Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 17 ianuarie 2011

Mediul face omul



Sunt aprope sigur ca cei mai multi dintre voi au vazut filmuletul de mai sus. Il expun totusi si pe situl meu din nostalgie, pentru ca am lucrat si eu in Tromsoe, dar mai ales pentru faptul ca am locuit si am trait in tara de care se face vorbire timp de 10 ani. Nu vrerau sa lungesc povestea ci doar sa spun neoliberalistilor atat: Acolo unde exista empatie si respect exista si sanse pentru un nivel de trai ridicat. Am spus acest lucru de sute de ori pe aceasta pagina si il voi repeta de fiecare data cand am ocazia.

Gestul norvegienilor se numeste in Roamnia flexicurista prostie. Asta pentru ca oamenii care-si pot da cheia de la casa unui cersetor, nu cunosc, sportul devenit de acum national in tara noastra, smecheria. Cei doi tineri au invatat sa aiba incredere in semenii lor pentru ca au crescut si au trait in Norvegia, o tara in care nu se fura si nu se minteste ca in codru. Mentalitatea acestora s-a limitat doar la simplul gest de ajutor pentru un aproape de-al lor, fara ca in capul "prost" si lipsit de orice smecherie pe care il au, sa se invarta vreodata conceptii feudale romanesti. La randul sau romanul nostru a  dat dovada de o demnitate care merita toata stima. Iata cum un cersetor i-a intrecut in bun simt si buna cuvinta pe toti hotii care ne reprezinta.

Cei doi tineri nu s-au dus la biserica ca sa pupe moaste si sa-i calce in picioare pe ceilalti aspiranti, ci, au facut un gest uman, plin de bunatate, si lipsit de orice ritual. Intr-un mediu ca cel novegian romanul nostru s-a purtat ca atare, demonstrand inca o data ca pestele se impute intotdeauna de la cap.  Aici in tara suntem mai plini de noi ca niciodata, exact atunci cand profesionalismul din toate doemniile a ajuns la cele mai joase cote posibile. Si, exact in era in care furtul, minciuna si smecheria au ajuns la cele mai inalte culmi.

Avem show-uri tip 10 pentru Romania in care flexicuristii sunt evidentiati pe banda rulanta, inclusiv cei din sectorul medical. 

Avem emisiuni in care suntem speriati ca ne pleaca sanitarii, cei supercalificati, pentru o groaza de bani, cei cu un carnat de titluri care omoara oamenii, fara sa precizam insa vreodata numele institutiei sau a persoanei care vrea sa-i duca. Eu vad ca deocamdata politicienii nostrii se trateaza exclusiv in strainatate, fugind de scolitii autohtoni ca dracu de tamaie. Ultimul exemplu este chiar al bolnavei Ridzi. Daca in Romania nu s-ar minti ca in codru, rubricele ziarelor ar trebui sa sune cam asa: "Ne pleaca pacientii" doar cei flexicuristi, pentru ca ceilalti pupatori de moaste nici nu pot visa la asa ceva.

Ps. Auzi-o pe comentatoarea televiziunii "libere si profesioniste". "Romanul a dat o lectie de respect si recunostiinta norvegienilor". Adica: magarii dracului i-au dat cheia fara respect ca mai apoi al nostru sa-i invete pe cei de acolo conceptul. Am revenit cu acest ps. doar ca sa mai vezi odata cum se fac stirile in Romania. In acest context magariile insirate de comentatoare nu prea au relevanta pentru ca reportajul vorbeste de la sine. In alte cazuri insa stirle intoarse si masluite iti influenteaza perceptia de toate zilele si prin asta desigur si viata.

9 comentarii:

dragon spunea...

Ce să zic decât respect pentru ambele părți. Din păcate mentalitatea învățată timp de 70 de ani se dezvață greu. Ia încearcă același gest la noi, ca norvegienii, și o să vezi că rămâi cu casa "curată" dar în alt sens.

Horea spunea...

dragon, mediul face omul!

George spunea...

Da, si eu sunt de acord cu mediul care formeaza omul. Sunt multi romani care cred ca ar face asta intr-un mediu in care tot ce simtim si traim in jurul nostru este respect. Din pacate ne "invatam" lectiile de respect de la TV.
Acum, dupa acest reportaj cred ca multi romani si-au luat doza de respect si s-au intors la nesimtirea zilnica, plini de multumire ca le-am dat si alora o lectie.

mike spunea...

ma gandesc la capsunarii reintorsi in tara din spania si italia si urmarindu-le comportamentul parca as inclina sa cred contrariul ... de cum trec granita in romania devin mai aroganti , infumurati , fitzosi si necivilizati , oare de ce ?

