Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 23 februarie 2011

Dragii mei prieteni

In ultimele doua trei zile sarmanul meu site s-a transformat din pacate, la rubrica comentarii,  in iarmaroc. Un iarmaroc tipic romanesc care poate fi vazut pretutindeni, in orice parte a mass-mediei, inclusiv televiziuni. Au aparut comentarii care nu au nimic de-a face cu subiectele dezbatute fiind doar dispute personale intre unul si altul. Trebuie sa constat cu tristete ca libertatea de exprimare a fost inteleasa romaneste de unii cititori, chiar si pe acest site, care, credeam eu pana acum, ca a fost un site de dezbateri civilizate. Indiferent de opiniile contradictorii ale unora sau altora, atata timp cat jignirile si insultele nu au fost confundate cu argumentele.

Eu am pierdut si pierd o groaza de timp, cu cele mai bune intentii, incercand in limita posibilitatilor si al intelectului pe care il posed sa prezint opinia mea, buna sau rea, deseori contrara opiniilor din media, tocmai pentru ca sa pot nuanta dezbaterile sterile si uniforme, dupa parerea mea, din aceasta tara. Va anunt acum insa ca nu voi face asta cu orice pret. In cazul in care voi observa ca oameni maturi cu scaun la cap vor continua sa se comporte si sa comunice la nivelul copiilor de gradinita voi sterge cometariile imediat sau voi reveni la faza in care toate comentariile vor trebui sa treaca mai intai prin mailul meu.

In cazul in care aceasta masura va afecta numarul de cititori voi trage o concluzie fireasca dupa parerea  mea:  Oamenii din Romania, cei cativa care au dat de pagina mea, nu au nevoie de ea. Pagini pe care oamenii se injura si se scuipa in lipsa unor argumente civilizate exista destule, asa ca eu nu mai vad necesitatea existentei  unei asemenea pagini in plus. Nu vad nici de ce mi-as mai pierde o parte buna din timpul liber cu lucruri destul de serioase, in opinia mea, din moment ce ele sunt trarate cu indiferenta, rubrica de comentarii devenind doar o punte pentru cei care vor sa se improste cu noroi. In Suedia si Norvegia eu am invatat sa respect oamenii pentru ceea ce sunt, indiferent de opiniile pe care le au sau de indeletnicirile lor zilnice. Am infintat acest site pentru a putea oferii o bucatica de Suedie si Norvegie si in Roamnia, pentru cei care speram eu ca vor da de aceasta pagina. In caz ca acest acest lucru nu va pare a fi necesar sau posibil voi sista pagina si cu asta basta. Cei care au avut impresia ca vreau sa briliez cu orice pret asa cum vor sa faca roamnii de obicei s-au inselat amarnic.

Sunt roman corcit cu maghiar un lucru de care din pacate nu am putut fi prea mandru, dat fiind faptul ca o provenienta ca aceasta, cam sterege pe drept cuvant zambetul de pe buzele oamenilor din asa numitele tari civilizate. Mai ales atunci cand aud de prima parte a corcirii. In tarile din nord m-am corcit si mai tare si m-am simtit deseori fara radacini. In cele din urma mi-am dat totusi seama de benficiile acestei corciri si am ajuns pana la urma sa fiu si mandru de ea. Aceasta corcire m-a ajutat din fericire sa-mi extind orizonturile si sa si inteleg un lucru foarte important in viata: o mana, o inima, un suflet, poti darui doar oamenilor care sunt doritori sa accepte un asemenea gest. Celorlalti da-le pace.

Horea

11 comentarii:

Flavian spunea...

Horea, dilema ta e veche. De ce crezi ca imi inchei fiecare articol cu fraza de mai jos ? :)

Rog luati in considerare ceea ce spuneam AICI inainte de adaugarea unor eventuale comentarii. Va multumesc.

Anonim spunea...

:) punct ochit, punct lovit

Horea spunea...

Flavian, pana acum se pare ca la mine nu a fost nevoie de aceasta fraza, iata insa cu lucrurile s-au schimbat. De aici si ceea ce am scris.

gore spunea...

