Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 3 ianuarie 2011

2011

2011 incepe cu aceeiasi retorica obisnuita facuta de aceeiasi oameni, de cine altcineva, dar si cu urari. Una a venit chiar din partea ministrului de finante Ialomiteanu. Acesta din urma traseist de renume local a cutreierat toate partidele posibile si imposibile precum au facut si multe alte "stele" ale politicii autohtone.

De acolo trebuie sa ii vina probabil si cunostintele "vaste" in ale economiei. 

Oricum ar fi, important e ceea ce ne ureaza ministrul: "liniste". Din cate stiu eu de la mosu linistea se face, se creaza si nu se ureaza, dar, nu trebuie sa uitam ca Roamnia este si va ramane si in continuare tara "tutulor" posibilitatilor. Infundati in linistea urata de domnul ministru am putut auzi mult mai bine soaptele domnului Vasilescu. In asa o liniste apasatoare pana si o soapta poate sa para un urlet, mai ales atunci cand vine din gura unuia care a luat din nou pusca in mana vorbindu-ne ca de obicei si ca orice razboinic despre tinte. Cea de inflatie, cea a cursului de schimb, dar,  nu si  de cea a gropii in care am cazut. Pentru ca tot suntem in groapa vom lupta din nou eroic: cu cursul de schimb, cu inflatia, cu tot ce se misca, poate poate vom reusi sa pierdem lupta ca de obicei. In urletul vasilescian,  scufundat intr-un nor format din linistea ialomiteana, cei cu urechile ascutite si ochii deschisi vor gasi totusi si niste adevaruri. 

Avem cea mai mare inflatie a preturilor din Europa si asta fara nici un QE de notorietate facut de BNR. In Romania nu este nvoie de QE. Preturile le rezolva baietii flamanzi si au de fapt dreptate. Atata timp cat exista cerere, la un pret anume, trebuie sa fi batut in cap ca sa-l scazi. Acolo unde cererea s-a subtiat considerabil preturile au scazut si ele, chiar si in aceasta tara. Un paradox va ramane pentru mine pretul materialelor de constructii. Aceste preturi nu par sa vrea sa scada chiar in cazul in care cocinile care se vindeau la 100. 000 de euro s-ar vinde doar la zece. Oricum, dl. Vasilescu a scos pusca la flamanzi precum si la speculatorii de valuta. Hai sa-l lasam totusi pentru o clipa pe omul bancii centrale cu gloantele in buzunar. Asta pentru ca sa intelegem ceea ce ar putea sa faca in realitate, pentru popor si patrie, institutia la care lucreaza domnia sa. BNR ar putea mari dobanda de referinta. In opinia mea o va si face! De ce? Pentru ca asa ii cere piata. Observa dobanzile de la bancile la care iti tii banii. Au saltat cu 1 si pana la doua puncte procentuale, asta in timp ce BNR nu a miscat de loc. Calare doar pe o gloaba, in secolul 21, ajungi sa fi intotdeauna in urma intamplarilor. Ce efect vor avea oare cresterile de dobanda ale BNR asupra pietei?

Nici un efect! La nevoie dobanzile vor continua sa creasca iar BNR calare pe gloaba isi va ajusta dobanzile ca si pana acum, cu intarziere, exact asa acum ii va cere piata. Dobanzile deja crescute, cu sau fara BNR, si-au avut si pana acum efectul de racire economica asa cum le au intotdeauna. In ceea ce priveste leul, cu dobanzile pe care le avem deja, acesta nu a ajuns la 7 lei/euro asa cum propovaduiau expertii ci bate pasul pe loc asa cum propovaduiam eu aflandu-se actualmente in jurul nivelului de 4, 26. Domnul Vasilescu si-a racit asadar in opinia mea gura fluturand in acelasi timp si o pusca ruginita a BNR deasupra capului. Cu toate dobanzile in crestere baietii flamanzi au ridicat preturile peste tot unde au putut tinand cont doar de doua elemente arhicunoscute cititorilor de pe aceasta pagina: cererea si oferta. 

Cu sau fara contributia BNR preturile produselor vor scadea doar in momentul in care ele nu vor mai fi cumparate la preturile expuse ( vezi cazul tuturor magazinelor care anunta scaderi de preturi de pana la 70% si,  asta inainte ca cineva sa-l fi vazut pe domnul Vasilescu in postura de spargator al linistii ialomitene.)

