Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 22 februarie 2011

Discutie inflatie deflatie?

O discutie avuta cu Gogu! O consider de interes public fapt pentru care am decis s-o expun in forma unei postari separate: "ieri am vazut la televizor ca fierul beton a crescut de la 2 lei la 2,9." 





Rezultatul a cincea casa=subventii de stat si mentalitatea romanului care nu scade pretul decat atunci cand crapa. In acest caz cererea diminuata a pietei a fost reumflata artificial de guvern prin subvetiile amintite, de ce ar scadea cineva pretul in aceste conditii?( nota subsemnatului)
 
"alte preturi nu am retinut ca nu m-a interesat.
Fierul vechi (la societati seioase,nu la coltul strazii strans de la cioare,pardon ,romi)a ajuns la 0,9 ron/kg ;acum un an era maxim 0,5. Chiar azi citeam ca Marea Britanie si-a revizuit tinta de inflatie prognozata laa 2% la 4% ,si dupa scumpirea alimentelor si a altor comoditati cred c-or s-o mai revizuiasca de minim 2 ori anul asta. In carrefour in Roma pieptul de pui dezosat a ajuns(sambata trecuta) 12 euro ,la Paris mai mult chiar. O scumpire fata de decembrie anul trcut de aproximativ 20%.Si asa va fi la toate alimentele ;alimente cat de cat naturale nu d-alea de le tii cu saptamanile in frigider si sunt gustoase si proaspete ca-n prima zi."

"Si din amintirile mele in 2003 la Napoli in hipermarket era oferta:2 pui 5 euroi.Cred ca acu' 2 pui sunt minim 12 euro si peste 6 luni vreo 18-20. Dupa ce m-am gandit am tras concluzia ca sunt in tabara inflationista ,desi acu'6 luni daca imi spunea cineva nu credeam ,ptr. ca sunt un optimist de fel."

Gogu, si in rest este probabil cum spui dar am o intrebare! Cu cat s-a marit venitul tau lunar in aceasta perioada? pentru ca inflatia inseamna prin definitie o extindere a creditelor si a masei monetare. Daca tu ai avut sa spunem un venit de 2000 de lei pe luna in 2009, exact tot atat in 2010, eu nu cred ca ai fi putut cheltui mai mult decat suma amintita, doar in cazul in care ai fi luat si un credit. Velocitatea creditelor este la pamant, o spune statitisca precum si urlaturile lui Iasarescu&comp, care incearca in zadar sa biciuiasca caii imprumuturilor. Ei par a fi magari incapatanati care nu se misca. Nici Isarescu dar nici ceilalti sefi de banci centrale nu reusesc sa-si miste carutele.

De ce? pentru ca lumea este inundata de credite pe care nu le poate plati, de aici si criza. Inapoi acum la cei 2000 de lei de care vorbeam. Sa presupunem ca: 1) esti obligat in fiecare luna sa-i cheltiesti pe toti.2) ca vei vrea sa pui si niste bani la o parte pentru zile negre. In ambele cazuri deznodamantul este acelasi:  Daca cumperi un televizor cu 2000 de lei in luna respectiva trebuie sa uiti de mancare si de orice altceva, asta pentru ca nu mai ai bani. Rezultat? Natura lucrurilor te va obliga sa prioritezi. Ca o cosencinta, din cauza faptului ca esti o fiinta umana va trebui sa mananci in primul rand si sa te uiti la televizor in al doilea sau altreilea rand, depinde de cum iti plasezi restul prioritatilor. Nu stiu daca te-ai gandit vreodata ca, totul este tranzactionat de fapt la bursa: alimente, cereale, petrol, aur etc.

Ce sa faca Goldman cu banii pe care ii ofera FED la dobanda zero? In economie nu vor sa intre pentru ca nimeni nu vrea sa ia credite. Goldman la randul lor sunt inecati in credite neperformante nedeclarate deci nu vor sa dea credite dcat eventual miliardarilor care nu au nevoie. Si atunci? Atunci, pentru ca bancile care ar trebui sa fie de investitie sau comerciale s-au transformat de fapt in cazinouri, undeva trebuie sa faca si ele profituri ca sa nu-si dea duhul, incepe jocul. Jocul banilor bagati la bursa in speculatii: valutare, alimente etc.

