Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 10 ianuarie 2011

Rezultatul retetei mele in Islanda

Am scris articole pe acest blog si pe Renne pana mi-au cazut degetele, incercand sa explic pe intelesul tuturor realatia dintre cauza si efect. Ca sa fiu inteles si mai bine am dat exemple concrete spunand: Nu poti trata cu succes un bolnav care a fost adus la spital cu o comotie cerebrala dandu-i inca o data in cap cu o maciuca. Ca o analogie orice om cu scaun la cap trebuia sa inteleaga si urmatoarea afirmatie: 

Nu poti trata problema provocata de excesul de credite, prin si mai multe credite. Iata ca o tara mica, in lumea cea mare, unde nivelul de perceptie a unui sofer de taxi depaseste cu mult nivelul de perceptie feudal al unui director cu 15 diplome din Romania, a inteles ecuatia. 

O ecuatie pe care ar fi trebuit de fapt s-o inteleaga si o "rama". Rama romaneasca este insa capoasa al dracului, dar mai ales mincinoasa. Un ramoi care ar fi trebuit sa inteleaga situatia cel mai bine este de fapt dl. nostru Tanasescu de la FMI. Eu sunt aproape sigur ca a si inteles-o, dar, romanas smecher fiind, asta nu-l impiedica sa-si vanda sau mai bine zis sa-si serveasca tara pe tava FMI-ului, bancilor. Ca tradarea politicului si a mai marilor din Romania, a acelora care au jefuit si adus tara in situatia de faliment, sa arate cat mai pompos posibil, televiziunile au iesit la rampa cu lozincile de lauda ale FMI adresate poporului roman.  

Auzindu-se laudat de "prestigioasa" institutie, campioana de necontestat in hotie si subjugare, romanul cu gandirea feudala si acoperit de diplome a intrat in extas, inclusiv cel ce-si cauta hrana zilnica pe maidane. Ce bine era daca aveam mai putini oamenii cu un morman de hartii si mai multi soferi islandezi in aceasta tara. Garantez ca am avea un trai cu totul diferit, unul sanatos si bun. Un trai ca cel pe care si-l reconstruiesc din nou Islandezii de la zero, dupa ce au dat un sut in dosul bancilor cazinou. Iata un articol (sursa Bloomberg) arata clar ca reteta mea de amator a functionat de minune in Islanda, exact asa cum ar fi functionat pretutindeni.

“The difference is that in Iceland we allowed the banks to fail,” Grimsson said in an interview with Bloomberg Television’s Mark Barton today. 

Diferenta este ca Islanda a permis bancilor sa cada (sa crape nota subs.), spune presedintele Grimsson intr-un interviu la televiziunea amintita.

As a consequence, “Iceland is faring much better than anybody expected,”

O consecinta: Islanda reuseste mult mai bine decat s-ar fi asteptat oricine.

Iata ca mi-am schimbat numele in Horea ORICINE. Asta pentru ca eu m-am asteptat  si am si prezis aceste rezultate. Interesant este faptul ca in Romania, cei interviati si cei carora li se cer solutii si pareri, sunt in continuare cei ce au dat si vor sa mai dea din nou cu maciuca in cap bolnavului, adus la spital cu comotie cerebrala. In restul lumii fii insa sigur ca nu traiesc numai rame. Adu-ti aminte cand spuneam ca oamenii nu sunt masini, dar nici rame automate. Psihologia umana se schimba in fiecare moment pentru ca indivizii dintr-o societate sunt influentabili. 

La vazul succeselor islandeze, irlandezii no vor dormii nici ei.  Eu am prezis deja ca noul guvern va fi probabil fortat de popor sa rupa intelegerea cu hotii. Exemplul islandez ar putea sa fie urmat si de altii, asta pentru ca oamenii simt, gandesc si isi schimba perceptiile in functie de situatie. Vezi si articolul din Telegraph care spune acum ceea ce spuneam eu atunci cand hotii au anuntat "salvarea" Irlandei.

Proteste, dezbateri, eventuale schimbari de curs, fac insa doar oamenii care inteleg modul de functionare a societatilor in care traiesc. Intr-o societate in care ramele decorate de Cioaba au ajuns sa ne reprezinte, nu vom putea face altceva decat sa traim jupuiti bine. Pana acum de lumbricide, de acum incolo si de FMI.