In Romania atunci cand unul sparge linistea vine si al doilea si al treilea etc. sa faca acelasi lucru. Presedintele nu s-a lasat ca atare asteptat prea mult. Domnia sa i-a linistit si el pe romani dar nu printr-o urare ci prin cuvintele care urmeaza:

"statul asistential nu mai poate exista" si ca "fiecare roman e responsabil de viata lui de zi cu zi". "statul nu mai are aceleasi venituri ca inainte de Revolutie",
  
Absolut corect totul in afara de cuvantul Revolutie! De unde sa aiba statul ceva atunci cand toti fura si mintesc de plesnesc pietrele, facand in acelasi timp si bugete provenite din vise si scoase pe urma din canalul anal (nota subsemnatului)

"vom relua cresterea economica, timid, dar o vom relua". "Imi doresc ca romanii sa redobandeasca speranta", a mai spus presedintele, specificand insa ca in Romania exista, din pacate, "oameni care nu au ce pune pe masa pentru ca nu pot si oameni care nu au avut ce pune pe masa pentru ca au continuat sa creada ca statul este responsabil pentru fiecare din ei".

Gresit! romanii nu si-au pierdut speranta nici o clipa. Acest lucru este demonstrat clar de un sondaj.
Conform acestuia 64% dintre cei chestionati cred si spera ca biserica ii va scoate din saracie. Boc a inteles si el mesajul foarte bine incepand sa toarne din banii imprumutati clerului. Pentru ca de, popii aduc alegatori, in timp ce scolile si invatamantul, sector care pierde din nou bani in bugetul anului 2011, ba.

"Acestia trebuie sa mearga la munca, nu mai pot trai din taxele platite de ceilalti", a mai spus Basescu. "Un stat modern este un stat care se bazeaza pe fiecare cetatean, si nu unul in care toti cetatenii se bazeaza pe stat"

Basescu nu este ca BNR calare pe o gloaba. El zboara cu helicpterul si este in fata evenimentelor deja petrecute. Romania este deja in opinia mea" un stat modern care se bazeaza pe fiecare cetatean" , asta daca tinem cont de definitiile prezidentiale. Statul, adica ei, o mana de oameni care reprezinta parghiile puterii, s-au bazat si pana acum si se vor baza si in continuare pe cetatatean, furand-ul pe cel din urma fara sa clipeasca. Saturati de modernismul basescian cei furati au inceput sa fure si ei ca in codru, contribuind astfel la faurirea unui stat "ultramodern", unul mult mai "modern" decat isi putea inchipui chiar presedintele.

De la un presedinte trecem la alt presedinte, la cel al Norvegiei, asta pentru a putea introduce in cadru o cunostinta apropiata a celui din urma, o traseista tot de renume local, scaldata si ea in toate partidele romanesti posibile si imposibile, Elena. Domnia sa spera la randul sau fiind romanca pur sange. Comentarii la ceea ce a spus ma abtin insa sa fac, din considerente lesne de inteles, nu merita osteneala.


"Am speranta si convingerea ca 2011 va fi mult mai bun pentru toti romanii", sustine pe blog Elena Udrea.

"Va fi anul in care vom iesi din criza economica. Va fi anul in care se vor incheia toate masurile de austeritate. Intr-un cuvant, va fi anul care va arata ca am gandit si actionat corect", continua pedelista

Domnul Boc a trecut de la pahare la meteorologie si se pare ca se descurca mult mai bine in aceasta postura. Domania sa vede vreme buna dupa cea rea un adevar de necontestat. Dupa ce era sa se innece in paharele goale premierul pare sa fi devenit mai prudent, vorbind de aceasta data ca sa nu taca. Boc foloseste in scurta sa pledoarie si termenul daca, asta ca sa nu o mai faca de oaie ca de obicei.

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă seară, la Predeal, că mesajul cel mai bun pentru 2011 este că "după vremea rea vine şi vremea bună", el arătând că dacă reformele vor fi continuate atunci "România va avea prosperitate în cadrul Uniunii Europene".

De la sperante trecem acum la niste cifre, cifre care ne sunt livrate de ZF.

Potenţialul exporturilor este însă limitat, având în vedere ponderea redusă a acestora în PIB, de circa 30%, precum şi perspectiva încetinirii relansării ţărilor din UE, principalii parteneri comerciali ai României.(ZF)

Citindu-le vom intelege si dilema domnului Isarescu, cel care se vaicarea de scadere economica asociata cu exporturi in crestere. Cu cifrele in mana matematica este una simpla. Vezi cat reprezinta exporturile din PIB si vezi cat reprezinta Nokia si Dacia din exporturi. Daca mai tii minte cautam  tocmai aceste cifre atunci cand am citit prima stire despre explozia exporturilor roamnesti. Prezumtia mea de atunci, facuta chiar in lipsa cifrelor, pare sa fi fost corecta. Banii facuti de aceste consortii intra desigur in cea mai mare parte in buzunare frantuzesti si finlandeze, nicidecum in buzunare romanesti.  

