Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 23 ianuarie 2011

Grafice



La ceea ce am spus in video as vrea sa audaug cateva cuvinte despre profit si pretul unei actiuni. Sa luam ca exemplu: cazul Apple. Raport bun vanzari bune. De ce? Din cauza perceptiei si a psihilogiei oamenilor fata de noile produse precum i phone, i pad etc.

Care este in acest caz factorul determinant care misca actiunea Apple pe bursa? Profitul vor spune expertii. Psihologia oamenilor spun eu. Un porfit anume intr-un an anume este rezultatul vanzarilor din acel an si nu din anul viitor. Nimeni nu poate garanta asadar ca el se va mentine. Psihologia maselor se poate schimba brusc fata de orice produs si iata cum, un bilant poate fi afectat direct de acest parametru.

Iata de ce, psihologia si percetiile umane sunt singurii factori care influenteaza pietele de capital. Restul factorilor vor avea asadar doar o influenta momentana neputand sa schimbe un trend deja existent. Ca atare, bursele zburda pentru ca percetiile sunt euforice: Toti se asteapta la cresterea si mai accentuata a profiturilor care s-au nascut in foarte multe cazuri din rationalizari si nu din cresterea vanzarilor.

Cel mai probail scenariu pentru burse este de aceea primul cu o cadere imediata de la nivelele actuale. Scenariul nr 2 cu o revenire insa nedepasirea vechiului top vine pe locul 2, pe locul 3 situandu-se scenariul in care dow isi va excede maxima. In toate cele trei cazuri finalul va fi acelasi deprecierea indicelui pana la nivele care vor speria pe toti investitorii. Acest lucru nu poate fi evitat in opinia mea si se va intampla mai repede sau mai tarziu. Oricum este bine sa urmarim in aceasta faza si deocamdata desfasurarea primului scenariu.

22 de comentarii:

George spunea...

Foarte profi.
Vacanta placuta.

ego spunea...

faci vorbire, pe djia, despre nivelul de rezistenta foarte important (11.900) la care a ajuns acum. te rog, explica-mi cum l-ai determinat. multumesc.

Horea spunea...

ego, cartea pe care am scris-o vorbeste tocmai despre felul de calcul pe care il folosesc pentru determinarea timpului si al nivelelor probabile la care un trend s-ar putea schimba. Ar fi nedrept fata de cei care au cumparat manualul daca m-as apuca sa explic metoda aici pe pagina. Sa nu mai vorbim de faptul ca eu, m-am chinuit cca. 4 ani ca sa ajung la rezultatele obtinute.

Flavian spunea...

Horea, se termina ianuarie imediat si bursele ale naibii se tin tot.. manipulate in sus... :)

Horea spunea...

George, multumesc, tanjesc dupa un pic de caldura.

Flavian, 2-3 februarie este o limita maxima pentru nivelele actuale. O data perforate nu avem altceva de facut decat sa ne uitam la scenariul nr 2.

Sper sa nu mai dubii in ceea ce priveste efectul pe care il are psihologia si perceptia oamenilor asupra burselor.

Asa numita revenire economica de pana acum a fost cea mai slaba inregistrata vreodata dupa o recesiune. Observa! Gunoiul a rams, s-a inmultit, si, cutoate acestea, perceptia despre economie este pozitiva.

Daniel Dacila spunea...

Un link la un articol despre zona EUR.
Interesant cred:

http://www.marketoracle.co.uk/Article25819.html

MadMax spunea...

Poti sa faci si documentare la fata locului:
http://www.zerohedge.com/article/rioting-breaks-out-egypt

Horea spunea...

Am prezis rascoala din Egipt dar n-am prezis ca eu o sa fiu cotonogit. Sper sa nu fiu implicat in nici un documentar, nici macar in productia unuia.

Cine dracu o sa va mai spuna unde merge euro? Veti ramane cu predictiile lui Isus, pardon Isusarescu si ar fi pacat.

mike spunea...

te asteptam cu interes inapoi , mai ales ca ne-ai promis ca o sa creasca dolarul !

George spunea...

Daca treci prin bucale si stai mai mult poate bem si noi o bere la mall.

ego spunea...

horea

hmmm... te urmaresc cu mare atentie de juma' de an, ti-am citit toate articolele. nu-ti ies predictiile si pace.

mai mult, amesteci analiza fundamentala cu cea tehnica, totul asezonat cu psihologie. peste toate astea torni multa incrancenare.

daca tot ai adus vorba despre carte... ma indoiesc ca in numai patru ani de experienta ai gasit cheia succesului in trading (nu e imposibil, dar ma indoiesc); ma indoiesc ca in ultimul timp ai mai facut ceva profit, luandu-ma dupa postarile tale; imbini cu destula maiestrie (dar fara profit) a. fundamentala, a. tehnica, psihologia, politica dar fara succes.

si eu cred ca "e nedrept fata de cei care au cumparat manualul"... sa vinzi niste vise fara ca tu insuti sa fi facut un milion. dar nu dintr-un miliard.

no offense

maftei spunea...

dar horea poate ca a facut un milion...
si nu vrea sa ne spuna...
as putea sa spun si eu ceva de genul:maine ploua sau nu si va fi "exact cum am zis"

Horea spunea...

ego,
"hmmm... te urmaresc cu mare atentie de juma' de an, ti-am citit toate articolele. nu-ti ies predictiile si pace."

