Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 7 ianuarie 2011

Yenul japonez luneca pe gheata

Japonia la marginea prapastiei conform purtatorului de cuvant al guvernului Sengouku, in prapastie conform parerii subsemnatului. (Sursa Bloomberg) In decembrie 2010 scriam:

Japonia: Are cele mai mari datorii din lumea industrializata. 90% din imprumuturile statului s-au facut pana acum de la populatie, o populatie care devine tot mai imbatranita. La un moment dat Japonia va fi obligata sa iasa pe piata externa pentru a lua imprumut. Atata timp cat un investitor poate obtine dobanzi duble pana si in SUA nu vad de ce ar fi idiot ca sa-si imprumute banii Japoniei pentru mai putin. Un salt al dobanzilor la care Japonia se va putea imprumuta devine astfel un scenariu foarte probabil. Intr-un asemenea scenariu Japonia va avea doua alternative: 1) Falimentul 2) tiparirea de bani tangibili din moment ce creditele nu mai au cautare de 20 de ani. Rezultat: inflatie si slabirea yenului, mai ales fata de dolar.

Restul articolului il gasesti aici 

Am mai vorbit de yen si cu ocazia interventiei in piata a bancii centrale din Japonia, incercand sa demonstrez atunci, cu ajutorul graficelor, futilitatea incercarilor de manipulare a unui curs de schimb. In acelasi articol pe care il gasesti aici, vorbeam de un nivel de suport, care, credeam eu atunci ca va putea intoarce deprecierea dolarului. Citeste articolul inca o data, uita-te la graficul afisat, comparandu-l mai apoi cu cel din acest articol.
Dolarul s-a intors de la limita inferioara a intervalului 82-80 si, este acum in drum, dupa parerea mea, spre nivelele expuse pe grafic.

Hiperinflatia este asadar macar teoretic mult mai probabila in Japonia decat altundeva in aceasta faza. Oricum monetizarile japoneze au dat cu capul in perete, asa cum vor da si monetizarile din SUA. Stransa cu usa Japonia majoreaza taxe, un lucru nu tocmai sanatos intr-un mediu economic stagnant si deflationist in momentul de fata. In opinia mea, neschimbata, Japonia are doua posibilitati: Sa dea faliment sau sa tiparesca bani tangibili. Nici una din variantele enuntate nu vor favoriza yenul. 

5 comentarii:

Liviu spunea...

Salut,
ce inseamna, ce presupune falimentul unei tari?

Multumesc!

Horea spunea...

Liviu, o tara nu poate sa dispara si nu poate sa fie desfintata. In cazul tarilor suverane un faliment inseamna restructurarea datoriilor. Asta ar trebui sa insemneze ca cei ce au investit in obligatiuni(au imprumutat statul)ar trebui sa piarda.

Aici apare FMI care vine si imprumuta statul falimentar, nu pentru a-l scoate din rahat ci pentru a-l subjuga si obliga sa-si plateasca datoriile fata de debitorii straini.

State precum Islanda au ales falimentul si restructurarea pe cont proriu al datoriilor trimitand FMI-ul si bancile cazinou in locuri mai calde. Poporul islandez a ales "suferinta" si lipsa momentana de capital pentru proriul sau bine si nu pentru a plati datoriile celor care s-au jucat bambilici.

Dupa o restructurare statul respectiv este obligat sa-si revizuiasca cheltuielile nemai putand primi la fel de usor imprumuturi, credite. Prin aceasta statul va putea cheltui doar ceea ce are si nu ceea ce isi inchipui ca va putea avea (vezi si cazul Romaniei.) Ca un exemplu: la un venit de un leu va cheltui un leu si nimic mai mult.

State care au respins FMI-ul au hotarat sa se finanteze pe sine in loc sa finanteze hotii, fiind obligate in acelasi timp sa renunte la cheltuieli pentru care nu au bani. Ungaria este un exemplu de tara care nu a dat inca faliment si nu are nimic de a face cu FMI.

In cazul unui faliment sau mai corect spus in cazul unei eventuale intrari in incapaciate de plata ungurii vor trebui sa-si revizuiasca si ma drastic cheltuielile, dar spre deosebire de Romania nu vor avea de platit datorii la straini.

Horea spunea...

liviu si ceilalti in caz ca va descurcati cu engleza. Un articol care arata ce face si ce a facut FMI cu tarile indatorate, inclusiv cu Argentina. Asta pana ce poporul argentinian a iesit in strada si si-a luat soarta in proriile maini. Cam asta cred ca vor face si grecii pana la urma.
http://www.sovereignindependent.com/?p=4233

Flavian spunea...

Atata vreme cat 90% din datoriile guvernului au fost cumparate tot de japonezi eu zic ca per total stau muuuult mai bine decat altii care au j'de miliarde datorii externe si/sau se ascund in spatele hartiei igienice de rezerva internationale... ;)

mike spunea...

"surprinzatoare" evolutia JPY-ului dupa vestile legate de job-uri din USA - s-a apreciat si mai mult , oare chiar sa fie pe marginea prapastiei ?