Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 30 ianuarie 2011

Provocare

Scriu acest scurt articol pentru a raspunde mai multor comentarii care au aparut la postarea "Grafice". Am raspuns la aceste comentarii si la fata locului luand insa decizia sa mai deschid totusi subiectul inca o data.

Citind comentariul lui i-conomics am avut aceeiasi senzatie pe care am avut-o atunci cand am discutat subiectul acupuncturii cu niste colegi care habar nu aveau cu ce se mananca. In pofida acestui fapt ei nu au contenit sa combata vehement metoda de tratament amintita.

La fel a facut dupa parerea mea si i-conomics avertizandu-i parinteste de inaplicabilitatea analizei tehnice pe cei pe care el ii numeste incepatori. De parca cei din urma nu ar fi in stare sa vada, sa judece, si sa compare mai apoi pe cont propriu spusele mele cu realitatea. Ca sa se faca auzit probabil si mai bine criticul analizei tehnice incearca sa invoce metode stiintifice si matematice, in stil clasic romanesc, fara a veni insa cu nici un exemplu concret care ar putea sa-i sustina afirmatia.

Si totusi i-conomics a fost insultat si jignit. Acest fenomen nu ar trebui sa-si aiba locul intr-o dezbatere civilizata, indiferent de parerile pe care le au "combatantii". Am ales sa public totusi comentariul jignitor pentru a evita cenzura. Ca sa nu avem probleme in viitor va rog din suflet: Incercati sa raspundeti la comentarii fara jigniri pentru ca sunt convins ca se poate. Asta chiar in cazul in care ne simtim frustrati de-o idee sau alta. In viitor voi fi nevoit sa nu mai public asemenea postari, chiar in cazul in care ele ar contine si alte informatii de valoare. Asta pentru ca as vrea ca acest site sa poata ramane decent.

Un site decent poate sa fie insa un site de dezbateri acerbe si civilizate. In acest sens il provoc pe i-conomics si pe toti sustinatorii lui la un duel verbal. Hai sa analizam incepand cu acest moment ceea ce se va intampla cu economiile lumii si cu bursele, fiecare in felul lui. Eu cu metoda mea nefunctionala de genul: maine ploua sau nu si va fi "exact cum am zis" imbibata in "religie batuta de vanturi" in timp ce voi toti, cei afundatii in "stiinte matematice avansate si statistici", sa va spuneti oful in felul in care doriti. O regula va trebui sa avem totusi intr-o tara in care ele lipsesc de obicei cu desavarsire.

Fiecare dintre noi va trebui sa-si motiveze si sa-si explice afirmatiile. Vom face asta pentru a putea evita stilul romanesc prin care fiecare isi da cu parerea, despre inot de exemplu, pentru ca mai apoi sa urle dupa un ajutor care sa-l scape tocmai de la innec. Propun sa incepem aceasta dezbatere cu bursa si economia americana, pentru ca SUA este in continuare cea mai puternica economie a lumii, cu repercursiuni de necontestat asupra economiilor celorlalte tari de pe glob.

Daca te uiti la poza afisata si la filmuletul prezentat in postarea "Grafice" vei vedea din nou ceea ce am prezis. In perspectiva lunga de 4-5 ani o cadere a indicelui si o continuarea depresiunii economice. Intr-o perspectiva scurta de timp o caderea a indicelui in primul rand spre suportul expus. Analizele saptamanale vor putea fi actualizate de ambele parti, desi cele mai importante analize vor ramane cele de durata lunga. Ultimele vor influenta in cele din urma somajul, banii pe care ii vei avea in buzunar, pretul caselor si nivelul de inflatie deflatie, si, nu in ultimul rand, prin cele enumerate, traiul tau de toate zilele. O variatie de 5- 600 de puncte a indicelui DJ, de exemplu, ii va influenta in schimb doar pe cei care fac afaceri bursiere scurte, fara nici un efect asupra traiului omului de rand.

Pe scurt asadar perceptia mea: O continuare si o adancire a crizei economice provocata de credite date in mod demential, de coruptie si hapsanism dus la maximum. Acest lucru se va intampla din cauza psihologiei si al perceptiilor umane schimbate, fata de felul in care economiile lumii au fost menajate de cei responsabili. Astept acum cu nerabdare variantele matematice si statistice ale lui i-conomics si al altor oponenti, din care sa reise clar felul in care gandesc si vad ei lucrurile.