Iata de ce au crescut bursele pana in cer in timp ce somajul a crescut si el in paralel.(opinie strict personala)

Uita-te in graficul alaturat la cum le merge intreprinderilor mici inima economiei, in timp ce bancile si-au inecat din nou directorasii in bonusuri. Pasul urmator este sa vezi si cum se calculeaza inflatia. In exemplele tale cu Anglia si Italia apar numai marfuri de baza, alimente. Interesant ar fi sa vezi ce s-a intamplat si cu preturile altor marfuri pentru ca: daca ai cheltuit din cei 2000 de lei 1500 pe mancare chiar daca vei sta in cap vei mai avea doar 500 pentru alte bunuri. Ca tine vor gandi si altii, obligati desigur de acelasi imprejurari.

Ce inseamna acest lucru? Insemana ca in timp ce preturile unor bunuri de baza de larg consum au crescut preturile altor produse, calificate ca nefiind produse de nevoie imediata, au scazut. La o masa monetara constanta, cei 2000 de lei ai tai, nici nu poate fi altfel. Mai mult decat atat! Multi dintre cei ce nu se ocupa de comercializarea sau fabricarea unor marfuri calificate drept marfuri de baza au dat faliment. Nici preturile mici nu i-au mai putut tine in viata din cauza inexistentei cererii pentru marfurile pe care le fabricau sau le vindeau.

Disparitia cererii la aceste bunuri poate fi explicata doar intr-un singur fel: lipsa banilor si, in acelasi timp, aparitia obligatorie a prioritatilor privind cheltuielile facute de indivizi. Pe spianrea falimentarilor au ramas in viata si au chiar prosperat cei ce vand alimente in primul rand. Oare cum? Atunci cand se spune clar ca: consumul a scazut chiar la produsele de baza cu cca. 25%. 

Unde e logica? Pai logica este acolo: Fiecare individ trebuie sa manance si, chiar daca va manca mai putin, va fi nevoit sa aloce o parte tot mai mare din cei 2000 de lei acestei nevoi umane. Rezultat: comerciantul nu pierde si nici nu este amenintat de faliment. Problema comerciantului  alimentar incepe atunci cand cei 2000 de lei ai tai vor fi dati toti pe alimente. Intr-o prima faza va apare si aici o prioritare, de data asta in cosul propriuzis al alimentelor pe care vrei sa le cumperi. Ultima faza a starilor de fapt va trebui sa fie fara echivoc faza parului, dat desigur de capetele celora care au produs acest haos. Acest lucru a fost prezis de mine si se intampla chiar acum in tarile arabe.

Ai vazut reducerile de 50- 70% la haine pantofi si alte marfuri similare? Ai vazut sa reduca cineva pretul carnii sau al piinii cu 50- 70%? De ce? Pentru ca toata lumea stie care sunt exact nevoile de baza ale oamenilor. Alimentele au fost si vor ramane pe primul loc al preferintelor de cumparare, oamenii vor manca pentru ca fara hrana nu mai pot exista. Acest lucru se speculeaza desigur in societatea fascista multilateral dezvoltata. La speculatiile bursiere mai pune si niste calamitati naturale, politice daca vrei, in cazul Romaniei, unde agricultura a fost macelarita in loc sa fie dezvoltata, exact intr-o tara care purta o data numele de granarul Europei.
Iata asadar explicatia pe care o vad eu plauzibila pentru starea de fapte pe care o avem. Fiecare QE a avut acelasi efect: baloane speculative in diferite domenii, lasand in schimb economia reala sa-si ia oxigenul de unde apuca, de nicaieri de fapt. De aici desigur si vocile critice precum si convingerea mea ca QE 2 a fost ultimul pe care l-am vazut. Asta pentru ca va face atata rau incat oamenii isi vor blestema ziua in care s-au nascut. Inca o data: ai citit in acest articol o parere, a mea personala, diametral opusa parerii lui Bernanke 100%. In cazul in care eu am dreptate si am inteles corect mecanismul de functionare a pietelor de capital, ne paste o noua criza, una si mai al dracului decat cea pe care am vazut-o. In cazul in care Ben 100% a inteles mai bine decat mine felul de functionare al economiei vom inflori in curand, pusi in chenare verzi, laptele si mieraea vor incepe sa curga din belsug in vaduri si inflatia va inflorii asa cum obisnuieste s-o faca in minunata lume a Keynesienilor.

