neaparat nevoia sa-i tin isonul. Oare cand va ajunge romanul sa voteze lucruri pe care le si intelge si, oare cand se va implica populatia acestei tari in realitatile inconjuratoare, ma refer aici mai ales la cele sociale, realitati de care depinde viata fiecarui individ. Poporul islandez a inteles ca a fost furat.

Ca o consecinta fireasca a votat ca atare la referendum. A votat sa nu dea bani hotilor care s-au avantat in afaceri cosmice si, ca o consecinta, sa-i lase pe cei din urma, pe drept cuvant si in opinia mea, sa-si plateasca prin pierderi aventurile stelare la care au decis singuri sa participe. Conform celor spuse de Martenson, cei implicati in aventurile imprumuturilor bancare gigantice ar fi fost nu mai multi de 50 la numar. 50 de oameni par asadar sa fi putut distruge o tara (iti mai amintesti probabil cand iti povesteam cum o cireasa a reusit sa mucegaiasca alte 20 in doar cateva ore). Oricum, orice lucru distrus se poate reconstrui, dar asta numai daca te debarasezi de factorii nocivi provocatori.

In Romania acesti factori nocivi sunt in schimb realesi an dupa an. Poporul isi face iluzii sperand ca va vedea mucegaiul transformat in ingrasamant, doar aici la noi in tara, din moment ce altundeva acest lucru este imposibil. Cum poate oare un popor sa creada ceva care este intr-o totala contradictie cu orice lege elementara a naturii? Simplu! Romanul nu gandeste, el munceste, munceste mult de tot, producand foarte putin. Ca atare aici la noi o duc bine hotii, in timp ce clasa muncitoare, lasata flamanda, devine ahtiata dupa mititelul aruncat de hot, macar cu ocazia alegerilor.

Romanul nu vede asadar in perspectiva si nu observa nici faptul ca sta mai mult cu burta umflata de aer, mititelul putand sa-i stinga foamea doar pentru moment. Spre deosebire de roman, islandezul ar alege, si, a si ales de fapt foamea momentana in loc de fomea vesnica. Va fi mai greu acum dar va fi mai bine dupa, pentru toti, inclusiv pentru generatiile care vin, generatii care nu au participat sub nicio forma la cazinoul pornit de cele 50 de capete "luminate". Am trait in nord si cunosc bine Islanda, articolul amintindu-mi chiar de un prieten pe nume Agnar. Era un om cu picioarele pe pamant ca cei mai multi islandezi si pun pariu ca a votat impotriva hotilor desi era om de banca.

Ce se putea intampla de fapt, in cazul in care popoarele ar fi dat peste nasul sperietorilor de ciori, atunci cand ele propovaduiau apocalipsa planetei, asta in cazul in care hotii inconjurati de mucegaiul pe care l-au produs nu vor fi salvati? Absolut nimic! Criza si-ar fi urmat cursul, cei ce au provocat-o ar fi muscat praful si ar fi fost nimiciti, lasand in urma o lume mult mai sanatoasa, deratizata, care in cativa ani ar fi putut sa renasca. Sperietoarele de ciori au reusit insa, si, din pacate, sa convinga populatiile ca fara mucegai si hoti viata se va opri. Rezultatul? O lume in colaps rancezita, puturoasa si cu hoti care mai continua si azi sa-si exercite fara rusine meseria. Nici nu e de mirare! Au primit unda verde la furt chiar de la popoarele pe  care le-au jecmanit, slava Domnului, nu si de la islandezi. In opinia mea, Islanda va fi de aceea tara lovita de criza care va renaste printre primele. Asta in timp ce tarile speriate vor trebui sa-si curete mucegaiul.

Intr-o zi poate se va gandi si romanul mai mult la viitorul copiilor lui decat la burta umflata pe moment de un mititel. Intr-o zi poate va lupta si el ca sa fie informat, ca sa nu cada prada minciunilor lansate de sperietorile de ciori. Intr-o zi poate se va implica si el in formarea societatii in care traieste, deschizand astfel poarta unei democrati care deocamdata e lasata sa astepte afara.

Pana atunci insa, hai sa traim jupuiti, mintiti si umiliti bine!

marți, 28 septembrie 2010

A trecut si ziua de luni

Vezi graficul afisat in care indicele Sp rezista deasupra maximei precedente ( sageata verde) doar o zi, precum ma asteptam sa o faca ( sageata rosie).
Mai mult decat atat, miscarea facuta a atins nivelul inferior al intervalului de care vorbeam in postarea precedenta, nu l-am mai afisat acum, ajungand astfel pana la 1150,46.


Am expus cele intamplate nu pentru a ma bate in piept ca roamanul, ci pentru ca un astfel de comportament al indicelui nu face altceva decat sa-mi intareasca scenariul de durata mai lunga pe care il cunoasteti.

Pentru cei care nu au inteles inca, exista o analogie fantastica intre politica si bursa. De ce? Pentru simplul fapt ca si bursa precum si politica este influentata de sntimentele umane.

Omul face politica eaxact asa cum omul face bursa, mai bine zis ii dtermina miscarile. Spre deosebire de politica cuvintele participantilor la bursa nu se aud, graficele le demasca insa "pasii", intentiile, dar mai ales faptele. In politica cuvintele se aud bine de tot, sunt abundente, rezultand deseori in diaree verbale, o stare de fapte la care eu sunt aproape surd. Aud cu o ureche ce mi se spune, dar imi pun ochelari de 30 de dioptri ca sa vad ce se face. Ca o consecinta un pas la stanga sau la dreapta facut de oameni la bursa, devine o indicatie de nepretuit in ceea ce priveste evaluarea continuarii unui comportament.

In politica este absolut la fel. Un pas sau altul facut de politicul de orice culoare, iti da indicii clare despre ceea ce face si nu ceea ce spune ca va face partidul in cauza. Deocamdata bursa a inceput sa cada ca si Romania de fapt, lucru pe care l-am dedus din ceea ce au facut investitorii, in cazul bursei si, politicienii in cazul tarii noastre.

Imi voi schimba perceptia despre cele intamplate, in ambele cazuri, doar atunci cand bursa sau politicul imi vor da alte semnale. Nu voi reactiona niciodata la semnale diareice urat mirositoare indiferent de unde ar veni ele, ci, doar la fapte. Pana atunci hai sa mai traim jupuiti, mintiti si umuliti bine.

PS. Ieri directorul bancii la care imi tin banii m-a anuntat ca s-a impus din nou o taxa de 0,5% pe retragerea banilor pe care ii ai in orice cont, chiar in cazul in care ii retragi la scadenta. Acest lucru nu este altceva decat furt calificat si, deschide bine urechile, probabil chiar legal ( ma voi interesa desigur). Bancile incep sa simta dureri pe care nu le simteau atunci cand dadeau credite in iarba si cu buletinul. Rezolvarea? Furtul direct de la client. Cei care au avut bani depusi la termen vor fi acum furati legal de catre banci, deocamdata doar de unele, sa nu uitam insa ca, in Roamnia miracolele dureaza doar cateva zile. Ma intreb! Oare ce s-ar intampla daca as intra eu intr-o banca si as scoate doar 10 lei din casa acesteia? Ooooo da! Am inteles!!! Eu nu sunt banca ci doar o vaca de muls. Roamnasi din toate colturile treziti-va!!!!!!

luni, 27 septembrie 2010

Haosul si anarhia

Chaos (Greek χάος khaos) refers to the formless or void state preceding the creation of the universe or cosmos in creation myths, particularly Greek, but also in related religions of the Ancient Near East.

O stare de  fapte fara forma, un vid.

Cum se poate comporta un om, un popor, intr-un asemenea mediu? Asa cum se comporta oamenii in Romania, haotic si tembel. Fiecare tinde sa gaseasca singur drumul spre raza de lumina care nu se mai vede si care pare sa nici nu mai existe, in intunericul creat de haita lui Ceausescu. Intr-un mediu ca cel descris nu exista intrare, nu exista iesire si, ca atare, nu exista alternativa. Haita a creat haosul prin bezna pe care a lasat-o in jurul sau. O consecinta fireasca a celor spuse trebuie sa fie aparitia anarhiei, o alta stare pe care am vazut-o invadand tara noastra si pe care am descris-o in articole precum: "banca mama si tara tata"
si "iti mai amintesti?"



Anarchy Ⓐ (from Greek: ἀναρχίᾱ anarchíā, "without ruler") may refer to any of the following:

"Absence of government; a state of lawlessness due to the absence or inefficiency of the supreme power; political disorder."[3] 

Cuvantul anarhie vine asadar tot din limba greaca descriind o stare caracterizata de lipsa totala a legilor, a justitiei, din cauza inexistentei unui guvern. Consecinta este dezordinea politica aparuta in urma lipsei puterii supreme.