5 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Eu ma astept sa se aplice aceasta strategie in putine cazuri. In tarile latine (Spania, Portugalia, Italia, Romania), toate cu probleme in ce priveste deficitele, ma astept ca oamenii sa urmareasca un bine pe termen scurt, pe principiul "lasa bah ca merge si asa"...

Intrebare medicala?
Daca i-ai propune unui pacient cu o infectie severa la un membru sa-l operezi, amputandu-i membrul cu probleme in timp ce multi "experti" sustin ca ar putea muri dupa o astfel de interventie dar ca infectia ar putea trece dupa cateva luni de morfina... ce crezi ca ar alege pacientul nestiutor intr-ale medicinei?

Horea spunea...

Razvan tata, depinde de pacient. Daca el pacientul ar fi roman, citit, scolit si cultivat precum reiese din sondajul lui Dancu, s-ar putea foarte usor ca el sa asculte de expertii care i-au omorat deja trei vecini.

Vecini cu o boala idententica, exact ca cea pe care o are si el.

Daca pacientul ar fi fost un sofer de taxi islandez eu sunt convins ca s-ar fi gandit altfel. S-ar fi dus foarte probabil sa-si discute tratamentul bolii cu altcineva si nicidecum cu niste experti care au reusit sa-i ingroape 3 vecini suferinzi de aceaisi boala ca si a lui.

Sti ce a inteles soferul islandez si ce n-a inteles directorul scolit in feudalismul romanesc? A inteles un lucru foarte simplu: repetand aceleasi proceduri nu vei obtine niciodata alte rezultate.

cristian dogaru spunea...

Horia, o prognoza pentru euro/usd? cam pe la ce paritate ti-ai schimba dolarii in euro (sau lei?)?

mike spunea...

islanda si-a permis sa inchida bancile asta pentru ca era o tara mica cu o populatie cat un judet din romania , in cazul tarilor mai mari , in special a celor din UE , declararea falimentului , dincolo de pierderi , v-a duce in mod sigur la lupte de strada si anarhie

Horea spunea...

Cristi, datoriile suverane din Europa nu au disparut peste noapte doar pentru ca niste idioti le-au maturat sub pres. Tinand cont de cele spuse in momentul de fata nici nu ma uit la euro.Va fi dupa parerea mea cumparabil atunci cand panica isi va avea culmile. Nu imi bat capul deocamdata cu vre-un nivel anume. Dolar-leu: voi vinde in jur de 3,60 depinzand totusi si de miscarile pe care le vad.

mike, povesti de adormit copii cu tari mari si mici. Falimentul unor banci cazinou nu ar fi scos pe nimeni in strada, in timp ce salvarea lor a facut tocmai acest lucru. Ai vazut tu proteste la falimentul Leeman?

Crezi tu cumva ca fara jucatori de bambilici nu exista economie, asta pentru ca asa ti-au explicat tie expertii interesati in salvarea bancilor?

Reteta mea ar fi salvat si economia mondiala pana acum, problema a fost doar ca cei ce nu au voie sa piarda pierdeau cu scenariul meu o gramada. In timp ce popoarele tarilor cu probleme ar fi pierdut mult mai putin.

Imi pare rau dar nu cred ca ai inteles nici azi mecanismul de functionare sau mai bine zis de nefunctionare a parghiilor economice. Daca dai cu paru in cap unui om in coma nu prea contaeza daca e gras, slab sau de greutate normala. Rezultatul va fi acelasi moartea lui.

Ce Irlanda e vre-un colos? Este mai mica decat Ungaria din punct de vedere al populatiei si bagata in cacat pana in gat tocmai din cauza "salvarii".

Daca si cand irlandezii isi vor obliga politicienii sa accepte falimentul bancilor tara se va insanatosi. Sunt aproape convins ca acest lucru se va intampla mai repede sau mai tarziu.

Mica sau nu Irlanda nu-si va putea plati pur si simplu datoriile. Cu venirea primaverii uita-te putin catre Italia. Vine si acolo expirarea unor credite colosale. Tara e barosana si sta mai prost ca Spania, daca mu ti cont ca au maturat si ei in stil mafiot bilanturi sub pres. Sa avem putintica rabdare! Criza pe care o avem si am avut-o nu a fost asadar niciodata una direct economica. Ea a fost si va ramane o criza a creditelor neperformante.

Tendinta de tinere in viata a neperformantilor a rezultat in innecarea economiilor de pretutindeni.