PS. Daca subiectul ales de mine nu va place propuneti voi, tu, un alt subiect legat de economie: valute dobanzi ce vreti voi. Sunt absolut sigur ca vom putea dezbate civilizat fara sa ne injuram si fara sa ne jignim.

23 de comentarii:

i-conomics spunea...

Se spune sa faci ce zice popa si nu ce face popa. Daca analizezi pe cei care fac ce zice popa versus cei care fac ce face popa vei descoperi poate cu stupoare ca prima categorie sunt vai si amar de ei, a doua, probabil cel putin prosperi. La fel si in cazul tau, Horea, propavaduiesti TA fara a iti da seama ca in realitate deciziile tale sunt bazate pe o baza de factori mult mai vasta, de la Marcoeconomie,Influente GeoPolitice, la analize financiare a diferitelor sectoare si chiar analize individuale - actiuni - resurse - monezi, etc. Citeste-ti blogul... cu atentie.. si vezi ce spui.. si pe ce sunt de fapt bazate ideile tale... pe faptul ca atiunea x sau moneda y a facut nu stiu ce graffic profil everest sau cracatoa si ca atare maine trebuie sa se intimple "z" sau de fapt iei decizii bazate pe informatii macroeconomice, psihologia multimilor, pe estimari ale efectului manipulator al pietelor facut de diferite autoritati statale si nestatale, etc?

Cat despre Novici, sau Incepatori sau cum vrei tu sa le spui, NU, nu pot decide singuri ce le este mai bine, si asa este dovedit de faptul ca majoritatea covarsitoare a acestora isi pierd banii pe burse sau forex sau etc.

Cat despre chalangeul tau ca eu sau altii asisderea sa dovedeasca ca TA e fum, cred ca gresesti profund dragul meu coleg. Obligatia demonstatiei sta de partea celui care afirma ca ceva anume exista. La fel ca in dilema exista sau nu dumnezeu, nu e nici o dovada palpabila ca ar exista dar un religios fanatic ar cere ca tu sa dovedesti ca el nu exista... Traim intr-o lume a stintei.. nu poti sa negi asta.. Cat despre acupunctura, nu ma pricep, dar totul e bazat pe credinta unor energii paranormae etc, pe care eu fara dovezi sunt sceptic in a le crede.

Daca credinta ta in TA se bazeaza pe aceleasi baze stintifice ca si credinta infiptului de ace... insemna ca nu avem nici un punct comun pe baza caruia sa putem argumenta logic. Nu am nici o intentie sa te insult, nu pot sa spun de cat let's agree to disagree.. si gata!

George spunea...

Traim intr-o lume in care nu tot ceeace vezi este si adevarat, as inclina sa spun ca este chiar pe dos.
Tu zici ca fara dovezi nu putem sa ne bazam pe anumite terapii sau credinte dar asta e si disperarea "oamenilor de stiinta", ca ei nu pot sa explice stiintific vindecarile. Chiar si simplul fapt ca cei care se vindeca prin credinta in terapia respectiva, tot ramane o mare nebuloasa dar si un ghimpe pt. "atotstiutorii" oameni de stiinta.
AT este la fel de luat in seama ca si multe din analizele stiintifice, care se bazeaza pe fenomenele intamplate si observate in laborator si care vor sa explice miliarde de ani de existenta a universului. Ai vazut formulele de calcul pt. care esti sigur ca suntem ceeace stiinta ne spune ca suntem? Ma indoiesc.

Horea spunea...

i-conomics, hai sa mai incercam odata! Vrei sa spui ca eu mi-am bazat predictiile de criza facute in 2007 pe cifrele macroeconomice care erau in cer in peroada aceea sau pe intampalri geopolitice?

Chiar crezi ca nivelele pe care le expun pe grafice sunt calculate in functie de evenimente despre care am spus chiar eu ca nu influenteaza bursa sau economia? In cazul in care crezi acest lucru incerci sa-mi spui si ceea ce fac, un lucru destul de bizar in opinia mea.

In rest cred ca ai inteles gresit ceea ce am vrut sa spun cu provocarea. Eu sunt convins ca demonstrez zilnic valoarea slaba sau buna a analizei tehnice. Dupa cate am inteles mai sunt niste oameni in afara de tine care citesc pagina si care au probabil o alta opinie decat cea pe care o ai tu. Ca atare te-am invitat sa vi sa ma combati cu forma ta de analiza, cea matematica si statistica. Asta din moment ce ai afirmat ca metoda mea nu functioneaza.