Horea spunea...

mike, avem smecheria in sange un lucru care ne face sa nici nu ne putem organiza. Uite rezultatul cu protestul benzinei.

Smecheria duce fara doar sau poatela segregare, un fenomen deosebit de periculos pentru orice societate. Segregarea il face mai apoi pe fiecare sa se creada destept si sa caute sa-si rezolve problemele prin relatii.

Afara smecheria nu are priza, esti imediat marginalizat daca incerci sa faci pe grozavul. Iata de ce, cred eu, multi romani carora nu le-a reusit aventura vestica ii fac prosti pe locuitorii tarilor in care au incercat sa prinda radacini.

Pe langa smecheri exista insa si multi romani care au inteles ca au dat de-o alta societate. Acestia se integreaza de obicei destul de repede, reusind pana la urma sa-si duca la bun sfarsit planurile.

Nici pentru mine statul in Romania nu este un lucru usor. Reactionez deseori altfel aici fata de cum as fi reactionat in nord.

Asta din cauza ca sunt supus mereu provocarilor, ma lovesc zilnic de ineptii si neprofesionalism si trebuie mereu sa fiu si cu garda ridicata. Asta in cazul in care nu vreau sa ma las calcat in picioare. Ceea ce am precizat eu trebuie sa fie la fel de valabil pentru multi alti romani.

Eu am totusi norocul de-a fi scutit macar de frustrile unui loc de munca.

Tara asta e minunata precum am spus de multe ori, dar cred ca trebuie sa fi un nastalgic ca mine ca sa-i poti suporta pe foarte multi dintre oamenii care o populeaza. Asta daca ai avut norocul sa traiesti atatia ani printre oameni cu o mentalitate total diferita, una sanatoasa si functionala in opinia mea.

O revolutie adevarata ar putea, cred eu, schimba lucrurile si in Romania. Problema este ca un popor smecher va avea intotdeauna o problema in gasirea unui scop comun.

Daniel Dacila spunea...

Eu cred ca omul face mediul si locul.
Precum spunea si Horia - traieste in Romania si incearca sa se comporte ca in Norvegia sau Suedia. NU s-a schimbat conform mediului.

Eu de 3 ani locuiesc in Dusseldorf si am hotarat sa ma intorc in Romania - pentru ca simt si sper ca in Romania sa ma implinesc, sa nu fiu doar un anonim ce castiga bine si se integreaza in sistem.
Sper ca poate si alti tineri ca mine sa incerce sa faca o Romanie mai buna.

In Romania sunt foarte multe de facut dar cel mai important e educatia si mentalitatea.

Lucian PH spunea...

Se confirmă ideea impartasita pe blogul meu:
http://www.thinkagain.ro
ca Romania este impotriva propriilor cetateni!Va astept cu o sugestie de investitie pe 30 de ani domnule Mihaltan !
Aveti un loc de cinste pe blogul meu si va citesc in fiecare zi!

Informatii-economice spunea...

Eu imi amintesc reactia prietenilor mei cand dupa o vacanta prin mai multe tari europene am reintrat in Romania.
Dupa cateva saptamani in care totul a fost super, am dat de prima groapa "made in Ro" care mi-a facut o galca in cauciuc, de soferi simpatici care iti taie fata doar ca mai apoi sa puna frana inainte de a se mai precipita intr-o alta depasire ce pune viata tuturor in pericol... atunci am inceput sa injur... prima oara dupa saptamani de liniste:)

Totusi, nu cred ca neoliberalii sunt de blamat. In tara asta multe lucruri sunt strambe pentru ca nici regulile nu sunt drepte... si cu atat mai putin, nu sunt aceleasi pentru toti...
Iar motivul pentru care regulile sunt diferite in functie de persoana, e acela ca statul se implica foarte mult pentru "oamenii lui", beneficiind de puterea pe care o are de a lua decizii in numele nostru!

florian spunea...

@danidacila

Esti singurul, chiar si dintre prietenii mei, pe care il aud ca se intoarce. Iar motivatia ta imi da speranta. Este aceeasi cu a mea pentru a nu pleca: sunt multe de facut aici si nu vreau sa aleg calea usoara in care sunt un anonim profitand de un sistem creat de altii. Vreau sa traiesc normal la mine acasa. Ma bucur sa descopar oameni care gandesc si simt la fel.
N-o sa-ti fie deloc usor. Nu stiu daca intelegi pe deplin in ce te bagi :). Dar ma bucur totusi ca incerci.

Ca sa stii ca nu esti singur, arunca un ochi pe aici http://www.vala.ro/o-postare-pentru-pesimisti-si-nu-numai/ si urmareste initiativa.

Multa bafta!