Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 23 februarie 2011

Isarescu si-a luat binoclu

Cand nu vezi cu ochelarii faci si tu ce poti pentru ca "chioreala" este o stare destul de neplacuta pentru orisicine. 

Dupa parerea mea important este totusi  ca ai ajuns pana la urma sa vezi, indiferent de ce metoda sau instrumente ai decis sa folosesti in acest scop.

Sa stiti totusi ca binoclul este mult mai folositor decat ochelarii, vezi cu el mult mai departe si, viziunea, este in opinia mea unul dintre cele mai absente elemente din Romania. 

Este foarte sanatoasa de aceea, tot dupa parerea mea, o situatie in care un guvernator incepe sa vada efectele negative care ar putea veni dintr-o noua incercare de-a baza economia pe consum, consum care desigur nu s-ar putea face altfel decat prin credite.

Ceea ce ma surprinde insa este faptul ca domnul guvernator avea o pozitie aparent diametral opusa doar acum cateva zile. Din ceea ce citesc azi tind totusi sa cred ca poate domnia facea referire in speach-ul amintit la credite sanatoase, pentru ca, oricat te-ai minuna auzind asa ceva din gura mea, ele exista. Creditele santoase isi au insa timpul lor, nicidecum perioada actuala, si sunt credite date micilor intreprinderi sau chiar si marilor consortii atunci cand acestea le cer pentru ca simt un mediu economic expansiv si sanatos.

In aceste conditii creditele sunt folosite pentru creare de plusvaloare si nu pentru joc de cazinou sau consum, un lucru care are un punct de plecare total diferit comparat cu punctul de plecare a creditelor care au creat criza actuala. Nu stiu cata influenta are guvernatorul asupra politicului intr-o tara in care s-a descoperit chiar azi ca Felix nu mai e motan. Cu toate acestea eu nu pot sa face altceva decat sa notez si de data asta pozitivul. Ati auzit probabil, ca o paranteza, ca Felix nu a mieunat de fapt date securitatii ci a latrat. Si, nici nu oricum, ci impotriva ei, nu m-ar mira daca s-ar dovedi pana la urma ca este de fapt regele Ferdinand deghizat in dulau. 

Unul mare si baban, care a sarit la beregata securitatii ori de cate ori a avut ocazia. Dupa aceasta descoperire se va linisti poate si domnul Ponta, care l-a facut pe dusmanul securitatii veriga cea mai slaba a aliantei USL. Descoperirea va fi si mai fenomenala atunci cand se va constata ca: malul dambovitei este singurul mal de rau din lume unde pot creste monarhi rosii. Sa vezi in ce calduri va intra doamna Udrea si turismul cand or afla popoarele Terei de aceasta minune. De doua zile, intr-un interviu televizat, domnul Geoana mai rosu ca oricand, conform propriilor afirmatii, urla si el disperat dupa credite. Poate ca totusi cu binoclul in mana domnul Isarescu il va putea linisti. Explicandu-i ca de fapt creditele l-au distrus pe Basescu si ca il puteau distruge si pe el, mai mult decat lumina violet, in cazul in care ar fi avut nenorocul sa ajunga presedinte.

Iluzii prea mari eu nu pot sa-mi fac totsui pentru ca toate cele intamplate s-au desfasurat pe un teritoriu pe care se vorbeste mult si se face nimic, Romania. A-l auzi insa pe guvernatorul BNR cantand ode anti Keynesiene este oricum ceva, chiar o revelatie. Sunt curios acum sa vad cat il va tine pe Mugurel greata fata de credite, pentru ca, politicienii care le-au luat si le-au dat mai departe nu par sa-i fi influentat  cu nimic pofta de mancare.

5 comentarii:

gore spunea...

Isarescu exerseaza pentru prezidentialele din 2014. In acest context, are mai putina importanta ce spune cat sa ne transmita ca e acolo si vegheaza. Crin sau Ponta... sa fim seriosi.

mike spunea...

off topic ... ce se intampla cu dolarul ? nici macar in perioadele astea de criza internationala nu se mai ridica deloc ?

Flavian spunea...

Asta se intampla cu dolarul: FMI cere deprecierea dolarului pentru a ajuta Statele Unite

George spunea...

Cand US se va apuca din nou de tiparit dolari in secunda 2 UE, China si altii care conteaza in economia globala vor trece la tiparit. Ce se va intampla? Se va crea "hartie" care se va "anihila" una pe alta dupa care isi vor da seama ca oricata "hartie" se va crea, singurul rezultat va fi ca lumea va intra in crize din ce in ce mai mari, direct proportionale cu emisiunile de "hartii", asta pana cand totul va face boom.
Am recitit acest link cu zambetul pe buze. http://www.wall-street.ro/articol/Real-Estate/35420/Colliers-Criza-imobiliara-din-SUA-nu-va-avea-un-impact-direct-asupra-pietei-locale.html

Informatii-economice spunea...

@Flavian si George... in perioada anuntarii QE2 dolarul a mers mai bine ca celelalte valute... Daca mai punem si ca dupa ce s-a anuntat QE1 in noiembrie 2008, in decembrie USD-ul a recuperat cam toata pierderea de pana atunci, am impresia ca teoria aceasta "printare bani = devalorizare moneda" nu prea se sustine!