In cele din urma nu trebuie sa demonstram nici tu nici eu nimic. Scriem doar ceea ce credem ca se va intampla cu economia folosind fiecare metoda sa de analiza. Realitatea ne va da sau nu dreptate dand astfel ocazie si cititorului sa aleaga si sa strecoare informatiile primite.

Nu ar fi minunat sa poti prezenta cititorilor o alternativa la ceea ce spun eu? Ceva care conform opiniilor tale functioneaza.

Demonstreaza-ne asadar, asa cum incerc si eu sa fac, cat de performante pot fi analizele bazate pe criteriile pe care le folosesti tu.

Ca o paranteza! Incepatorii pierd precum spui pentru ca se cred initiati si sunt fraieriti deseori de catre persoane care promit marea cu sarea. Unul care intelege ce face nu mai este incepator. Citind blogul meu nimeni nu ar trebui sa piarda nimic, pentru ca eu nu dau sfaturi. Am dat in schimb un sfat de strategie in cartea mea. Cei ce vor urma acest sfat ad literam vor fi castigatori la bursa, asta neinsemnand ca nu vor pierde niciodata. Vor pierde si ei ca toata lumea dar vor pierde mai putin decat vor castiga.

Daniel Dacila spunea...

Eu sunt complet amator, dar:

AT inseamna:
http://en.wikipedia.org/wiki/Technical_analysis
Apoi mai putem vorbi de AF.
http://en.wikipedia.org/wiki/Fundamental_analysis

Impreuna cele doua sunt folosite pt. a incerca sa prevedem ce se va intampla cu bursa, cu o anumita valuta, etc...

Dar de fapt ceea ce influenteaza viitoru e psihologia maselor - a celor ce cumpara si vand... dupa cum am citit eu in proportie de 90%.
Deci noi incercam sa intuim aceasta directie a maselor.
Si asta o facem combinand AT cu AF, cu geopolitica, cu bunsimt,

Concluzia mea e ca nu putem ignora nicio metoda. Toate contribuie la rezultatul final.

Horea spunea...

Daniel, voi face in curand un filmulet ca sa-ti demonstrez contrariul. Singurul lucru important este psihologia maselor, care la randul ei influenteaza cererea si oferta.

Flavian spunea...

Horea, in mod absolut eu consider ca ai dreptate: ceea ce simt si gandesc oamenii este ceea ce influenteaza cel mai mult nu doar bursele, ci toata realitatea din jurul nostru.

Mai greu este sa ajungi sa determini acest "bioritm" cu ajutorul analizei pe grafic intr-un mod eficient. Apoi, mai sunt si grafice in care oamenii se schimba. Adica analiza ta este corecta in masura in care analiza e bazata pe perceptia aceluiasi grup de oameni. In momentul in care structura grupului sau componenta acestuia este afectata, la fel sunt si rezultatele. Asadar, analiza grafica cred ca poate prognoza sentimentul grupului de oameni implicati pe burse, dar nu si modificarea grupului in sine.

Hai sa-ti dau un exemplu: 50 Cent – artist financiar. Este cam greu sa deduci din analiza pe grafic a psihologiei fostilor actionari astfel de fenomene. Acelasi lucru se intampla pe scara mai larga in intreaga bursa. Evident, cu cat creste baza de analiza, scad posibilitatile aparitiei unei erori. Motiv pentru care in general se pot face previzini prin metoda ta. Dar exista si exceptii, iar farmecul situatiei este dat tocmai de acesta. Genul de "black swan" care a pus pe butuci LTCM sau altele... ;)

ego spunea...

flavian

am inteles nimik din tot ce-ai scris. sunt un bou.

traducere:
in mod absolut ii dai dreptate dar e greu sa faci previziuni mai ales daca oamenii se schimba, adica poti sa faci previziuni daca nu se schimba. cand se schimba comportamentul se schimba si graficul. cu alte cuvinte, poti determina directia vehiculului nu si tipul benzinei din rezevor. in concluzie se poate face previziuni dar exista si exceptii, atunci cand nu se mai pot face.

asta am priceput io...

sau tu esti filozoful bulgar ce-a cugetat adanc: daca e, e, daca nu, nu!