"La un moment dat, atunci cand omul simte ca nu mai are ce pierde poate va exploda si mamaliga romanesca. Suntem un popor segregat si sunt convins ca o explozie venita din sanul maselor va fi una care va respecta regulile anarhiei si nicidecum regulile unei miscari organizate de niste oameni care au de fapt acelasi tel."

"Mi-e frica insa de faptul ca hotii cei mai mari vor fi cel mai putin atinsi de programe. Asta pana cand o anarhie explodata spontan ar putea sa le dea si la propriu si la figurat in cap". 


Cele doua citate sunt luate din articolele cu link mentionate mai sus.


Am ajuns deci si la inceputul aceastei faze deplorabile pe care o propovaduiam, faza in care politistii dau cu castile de pamant, adunati ilegal in fata Cotrocenilor, numindu-si in acelasi timp presedintele "javra". Presedintele, la randul sau, raspunde exact asa cum se face de obicei in anarhie: se supara ca vacarul pe sat, ignorand astfel toate legile de conduita ale unui sef de stat.

Roman fiind ar trebui sa intru in extaz batandu-ma cu pumnii in piept si rostind sloganul: ce v-am spu eu? Din fericire sunt totusi un roman care a trait 30 de ani in civilizatie si ca o consecinta ma declar in momentul de fata doar deosebit de trist. M-as fi bucurat sincer si din suflet daca as fi gresit in ceea ce priveste predictiile avute si, daca, tara mea s-ar fi aflat azi in chenarul roz descris de Vala.
Nu in chenarul haosului si al anarhiei pe care il descriam eu cu ani in urma. Oare cum am putut vedea eu cea ce majoritatea romanilor nu au vazut pana acum si par sa nu vada nici astazi?

Raspunsul este foarte simplu! Am stiut sa adun 1 cu 1, care matematic fac intotdeauna 2, indiferent de faptul ca unii romani ar dori sa obtina 3, poate 5 sau cu ajutorul lui Dumnezeu 7 sau chiar 10. Ce se intampla cu o cocina de porci, la care porcii i-au mai si ros peretii, in fata unui ciclon? Cocina este zdrobita de vijelie si facuta tandari, cel mai probabil in asa hal incat nu-i mai gasesti nici ramasitele. Ca o analogie: Ce se poate intampla cu o tara fara guvern, fara justitie, roasa si jefuita din interior de catre haitele mafiote de hoti si mincinosi, in fata celei mai mari crize economice din toate timpurile? Exact acelasi lucru care s-a intamplat si cu cocina de porci din fata ciclonului. Observi cum 1 + 1 vor face intotdeauna 2 si nicidecum alte cifre visate de roaman?

Din pacate trebuie sa va spun ca dupa parerea mea ne aflam doar la inceputul ciclonului. Din fericre, ciclonul ar trebui sa-l trezesca pana la urma chiar si pe romanul din cocina. Vijelia ar terbui sa mature conform legilor inbatabile ale naturii, tot ceea ce n-a vrut sau nu a reusit sa mature poporul, poate in cele din urma chiar cu ajutorul acestuia. Rezultatul furtunii ar trebui sa fie o Romanie mult mai demna decat cea pe care o vedem azi, una la care visez si eu de foarte mult timp.

sâmbătă, 25 septembrie 2010

Saltul in stil Tarantino

"Cu toate aceastea bursa ar mai putea avea o zvacnire finala regizata in stil Tarantino de catre baietii de la computere. Vom trai si vom vedea."

Citatul este din articolul "Rezultatul confluentei"! Zvacnirea in stil Tarantino o vezi pe grafic.

Parerea mea in legatura cu acest posibil salt era dupa cate iti amintesti probabil urmatoarea: daca maxima va fi depasita, depasirea nu va dura mai mult decat o zi. Luni avem ziua de confluenta a aurului care a ajuns pana la 1299,58, adica la o fractiune de la nivelul  1300 preconizat. In conditiile actuale nu avem altceva de facut decat sa asteptam si sa vedem ce se va intampla. Indecele SP ar putea atinge in miscare pe care o are nivelul de 1153-1155. Cititorii cartii mele recunosc probabil perforarea de la punctul 3. Tot ei ar trebui sa-si aminteasca si atributiile pe care le-am conferit unor asemenea  perforari. Timpul ne va demonstra cu siguranta eventuala lor valabilitate in acest caz!



Pana atunci sa traim jupuiti, mintiti, batjocoriti si umuliti bine!



vineri, 24 septembrie 2010

Ce s-a intamplat cu yenul?

"Dolarul american se afla oricum intr-un interval de cerere definit de piata ( vezi cel de-al doilea grafic, intervalul marcat cu albastru). De la acest nivel dolarul s-ar fi apreciat oricum, te incurajam daca iti amintesti sa cumperi dolari fata de yeni acum o saptamana. In opinia mea si ca atare banca centrala a Japoniei nu a facut altceva decat sa-si arunce banii, asa cum obisnuieste sa faca si domnul Isarescu. In intentiile pe crea le-a avut ea a fost de data asta ajutata si de piata. Preziceam ieri o noua depreciere a dolarului fata de yen, daca iti mai amintesti. Aceasta depreciere a si inceput astazi (vezi graficul nr.2 sageata galbena). Oricum, miscarea de ieri a perechii dolar yen, ne avertizeaza de existenta unui suport consistent. Acest suport pare de data aceasta a fi unul care va pune capat aprecierii yenului fata de dolar. De ce? Pentru ca la aceste nivele cererea a excedat oferta, punct."

Puteai citi ceea ce vezi mai sus, in ziua in care banca japoniei a recunoscut oficial o interventie in piata cumparand dolari si vanzand yeni. Deprecierea de care vorbeam a continuat, in timp ce gurile rele vorbesc de o noua interventie a bancii japoneze vezi sageata albastra. In rest nu trebuie sa faci altceva decat sa privesti graficul. Pe langa acest lucru mai trebuie sa faci inca ceva! Sa-ti crezi proriilor ochi, stiind bine ca romanul o duce cam prost la capitolul amintit. Observa cum yenul a continuat sa se aprecieze zilele trecute imediat dupa ce banca japoneza si-a terminat raidul.

Raidul de azi ar putea sa fie un zvon desi saltul pretului ar putea fi fost provocat de banca centrala. Oricine a incercat sa impinga azi pretul yenului spre sud a facut-o destul de inoportun. Piata a contrazis imediat aceasta miscare. O intrare mult mai oportuna va putea fi insa  facuta din nou, exact in perimetrul de cerere pe care l-am anuntat in postarea precedenta. Testarea acestui perimetru, cu sau fara interventii bancare, este deocamdata scenariul cel mai probabil. Cred asadar in continuare in demnitatea suportului amintit, cu sau fara banca.

Confluenta de pret si timp la aur

"Bursa a ajuns mai apoi la nivelul de 1148,58 un nivel extraordinar de important din cauza confluentelor amintite. Cei care au citit cartea mea au putut calcula acest nivel cu usurinta, el fiind asa numitul nivel de 1,20 a pretului si a timpului. Cei doi parametri s-au suprapus exact asa cum era de asteptat si conform celor expuse, avand in momentul de fata rezultatul pe care il vedem. In caz ca vom mai avea o zvacnire bursiera ea va veni probabil din jurul nivelelor de 1115-1120. Faptul ca aurul nu a ajuns inca la pretul meu tinta, final, de 1300 USD, ma face sa ma gandesc la o asemenea posibilitate."

Randurile de mai sus le-ai putut citi intr-o postare foarte recenta!

Peste exact trei zile aurul se va lovi de o confluenta a timpului cu pretul la nivelul de 1300. Acest nivel ar putea fi atins chiar azi dar asta are mai putina importanta. Aurul ar trebui ca atare sa se invarta in jurul lui pana luni, putand chiar sa-l depaseasca cu cativa dolari. Fara s-o mai lungesc va anunt ca ziua de luni si pretul de 1300 sunt parametri care ar trebui sa opreasca iuresul metalului galben. Sa urmarim si sa vedem ce se intampla! Pe grafic am marcat parametri amintiti cu un patrulater mic albastru.

joi, 23 septembrie 2010

Mosu Omidaltan despre miracolul americano-ciobanesc

Priveste graficul atasat ca sa poti admira miracolul japonez in toata splendoarea lui. Indicele Nikkei reprezinta prestatia bursiera din aceasta tara, oglinda fidela si a evolutiei economice ai anilor pe care ii reprezinta. In 89 asa numitul miracol japonez s-a spart. Keynesianismul debil folosit pana atunci si dupa a avut efectele pe care le vezi. 

