Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Curs Euro-Leu

Ca sa ma tin de promisiune iata o actualizare a graficului euro-leu expus saptamana trecuta. Am ajuns asa cum am presupus la linia rosie (vezi graficul din postarea precedenta, unul saptamanal).

Aceasta linie a respins deprecierea euro asa cum m-am asteptat. Compara graficul saptamanii trecute cu cel expus in aceasta postare, zilnic de data asta, pentru o vizualizare mai buna.

Am extins aici linia rosie ca sa poti vedea mai bine nivelul exact de unde euro si-a inceput aprecierea. Aceasta linie coincide la milimetru cu partea superioara a intervalului prezentat in postarea anterioara.

La ce ne putem astepta in continuare? Foarte probabil exact la ceea ce spuneam. Euro va trebui sa inceapa o noua depreciere, conform  scenariului mai vechi, chiar saptamana viitoare, spre limita inferioara a intervalului albastru expus de un "secol".

Inainte de a face acest lucru, valuta comunitara ar putea sa incerece o depasire a maximei atinse saptamana trecuta, putand ajunge astfel undeva intre 4,27-4,28. Hai sa mai traim ametiti de experti bine, o saptamana, si jupuiti ca de obicei si mai bine pana ne-om satura.

10 comentarii:

cristian dogaru spunea...

si euro/usd? GS dadea target 1,37, deci vor incerca sa marcheze pe la 1,35, corect?...si apoi?

Horea spunea...

Apoi in jos din nou daca scenariul meu se adevereste. In ceea ce priveste tinta vad deocamdata mai repede 1,3520 decat 1,37. Daca o cadere pana la 1,3180 va intoarce euro din nou, atunci 1,37 devine o tinta probabila.

mike spunea...

horea , ce parere ai de intrunirea SNB legata de aprecierea CHF-ului ? crezi ca "au curajul" sa puna in practiva ceva "periculos" adica o legatura cu euro cum au facut danezii ?

Horea spunea...

mike, nu stiu ce au facut danezii, poti sa-mi explici tu.

mike spunea...

danezii au moneda "legata" de euro , facuta manevra mai demult , practic DKK-ul variaza aproape identic cum variaza EUR

Horea spunea...

Danezii au avut coroana legata si de marca germana vrand astfel sa obtina o stbilitate a valutei.

Au facut acelasi lucru cu euro pentru ca poporul danez a respins in referendum adoptarea monedei europene. Sa nu uitam totusi ca Danemarca este o tara din UE in timp ce Elvetia nu este.

Personal nu vad ce ar putea castiga Elvetia prin a-si lega valuta de euro.

Informatii-economice spunea...

@Mike - legarea unei monede de o alta e destul de periculoasa, acesta fiind si motivul pt care s-a renuntat la Bretton Woods. Practic da apa la moara unor speculatii destul de urate daca legatura e puternica si respectiv devine nesustenabil daca legatura e slaba.
Vezi ce s-a intamplat in black wednesday...

Lucian Davidescu spunea...

@mike
Elveţienii sunt foarte "neortodocşi" când vine vorba de politica monetară, dacă puteau să lege francul de euro o făceau. Însă n-au reuşit. Au apărat fără succes pragul de 1,5 câteva luni bune, adunând vreo 200 de miliarde de euro în rezerve, apoi au cedat iar pe la 1,4.
Problema este că SNB are acţionari şi trebuie să obţină profit, or, acumulările de rezerve străine se contabilizează ca pierdere.
Dar am un feeling că în realitate, pe termen mediu, le convine să aibă un franc puternic acum.

Horea spunea...

Lucian, "Au apărat fără succes pragul de 1,5 câteva luni bune, adunând vreo 200 de miliarde de euro în rezerve, apoi au cedat iar pe la 1,4."

Foarte corect!

Asta pentru ca nici o banca centrala nu poate influenta cursul de schimb al unei valute in perspectiva.

Din pacate insa, romanul nu crede nici ceea ce vede cu proprii lui ochi, dar, crede in schimb toate minciunile si balivernele prin care Isarescu a incercat sa devina erou national.

La fel sunt crezute in momentul de fata si minciunile lui Ponta si Antonescu privind economia, salariile si posibilitatile acestora din urma de-a le redresa. Doar din simplu motiv ca teoria lor suna bine in urechi.

Adevarul ii ajunge insa intotdeauna din urma pe ignoranti si nu numai. Ei vor lua de obicei si cate o pleasna peste gura, asta numai ca sa se trezeasca.

Bgm spunea...

ce parere aveti eur/usd va trece de 1.37 spre 1.39? (dolarul astazi 22.01.2010 - 1.36)