Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 17 februarie 2011

DJI spre 12500

In interviul lui Ron Paul expus intr-o postare precedenta ati auzit probabil ca domnul Bernanke se declara 100% convins ca a reusit sa intoarca economia. Afirmatia este una tare de tot, 100% fiind totusi o cifra absoluta. Cu toate ca somajul este la nivele alarmante, ati vazut cifra U-6 care cuprinde toti somerii, inclusiv pe cei filtrati de cifra de 9%, domnul Bernanke a reusit cu siguranta o performanta de necontestat: un nou balon bursier.

Trebuie sa-l contrazic aici pe Bob Prechter de la Elliot Wave International, care afirma ca ceea ce a facut FED nu are nici o influenta asupra pietei. Ma intreb, pentru ca pe cei de la Elliot i-am intrebat dar nu au vrut sa-mi raspunda. Oare ar fi aratat bursa la fel fara cele cca. 2 trilioane de dolari credite fabricate de catre FED? Oare ar fi avut piata aceiasi stare psihologica si fara aceste resurse? Eu unul nu cred. Cred insa in continuare in puterea distructiva a bancilor centrale atunci cand ele se amesteca in piata.

Intr-o perspectiva imediata lucrurile pot parea pozitive, din moment ce creditele sunt folosite de cei care ajung la ele primii, bancile, daca nu la altceva la speculatii. Vezi preturile la alimente si alte marfuri care se tranzactioneaza desigur la bursa, acolo unde Goldman Sachs isi baga creditele primite de la FED, la o dobanda privilegiata egala cu zero. Efectul acestei specule nu se vede doar in SUA ci si prin tarile care sunt acum rasculate, precum si in tarile care tac chitic asa cum face Romania, ca de obicei. In opinia mea aceste situatii neplacute isi au la baza politicile monetare duse de asa numitele tari dezvoltate.

In China inflatia a saltat cu cca. 4,9%! Cine mai era acela care cerea aprecierea yuanului la valori reale? Oare ce valoare reala poate avea o moneda lichefiata? In perspectiva mai lunga de timp baloanele se sparg insa intotdeauna. Cu cat mai mare balonul cu atat mai mare pocnetul. Dupa cate iti mai amintesti in PIB sunt cuprinse toate cheltuielile din societate. Hai sa presupunem ca SUA va avea o crestere economica de chiar 4%. Ma intreb din nou: Cat a costat de fapt aceasta crestere artificiala? Un trilion, doua, trei?

Vom trece oare de acum incolo la economii controlate de state si banci, bazate pe injectari imense de capital in schimbul unor cresteri de PIB neglijabile raportate la cheltuieli. Mai putem vorbi oare in aceste cazuri despre economii de piata? Uite ce a reusit sa obtina si Boc cu a cincea casa, programul rabla, reabilitarea termica a locuintelor, exporturi etc. 0,1% crestere. Spun Boc pentru ca asa se spune, dar, in realitate este desigur vorba de tine, pentru ca banii tai si nu al lui Boc au fost cheltuiti pe aceste proiecte.

Cat de linistit si bun o sa-ti fie somnul daca te mai gandesti ca acesti bani cheltuiti si scosi direct din buzunarul tau au intrat in buzunarele clientelei politice? O clientela care habar nu are ce este o criza. Oare asta este societatea fascista spre care ne indreptam? Una in care oricate erori de calcul economic ai face, oricate lucruri de mantuiala ai executa, vei fi salvat de contribuabil pentru ca ai relatii privilegiate cu politicul? Ne idreptam oare din nou spre o societate bazata pe cifre de tip: PIB de 5% in patru ani jumate, sa coste cat o costa?

Tovarasi aici nu mai e vorba de cincinal ci de PIB-inal, noul tel al societatii fasciste multilateral dezvoltate. Cat va putea dura aceasta stare de fapte fara ca cineva sa reactioneze? Daca te uiti la burse se pare ca va dura o vesnicie! Dji pare ca vrea sa mearga pana la rezistenta urmatoare care se afla la 12500-12600. Daca partidul si staul vor continua sa se implice ar putea merge pana la 30 000, ca sa cada mai apoi de acolo spre 4000. Doar din cauza faptului ca nimic nu este vesnic,  cu atat mai putin  viata umana.

7 comentarii:

Flavian spunea...