O cadere in picaj cu durata de cca. 3 ani ( intre cele doua sageti rosii), urmata de reveniri substantiale (sageti albastre), corectate mai apoi tot in directia de miscare a picajului. Rezultat? O economie care si-a mancat cca. 75% din valoarea si potentialul avut in 89. De remarcat este faptul ca aceasta distrugere s-a produs in pofida faptului ca Japonia a mai avut pana in 2007-2008 piete de export.

Ca o analogie si pe termen lung eu vad bursa si economia americana in aceeiasi situatie. Pana la atingerea fundului final vom avea foarte probabil reveniri asemanatoare cu cele japoneze si experti care vor anunta de fiecare data finalul caderilor bursiere, trambitand in acelasi timp redresari economice durabile. Vor fi contrazisi desigur de piata pana in momentul in care un colaps final ii va speria si pe ei . Atunci cand si trompetasii revenirilor economice vor arunca manusa, bursa va atinge probabil minima absuluta, de unde o revenire de durata va fi inevitabila. Am vorbit pana acum numai de burse, dar perceptia si starea de spirit a oamenilor influenteaza si indivizi de sine statatori.

Veti asista in perioada care urmeaza, cred eu, la decaderea totala a unui cioban, care in Romania a fost numit om de afaceri. Gigi Becali si-a terminat trendul ascendent odata cu bursa. Tot ce va atinge acest om de acum in colo se va transforma in cenusa. Ciclul de 40 de ani al palamentarului nostru european a luat-o la vale, trebuind sa dea celui mentionat multe nopti nedormite de acum incolo. Am luat exemplul lui doar ca sa scot in evidenta existenta ciclurilor pana si in viata unui singur om.

In rest sa traim jupuiti si mintiti bine!

Rezultatul confluentei

Nu si-a terminat bine Barbachi cliseele, care la inceput au rezultat intr-un spike atat la bursa cat si la dobanda bondurilor si joaca s-a sfarsit. Au inceput sa apara vanzatorii, cei care nu s-au speriat asa usor de pisica tinuta in brate de de FED. Vanzarile au continuat si azi! Cu toate aceastea bursa ar mai putea avea o zvacnire finala regizata in stil Tarantino de catre baietii de la computere. Vom trai si vom vedea. Ceea ce se poate constata deocamdata este faptul ca nivelul pe care l-am expus ca fiind o rezistenta, situat intre cele doua linii marcate cu nivele de pret, a fost perforat.

Bursa a ajuns mai apoi la nivelul de 1148,58 un nivel extraordinar de important din cauza confluentelor amintite. Cei care au citit cartea mea au putut calcula acest nivel cu usurinta, el fiind asa numitul nivel de 1,20 a pretului si a timpului. Cei doi parametri s-au suprapus exact asa cum era de asteptat si conform celor expuse, avand in momentul de fata rezultatul pe care il vedem. In caz ca vom mai avea o zvacnire bursiera ea va veni probabil din jurul nivelelor de 1115-1120. Faptul ca aurul nu a ajuns inca la pretul meu tinta, final, de 1300 USD, ma face sa ma gandesc la o asemenea posibilitate.

Oricum, nivelul maxim enuntat al SP500 pare sa nu mai poata fi depasit decat eventual temporar in decursul unei zile. Vom trai si vom vedea. Un lucru este insa cert! Oamenii nu cred in zilele noastre nici ceea ce vad. Fondurile au in momentul de fata probabil cel mai scazut nivel de lichiditati vreodata, in jurul cifrei de 3% . Cu o asemenea expunere la instrumente financiare focul care incepe sa mocneasca va putea sa-i arda pe baieti rau de tot. Cornel vorbea de cifre economice intr-un comentariu. Sunt intradevar cat se poate de proaste dovedind in acelasi timp si inca o data ceea ce am repetat eu de atatea ori pe acest site.

Cifrele nu misca bursa, perceptiile umane da.

Ca o consecinta bursa s-a miscat ca intotdeauna conform  acestor perceptii si, pana in momentul  de fata, ele par sa fi fost mai mult decat pozitive. La nivele cheie, cei initiati considera pretul prea scump si incep sa vanda. Prostimea continua desigur sa cumpere pana cand numarul cumparatorilor la un pret anume dispare. Aici bursa incepe sa se deprecieze usor. Asta s-a intamplat dupa parerea mea si ieri vom vedea acum cu totii ce urmeaza. Consecvent, eu am ramas la scenariul meu de durata lunga, un scenariu pe care toti cei care citesc aceasta pagina il cunosc.

Inca o paranteza apropo de perceptie: forintul si leul, valutele a doua tari aproape de faliment s-au intarit asa cum prevedeam. Trebuie sa recunosc insa ca nu ma asteptam la o caderea asa de intensa a dolarului. Oare de ce s-au apreciat aceste valute daca nu din cauza perceptiilor pe care le are piata in momentul de fata despre valoarea lor? Personal am ramas prins cu dolarii pentru ca mai cred in scenariul meu de durata medie. Ceea ce am decis sa fac ar putea sa ma coste foarte scump, dar ramanerea in piata a fost de data asta decizia pe care am luat-o, buna sau rea, vom vedea. Puteti intelege acum probabil mai bine de ce nu vreau sa dau sfaturi. Miscarile bursiere pot fi dupa cum se vede intensive, piata putand fi supusa unor intorsaturi care contrazic astepatarile pe care le avem. Din aceasta cauza responsabilitatile fiecarui individ trebuie sa fie legate de banii sai proprii si nicidecum de banii altora.

marți, 21 septembrie 2010

FED da cu bata in balta

Banca centrala FED din SUA a lasat dobanda neschimbata promitand masuri de mentinere a locurilor de munca la un numar maxim, precum si o stabilitate a preturilor. Banca americana vede in acelasi timp o inflatie sub asteptari, adica tendinte de deflatie, imposibila, (nota subsemnatului).

“Measures of underlying inflation are currently at levels somewhat below those the Committee judges most consistent, over the longer run, with its mandate to promote maximum employment and price stability,” the statement said. 

Na ashe na! Sa nye cacam pe noi dje bucurie, fix ca analistyi. Cu capu mare cat P....DL acestia au iesit la comentat. Suna cam ca Boc hal mnyic la un evenyiment ashe dje mare. Fed a scos pisica si a aratat-o magarilor, pardon soarecilor, care in opinia mea vor continua sa danseze ca si pana acum. Bursa a zburat in cer in timp ce intervalul de timp cheie de care vorbeam incepe chiar maine. Mentinerea locurilor de munca la maximum, adica un somaj de 17%? Na da daca asa o zas Barbosu o styi el chio vorobi. FED a tinut totusi deocamdata pisica in brate spunand ca o va slobozi la nevoie.

Sa asteptam acum si sa vedem reactia celor care intelg natura lucrurilor. Eu cred ca cei din urma au inceput deja sa iasa din piata.

Falimentul Romaniei?

Niste "magari" de la Financiarul vorbesc de falimentul Romaniei, tara care va iesi din criza in 2012, asta e daca il vom crede pe dl. Isarescu, om care si-a nimerit pana acum prognozele ca nuca in perete.  Articolul vine si cu cifrele catastrofale privind capacitatea de rambursare a datoriilor pe care le are tara noastra, facand pentru prima data o corelatie corecta intre un PIB in scadre si datorii. In zilelele trecute il auzeam pe guvernatorul BNR vaicarindu-se din nou in privinta asa numitei tinte de inflatie. Era deceptionat datorita faptului ca nu a nimerit-o, de parca "prestatia" de care vorbea era o noutate.


Pentru mine cititul presei, plina de  declaratiile conducatorilor, devine o indeletnicire tot mai insuportabila. Aberatiile inunda paginile ziarelor si ecranele televizoarelor. Domnul Isarescu pare sa nu fi inteles nici pana acum rolul de papusa a bancii nationale. Piata trage sforile papusa danseaza. In conditiile economice actuale dansul acesteia din urma incepe sa devina chiar grotesc si dezguztator. Tinte de inflatie, stimulari economice si alte baliverne politicienesti, sunt termeni care au dus oamenii la urne, cu precadere in tara situata "pe o gura de rai" si cu coada in iad. Bancile centrale ar trebui scoase din circulatie, un lucru care se va intampla foarte probabil pana la sfarsitul acestei depresiuni. Oricum, cu politicienii pe care ii avem in momentul de fata exista o singura tinta pe care o vom putea nimeri. In limbaj economic aceasta tinta poarta numele de faliment. La ce alte rezultate ai putea sa te astepti de fapt de la niste cortorari? Care se cearta pana si in timpul scufundarii vasului in care calatoresc.

duminică, 19 septembrie 2010

O sa cadem in nas?