O precizare pentru graficul expus: Nivele de peste 50 insemneaza expasiune economica. Nivele sub 50 insemneaza recesiune. Concluzie: Creerul se afla in expasiune, IMM-urile inima economieie in recesiune, vezi sageata verde. Unde crezi ca se afla corpul?

30 de comentarii:

mike spunea...

revolutiile din tarile sarace sunt un efect neasteptat probabil ( de cei necunoscatori ) la politica de dobanzi O a US , dupa regula unde dai si unde crapa ! ramane de vazut daca aceste scumpiri la alimente in tarile sarace , inclusiv revolutiile din lumea araba vor reusi sa-l mai "tempereze" pe ben ...

Horea spunea...

Corect! Asta spuneam si eu: Crapa acolo unde trebuie deci peste tot din moment ce totul este tranzactionat la burse.

Anonim spunea...

si partea cea mai proasta este ca la capatul lantului agricol - productia primara, nu ajunge nimic din aceasta crestere, ba chiar din contra, la poarta fermelor preturile au ramas in cel mai bun caz constante, iar la anumite categorii au scazut, motivatiile procesatorilor fiind ... ei trebuie sa scada pretul ca au scazut vanzarile (poate fi pe jumatate adevarat, ei sa incerce conservarea unui profit mic, de ordinul 3-5%). Cred ca teoria cu faptul ca cei care sunt mai aproape de foc se incalzesc mai tare si mai repede este perfect aplicabila si aici: fac profituri speculatorii financiari, apoi comerciantii en gros si apoi detaillisti, apoi procesarea si apoi... nu mai exista, ca sunt prea departe de foc. Acest lucru pe termen scurt inseamna decaderea mai accentuata a productiei agricole si reinflamarea cercului vicios.
PS. acestea sunt consideratii generale pe baza experientei personale din RO...

mobutu spunea...

Extraordinar post !!!
Extrem de limpede, pe înțelegerea oricărui dorel, gigel, costel.

MadMax spunea...

Da, limpede, da nu-s de acord cu el.
Daca nu crapam pina in iunie, vom vedea cu siguranta QE3. Pentru ca QE sunt destinate in principal bancilor, care nci cu QE2 nu au rezolvat mai nimic, gaurile lor fiind enorme.
Singura grija a lui Bernanke e sa tina bancile in viata, iar pentru asta are nevoie de influx permanent de bani. Cind robinetul se opreste, sandramaua se darima.
Ai vazut cum functioneaza toboganele umplute cu aer pt copii? de indata ce opresti pompa de aer, se dezumfla. Asa-s si bancile.

Horea spunea...

Anonim ai pus puctul pe I. In societatea fascista multilateral dezvoltata producatorul, ma refer aici la cel din Romania, lucreaza si primeste o moneda din botswana, in timp ce plasatorul cu tentacule de partid si de stat primeste banii.

Iata primele semne incontestabile ale sclavagismului modern, facut si conceput pentru omul si mai nou decat a fost cel socialist.

Mobutu, multumesc pentru aprecieri!

Horea spunea...

MadMax ai avea perfecta dreptate in cazul in care si in restul lumii ar trai romani. Oameni ignoranti care nu gandesc ci muncesc doar, tot mai putin acum ca nu au unde.

Cei de afara care pe langa faptul ca muncesc, si ei tot mai putin, mai si gandesc, acum tot mai mult, si isi vor folosi in consecinta dreptul la vot, In rest sunt de acord cu tine!

Daca ar fi dupa BEN&COMP ar veni si QE 15 chiar intr-o perioada in care am ajunge toti cartite, ramand in pamant.

Numai acum doua zile il auzeam pe Geona gemand dupa credite.
Noroc ca nu mai e pesedist, pe hartie cel putin, ca in suflet e mai rosu decat oricand, conform proriilor afirmatii.