In ceea ce priveste bursele trebuie sa ma repet:


Posibil da, dar probabil nu prea. In caz ca va avea totusi loc, el va trebui sa fie de durata scurta si va fi inabusit in opinia mea la nivele nu prea indepartate de maximele pe care bursa le-a atins in zilele trecute. 

Iata ca am ajuns la aceste nivele chiar azi, cuprinse intre 1273-1280. In caz ca aceste nivele nu vor intoarce bursa azi sau maine, dreptatea va fi de partea celora care au vazut frunzulite si mugurei. Intr-o inflorire economica de asemenea proportii isi va reveni cu siguranta si Romania trebuind sa fie invadata imediat de investitori. In acest caz gurile puturoase ale protagonistilor din acest articol se vor transforma negresit in guri de aur. 

Observa! In 2009 12 septembrie am prevazut un scenariu de durata lunga in care preturile trebuiau sa ajunga la nivelele de azi. Am venit mai pe urma si cu o predictie a perioadei  de timp in care credeam ca aceste nivele vor fi atinse. Predictia timpului a fost gresita pretul se pare ca nu. Din nefericire, atunci, cand am facut predictia intervalului de timp probabil, in septembrie 2009 , nu am descoperit inca felul mai exact de calcul al timpului, un gen de calcul pe care l-am descris mai apoi si in cartea mea. Conform acestor calcule nivelul de azi a indicelui SP 500  se intersecteaza  cu  un nivel de timp care cade exact in luna ianuarie 2011. Scenariul meu a fost si ramane o probabilitate, dar, o nefinalizare a lui in aceasta luna, chiar acum in zilele urmatoare, ii pericliteaza serios valabilitatea. Fiind vorba de un grafic lunar toata luna ianuarie este valabila pentru scenariul descris. Faptul ca limita inferioara a intervalului preconizat a fost  atinsa acum la inceputul lunii ianuarie face ca nivelele actuale sa devina deosebit de importante. Se pare ca omul invata cat traieste.



12 comentarii:

George spunea...

Ce zici Horea de o societate petroliera privata care sa aiba actionari toti conducatorii auto si care sa aiba ca scop tinerea pretului la combustibil la un nivel in care sa-ti permita sa faci profit dar sa nu abuzezi de consumator. Sa fie ca o concurenta puternica la actualii jucatori din piata petroliera. Crezi ca ar putea avea sansa de izbanda o asemenea companie? Eu cred ca ar fi cea dura lovitura data cartelurilor petroliere.

Horea spunea...

george, sunt absolut convins ca orice societate privata, care ar avea ca actionari pe toti cei ce lucreaza la firma respectiva ar avea izbanda si nu numai.

Personal vad alternativa enuntata ca una de viitor, una care cred eu va fi adoptata in anii care vin de tot mai multi.

In ceea ce priveste petrolul varianta ta mi se pare insa aproape imposibila. Nu vad cine ar fi acela, ma refer aici la cartelele mafiote ale petrolului, care ar vinde combustibil unor oameni care nu sunt pusi pe jupuit reprezentandu-i chiar pe consumatori. Ideea in sine este asadar plauzibila in opinia mea doar din punct de vedere teoretic.

Protestele in schimb sub forma unui consum redus in toata lumea ar avea efectul scontat fara doar sau poate. Cand lumea nu a mai consumat pretul petrolului a ajuns la 45 de dolari barilul de la 145 si asta cu toate stirile legate de peak oil.

Petrolierii si cei care ii inconjoara invart bani imensi un lucru care le da o putere economica precum si una politica enorma. Sa stii ca nimeni nu-si va ciuntii veniturile si privilegiile de buna voie.

Dorinta de obtinere a privilegiilor si goana dupa bani, bani pe care paradoxal toti ii lasa dupa sine atunci cand isi dau duhul, a dat nastere la ceea ce vedem azi: distrugerea pietelor libere si prin aceasta distrugerea societatilor in care traim.

MadMax spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=KUsj7EdZigM&feature=player_embedded#!

Flavian spunea...

george - mai curand te-ai gandi la o forma de asociere care sa scoata mai rapid la lumina alternativele energetice REALE la petrol pe care baietii din industrie ni le-au tot furat de sub nas, ingropat in patente si ascuns de un secol incoace... ;)

George spunea...

