Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 25 februarie 2011

Un suport solid Dolar Ron

3,0530-3,0480. Va fi lovit probabil atunci cand si indicele dolarului, cel prezentat ieri, isi va lovi proriul suport. Eu sunt convins in aceste momente ca suportul va rezista. In rest romanii continua sa creada ca Iserescu e "la volan". 

Este dupa aparente cotat ca cel mai bun si cel mai dorit candidat la postul de premier. Motivele sunt aceleasi motive stupide ca intotdeauna. A tinut in frau leul.  Ce au facut oare dobanzile pietei, ma intreb si eu ca prostul? Oricum, daca euro isi va mentine convergenta cu dolarul romanii care au ideea de care am vorbit mai sus isi vor inghiti scuipatul. Uitandu-se la Isarescu cu volanul in mana dar cu masina in pom.

6 comentarii:

i-conomics spunea...

Horea:

Nota zece pentru articol! De acord ca Isarescu tine dobanda de referinta mult prea sus fata de echilibru economic actual.

i-conomics spunea...

Horea:

Am o intrebare. Nu crezi ca idea de interpretare grafica, suport, etc. pe relatia USD RON nu este oportuna din cauza faptului ca marea majoritate a tranzactiilor RON valuta sunt facute cu EURO? Asumand ca TA functioneaza (nu redeschid discutia), analiza RON USD ar trebui facuta prin grafic RON EUR si EUR USD pentru corectitudine, nu crezi?

Horea spunea...

I-conomics, poti sa redeschizi de cate ori vrei si ce discutie vrei, civilizata desigur, din moment ce eu nu vreau sa conving pe nimeni.

De aici si numele pe care a primit-o dezbaterea, in Romania deseori confundata cu injurii. Oamenii se conving singuri sau nu de un lucru sau altul, aceasta depinzand desigur de un singur factor: perceptia pe care sunt in stare sa o aiba in acel moment.

Acum raspunsul la intrebarea pe care o pui: Din volatilitatea pe care o vad eu cred ca dolarul are cel putin volume similare cu euro atunci cand este tranzactionat in pereche cu leul.

Chiar daca nu ar avea, intervalul pe care l-am descris este un interval foarte clar de cerere, valabil in orice piata. In ceea ce priveste dobanzile eu nu ma refeream la Isarescu. M-am referit la piata care a ridicat dupa cate stii dobanzile peste cele de la BNR.

Stii de ce? Din cauza cererii si a ofertei, pentru ca oamenii isi tin banii de obicei in banci si nu la BNR. Ca o consecinta Isarescu a fost ca intotdeauna un spectator, fiind in cele din urma obligat sa faca si el ceea ce ii cere piata.

In cazul de fata insa piata a coborat dobanzile in ultimul timp, dupa cate ai observat probabil, tot din cauza cererii si a ofertei, lasandu-l astfel pe Mugurel sa doarma linistit. Asta dintr-o pura intamplare.

Teoria cu dobanzi scazute pentru repornirea creditarilor a contrazis-o mai nou chiar domnia sa, asta dupa ce eu am contrazis-o cel putin 2 ani pe acest site. Eu zic din nou si ca de obicei: Mai bine mai tarziu decat niciodata.

In rest merci pentru aprecieri!

i-conomics spunea...

Horaea:

Nu crezi ca dobanda de referinta este mult prea sus fata de realitatile economice interne?

Horea spunea...

i-conomics, ce cred eu are o importanta egala cu zero. Ce crede piata este intotdeauna ceea ce conteaza si, tinand cont de excesul de lichiditati pe care BNR pare sa-l fi lasat in piata in forma unui QE romanesc ascuns, dobanzile par a fi la locul lor.

Asta, daca e sa credem ceea ce spune media autohtona despre lichiditati, vezi un articol de-al meu mai vechi care dezbate subiectul. Daca mai tinem cont si de manipularea preturilor de larg consum din piata, preturi care ai vazut si tu ca au explodat, pozitia dobanzilor devine si mai plauzibila.