Horea spunea...

Flavian, cei ce inteleg analiza tehnica incearca sa citeasca comportamentul celora care conteaza. Numai comportamentul acestora poate schimba un trend, chiar si unul de durata mai scurta.

O data ce trendul a fost stabilit i se alatura si altii, in cele din urma cei neinitiati care sfarsesc prin a pierde intotdeauna.

Absolut de acord cu ego atunci cand spune: comportamentul schimbat schimba graficul.

Flavian spunea...

Stiu horea, tot ce voiam sa subliniez este ca din cand in cand "cei care conteaza" sunt inlocuiti de altii care pana atunci nu contau... ;)

ego - Ca sa te incurc si mai tare: orice teorie este valabila pentru a previziona rezultatul unei ecuatii bazate pe un anumit set de variabile.

In momentul in care in ecuatie sunt introduse si alte variabile, acestea schimba atat gradul de complexitate (nivelul de la care poate fi analizata problema) cat si rezultatul ecuatiei.

ego spunea...

pai aci e maiestria flavian, sa vezi semnele schimbarii inaintea altora... in rest e vorba de exercitiu, mult exercitiu si money management. dupa ce afla toata lumea ca s-au introdus si alte variabile trebuie sa iesi din pozitie.

hai sa auzim numai de bine.

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

ego - variabilele lui Horea erau oamenii care actioneaza pe bursa... :)

Atata vreme cat totul se petrece in acelasi cadru de referinta, poti sa gasesti semnele. In momentul in care apar influente din cadre superioare, jocul se schimba. Pentru ca nu poti sa intuiesti schimbarea dintr-un anumit cadru privind doar la variabilele din interiorul acestuia.

Trebuie astfel sa gasesti punctul de echilibru. Adica durata maxima de timp pe care sa poti face previziuni alegand un cadru optim. Unul suficient de larg cat sa permita o previziune destul de buna, dar suficient de mic incat numarul de variabile sa nu fie prea mare.

Ulterior, e doar chestie de metoda. Care metoda in cazul lui Horea pare destul de buna. Dar evident cu aceleasi limitari datorate cadrului de referinta ales.

Daniel Dacila spunea...

Asta am zis si eu: Psihologia maselor e ceea ce conteaza - 90%.
Asta zice si Soros in teoria lui a reflexivitatii.

Insa cum incercam sa ne dam seama unde se indreapta masele - aici e locul unde intra priceperea fiecaruia si interpretarea semnalelor dupa cunostiintele proprii.

@Horea: in cartea ta descrii o metoda de trading pt. bursa, pt. valute, pt. bursa autohtona sau cele externe sau pt toate?
Si cum as putea sa achizitionez cartea ta?

Horea spunea...

Daniel teoria mea este valabila in toate pietele.

Informatii-economice spunea...

Hai saa spun si eu parerea mea pentru peste 3-4 ani - 2014-2015...
Un nivel al S&P 500 (SPX) la un nivel de aprox 600 (in scadere de la 1285-1300 la cat a ajuns acum).
Motivul pentru care cred intr-o astfel de evolutie este ciclicitatea economica - cicluri economice de 17 ani si jumatate.
Pentru USD il vedeam curgand dar s-ar parea ca situatia s-a extins cu inca un val de optimism. trebuie sa-mi reiau calculele pentru a vedea incotro o va lua.

Informatii-economice spunea...

@Flavian - pentru ca doar acum am apucat sa citesc si cateva dintre comentarii incerc sa-ti raspund.
Intr-adevar e foarte dificil sa estimezi evolutie unei persoane deoarece sunt multe chestiuni punctuale care influenteaza acea evolutie.
In Statistica, acest lucru se numeste outliner si e scos de obicei din analiza printr-o metoda de tip 3 sigma / 6 sigma etc.
Totusi, outlinerii sunt rari asa ca in general se aplica "legea numerelor mari" care il face pe 50Cent un necunoscut intre multi alti fosti puscariasi care nu ajung multimilionari. Metoda lansarii unor zvonuri e folosita de sute de ani pe bursa, una dintre cele mai cunoscute tepe fiind Aceasta... dar interesant e ca dupa un astfel de boom, lucrurile revin la normal intr-un termen destul de scurt!
In plus, ciclicitatea economica este ceva bine cunoscut!