Eu zic ca da, si chiar de la nivelul preconizat de mine, atins cu exactitate de ceasornic de indicele Sp500 vineri. Observi desigur respingerea pe care indicele a avut-o si la primul nivel, cel marcat cu albastru si sageata rosie. Nivelul  a fost perforat mai apoi ducand pretul Sp 500 exact pana in intervalul  pe care l-ai vazut deja si pe care il vei gasi si in postarile anterioare. Delimitarea superioara a intervalului a respins pretul destul de dur precum se vede, sageata rosie. De aici drumul va trebui sa fie in directia sudului: Nu avem altceva de facut decat sa asteptam si sa privim la ceea ce se va intampla. Voi reveni cu explicatii si nivele de suport, in cazul in care scenariul meu se va realiza, urmarind ca intotdeauna cursul evenimentelor. Pana atunci.....

Sa triti jupuiti bine!

PS. Am uitat! Convergenta de data si pret in intervalul de 22-24 septembrie, fenomen deosebit de important. 

Speranta romanului

Aproape inecat si dus de valvataie solutia romanului nu este datul din maini si din picioare ci speranta gasirii unei alte solutii. Va seca poate raul, asa subit si printr-un ordin dumnezeiesc, gandeste omul nostru la care apa a inceput sa-i intre de acum in plamani. Asa a gandit probabil si guvernul in luna ianuarie. Aflam asta de la nimeni altul decat fostul ministru al finantelor domnul Vladescu:


"Inca din ianuarie am avut discutii despre necesitatea reducerii bugetului. E o decizie extrem de greu de asumat politic. S-a sperat ca exista o alta solutie", a explicat Vladescu.(sursa Gandul).

Ce solutie? Pai solutia dumnezeiasaca mai mult ca probabil. Domnul va face ca banii sa creasca din podelele palatului Victoria, din semintele de lei si euro pe care domnul Boc si predecesorii domniei sale au iutat sa le semene. Mai mult decat atit, sacii cu seminte au fost carati cu viteza luminii de catre clientela de partid si de stat, semanaturile facandu-se prin cele mai moderne si mai actuale tehnici agricole direct in buzunarele acestora. Ca o consecinta fireasca semintele de bani semanate in buzunare nu puteau nicidecum sa prinda radacini si sa creasca in parchetul palatului guvernamental. Asta spune logica unui copil de gradinita dar nu si logica domnului Boc si al multor romani. Domnul Vladescu mai incearca sa-l si "perie" pe premier spunand:

"În ceea ce priveşte capacitatea lui Emil Boc de a înţelege complexitatea economiei româneşti, dificultăţile ei, într-un an de criză cred că există o limită care e generată de pregătirea domniei sale, de faptul că a fost nevoit să preia economia romanească într-un moment de criză. Vorbesc despre o intelegere limitata intr-o perioada de criza", a mai declarat Vlădescu.

Capacitate limitata de intelegere a premierului fata de economie in timp de criza? Eu cred ca domnul Vladescu glumeste. Oare ce capacitate de intelegere i s-ar putea atribui unui taran care-si arunca semintele in mare, asteptand mai apoi ca recolta sa-i cresca pe camp? O capacitate de intelegere romaneasca desigur, intalnita cu precadere la cei ce conduc aceasta tara, precum si la cei care-i voteaza.

Personal am terminat de-o groaza de ani gradinta, dar, traind fortat de imprejurari in Romania, am incercat totusi sa-mi prezerv prin lupte crancene acea mentalitate. Ea imi spune azi exact ce imi spunea si atunci: Culegi intotdeauna ceea ce semeni si numai acolo unde semni, asta chiar si cu ajutorul CELUI DE SUS. Ca o consecinta acum in Roamnia sufla Vantu.

vineri, 17 septembrie 2010

2012

Maiasii nu l-au cunoscut pe Boc si pe Isarescu. Sunt absolut sigur ca si-ar fi prelungit calendarul in cazul in care ar fi aflat de existenta vajnicilor romani.
In timp ce guvernatorul BNR pare sa-si fi insusit pe deplin zicala damboviteana "ciocul mic", vorbind in ultimul timp mai mult de palmele bunicului decat despre economie, ciocul lui Boc se face pe zi ce trece tot mai mare.

Maisasii vedeau o problema in 2012, Boc vede renastera PDL, un urias in devenire, care isi va scoate din nou capsorul imens din partea plina a paharului, in acelasi an. Este adevarat ca domnia sa a primit un "cui" de speranta si de la Isarescu, care, ametit de loviturile bunicului violent, a mai indrugat ceva despre iesirea din criza a Romaniei in anul de care vorbim. Oricum, la un jongleur al paharelor de calibrul premierului, un pahar in plus sau minus nu ar mai trebui sa conteze.

Precum spuneam chiar ieri, romanul a fost si va ramane un vesnic visator optimist, umbland fara cizme in noroiul care ii ajunge acum pana la gat. In contextul in care vorbim, nu ar trebui sa-i uitam insa nici pe oamenii de stiinta! In soapta au inceput sa vorbeasca si ei de o posibila inversare a polilor pamantului. Un lucru au uitat insa sa spuna acesti scoliti ai zilelor noastre. In caz ca acest fenomen se va produce intr-adevar, Roamnia ar putea sa cada in cea mai propice zona turistica de pe Tera. S-o vezi atunci pe doamna Nuti la volanul ministerului in cauza sau de ce nu, la volanul "tutulor" ministerelor din Romania invadata de palmieri. Pana atunci insa sa traim jupuiti bine. Avem si vom avea la carma politicienii pe care ii meritam.

joi, 16 septembrie 2010

Desteapta-te romane!

Pe langa ignoranta crasa si o lipsa de profesionalism strigatoare la cer, problema cea mai mare a romanului este in opinia mea faptul ca el nu crede nici ceea ce vede. Am cutreirat trei sferturi din lume si pot afirma cu tarie ca o asemenea atitudine nu am mai intalnit nicaieri. Si mai rau, romanul nostru are boala explicatului, explicand de zori lucruri de care habar nu are si pe care nici el nu le intelege. Visele si sperantele fara nici un fundament fac si ele parte din aluatul din care acest popor isi prepara painea. Iata de ce, cred eu, Romania se lupta in momentul de fata si reuseste sa cucereasca cu brio ultimele locuri din toate domeniile.

Mentalitatea de care am vorbit de atatea ori, prezenta din pacate la o majoritate, o sa ne ucida. Cei cu mentalitate de care vorbesc ii vor alunga sau ii vor ucide si pe cei ce ar mai putea fi de folos acestei tari. Cei din urma sunt ignorati tot mai des de ceilalti, indiferent de domeniile in care activeaza. Las ba ca asa ii trebe, asa-i la noi, n-ai ce-i face, poate ca totusi, sunt doar cateva din ghiulelele de plumb care scufunda vasul romanesc. Din cauza acestor ghiulele Romania a ramas singura tara din fostul bloc comunist, care ii are pe aceiasi oameni la putere, ma refer aici si la lantul familiar care ii leaga pe baietii si pe fetele din tron.

Ca o analogie la cele expuse vad ca si ceea ce a fost prezentat pe aceasta pagina, cu exemple concrete, ridica dubii. Cineva ma intreba ieri daca nu cumva FED tine dolarul devalorizat, asta dupa ce mi-am pierdut doi dinti clantanind despre yenul japonez. Va rog frumos oameni buni! Cititi cu atentie ceea ce scriu, daca tot ati decis sa va pierdeti timpul cu ideile mele. Interpretati pe urma cum doriti cele scrise, dar sa nu credeti cumva ca voi avea un alt raspuns la aceiasi intrebare.

Prestatia de-a avea 10 raspunsuri total diferite la aceeasi intrebare, desigur si diametral opuse, o vei gasi zilnic la televizor la aproape toti cei care se perinda pe micile ecrane.

Eu sunt mai "tauros" din fire! Incerc sa ma documentez si incerc sa strecor documentatia, clantanind din gura dupa aceea si nu inainte, asa cum fac cei mai multi din mass media autohtona. Exista totusi cazuri in care documentatia nu este dovedita de realitate, ea devenind astfel si pentru mine doar o perceptie. In cazul in care acest lucru se intampla, natura lucrurilor ma obliga sa-mi schimb pozitia fata de un subiect anume. Cand vine vorba despre lucruri dovedite, cele mai multe din fericire, pozitia mea va trebui sa ramana aceeasi.

Ca o consecinta perceptia mea va ramane neschimbata privind interventiile bancare, asta indiferent de ce ar spune X sau Y. De ce ? Pentru ca am dovada celor spuse negru pe alb din viata de toate zilele. In aceasta postare voi mai incerca sa prezint pentru ultima oara dovezile care ma fac sa cred ceea ce cred.