Intr-un asemenea mediu, in cazul in care dobanda nu este la un nivel pe care il cere piata oamenii isi scot banii si pleaca, ma refer aici la oamenii ale caror bani conteaza. Asadar, dinpotriva! In caz ca lucrurile nu se vor tempera, ma refer la preturi, eu unul nu vad altceva decat un Isarescu fugind cu dobanzile dupa cele ale pietei. Un lucru pe care va trebui sa-l faca si Bernake la un moment dat, vezi un alt grafic care demonstreaza aceasta situatie intr-unul din filmele mele.

Scenariul meu este totusi altul, pentru ca eu continui sa cred in ceea ce am vazut ca s-a intamplat in Japonia. Incercari de reflatii inabusite de deflatie.

In cazul in care vom intra si noi romanii in ciclul dezinflationist, in primul rand, poate deflatie dupa, un ciclu logic dupa parerea mea, daca tinem cont de evolutia pe care a avut-o Japonia, vei vedea ca dobanzile scad de la sine.

In opinia mea tinand cont de toate creditele date demential dezinflatia si mai apoi deflatia vor trebui sa fie statii prin care vor trebui sa treaca toate trenurile tarilor innecate in credite.

Nu as intelege cum, acelasi lucru, ma refer la cel prestat de japonezi, explozia creditelor si indatorarea la 200% din PIB, ar putea sa aiba alt deznodamant doar pentru ca o tara poarta un alt nume.

i-conomics spunea...

Horea:

Dezinflatie in romania? Cu BNR la carma? Dupa marirea bazei monetare de 8 ori in ultimi 8 ani si relaxarea parametrilor gen rezerve minime, indatorare persoane fizice verus venituri etc?

In ultimi 8 ani baza monetara a crecsut de 8 ori, intre timp inflatia oficiala a fost de ~100% iar cresterea PIB de sub 100^%, cumulat hai sa zicem maixm 200%, deci in termeni reali avem o baza monetara raportata la cantitatea de bunuri si servicii produse cu minim 500% mai mare ca acum 8 ani. Creditul guvernamental si cel privat a crescut leaps and bounds.. daca cel privat va continua sa scada... bugetul va continua sa fie pe minus rau, creditul guvernamental va continua sa creasca spre minim 70% din PIB. In conditiile sus mentionate nu vad cum sa avem deflatie de cat daca in vest brusc ne trezim atat pe euro cat si pe dolar cu dobanzi de referinta a bancilor centrale mult mai mari (imposibil)!

Chiar daca BNR brusc ar deveni super ortodixi monetari... si nu ar mai tipari "nimic"... avem o mega rezerva inflationista de 500% inca nematerializata... in plus.. daca mai stam in UE... indiferent cat de corupti si incompetenti sunt guvernatii.. va exista o convergeta catre mediile UE ceea ce va insemna venituri mai mari (stiu.. greu de crezut).. si un multiplicator mai mare intre baza si masa monetara.. si cu baza monetara marita de 8 ori un ultimi 8 ani... stii ce insemna asta? Sa nu spui faza ca romania are baza monetara mica versus PIB raportat la media europeana ca nu tine.. pentru ca marea majoritate a M2&M3 reala sunt credite in valute forte.... inclusiv cele guvernamentale...

Vezi ce am scris pe un post de al meu Inflatie vs Deflatie legat de deflatie... Japonia are deflatie pentru care are excedent masiv import export, pentru ca are o rata de economisire astronomica ce depaseste deficitele bugetare (mai valabil la trecut de cat la prezent).

Un alt argument impotriva deflatiei romanesti tine de sistemul bancar autohton.. ~10% credite neperformae si inca ~50% restructurate... din care de fapt jumate sunt neperformate... adica per total avem minim 25$ credite neperformate.. iar capitalul bancilor e undeva sub 12%.... deci la nici macar mark to market kosher... avem capital la -100%... deflatie sau dezinflatie ar insemna automat banci intrate in incapacitate indiferent cat reduce RMO'ul Mugurel.. iar asta insemna monetizarea pierderilor.. iarasi o imposibila cale spre deflatie sau dezinflatie...