Era evident ca se va ajunge aici. Romanii parca sunt blestemati sa nu se inteleaga si sa improaste cu noroi. Luati fiecare in parte sunt oameni de treaba, muncitori si relativ onesti. Dovada e ca cei care ajung pe alte meleaguri se adapteaza bine, asimiland cu succes valorile societatii adoptive. Dar daca ii pui impreuna bruma de civilizatie se pierde si sar imediat la beregata celuilalt. La moda acum e romanul emigrant, cinstit, mucitor, familist, care intra pe forumurile romanesti si injura pe rupte tara de unde a plecat si pe "fraierii" care au ramas. Se refuleaza si ei cum pot.

Cred ca ai fost prea permisiv. Momentul cand ai lasat prima insulta sa apara, in numele evitarii cenzurii, a dat un semnal. Rezultatul nu are cum sa fie diferit de ceea ce se vede pe forumurile ziarelor, ale televiziunlor sau pe alte bloguri. Avem nevoie de restrictii si de constrangeri care sa ne civilizeze si sa ne domoleasca agresivitatea atavica. Altfel se perpetueaza vestul salbatic. Oameni care nu se cunosc se iau la harta si se omoara pe strada. Mitocanii, hotii si analfabetii devin modele comportamentale.

Ma uitam zilele trecute la fericirea egiptenilor cand au scapat de Mubarak. Saracii de ei, ei nu stiu inca ce inseamna democratia.

Anonim spunea...

citesc acest blog de ceva vreme deja. imi place.
nu te lasa descurajat de discutii, un filtru oricum ar fi necesar.
un singur lucru ma deranjeaza. ma deranjeaza limbajul in genul "Sobolanyi draji a lu mosu! Voi cacare shetyitz zearu Finanshiar."
cam atat, in rest numai de bine.
Constant

AristotelCostel spunea...

:)

@anonim
Zearu Finanshiar n-a ratat nicio ocazie sa spolieze sobolanyi/fazanii.

Domnii redactori sefi din redactia prestigiosului jurnal incurajeaza circulatia banilor in economie prin informarea corecta a investitorilor... pe termen lung. :D

AristotelCostel spunea...

am uitat

Bgm spunea...

multumim Horea pentru ceea ce scrii pe acest blog, daca este nevoie filtreaza comentariile dar nu renunta :) asa mai vedem si altceva in afara de Zf-uri

Horea spunea...

Anonim, umorul este cea mai grea forma de comunicare pentru ca e greu sa-l faci pe placul tuturor. In rest merci pentru aprecieri.

Bgm, merci si eu.

florian spunea...

Horea, credeai ca e usor sa aduci o bucatica din mentalitatea nordica pe plaiurile noastre? Nu uita ca nordul (si nu numai) cultiva un anumit set de valori de zeci de ani, pe cand noi am iesit din comunism de vreo 20 si cam de vreo 10 am inceput sa intelegem ce se intampla in jurul nostru. Cea mai buna lectie pe care ne-o poti da e sa continui sa fii tu, sa crezi in continuare in aceleasi valori si sa-ti pastrezi drumul ales. Te provoc sa fii personajul pozitiv din citatul urmator si sa nu te descurajezi. <>

florian spunea...

Se pare ca nu am reusit sa includ corect citatul:

Iata ce spunea in urma cu un secol Gheorghe Duca despre Carol I si indirect despre Romania: "Intr-o tara care n-avea notiunea timpului, el aducea simtul exactitatii matematice (...). Intr-o tara de aproximatie in toate, el a adus constiinciozitatea impusa pina la meticulozitatea germana. Intr-o tara de zvacnituri, de entuziasm violent si de descurajare pripita, sau cel putin de rapida plictiseala, el a adus o staruinta nezdruncinata, linistitia si regulata ca bataile numeroaselor orologii ce umpleau apartamentele sale. Intr-o tara plina de nerabdare si de neastampar, el a adus rabdarea care stie sa pregateasca si astamparul care stie sa-si mentina seninatatea (...), intr-o tara cu mentalitate orientala, el a adus un spirit occidental (...), intr-o tara care, din cauza vicisiudinilor ei istorice nu era obisnuita cu planuri dinainte facute si bine definitivate, el a venit urmarind un scop precis, a facut un program si l-a indeplinit intocmai".