Luam din nou graficul dolar yen, de data asta in perspectiva zilnica pentru o vizualizare mai buna. Ca si in graficul afisat in postarea de ieri ( unul sapatamanal) intervalul de interventie a bancii centrale japoneze este marcat dupa cum se vede. Pe graficul actual se vad insa si interventiile bancii in patratele albastre. Rezultatul este desigur deprecierea valutei japoneze si aprecierea dolarului. De ce? Pentru ca banca a vandut yeni cumparand dolari, vrand astfel sa-si deprecieze valuta nationala. Operatia este exact inversa fata de cea din Romania, unde, Isarescu cumpara lei si vinde euro pentru a incerca sa opreasca deprecierea leului.

Deschide-ti ochii larg si uita-te la grafic! Vezi ce se intampla dupa ce efectul intervantiei se sfarseste. Eu nu spun nimic ci constat doar ca si tine urmatoarele: Banca intervine, efectul interventiei este de cateva zile, perechea isi continua mai apoi trendul descendent in care se afla. De ce? Pentru ca nici o banca si nici o interventie de acest gen nu poate influenta o piata asa lichida ca cea valutara decat pentru moment!!!!!!

Nu eu spun asta ci o spun graficele pe care le vezi si tu!!!!

Observa un lucru interesant! Dupa ce banca centrala din Japonia si-a facut ultima interventie,  ultimul patrulater albastru, cel mai mare, rezultat din cea mai considerabila apreciere a dolarului fata de yen, piata de cide imediat sa-i dea din nou in cap dolarului. Observa mai apoi! Dupa ce banca si-a terminat interventiile, dolarul se aprecieaza din nou fara nici un ajutor din partea cuiva, exceptand cererea si oferta ( sageata rosie) . Dupa acest fenomen consumat, urmeaza dupa cum se vede o depreciere de durata lunga a dolarului fata de yen, cea de care vorbeam ieri, aici pe grafic ii vezi doar inceputul. Cumparatorii cartii vor intelege aceste miscari foarte bine.

Ele sunt intr-o concordanta absoluta cu teoria celor trei valuri. De subliniat: O banca poate sa decida sa intervina oricand, si o face din pacate de cele mai multe ori la un moment si la un nivel inoportun, exact importiva trendului in vigoare. Consecinta unei astfel de interventii, ca cea  din perioada 2003-2004 am vazut-o cu totii. Ieri insa, banca japoneza si-ai sincronizat se pare interventia mult mai bine. Dolarul american se afla oricum intr-un interval de cerere definit de piata ( vezi cel de-al doilea grafic, intervalul marcat cu albastru). De la acest nivel dolarul s-ar fi apreciat oricum, te incurajam daca iti amintesti sa cumperi dolari fata de yeni acum o saptamana. In opinia mea si ca atare banca centrala a Japoniei nu a facut altceva decat sa-si arunce banii, asa cum obisnuieste sa faca si domnul Isarescu. In intentiile pe crea le-a avut ea a fost de data asta ajutata si de piata. Preziceam ieri o noua depreciere a dolarului fata de yen, daca iti mai amintesti. Aceasta depreciere a si inceput astazi (vezi graficul nr.2 sageata galbena). Oricum, miscarea de ieri a perechii dolar yen, ne avertizeaza de  existenta unui suport consistent. Acest suport pare de data aceasta a fi unul care va pune capat aprecierii yenului fata de dolar. De ce? Pentru ca la aceste nivele cererea a excedat oferta, punct.

Sa vedem acum de ce s-a apreciat oare valuta unei tari falimentare ca Romania. Din aceeasi cauza, lucru subliniat si de domnul Baltazar. Ca sa te convingi si mai bine uita-te la al treilea grafic pe care il expun aici in stanga, euro-leu. Graficul trebuie sa-ti fie cunoscut din postarea valute. Vezi ce spuneam eu despre intervalul in care ar fi trebuit sa se miste leul si observa ce s-a intamplat! Ca o concluzie: Daca ceea ce vezi cu prorii tai ochi nu te convinge, nu te va mai convinge nimeni si nimic niciodata!

miercuri, 15 septembrie 2010

Banca Japoniei vede oameni rosii si intervine

Influentati probail de Isarescu si Olteanu-sama japonezii incep sa vada oameni rosii. Acestia din urma nu ataca ci iubesc yenul japonez, incercand acum conform bancii centrale sa-l tina in orgasme continue. Atata iubire strica chiar si japonzilor, care, ahtiati dupa exporturi, nu mai vor sa vada oameni rosii in fata ochilor. Ca sa nu umplu paginile cu diaree verbala va expun un grafic dolar-yen.



Pe acest grafic am marcat intervalul de timp in care banca centrala japoneza a vrut sa dea dolarul oamenilor rosii ca sa-l iubesca, incercand in acelasi timp sa beleasca yenul. Intervalul prezentat precum si stirea despre interventia bancii nu au fost scoase din rect. Valabilitatea afirmatiilor poate fi verificata de orisicine! Intervalul de care vorbesc se afla ( urmareste sagetile negre si liniile punctate rosii) intre august 2003 si martie 2004. In timp ce banca intervenea, dolarul se deprecia, negasind nici un om rosu la orizont ca sa-l iubesca. In acelasi timp yenul arunca cutitul de harachiri cat colo. Atunci cand piata a decis in schimb, mai bine zis cererea si oferta, ca dolarul ar trebui sa se aprecieze fata de yen, acest lucru s-a intamplat, vezi linia verde ascendenta.

Dupa o maxima ( sfarsitul liniei verzi si a doua sageata rosie), dolarul s-a depreciat din nou fata de yen, pana in zilele noastre, exact pana la o zona de cerere in care ne aflam, in jurul nivelului de 82. In cazul actual banca a inceput sa vada oameni rosii la un nivel mult mai adecvat de interventie decat in 2003. Cu toate acestea yenul va mai avea o tentativa de apreciere, cred eu, din cauza euforiei oamenilor rosii. De ce? Pentru ca asa vrea cea mai lichida piata de pe glob, piata valutara, o piata pe care nici o banca nu o poate influenta decat pentru moment.

Dupa o nou tentativa de apreciere a yenului fata de dolar, vom vedea daca nivelul actual de cerere este destul de solid pentru a impinge yenul spre gradele sudice spre care a vrut sa-l trimita si banca. Oricum, ultima lumanare pe care o vezi, in forma unui carnat a la Remes, este rezultatul interventiei bancare. Iti mai pun un grafic, de data asta unul zilnic, ca s-o poti admira mai bine.

Iti mai aduci aminte cand spuneam in articolul din 6 septembrie"jurnalism de clasa damboviteana" ca e timpul sa cumperi dolari fata de yeni?

Viceguvernatorul

De cand a parasit pozitia de parlamentar PNL, pozitie din care domnia sa indruga verzi si uscate, asezat in scaunul de invitat zilnic al interminabilelor talk-show-uri, domnul Bogdan Olteanu a devenit sobru. Diarea verbala nu se mai potriveste cu un salariu lunar de 25 000 de euro. Acesti bani trebui sa te transforme automat in patriot valutar, deschizandu-ti in acelasi timp drumul, spre un scaunel asezat undeva foarte aproape de "masa rotunda". Domnul Isarescu pare asadar un cavaler obosit, cu dureri de cap intense, dupa ce a inceput sa vada mai bine cu ochelarii lui mosu.

Uitandu-se la o tara falimentara capul ar trebui sa-i plesneasca, dar domnia sa este totusi un roman calit. Este guvernatorul care a rezistat "tutulor" timpurilor la bine si la rau. Ca sa nu creada lumea ca domnul Olteanu piaptana canii la BNR pentru salariul pe care il primeste, domnul Isarescu l-a imbracat si pe acesta in armura de cavaler. Pentru ca cuvintele pe care le spune sa nu aiba miros de diaree, guvernatorul a bagat in gura olteanului un tonomat. Tonomatul a fost desigur programat de cavalerul suprem, repetand asadar spusele celuia din urma dar cu o alta voce:

"BNR va contracara ori­ce eventual atac asupra cursului, in conditiile in care evolutia monedei este legata de starea economiei. „Moneda este foarte conectata la starea economiei reale. (…) Vom contracara orice atac, daca asa ceva se va intampla. In rest, piata este li­bera“, a spus Bogdan Olteanu, ras­pun­zand unei intrebari referitoare la evolutia viitoare a cursului."