Daca te-am inteles cumva gresit si vorbesti cumva de Romania aici cred si in tr-un QE 80 sau chiar intr-o lopata in capul fiecaruia.

AristotelCostel spunea...

gongu e un biet neoclasic imo.

Din punctul lui de vedere, cand se scumpesc produsele, furnicutele muncesc mai mult sa ghiftuiasca... greierasii. :)

Sau, poate ca-n mintea lui "gandita" la... alimente si in special la cei doi pui din Napoli, munșitorii vor primi venituri mai mari... indexate cu inflația. :D

Aceleasi rationamente, valabile azi in cazul aurului, argintului, cuprului si fasolei albe cu phi de 3, s-au folosit si in campaniile de inrobire... imobiliara.

Valul inflationist de la sfarsitul lui 2007 a adus prosperitate tuturor celor care au "lasat banu' sa circule". Sau n-au adus... sau am uitat eu... sau poate... gongu.

Goguaristotel spunea...

Ma obosesc specimenele gen costel ;n-aveam niciun chef sa raspund astazi ,dar primul titlu la ZF :

http://www.zf.ro/business-international/urmeaza-criza-cerealelor-fermierii-nu-fac-fata-cererii-rezervele-de-porumb-la-cel-mai-scazut-nivel-din-1974-pana-in-prezent-8003702

ce pareri aveti?

precis sunt speculatii.

Goguaristotel spunea...

apropo?
cat e suprafata de teren cultivata pe cap de locuitor in Egipt?

Vedeti daca productia pe aceata suprafata satisface nevoia de consum a unui om;nu!;d-aia aveau parca 500 de franzele subventionate pe an!

sunt cumva de vina speculatorii si vor lasa pretul mai jos?

Nu cred!

gogu spunea...

"Preţul porumbului a urcat cu 95% în ultimul an, la 7,20 dolari/buşel (25,4 kg), în timp ce preţul grâului a avansat cu 71% la 8,55 dolari/buşel, iar cel al soiei a urcat cu 44% până la 13,81 dolari/buşel."
-din articolul pomenit mai sus

Si o sa creasca in continuare

AristotelCostel spunea...

"Si o sa creasca in continuare"

... daca scrie la zf inseamna ca asa va fi...

Avericii nemti, polonezi si bulgarezi vor consuma carnati artificiali, iar porumbul se va duce la export... in igipt.

MadMax spunea...

Lasa-l in pace pe Costica, ca e simpatic. Cind o sa fie painea cit venitul lui pe o saptamina, tot asa o sa zica, ca e de vina speculantii ordinari, si o sa viseze la spargerea bulei alimentare, dar cu burtica goala. Si o sa ne scrie pe aici ca ne-a spus el ca e o bula...
Costica, ia lamureste-l pe prietenul tau Vala cum e cu bula bancara, in care pe 1000 lei depusi bancherii dau credite de vreo 8000 lei. Si intreaba-l ce se intimpla cind mai multi din cei care au depus banii vin sa-i ceara inapoi. Apoi aia bula dezumflata taica :)

Gogu spunea...

Te rugasem sa-mi raspunzi cu argumente,nu cu romanisme ,dar cred ca tie trebuie sa-ti desenez ca sa intelegi ceva.

MisterGogu spunea...

comentariul anterior era pentru @costel,n-am observat c-a mai postat cineva inainte

Gogu spunea...

Tot ptr costica : in ZF scrie astazi,pe afara scrie mai de multisor bine-pana si hainele se vor scumpi ca bumbacul a crescut cu 44% ,dar daca purtam 100% plastic nu o sa vedem cresterea de pret , ca ne uitam cat costa firele de poliester din care-i facuta camasa ,ciorapii si chilotii nostri si vedem ca nu s-au scumpit; dar eu vreau de bumbac

AristotelCostel spunea...

@gongu

Textele de duzina sunt argumentele tale. Vrei sa contrargumentez eu? :D

Brusc, in 2011, s-a gasit un prostovan, un hostiuc sau mai stiu eu ce Liviu Moldovan sa raporteze grauntele de porumbi la septelul... popular. Sunt sigur ca vor mai face si alte anal-ize.