Nu-i pacat sa-ti pierzi timpul urmarind pe cineva caruia nu-i ies predictiile?

"mai mult, amesteci analiza fundamentala cu cea tehnica, totul asezonat cu psihologie. peste toate astea torni multa incrancenare."

Ai citit probabil precum cum spui toate articolele din ultimele 6 luni, dar se pare ca nu ai fost destul de atent. Analaziele mele sunt pur tehnice si bazate pe psihologia umana. Am pus "incrancenare" in ele pentru ca cred in ceea ce spun, ceea ce nu te opreste pe tine sa crezi altceva.

Cu privire la carte crezi ce vrei.

"ma indoiesc ca in ultimul timp ai mai facut ceva profit, luandu-ma dupa postarile tale"

Absolut corect in ultimul timp sunt in pierdere, pe hartie cel putin, pentru ca pozitia pe care o am in dolari nu am parasit-o. Nu am pretins niciodata ca fac numai castiguri, vezi portofoliile reale si demo aparute in carte dar expuse si pe acest site, sunt chiar in primele articole. Cel care pretinde ca ar castiga mereu este un mincinos. Cartea pe care am scris-o avertizeaza si scoate in evidenta acest fapt foarte clar.

"si eu cred ca "e nedrept fata de cei care au cumparat manualul"... sa vinzi niste vise fara ca tu insuti sa fi facut un milion. dar nu dintr-un miliard."

Eu sufar mai degraba de insomnii din pacate si nu de vise. Cam greu sa vinzi asadar ceea ce nu ai.
Ca o consecinta eu am vandut o strategie.

Respecatata intocmai ea va duce la profit, pentru ca limiteaza pierderile prin aplicarea unui stop loss. Acest lucru l-am demonstrat in portofoliile expuse. Cu toate aceastea s-ar putea sa existe oameni care sa fi cumparat cartea si care nu au aplicat strategia exact asa cum este descrisa.

Acesti oameni vor pierde bani cu sau fara carte, cu orice carte de fapt. Am avertizat si despre acest lucru in acelasi manual. In rest critica este bine venita, dar mai ales atunci cand este si documentata.

Scoate te rog la iveala ceea ce n-am nimerit si compara cu ceea ce am nimerit. Cred ca vei fi mult mai convingator atunci cand poti veni cu exemple concrete. Mai mult decat atat! Un om normal, cu toate ca face analize saptamanale, nu este intotdeauna in piata, un lucru destul de relevant dupa parerea mea. Nu ti se pare?

Observa totusi! N-am ascuns niciodata faptul ca: in ultimele 6 luni nu am tinut cont nici eu de proria mea strategie, cea expusa in cartea de "vise". Am decis dupa cate se stie sa raman in piata, datorita unei convingeri care ar putea sa ma coaste chiar scump.

Ceea ce am facut este o greseala mare in trading, una combatuta violent in manual. Cand intri in piata nu te iei dupa ceea ce crezi ci dupa o strategie stricta, una pe care ai definit-o in prealabil. O asemenea strategie iti limiteaza pierderile la o suma exacta si bine cunoscuta.

ego spunea...

multumitor raspunsul.

si nu, nu-i pacat.

i-conomics spunea...

Mihai, let's agree to disagree!

Consider o greseala din partea ta ridicarea in slavi a analizei tehnice ca metoda de investire pe burse, etc. Situl tau este citit si de novici, usor influentabili in visele lor de prea marire. Fara nici o intentie de a te insulta, analiza tehnica nu este altceva de cat cititul in cafea sau predictiile in Tarrot ale Mamei Omida.

Celor neavizati: Sa nu va imaginati ca exista un patern , o schema sau o idee ce aplicata trecutului poate sa previzioneze viitorul. Putinele lucruri ce ar avea repetitivitate sunt demult fumate; todeuna va exista cineva cu multi mai multi bani ca tine, cu mult mai multe informatii, cu acces la aceste informatii mult inaintea ta, cu putere computationala mult mai mare si acces direct si rapid in miezul sistemului la care tu nici macar nu poti visa, si inconjurati de super matematicieni ce dezvolta modele a tot complexe ce cuprind variate informatii de la macro si micro economie la statistici particulare de care tu nici nu ai habar! Cei ce au la varful degetelor cele sus mentionate actioneaza inaintea ta indiferent cat de inteligent si bine calculat esti, todeuna vei cumpara dupa ce oportunitatea va fi deaja fumata ... iar bani tai greu munciti vor ajunge in seifurile .. altora..

Si nu uitati, ca ori ce metoda ce genereaza profituri peste medie este valabila atat timp cat este strict secreta, in momentul in care ea este folosita in cuantum de peste 2-5% din tranzactionare ea va influenta piata in asa fel incat efectrele ei pozitive sunt anihilate!

ego spunea...

i-conomics

esti un bou!

tot te bagi aiurea-n seama pe temele astea si tot pe langa esti... n-ai inteles nimik!