Da eu m-am gandit la orice alternativa care ar putea sa nu mai fim la mana mafiotilor transnationali.
Daca am crea o companie in care sa fim asociati cei care ne-am saturat de furturile acestor hoti, am avea asigurate mai multe beneficii:
-Nu am mai plati atat pe combustibil, pt ca am impune un pret care sa nu depaseasca pretul real al combustibilului(acesta incluzand toate costurile reale + un profit de 2-3% din care sa se investeasca pt. dezvoltare).
-Am avea clientii asigurati(ar fi cel putin actionarii care sunt sigur ca ar fi foarte multi).
-Din profit putem impune pe piata alternativa reala la combustibilii fosili.
-Fiecare client care cumpara combustibil ieftin economiseste oricum bani pe care ii dadea la bunastarea multinationalelor.

Flavian spunea...

George, eu m-am gandit la o alta varianta: Galerie HHO

Crede-ma ca nu sunt singurul din lume, din tara si nici macar din oras care s-a gandit la asa ceva. Iar pentru a ne ajuta unii pe altii nu am avut nevoie de bani sau companii oficializate care sa ingrase buzunarele statului ce lucreaza mana in mana cu monopolistii energetici. Lucrurile se misca, nu mai dureaza mult de acum, ia si citeste daca te-am facut curios... ;)

George spunea...

Citesc si blogul tau si imi place ce scrii pe acolo.
Cred ca e posibila aceasta alternativa energetica dar mai cred si ca atunci cand aceste alternative vor fi destul de raspandite, va veni statul(lichelele) si vor pune un impozit pe instalatia ta de hidrogen.
Eu as vrea sa incercam o desteptare generala a oamenilor prin care fiecare in parte poate sa investeasca-castige putin dar sa nu mai fie la mana mafiilor de tot felul.
Acest tip de afacere poate fi extins la multe domenii, in special la cel bancar.

Flavian spunea...

Eu sunt mai optimist: statul nu mai are viitor. Vom scapa de el si de controlul pe care il exercita unii prin intermediul sau cu ajutorul banilor. One way or another. Iar atunci nu vom mai discuta de "afaceri" sau de "profit" ci de cum putem face viata pe aceasta planeta mai buna pentru toti... ;)

George spunea...

Tu esti prea optimist sau prea idealist.
Ai vazut pe planeta asta ca cineva sa-si cedeze privilegiile asa peste noapte? Eu nu, si de asta cred ca trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant si sa luam lucrurile treptat. In timp ce tu esti idealist baietii destepti se gandesc cum sa aiba mai multa putere. Cand lucrurile se apropie de un haos tot mai mare, eu cred ca abia atunci lucrurile se vor inrautatii pt. noi, muritorii de rand. In acele momente eu cred ca se va incerca crearea unui guvern mondial care va restrange libertatile individuale(istoria se repeta). Viata ne va confirma sau nu aceste supozitii.

Flavian spunea...

Idealist ? Prosibil. Dar ce propun eu nu e o utopie, este o solutie reala, chiar daca acest model nu convine unora. Lumea de acum cu tehnologia utilizata in scopuri extreme, planeta poluata si secatuita de resurse in goana vesnica dupa mai multi bani, varianta ASTA nu poate fi o solutie.

Am mai dat exemple precum linux-ul sau wikipedia, care au fost lucruri create de oameni prin colaborare si voluntariat, nu pentru profit, bani, control sau alte prostii. Pentru o posibila varianta NWO exista oricand solutia V. Am totusi incredere ca nu va fi necesar. In orice caz, am invatat de mult ca teama nu ajuta... ;)

ego spunea...

Previzionarea este dificila, in special cand se refera la viitor - Victor Borge.

Predictia timpului a fost gresita pretul se pare ca nu. Din nefericire, atunci, cand am facut predictia intervalului de timp probabil, in septembrie 2009 , nu am descoperit inca felul mai exact de calcul al timpului, un gen de calcul pe care l-am descris mai apoi si in cartea mea. Conform acestor calcule nivelul de azi a indicelui SP 500 se intersecteaza cu un nivel de timp care cade exact in luna ianuarie 2011. Scenariul meu a fost si ramane o probabilitate, dar, o nefinalizare a lui in aceasta luna, chiar acum in zilele urmatoare, ii pericliteaza serios valabilitatea - Horea

concluzie: sistemul tau de predictie nu e bun, corect?

Flavian spunea...

E bun daca incep scaderile de luna asta. Dupa semnalele date de MP si BDI, e destul de posibil.

Sistemul ar fi si mai bun daca piata n-ar fi asa manipulata.... ;)