Medic fiind trebuie sa ma indepartez o tzara de valute si sa ma concentrez asupra starii de sanatate a domnului Olteanu. Sunt oarecum ingrijorat cand vad ca vice guvernatorul bancii noatre nationale are halucinatii. Vede probabil oameni mici si verzi inarmati cu buzdugane mari gata de atac impotriva leului. In stil politicianist tot domnul Olteanu ne explica si conexiunea dintre valuta nationala si economia reala.

Spune economie reala ca nu cumva sa ne ne incurce si sa ne faca s-o confundam cu economia fictiva, cea pe care o vedem zilnic, cei care au ochi sa vada. Daca e sa il credem pe dl. Olteanu si de ce nu am face-o, este viceguvernatorul BNR, leul este legat asadar de economia reala. Noi cei care traim pe aceste plaiuri si nu am fost orbiti de aura politicului ar trebui sa stim ca economia reala nu exista. De ce este atunci legat leul nostru feroce? Pai de nimic, pentru ca nu poti lega ceva de ceva ce nu exista. Piata este si ea libera conform spuselor aceluiasi domn, atata timp cat este goala si pustie.

Lucrurile se schimba insa atunci cand apar oamenii verzi. Acestia din urma au boala atacului si au ei ce au cu valuta noastra nationala. Eu fiind mai bou si domnul Olteanu mai invatat trebuie sa-l intreb: De ce atata lupta pentru leu, atunci cand un leu mai slab ar sporii exporturile "economiei reale", care nu exista (nota subsemnatului), scotandu-ne astfel din criza. De ce oare atunci cand toti lupta sa-si devalorizeze valutele, urmand in acelasi timp directivele de partid si de stat ale FMI, noi facem invers? Eu cred ca singurul raspuns plauzibil la aceasta intrebare este ca domnului Olteanu nu ii plac oamenii verzi.


Ps. Il citez aici pe Bogdan Baltazar om care pare sa-si fi luat doza de neuroleptice. Recomand acelasi tratament si domnului Olteanu. 

 Contactat de Ziare.com pentru a raspunde la intrebarea "De ce continua sa se intareasca leul?", in conditiile in care moneda nationala s-a apreciat in ultima saptamana cu aproape 5 bani in fata monedei unice europene, consultantul financiar Bogdan Baltazar ne-a declarat:

""Nu sunt cine stie ce explicatii profunde. Cifrele de inflatie nu au fost rele, erau asteptari ca deficitul de cont curent va fi mai mare (a crescut, dar este in limite acceptabile) si, in general nu e entuziasm prea mare pe piata pentru euro. Leul a crescut, pur si simplu, ca urmare a intalnirii pe piata intre cerere si oferta care i-au fost favorabile".
 

marți, 14 septembrie 2010

FMI si-ai comandat monoclu de taria ochelarilor lui Isarescu

Foame-i, pardon FMI, o institutie care nu a vazut venirea crizei si-a deschis un ochi. A pus pe el un monoclu de 20 de dioptrii si, iata ca, economia zburdalnica de care vorbea domnul Khan doar acum cateva luni a devenit istorie. Tot istorie a devenit si cresterea economica pe care FMI o prezicea Romaniei, tara noastra balasandu-se azi pe funia falimentului.

In pofida tuturor predictiilor scoase din rect, FMI continua sa dea indicatii. Sunt momente in care ai putea crede ca a inviat raposatul, sezand acum linistit intr-un scaun de director al institutiei amintite. Pe un alt scaun situat in dreapta lui, o vad pe Lenuta, academicianul cu 4 clase care-i sopteste in urechi. Lenuta a evoluat mult in ultimul timp racnindu-si soaptele intr-o engleza impecapila:

"Among the recommendations made in it is a call for governments to rebalance their economies, with emerging markets, including those in Asia, encouraged to focus less on exports and more in stimulating internal demand.
Conversely, the IMF suggests that advanced economies need to increase export sales while cutting their budget deficits."

Nu am fost niciodata obisnuiti sa traducem spusele perechii Ceausescu, desi aveau probleme serioase chiar cu cu vorbirea limbii tarii in care s-au nascut. Acum vom fi obligati insa sa facem acest lucru:

Institutia cere asadar prin vocea geniului din Carpati, ca guvernele sa-si rebalanseze economiile.  Emergentii, inclusiv cei asiatici, sunt incurajati in schimb sa se concentreze mai putin pe export si mai mult pe stimularea consumului intern. In acelasi timp, economiile avansate trebuie sa-si creasca exporturile, taindu-si in acelasi timp deficitele bugetare. 

Domnul Khan pare sa fi dus lipsa oamenilor competenti si hotariti pana la reinvierea perechii de savanti romani, cei doi tovarasi Ceausescu. Acum lucrurile par insa sa se fi schimbat insa radical. Stim cu totii ca cei doi au obtinut intotdeauna ceea ce doreau. Daca totul a mers atunci conform directivelor de partid si de stat, de ce nu ar merge lucrurile la fel si azi? Mai ales cand te gandesti ca la carma Chinei se afla in continuare un partid frate.

FMI sugereaza asadar urmatoarele: Economiile emergente, inclusiv cele asiatice vor trebui sa iasa la palmuit de oameni. Acolo unde oamenii nu au bani dar unde exista orase intregi nelocuite si pustii, precum in China, se vor imparti palmi. Cu cat mai multe cu atat mai bine. Daca palmile nu ajuta trebuie scos biciul din teaca. Biciuti si palmuiti oamenii trebuie stimulati sa cumpere. 

O alta varianta mai pasnica pentru emergenti ar fi tiparirea banilor si impartirea lor la fiecare colt de strada, cu sacul daca se poate. In tot acest timp economiile avansate vor trebui sa exporte, asta pentru ca pietele lor interne sunt cam inghetate si visteria statului cam falimentara, ele nemaiputand sa suporte astfel nici palmi dar nici bani tipariti. Exporturile acestor tari vor trebui sa plece unde? Spre cei carora li se dau palmi sau saci de bani. Iata cat de simpla este de fapt scoaterea lumii din criza. Fara cei doi academicieni romani ideea nu i-ar fi venit nimanui niciodata. FMI ne-a salvat fratilor! Hai sa mai traim o leaca jupuiti bine. 

Articolul intreg il gasesti aci!

luni, 13 septembrie 2010

Suntem in intervalul tinta

Datele economice se deterioreaza, bursa urca necontenit, dar pana acum conform asteparilor expuse in primul scenariu. Manipulearea ordinara a indicelui SP continua se pare fara intrerupere. Oricum, am ajuns acum la nivele la care manipulatorii ar putea sa se arda. In caz ca acestora nu li se va intampla acest lucru sa sti ca pompierul se numeste FED. Sa urmarim ca atare intervalul de care vorbeam in prealabil si reactia pe care il va avea pretul acum cand l-a atins.

Reactia normala ar fi o cadere a indicelui de la aceste nivele si inceputul unei deprecieri consistente.

duminică, 12 septembrie 2010

Inflatia

Societatea romaneasca nu mai exista in opinia mea, altundeva decat la televizor. Teritoriul tarii noastre a fost transformat intr-un iarmaroc imens unde precupeti si precupete care isi fura zilnic caciula. Acest joc al furtului si al minciunii este numit de oamenii de specialitate economie. Nici nu de oricare ci una de piata, asta pentru ca termenul sa fie cat mai apropiat de cel de iarmaroc.

Intr-un iarmaroc marfurile vin si dispar la fel de repede, foarte multe pentru intotdeauna.

Asta au facut si graficele din Financiarul care ilustrau inflatia. Uitandu-ne la cifrele publicate mai nou putem constata ca inflatia a saltat cu 2% mai mult decat ma asteptam eu. Cifra presupusa de mine a fost de 5,5%, a lor de 7-8%, inflatia publicata fiind de 7,58%. Privind graficul afisat, unul de alt gen decat cel cu care ne-am obisnuit (componentele lipsesc) putem constata urmatoarele: Inflatia lunara, bastonase albastre, a avut un salt in luna iulie de peste 2%, fenomen legat de marirea TV. O crestere infima de 0,23% urmeaza in august. Personal sunt in continuare convins de temperarea inflatiei pe termen mediu, cu toate ca legile unui iarmaroc functioneaza cu totul altfel decat legile unei piete libere. In iarmarocul romanesc exista monopol, concurenta libera a fost stearsa de mult de oamenii de partid si de stat!

Unde? Exact acolo unde doare, in domniile cheie, percum cel energetic, cel al utilitatilor si cel al serviciilor. In aceste domenii preturile par sa fi saltat cel mai mult, asta pentru ca orice individ, chiar si cel care traieste intr-o hoarda, are nevoie in 2010 de caldura, apa, benzina etc. Ca o consecinta apar si bastonasele rosii mai lungi, cele care reprezinta inflatia anuala. In domeniile comandate de bandele mafiote politice, domenii care au devenit in timpurile pe care le traim indispensabile cetatenilor, legile cererii si ale ofertei functioneaza mai greu. Rezultatul? Baietii si fetele "lipitori" si "tantzare" care il reprezinta, incearca sa se mai infrupte cat pot din putinul sange care i-a mai ramas romanului. Tantar sau lipitoare fiind, chiar si unul sau una scolita la cel mai performant nivel din lume, in Romania, ai nevoie de materie prima.