Horea spunea...

maftei si i-conomics, un sfat prietenesc: Incercati sa intelegeti ceea ce faceti dar si ceea ce spuneti!

ego spunea...

maftei

nici tu n-ai inteles...

sa-i ajute Dumnezeu sa faca multe milioane, era un apropo la titlul cartii!

maftei spunea...

ego,
ma bucur ca ai patruns foarte adanc capacitatea mea de intelegere
dar.... era tot un apropo ce am spus eu acolo

horea,
ca si tine, si eu incerc sa inteleg pietele de capital si financiare, nefiind de profesie economist.
pot sa spun ca in perioada 7-21 ianuarie am un profit pe SIF5 de 10% (pentru a discuta doar de anul aceste) cine urmareste bursele stie despre ce vorbesc.
adica nu doar citesc, chiar fac ceea ce gandesc
si crede-ma ca nu eram foarte sigur pe ceea ce fac (nu ca nu intelegeam) si nici nu eram marele prezicator.
analize basic gen ceea ce faci tu fac si eu in fiecare zi.
de aceea urmaresc si blogul tau cu maxim interes, pentru a vedea in ce masura se pupa ce gandesc eu cu ce gandesti tu.
suntem toti dispusi la greseli, inclusiv de intelegere
daca gresesc, imi merit soarta.
dar nu pot sa observ cand cineva este foarte sigur pe ceea ce spune si nu accepta cand pe piete s-au intamplat lucrurile ceva mai nuantat

Cornel spunea...

Horea are mare dreptate..
Unii tot isi dau cu parerea fara sa aiba habar despre subiectul pe care il abordeaza. Nici macar asa, minimal sau de bun simt ca sa spun.
Eu am invatat ca atunci cand vrei sa aduci critici, incerci sa te documentezi cat de cat si poate reusesti sa aduci si ceva ARGUMENTE in sprijinul ideilor tale. Ca datul cu parerea e sport national. Fiecare poate comenta, ca e la liber dar de foarte multe ori concluziile sunt:" a vorbit si ION ca deh, e si el om".

Citesc si eu de ceva vreme blogul asta si sincer sa fiu nu am remarcat ca predictiile facute pe aici sa fie in foarte multe cazuri eronate. Ce-i drept cei care fac trading stiu ca poti avea un sistem de tranzactionare cu care in 80% din tranzactii sa ai profit dar per ansamblu bottom line sa fie negativa. E suficienta o pierdere babana si s-a dus totul pe apa sambetei. De aceea, asa cum spune Horea, disciplina e primordiala si poate costa scump. Disciplina, sistem de trading beton, pshiholgie si money management.

Ar fi multe de comentat despre cititul asta in stele dar..

i-conomics spunea...

Horea,

Interesant ca nu au cenzurat o insulta grosolana a la "ego".

Prin reactia lui pasionala deduc urmatoarele posibilitati:
1. Este afiliat unui broker, si are de castigat cu caiti mai multi inocetnti cred in TA si day trading...
2. Confunda afacerile cu religia. Afacerile sunt pragmatice, religia e ceva pasional, reactia "ego".. e echivalenta cu reactia unui ayatolah daca i te-ai adresa ca nu exista Alah...

Pentru cei neavizati.. repet... analiza tehnica e un fel de religie.. inspira multa pasiune.. multe corelatii cu bataia vantului.. dar nu are nici un temei real... ce a fost in trecut nu are nimic de a face cu ce va fi in viitor... studiati statistica si de ce nu, matematici avansate si convingetiva singuri...

Horea spunea...

i-conomics nu am cenzurat afirmatia lui ego pentru ca urasc aceasta forma de ingradire a exprimarii libere.

Ca sa fiu sincer ma irita si pe mine cateodata faptul ca faci afirmatii despre subiecte pe care in opinia mea nu le intelegi. Am aceiasi senzatie pe care am avut-o atunci cand discutam acupunctura cu colegi care habar nu aveau cu ce ce se mananca. Asta nu i-a impiedecat insa de loc sa o combata cu vehementa.

Ceea ce faci tu nu mai este doar exprimare de opinie ci o afirmare fanatica a crezului pe care il ai si pe care mai incerci sa-l si bazezi pe concepte stiintifice.

Ii avertizezi pe incepatori de parca ei nu ar fi in stare sa judece singuri si sa compare cele scrise pe site cu ceea ce s-a intamplat mai apoi in realitate.


Paradoxal, in stil tipic romanesc, nu eziti sa-l faci aiatolah pe cel care vede lucrurile altfel.

Oricum ar fi eu ma dinstatez totusi de limbajul folosit de ego si am avut in vedere sa ridic aceasta problema intr-o postare viitoare.

Sunt de acord cu tine in ceea ce priveste folosirea limbajului jignitor. El nu-si are loc intr-o dicutie si o dezbatere civilizata, indiferent de parerile pe care le au "combatantii".Afirmatiile pe care le-ai facut, cu o nota jucausa de despotism in opinia mea, nu au fost totusi jignitoare in nici un fel pentru nimeni.