Ce facem horea, s-a dus ianuarie.. imediat se duce si februarie, iar astia inca pompeaza bursele la greu... :)

NYSE Common Stock Volume Plunges To Sub-2001 Levels

Desi volumele sunt minime si roboteii tranzactioneaza mai mult intre ei, mama lui de dow continua sa urce... :D

Horea spunea...

Flavian, termenul meu pentru rezistenta amintita si expusa pe un grafic precedent a expirat. De aici si urmatoarea rezistenta si un nou scenariu de termen scurt, al carui perspectiva de timp este desigur alta.

Precum spuneam in cazul analizelor de durata lunga, ma refer la grafice lunare, decalajul poate fi chiar de cateva luni, din moment ce fiecare lumanare reprezinta o luna de zile in sine.

Apropo comentariul cu volume: Eu personal nu am mai vazut niciodata ceea ce vad acum. Bursa urca vertiginos si isteric cu volume in scadere. Fara pauza si cu reveniri imediate dupa cele mai infime deprecieri.

Ca sa jonglezi o bursa cu computere e una, o faci cel mai des in perspectiva zilnica, astia ies din piata uneori dupa cateva secunde.

Ceea ce ma lasa perplex este urcarea asta continua fara respiro.

Prin definitie o apreciere sanatoasa se face cu participare larga. Participarea larga implica volum in crestre, demonstrand in acelasi timp si credibilitatea unei eventuale evolutii economice pozitive.

Lipsa volumelor arata in acest caz si in opinia mea inca un lucru foarte probabil: bursa merge de acum doar cu aer cald suflat de prietenii domnului Bernanke. Sa vedem cat o sa-i tina plamanii???

George spunea...

Eu cred ca bursa va merge in sus atat timp FED va "tipari" bani.
Eu vad lucrurile asa: daca in piata majoritari sunt prietenii lui Ben, bursa va creste la nesfarsit, pt. ca, eu am x firme de brokeraj, care cumpara la pret mai mare de la alte z firme, tot ale mele, dupa care schimbam z cu x sa avem cresteri sustenabile, pana cand cineva(nici x, nici z), mai pune botul ca toate lucrurile merg fantastic si cumpara de la x si z la pret si mai mare in speranta cresterilor viitoare.

Anonim spunea...

Da horia. Uite cateva titluri de pe yahoo finance( o trompeta de site dealtfel) cu cateva stiri de azi:

1. Consumer price rise but inflation
still tame
2. Jobless claims jump to 410K
3.Banks push home buyers to put down more cash
Deci iflatia inca nu vrea sa ecoleze cu toata eforturile lui mos craciun.
Somerii au revemit in fortala oficii si una peste alta bancile cer mai multi bani colateral. Deci numai de bine.
Piata , dupa o sincopa de o ora jumate, accum e pe verde. Halal. Prea multe n-ar fi de comentat. Traiasca(noua) bula!

ps. U6 e la 16%. Deci astia erau in plus. Da-i naibii.... economia va merge si fara ei. Dupa mintea multora economia ar merge si fara 50%.

Horea spunea...

George, la nesfarsit nu merge nimic! Postulatul lui Confucius spune: Cand o anumita limita este atinsa o reactie in directia opusa este inevitabila.

Bursa va creste asadar pana la un nivel la care si prietenii lui Ben vor considera ca este la nivele exagerate. Conform statisticilor insiderii au vandut intr-un raport de peste 400 de vanzari la 1 cumparare.

Un balon se poate umfla cu toate acestaea si dupa cate se vede si mai mult dar numai pana la limita la care se va sparge. Asta pentru ca el balonul este supus ca orice altceva legilor naturii.

Cat aer mai incape in el si cat mai pot sufla sustinatorii nu stie nimeni cu siguranta. Consecintele le vor simtii insa ca intotdeauna oamenii de rand si chiar si cei care se joaca de-a bursa.

Anonim, nimeni nu mai tine cont acum de nimic, toti vad ca Boc doar partea plina a paharului gol. Constatam si ne supunem pentru ca nu avem alta cale.

Daniel Dacila spunea...

Sunt complet de acord cu faptul ca bursele au crescut sustinute artificial de bani printati. Nu e niciun motiv real sa creasca ceva. Totul merge prost. Sunt cam pesimist dar chiar seama cu moartea capitalismului lipsit de scrupule.

Cine are timp poate arunca un ochi peste asta:
http://www.marketoracle.co.uk/Article26398.html

Horea spunea...

daniel, exista pana la urma o problema si cu interenetul.
Poti citi multe verzi si uscate daca te apuci sa cauti bine.