@madmax

Nu consum paine.

Stiu c-o dai in marlanisme ieftine. "Speculanti ordinari" e preambul la "comunist ceausist", cand de fapt mie-mi sunt chiar simpatici. Asta nu inseamna ca n-am dreptul sa le contrazic... fazanii. :)

Gogu(acelasi) spunea...

Ce spun eu nu-s texte de duzina ,de duzina sunt comentariile tale ,dar nu de duzina de chibrituri ca sunt mult mai scumpe decat comentariile tale.

Cand nu vrei sa vezi fapte concrete care se petrec in jurul tau pe tot globul,ca e rotund ,nu e farfurie,cred ca nici nu mai avem ce discuta ,ca imi bat tastatura degeaba si mai pierd si tim pe deasupra.

Nu mai citesc comentariile tale ,costele ,ca e pierdere de tim.Poti scrie orice ,dar ca sa nu-i dezinformezi pe cititori ,mai uita-te si pe afara ce se intampla.

MadMax spunea...

Stiu ca pe la noi nu se stiu multe despre viata din URSS imediat dupa colaps, asa ca o sa va dau un link cu experientele unuia care a
trait vremurile alea.

Gogu spunea...

Tinteti-va bine de manerele scaunelor ca am descoperit de ce au batut record dupa record cerealele pe pietele internationale:

http://www.ziare.com/stiri/arestare/traficanti-de-cereale-capturati-la-ploiesti-1077056

gogu spunea...

Asa deci ,decretam:

Cresterea preturilor la cereala e fara baza reala .Au fost descoperiti cei doi vinovati!

Anonim spunea...

@ goguaristotel

pentru suprafata pe cap de mulsulman flamand din Egipt, uite aici

http://www.zerohedge.com/article/guest-post-egypts-warning-are-you-listening

oricum nici la noi nu este departe de asta, daca se dau la o parte terenurile necultivate, cele de pe care dispare productia (se fura si/sau se exporta pe firfirici prin manevre mafiote) sau cele distruse de cei care fura padurile se ajunge tot pe acolo... si apoi ne plangem ca mergem la vala sa luam bani pentru papa de afara :)... sau asta nu, ca nu mai suntem solvabili pentru el. Ca depozitele sunt goale, este clar, din simplul motiv ca este spre sfarsitul iernii in emisfera nordica, unde traiesc aproape 70% din colocatarii acestei planete (care culmea, inca mai au si timp de joaca cu hartiute pe burse, pentru simplul motiv ca au si burtica plina - unii) , iar in emisfera sudica abia acum incep perioadele de recoltare la porumb... Dar daca spui cum si cui trebuie sa auda ca depozitele sunt goale, atunci mai creste putin pretul.

Gogu spunea...

@Anonim
Stiam raspunsul la intrebare ,ca altfel nu intrebam.

La noi situatia este complet diferita .Intr-adevar la noi pleaca cerealele ,le plimba 3-4 zile pe mare si le aduc inapoi.Sunt lucruri cunoscute de mine ,din Bucuresti,care n-am nici o treba cu asta ,doar din ce ma informez.

Dar la noi sunt campuri intregi nelucrate ,iar taranul la mine la tara ,asta vara cerea ,tine-te bine 60 lei,mancare,bautura si 1 pachet de tigari pe munca cu ziua.

Cred ca in urmatorii ani ,datorita scumpirii fara precedent a alimentelor ,o sa avem mult mai putine campuri nelucrate .Si daca intr-adevar nu se mai dau atatea ajutoare sociale si pensii de boala aiurea si multe alte lucruri care incurajeaza lenea ,avem sanse sa iesim din ce va veni.

Gogu chiar agitat spunea...

@Anonim

"Ca depozitele sunt goale, este clar, din simplul motiv ca este spre sfarsitul iernii in emisfera nordica, unde traiesc aproape 70% din colocatarii acestei planete (care culmea, inca mai au si timp de joaca cu hartiute pe burse, pentru simplul motiv ca au si burtica plina - unii) , iar in emisfera sudica abia acum incep perioadele de recoltare la porumb... Dar daca spui cum si cui trebuie sa auda ca depozitele sunt goale, atunci mai creste putin pretul. "


a aparut aceasta problema incepand cu 2010?