In aceste conditii, economia poate fi previzionata cel putin partial. Dificil este insa de dat o valoare exacta deoarece o astfel de valoare trebuie sa mai ia in calcul si un alt element perturbator care ia decizii in numele tuturor...

Flavian spunea...

Atentie, limbaj licentios... :D

Teo live@Brasov - Despre banci

maftei spunea...

horea,
la ora la care scriu, euro este 1,3827.
tu spuneai ca "saptamana viitoare va atinge un maxim de 1.3720-1.3725 si de acolo isi va incepe scaderea"
sper sa iti recunosti citatul

in rest, no comment, si sper sa nu te ataci din nou
dar, cum spuneam, trebuie sa ai puterea de a-ti recunoaste limitele

mobutu spunea...

maftei,
trendul conteaza, nu prezicerea unei cifre exacte ca nu suntem la mama omida.

maftei spunea...

mobutu,
ai dreptate, ai foarte mare dreptate
dar horea a ales sa se bage in finetzuri de cifre exacte
si tocmai asta vreau sa ii arat
ca pendateriile nu prea isi au locul
(apropo - 1.3832)
si ca, tocmai, nu este mama omida
mersi!

Horea spunea...

maftei, uita-te inca o data si vezi ce s-a intamplat cu euro la nivelul expus de mine, a plonjat 200 de puncte, un castig frumos pentru cineva care ar fi ales sa faca o afacere scurta. Euro a dat pe urma semne de revenire si a ajuns acolo unde spui tu, dand o alta ocazie de castig unuia care a stiut sa citeasca grafice.

Problema este ca eu nu am timpul si nici ambitia sa fac actualizari zilnice la ficare grafic. Tinand cont de acest fapt miscarile zilnice ma pot depasi fara ca ele sa aiba o influenta devastatoare asupra predictiilor de durata.

In ziua in care voi observa ca ar exista o eventuala cerere pentru un site sau alerte e-mail platite, ar trebui sa am desigur si cheful necesar pentru asa ceva, situatia s-ar schimba radical. Nici o asemenea varianta nu ar insemna ca nu as putea gresi. Ar insemna doar ca, in cazul de care vorbim, ti-as fi putut spune sa iesi din pozitia scurta euro si sa te bagi in una lunga dupa caderea de 200 de puncte.

Indicii in acest sens am primit de la graficul de 4 ore, unul pe care eu nici nu il folosesc in analizele expuse. Ai observat probabil ca analizele mele sunt saptamanale.

In rest ma ocup acum de o eventuala pornire a unui post de televiziune on line, asta pentru ca tu si altii sa puteti vedea si auzi si altceva decat ceea ce spun devastatorii care dau din gura de 20 de ani. Cei implicati, in cazul in care proiectul va deveni realitate, vor face acest lucru gratuit, dovedind astfel ca mai exista si oameni carora le pasa. Observa! Indicele Dow a saltat si el cu euro cu tot, fara sa altereze deocamdata scenariul meu de durata.

In cazul in care m-as fi bagat la analize zilnice te-as fi avertizat si despre acest salt. Lucrurile pe o bursa euforica si manipulata se schimba de la zi la zi. Chiar de aceea este bine sa privesti in primul rand lucrurile in perspectiva. Ambitia mea pe aceasta pagina este dupa cum spuneam limitata doar la atat.

i-conomics spunea...

Horea,

TA este despre trading pe termen scurt, daca TA este util, spune-mi si mie te rog un singur mecanism sau grupare de mecanisme care sa iti poata prezice viitorul cu o acuratete suficienta generarii de profit!!! Head and sholders cu bollinger bands cu vix si volum sau ce??? UN SINGUR EXEMPLU!!!

In fizica quantica a existat un tip genial, Heisenberg, a carui teorie (uncertainty principle)se aplica genial tranzactionarii pe burse si care poate fi usor aplicata pentru a demonstra falsitatea ideii ca informatii activitatii trecute pot prezice viitorul.

Horea spunea...

Iti spun 4 dar sunt mai multe:

-WD Gann.
-Teoria ciclica a lui Hurst.
-Teoria lui Elliot aplicata doar la indici. Merge si la actiuni cu volum mare.
-Teoria celor trei valuri ale subsemnatului.

Idee: aplica tu teoria geniala a lui Heisenberg ca sa ma contrazici atunci cand fac predictii. Conform celor spuse de tine teoriile lui se aplica usor si sunt incontestabile.