Materia prima, sangele, pare a fi pe terminate la omul mioritic, lasand pana la urma vietuitoarele de care vorbeam sa se tavaleasca in proriile excremente. "De unde nu ai ce lua nu ia nici Domnul" spun cei piosi si, in Roamnia, scormoniturile care se mai fac au dat fara nici un dubiu de fundul sacului. Cand isi vor rupe unghiile scormonind, nesatuii fara concurenta vor primi semnalul piteti. O luna doua pare a fi un interval de timp prea scurt pentru urechile astupate de ceara si ochii umpluti de euro ai acestora. Lipsa concurentei si existenta monopolului le sufla vant in panze, dar pana cand? Cifrele pe termen scurt par sa demonstreze ca barcile in care stau mafiotii au prins chiar viteza. Domnul Isarescu a intuit acest lucru mai bine decat mine, as fi un impostor daca nu as recunoaste acest lucru. Si totusi, chiar si in cazul inflatiei, perspectiva de timp mai lunga devine mult mai importanta decat cea scurta. Intr-o asemenea perspectiva viziunea mea a coincis pentru prima data cu cea a guvernatorului.

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Euro-franc, franc-forint

Ca sa satisfac curiozitaea lui Akhenaton voi expune in acesta postare graficul promis euro-franc. Euro este dupa cum se vede intr-un trend descendent intens fata de valuta elvetiana, atingand totusi saptamana trecuta un suport demn de remarcat. In perspectiva scurta de timp acest suport ar trebui sa tina piept tendintelor de depreciere euro.
In caz ca o va face, lucru foarte probabil dupa cum spuneam, valuta comunitara ar trebui sa se aprecieze fata de franc. Intervalul maxim pe care euro l-ar putea atinge in cazul in care suportul se va comporta conform asteptarilor mele este cel afisat si marcat cu albastru. Tot cu albastru am marcat si intervalul de suport de care vorbeam. Oricum, la ora actuala biasul euro fata de franc este negativ pe toate fronturile. Un asemenea bias" rosu ca focul" avertizeaza de obcicei o posibila schimbare temporara de trend.

Forintul nu sta nici el mai bine! Din punct de vedere tehnic ar trebui sa-i produca domnului Victor Orban dureri cumplite de stomac. O formatiune numita in analiza tehnica saucer, tradus in romana ceasca, uite ca vrand nevrand ajungem din nou la raposat, ma sperie. Formatiunile de genul celei numite nu sunt piatra de biserica dar merita remarcate. Cea expusa este una ca in manualele de specialitate.

Observa potentialul de apreciere al francului calculat de mine, cca 10%. Primul suport care ar putea opri deprecierea probabila si temporara a francului fata de forint este suprafata lui Ceausescu marcata cu sageti rosii. Al doilea suport este intervalul marcat cu sageti verzi in dreptul urechii lui Nicu. Atingerea acestui ultim suport este totusi un scenariu mai putin probabil in momentul de fata! Nicu si-ar fi dorit cu siguranta urechile neatinse.

In cazul in care francul se va comporta conform semnaleleor tehnice pe care le arata, domnul Marco ar trebui sa-si adune ceata de ministri UDMR de care a fost atat de multumit si sa-i trimita la Budapesta. Tara vecina va avea nevoie de tot ajutorul pe care il va putea primi. Spun ajutor pentru ca nu am nici un dubiu in privinta faptului ca ministri amintiti vor grabi falimentul Ungariei, asta mai ales daca vor cere si ajutorul colegilor romani din cabinetul Boc al cincilea. Falimentul si restructurarea finantelor este in opinia mea singura masura plauzibila pentru insanatosirea tarilor "fitil".

Veti vedea mai apoi laudele care lise vor aduce in cartile de istorie lui Boc Basescu si Marko.

Pana atunci insa sa traiti jupuiti bine!

joi, 9 septembrie 2010

Tari vecine si prietene

In timp ce Romania devine incet dar barbateste cea mai sigura tara de pe glob. Ungaria si Grecia schioapata. Tarisoara domnului Marko Bela are 82% din datorii in franci elvetieni, o valuta care a sarit pana acum ca iepurele fata de forint.

Despre Ungaria si riscul ei de faliment am mai vorbit si in alte postari, dar ceea ce conteaza acum este prezentul si viitorul apropiat. Un lucru este clar! Ungaria a fost si va ramane unul din mai multe fitile pe care le are bomba europeana.

Grecia a fost rezolvata spuneau expertii, dupa injectia de un trilion de unitati de otrava administrata de salvatorii UE. Iscoditor cum sunt m-am uitat chiar ieri la dobanda bondului grecesc de 10 ani. Ti-o pun si tie aici in stanga ca sa o poti admira. Am marcat cu sageata verde maxima produsa de cancer. Uitandu-ma la grafic am doar o singura intrebare! Oare de ce credeti ca dobanda acestui bond este in drum spre aceleasi nivele pe care le-a avut atunci cand boala greceasca a fost descoperita?

a)Din cauza ca dl. Sarkozy se tavaleste cu doamna Bruni si doamna Merkel in nisipurile grecesti?
b)Din cauza ca mortii care au primit pensii s-au sculat si le-au dat inapoi statului?
c)Din cauza ca Gigi Becali nu a mai fost pe muntele Athos?
d)Din cauza ca Grecia va da pana la urma faliment?

In curand voi incerca sa revin cu un grafic al forintului fata de franc. Vom vedea daca el ne va putea ajuta sa intelegem mai bine, viitorul economic al tarii vecine si prietene.

Au mai ramas doua scenarii

Compara graficul din stanga, cu cel expus in ultima postare care facea analiza SP500! Observa cum, scenariul meu cel mai probabil s-a adeverit perfect pana acum. Miscarea indicelui mi-a permis asadar eliminarea scenariului marcat pe graficul precedent cu linie verde. In momentul de fata am ramas doar cu cele doua scenarii pe care le vezi. Atentie! ne aflam in continuare in intervalul de timp de care vorbeam. Observi desigur ca, scenariul cu linie rosie are o maxima probabila la un nivel mult mai scazut decat maxima probabila din intervalul afisat pentru scenariului marcat cu linie albastra. Grficul afisat este absolut identic cu cel din postarea la care ma refer. Elipsa si linia verde lipsesc din acest grafic, din cauzele explicate mai sus.

miercuri, 8 septembrie 2010

Isteria bondurilor

"To help support the economic recovery in a context of price stability, the Committee will keep constant the Federal Reserve's holdings of securities at their current level by reinvesting principal payments from agency debt and agency mortgage-backed securities in longer-term Treasury securities.1 The Committee will continue to roll over the Federal Reserve's holdings of Treasury securities as they mature."

Pasajul de mai sus reprezinta afirmatia prin care domnul cu barba si FED se angajeaza sa mentina la un nivel constant cantitatea de "securities" pe care le-a acumulat pana acum, prin reinvestirea banilor lichizi primiti de la agentiile datornice, in obligatiuni de stat de durata lunga. Extrasul de mai sus a fost interpretat si numit de piata quantitative easing 2.

Vazand cele de mai sus, multi experti au inceput sa sufle din nou in trompeta hiperinflatiei. Prin declaratia facuta FED a contribuit la caderea dobanzilor la toate bondurile, facand pretul acestora sa salte. Pentru cei neinitiati: Exista o relatie inversa intre pretul unui bond si dobanda acestuia= pret in crestere dobanda in scadere. Consecinta? Intrarea FED pe piata mareste cererea pentru instrumentele amintite, coborandu-le in acelsi timp dobanda. Logic pe undeva! Instrumentele ar coror cautare este mare salta in pret si au o dobanda mica. Hai sa ne uitam acum la graficul afisat in partea stanga, grafic care reprezinta evolutia indicelui american SP 500, versus dobanda bondului de 30 de ani.

La o prima vedere pana si cel mai neinitiat amator poate observa urmatoarele: O divergenta clara intre indice si dobanda, pana in momentul inceperii revenirii bursiere din martie 2009. De la aceasta data dobanda bondului si indicele SP 500 merg mana in mana (patratele negre). Iata acum si parerea mea, tot de amator: Ma astept in perspectiva medie de timp ca divergenta dintre cele doua obiecte din grafic sa fie reluata, dar invers. De ce? Pentru ca in opinia mea, America nu sta mult mai bine la ora actuala decat Grecia, asta in pofida orbului gainii, boala de care sufera multi investitori. In cazul in care agentiile de rating nu ar fi afiliate politic si si-ar face treaba independent, ratingul de AAA al SUA ar fi trebuit sa fie redus numaidecat.