Stii raspunsul.

Atunci care e rostul acestei retorici?

Zyggy spunea...

Apropo de Ben http://market-ticker.org/akcs-www?post=180591

Gogu linistit spunea...

Eiii si uite asa , a sosit noua oferta la carrefour:


pui grill la mare oferta 8,69 lei.

acu un an era 6-6,5 la oferta.

Va rog verificati.Intrebati sotiile.Sunt cel mai bun indicator de pret.

Oare 8,69 >> 6-6,5 ?

Dar probabil furnicutele nu var consuma ca Doamne -fereste , sa nu se ingrase greierasul.

Acu o saptamana s-a dus nevasta si mama la Cora.Am spus ca daca pretul la ulei sansa de masline e cu 1-2 lei mai mare decat bde floare sa ia masline sansa ca e mai sanatos pentru prajit .
Bineanteles ca am vazut pe urma sansa langa aragaz.probabil ca inca era nescumpit ,cum banuiam.

Alte exemple nu mai dau ,ca n-are rost

gogu spunea...

Ptr. @Ziggy :

Nu te supara pe mine dar s-ar putea sa ai surpriza unui raspuns demn de fostu prim-ministru Tariceanu :
cum ca noi n-avem treaba cu ce-i pe afara.
Noi suntem mai smecheri ca smecherii ....si importam Citroen ,n-are rost sa producem Mercedes

Anonim spunea...

@gogu... sper ca linistit si relaxat

asta era si ideea, stiu ca sunt goale (aproape) si nu este din 2010, de fapt era sublinierea a ce spunea Horea in articol, se arunca pe piata afirmatii scoase din context, (pentru a cita din clasici), iar aia care pretuiesc mancarea din tastele de calculator au un motiv de bucurie in plus, mai ales ca pot sa li se alature banchetului si investitorii de talia instalatorului Vasile, care a facut milioane pe forex si are unde sa le bage sa ... faca pui, pentru ofertele de la Cora and Co...

PS: renunta la uleiul de sansa, daca nu-ti permiti de prima presa (oricum si ala, peste 80% din ce se gaseste pe la noi este falsificat), mai bine lipsa... mai ales ca prajelile nu sunt sanatoase

Gogu spunea...

ptr. Anonim :

Primo :uaio vate fate na culo

si daca vrei sa stii ala sansa ptr prajit e mult mai indicat ca are punctul de fierbere mai mare decat extravergine ,iti spune unul care a muncit in Italia vreo 2 ani ,bine ca mai spalam pe jos ,vasele ,etc se subantelege

extravergine sefoloseste la salate impreuna cu lamaia ,nu cu sare sau otet,nu te gandi prea mult ca stiu aia de ce si cum

in alta ordine ,mai folosesc acasa ulei de nuci si ulei de samburi de struguri .

Le-am cumparat de la fratii nostrii din Basarabia ,si chiar le folosesc.

Nu te mai lua cu naturismele daca nu cunosti.

ia-l de mana pe costel si studiati si problema asta ca nu ma refeream la bani ,dar e mult mai indicat sa prajestui in sansa si sa-l arunci decat in floare si sa-l arunci


stiu ca-ti pui intrebarea de ce sa-l arunci ,dar asta e treaba ta ,eu il arunc dupa prima prajeala ; o sa-ti raspunda Horea ca- doctor de ce si cum!

Anonim spunea...

@ gogu

esti un roman tipic: arogant, needucat si cu argumetul suprem in gura permanent - injuratul. Nici nu meriti sa fi bagat in seama, dar ca sa te simti important si cu orgoliul gadilat iti recomand sa citesit inca o data ce am scris, am spus sa nu prajesti - DELOC, atat. Pentru informarea ta lucrez in domeniul industriei (f)alimentare si am cunostinte probabil mai bune ca ale tale despre mancare, mai ales de cea pe care o gasesti in supermarketuri, atat aiurea cat si pe la noi. La buna revedere.