Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 13 ianuarie 2011

Europa a fost salvata! Oare?

Nu mi-am racit bine gura in postarea precedenta, cu o predictie in care prevedeam ca mass-media va iesi la rampa cu explicatii sofisticate privind salvarea Eurpei, si iata ca acest lucru s-a si intamplat.

 Bondurile portugheze au fost vandute ca painea calda ieri, ce mai conteaza ca, in opinia mea, banca centrala europeana a fost cumparatorul principal, umplandu-si astfel si mai bine buzunarul cu murdarii. ECB, soldatii chinezi si cei japonezi au castigat asadar razboiul, asta in caz ca vei vrea sa dai crezare expertilor de la Bloomberg.

Euro a luat-o la goana, poate n-ai uitat ca spuneam si eu ca va face acest lucru in posatrea precedenta, explicand si cauza: un suport important si nicidecum stirile. Tot ce misca, inclusiv bursele desigur, a inceput sa salte isteric, influenta venind de la euforia investitorului dornic de castig. Cei foarte multi care vad in momentul de fata preturile pamantesti ajungand pana pe luna au inceput sa cumpere cat i-a ajutat buzunarul, asta dupa ce au citit desigur parerile "pertinente" ale expertilor. Acestia din urma au explicat din nou ca pacientul plin de metastaze osoase, provocate de un cancer de prostata, s-a vindecat, asta din moment ce nu mai are dureri dupa o doza de morfina. 

Ma rog! Euforia umana este ca o avalansa. Atunci cand porneste nu o mai poti opri pana nu se face praf si pulbere. Pe mine salturile mortale nu m-au susprins, dimportiva, ma asteptam sa se intample asa, pentru ca am invatat modul in care se comporta hoardele. Deocamdata, chiar daca intervalele de timp pe care le-am enuntat in ultima perioada au dat nastere la miscari pozitive, intervalul de pret pe care l-am expus ca fiind vital pentru SP500, acum mai bine de un an, nu a fost depasit inca. 

Intr-o postare precedenta spuneam ca: in conformitate cu niste calcule mai exacte descrise si in cartea mea, luna ianuarie 2011, luata ca interval de timp, se intersectaeza cu intervalul de pret pe care il gasesti in linkul marcat mai sus. Intervalul din graficul expus este destul de larg, un lucru normal atunci cand incerci sa faci predictii de durata mai lunga. Oricum, in cazul in care intervalul de rezistenta expus va fi depasit, scenariul meu devine invalabil si gresit. In acest caz bursa va merge pana in luna iar eu pana la prima benzinarie. 

Acolo voi dansa dansul boului, dar voi scoate si niste chichote de admiratie fata de Elena, Emil, Traian, Victor, Crin, si de ce nu si fata domnul Dan, Voiculescu sau OTV-escu. Tot nu are importanta din moment ce ambii pot devenii urmatorul presedinte al tarii romanesti, prospere si salvate. Pana atunci mai este totusi o bucata de timp, eu trebuind sa sper in continuare ca bursa si euro nu ma vor face de rusine. Predictii pentru 2001 au aparut multe. Una chiar mai pertinenta de la Saxo Bank din Danemarka, o gasesti aici. Domnul Isarescu nu doarme nici el dar pare mult mai treaz si mai precaut. Domnia sa isi da cu parerea aici.

Sunt doar partial de acord cu Saxo Bank pentru ca predictia lor nu tine cont de sentimentul uman ci mai degraba doar de cifre. Analistii bancii amintite folosesc de acea in opinia mea prea multi "daca", intr-o perioada in care cuvantul nu-si prea mai are locul. Am vazut de prea multe ori schimari bruste ale sentimentelor la oameni fata de acelasi lucru. Sentimentele schimbate pot da peste cap toate cifrele de pe pamant. In ceea ce il priveste pe dl. Isarescu ma bucur ca si-a mai temperat aprecierile facand de data asta si comentarii pertinente. 

Sa-i fi povestit oare cineva ca un amator, de pe un blog ratacit in jungla internetului, fara diplome in economie si medic de profesie, a nimerit mai bine prognozele decat domnia sa? Sa incerc oare sa concurez si eu, pentru postul de viceguvernator, in locul domnului liberal Olteanu? Un om despre care nu am mai auzit nimic in afara faptului ca si-a ridicat salariul. Nu cred ca as avea vreo sansa. N-am hartii de nici un fel in materie, doar niste cunostiinte dobandite pe cont proriu, si niste analize care se adeveresc de obicei. Ce s-ar face domnul Isarescu cu un om ca mine? L-as contrazice din nou atunci cand afirma ca:

 "pe lângă condiţiile avantajoase ale unui împrumut de la FMI, mai intervine şi aspectul credibilităţii de care beneficiază pe plan internaţional o ţară atunci când are un acord cu FMI. "Nimeni nu îşi dă bani pe degeaba. Banii de la FMI sunt între cei mai ieftini, iar perioada de graţie nu e deloc rea. În plus, intervine chestiunea de credibilitate."

Auzi minune! FMI o banca i-a dat bani lui Boc pentru ca ar crede in el si nu pentru dobanda. Si pentru faptul ca Romania e o vaca la fel de buna de muls ca oricare alta tara ingenunchiata de finantisti. Eu nu zic ca domnul Boc nu e credibil, tot ce spus pana acum a fost adevarat, si mai e si profesor universitar de drept constitutional, incalcand constitutia cu stangul de cate ori poate, dar totusi, banii se dau pe dobanda. Dar hai sa zicem, tinand cont de vraja banilor, ca Boc mincinosul a devenit credibil peste noapte prin "bistarii" FMI. In ochii cui? 