Ce s-a intamplat in Grecia atunci cand investitorii au inceput sa miroase sangele falimentului? Dobanzile au saltat de pe o zi pe alta in stil de cangur. SUA este un colos avand o influenta ca atare in toate domeniile. Pana in momentul de fata investitorii care au cumparat obligatiunile de stat americane au fost convinsi de faptul ca ei isi vor revedea banii cu castigul promis. Colos sau nu, tot mai multe state din SUA incep sa raman fara bani. Cand investitorul chior isi va da seama de pericolul iminent al pierderilor de bani, cei care vor mai vrea sa imprumute America vor salta dobanda, vrand astfel sa-si acopere riscul mai mare la care vor fi expusi.

Dobanzile din SUA vor incepe sa creasca in opinia mea din cauza celor expuse si, nicidecum din cauza inflatiei. Ce va putea face atotputernicul FED intr-o asemenea situatie? Nimic! Vor ridica si ei dobanda la nivelul cerut de piata. Ce rol are asadar domnul Barbachi in politica dobanzilor? Acela de a-si pune dobanda la nivelul cerut de piata, punct. Ce va trebui sa faca dolarul intr-o asemenea situatie? Va trebui sa se aprecieze desigur, macar pe termen mediu.

marți, 7 septembrie 2010

Ticalosii

Conform presedintelui Traian Basescu Romania este bine merci, fondul de pensii are insa cancer, cu un deficit de 3,6 miliarde de euro. Totul s-a intamplat din cauza ticalosilor cumparatori de voturi care au dublat pensiile, nici unul desigur din partidul domniei sale, PDL. Acestia din urma isi duc probabil traiul intr-o alta tara si nu in Romania unde domnia sa este presedinte. Eu am promulgat legea pensiilor, dupa o diaree intensa care mi-a luat mintile. Salariile marite ale profesorilor cu 50% au fost promulgate tot de mine! Imi voi sterge numaidecat poza de pe blog, asta ca sa nu ma recunoateti, in cazul in care v-ar veni ideea sa ma cotonogiti pentru cele facute. Declaratiile prezidentiale precum si cele ale opozitiei, care pretinde ca va rezolva orice problema atunci cand va avea osul in mana, ciolanul s-a dus la dracu, scot in evidenta grotescul din politica romaneasca.

Basescu vorbeste asadar unui popor, care crede el ca a fost plecat peste hotare, atunci cand promulgarile se faceau televizat. "Reformatorul" Ponta crede acelasi lucru. El pare convins ca poporul a fost plecat pe teren in timpul guvernarii PSD, asta in timp ce domnia sa isi mai si vaneaza tradatorii din partid, rugandu-i acum sa revina. Liderul PSD trebuie sa aiba mare nevoie de ei pentru infaptuirea unei reforme absolute.

Antonescu este un alt mascarici, cu Vosganian cel scolit mereu in dreapata sa. Liderul PNL nu mai simte nici o tzara duhoarea gazelor zlobozite de guvernul Tariceanu. Cu toate acestea acesti oameni isi pot permite sa fie cum sunt. Poporul n-a fost plecat pe teren cand PSD a fost la guvernare, precum n-a fost plecat in strainatate cand Basescu promulga legile amintite. Poporul a fost de fata si in timpul guvernarii Tariceanu, dar ce folos? Poporul roman, in majoritaea lui covarsitoare, este ca cocosul de munte indragostit. El nu aude si nu vede nimic. Acest lucru a fost si va fi intotdeauna speculat la maximum de catre mascarici.

Sa fiti aburiti bine!

luni, 6 septembrie 2010

Jurnalism de clasa damboviteana

Articolul din Financiarul ne lamureste. Citindu-l vom intelege cu totii cum va scapa intreaga lume de un val 2 al crizei. L-am citit si eu si m-am luminat, in timp ce mosu a ramas cu gura cascata.
Cu economisty sha gaozari dje astyia om sapa santuri cat om mai trai, o zas batranelu.

Oricum, gaozarul vorbeste de yenul japonez, un semnal bun de vanzare al acestuia fata de dolar. Observa! Vorbeste si de francul elvetian. In zilele noastre trebuie sa sti sa citesti un articol. In momentul in care il auzi pe unul, care habar nu are despre ceea ce vorbeste, precum autorul articolului mentionat, reproducand ceva, citit de el undeva, clopotelul desteptarii ar trebui sa sune in urechile oricui. Ca o consecinta vinde yeni si franci fata de dolari, exact atunci cand Financiarul iti spune sa-i cumperi.

Ca sa fim cinstiti, Financiarul nu ti-a spus nici macar atat. A prezis doar, reproducand alte surse, intarirea dolarului, a yenului, a francului, a aurului, fata de ce? Fata de nimic! Asta pentru ca marele jurnalist cu o pregatire economica romaneasca, solida ca asfaltul turnat direct pe pamant, a reprodus lucruri citite undeva, fara sa inteleaga nici macar ceea ce a citit. Sa fie oare acest articol primul pas al individului in cauza catre postul de ministru de finante al Roamniei? Foarte posibil si probabil! Singurul lucru care mai ramane de analizat este numarul de dosare penale pe care le detine. Stacheta a fost oricum coborata mai nou si la acestea din urma. In zilele noastre ajunge sa ai doua trei dosare ca sa ajungi pe primul loc al selectiei. Criza pare ca se face simtita si in acest domeniu. In cazul ministrilor remaniati, cei mai multi n-au nici un dosar, probabil de aceea i-a facut domnul Ponta prosti.

Intorcandu-ne la articol, eu nu am inteles cum va salva yenul, aurul etc. lumea de recesiune. Cititi si voi de zor si puneti-va mintea la contributie. In momentul in care ati inteles mecanismul, scrieti-mi va rog un randulet si mie. Sa fi uitat oare jurnalistul nostru momentul determinant, remanierea? Sau eventuala revenire la putere a opozitiei?

duminică, 5 septembrie 2010

Valute

Trebuie sa incep analiza valutelor prin sublinierea unui fapt important. Miscarea si scenariile Sp 500 vor fi dadatoare de ton si pentru miscarea lor.

In graficul alaturat, cel saptamanal, se vede revenirea euro din saptamanile trecute. Intervalul marcat reprezinta o rezistenta care va respinge foarte probabil tendinta de apreciere euro. In perspectiva mai lunga de timp, scenariul expus de mine la inceputul verii ramane valabil, euro trebuind conform acestui scenariu sa se deprecieze fata de dolar.

In perspectiva de timp scurta va trebui sa urmarim insa demnitatea rezistentei pe care am descris-o mai sus. Voi reveni cu o noua analiza atunci si daca ea va fi atinsa, fiind obligat sa trag noi concluzii, dependente de comportamentul pe care il va avea perechea studiata la nivelul acestui interval. Normal ar fi ca euro sa inceapa sa cada de la nivelul amintit, vom vedea in curand cat si cum.

Euro-Ron bate pasul pe loc conform predictiilor, osciland intr-un interval, cuprins intre 4,21-4,2850. In momentul de fata ne apropiem de limita superioara a intervalului, nivel la care aprecierea euro ar trebui sa se opreasca, urmata de un nou test al limitei inferioare al aceluiasi interval. Pune-ti ceara in urechi atunci cand auzi ca euro s-a apreciat din cauza remanierii guvernamentale. S-a apreciat pentru ca trendul foarte scurt era de asa natura, ca si de fapt cel al indicelui SP 500.

Dolar-Ron a avut o cadere mai consistenta. De vreo cateva saptamani dolarul a inceput sa-si revina, revenire care ar trebui sa continue dupa o scurta pauza. In cazul valutei americane avem o ultima lumanare al carei minima si maxima a fost cuprinsa intre nivelele expuse pe grafic. Cititorii cartii vor recunoaste de indata un asa numit outside candle intelegandu-i mai mult ca sigur si semnificatia. Miscarile de durata scurta a dolarului vor trebui asadar sa fie cuprinse intre limitele lumanarii expuse pe grafic. In cele din urma limita superioara ar trebui sa fie perforata cu o apreciere a dolarului drept consecinta, intr-o prima faza spre 3,4150. De aici, dupa o pauza scurta, ar trebui sa urmeze noi aprecieri, aprecieri la care voi reveni mai tarziu.Repet inca o data! Scenariile descrise sunt dependente de evolutia burselor din state.

Sa traiti aburiti bine!