Numai domnul Isarescu stie! Din moment ce investitorii fug ca plosnitele de DTT de tarile care au facut pact cu institutia de care vorbeste mai marele BNR. Poate Mugur se refera la alegatori, la aceia care l-au crezut pe Boc si fara paralele venite de la renumita banca, cei care l-au votat si-l vor vota pana ce va veni unul si mai mincinos. Orice ar spune orisicine Romania se afla inca in Europa, desi comportamentul poporului trebuie sa ne duca destul de des cu gandul spre Haiti. Europa este din pacate si va ramane inca o bucata de vreme un continent bolnav. Ca atare cresterile economice din tara noastra, pentru 2011, vor ramane si ele la nivelul lui "daca".

Daca poporul nu ar fi votat ceea ce a votat de 20 de ani incoace, oare am mai putea sa ne mandrim cu faptul ca traim jupuiti bine? 

6 comentarii:

cristian dogaru spunea...

horia, din ce am vazut eu prin piete pana acum, focalizarea pe un anumit topic e vrand-nevrand....iar preturile din zona commodities exprima in acest moment o viziune hyperinflationista care se va confirma sau nu....cum e vorba insa de o evolutie in ani, pararea mea este ca va trebui sa mai avem un picior deflationist inainte de a vorbi de inflatie si bursele si marfurile trebuie sa faca in curand o pauza de respiratie si sa o ia la vale inainte de a mai reveni eventual pe crestere ....asta pentru ca in cotatiile actuale eu zic ca este inclusa o inflatie de cel putin 10%, pe cativa ani, care n-a aparut insa....tu ce zici de aur? ca despre metale pretioase nu te-am auzit des sa vorbesti aici...

cristian dogaru spunea...

am mancat ceva cuvinte in primul comentariu...reiau

horia, din ce am vazut eu prin piete pana acum, focalizarea pe un anumit topic e vrand-nevrand limitata in timp....iar preturile din zona commodities exprima in acest moment o viziune hyperinflationista care se va confirma sau nu....cum e vorba insa de o evolutie in ani, parerea mea este ca va trebui sa mai avem un picior deflationist inainte de a vorbi de inflatie iar bursele si marfurile trebuie sa faca in curand o pauza de respiratie si sa o ia la vale inainte de a mai reveni eventual pe crestere ....asta pentru ca in cotatiile actuale eu zic ca este inclusa o inflatie de cel putin 10%, pe cativa ani, care n-a aparut insa....tu ce zici de aur? ca despre metale pretioase nu te-am auzit des sa vorbesti aici...

mike spunea...

totusi , faptul ca euro si-a revenit asa de puternic fata de toate valutele doar intr-o zi arata cat de mult se speculeaza impotriva acestuia pe piete , s-ar putea totusi ca euro sa aiba o valoare reala mult mai mare fata de cat vor altii sa fie...

Horea spunea...

Cristi, am vorbit d aur aratandu-i evolutia parabolica. Am accentuat de multe ori faptul ca evolutia pretului acestuia nu are de a face nimic cu inflatia.

Exista grafice care demonstreaza fara echivoc acest lucru. Aurul este insa condiderat de multi ca fiind echivalentul banului. Intr-o atmosfera de nesiguranta este lesene de inteles ca a fost cumparat.

Observa! La fiecare monetizare QE, a creditelor doar, piata a reactionat prin cumparare de aur, asta pentru ca lumea se astepta la absorbirea acestor credite, asteptandu-se la inflatie. Acest lucru nu s-a adeverit, vorbim deocamdata de deflatie, una pe care si Bernanke o recunoaste.

Eu cred de aceea ca: atat piata bursiera cat si aurul vor trebui sa aiba o corectie foarte curand, de aceea ma asteptam si la o revenire a dolarului. Am expus crezul pe care il am folosiind aceeasi logica de taran ca intotdeauna. Sa vedem ce logica va folosi piata.

Mike, un euro nu poate valora 1,29 azi, si 1,34 maine, fata de dolar sau fata de orice de fapt, fara efectul sentimentelor umane. Dupa cate vezi sentimentele se schimba insa rapid.

Chiar din aceasta cauza eu ma axez in analizele pe care le fac pe aceste sentimente, in loc sa ma axez strict pe pret, din moment ce orice pret, al oricarui produs, este doar rezultatul fluctuatiei acestora.

Intr-un sistem fiat trebuie sa te intrebi: pret fata de ce, pentru ca nici o valuta nu este legata de nimic care sa-i poata oferi o valoare intrinseca.

Horea spunea...

Tot pentru Mike care spune:

"s-ar putea totusi ca euro sa aiba o valoare reala mult mai mare fata de cat vor altii sa fie..."

Ma intreb: Oare cum vei comenta pretul unui euro la 1,20 sau la 1,10?

S-ar putea totusi ca euro sa aiba o valoare reala mult mai mica fata de cat vor altii sa fie....?

Informatii-economice spunea...

@Horea - felicitari din nou:).
Cred ca mi-ai dat o idee interesanta pentru un subiect viitor: inflatia reala care exista in mai toate zonele lumii: cea de diplome!
Din pacate aceasta crestere a numarului de diplome pare sa apara in conditiile in care randamentul investitiilor in capital uman scade de ceva vreme!
Sa vedem unde va ajunge valoarea educatiei fata de pretul ei.