Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 13 martie 2011

Alerta de catastrofa!

Germany is calling for several measures: raising retirement ages to reduce the burden on pension funds, ending the linking of wages to increases in the cost of living, committing to debt reduction and submitting to a level of budget scrutiny that was until recently considered anathema — and is still viewed by many as a step too far.

For Mrs. Merkel, the answer is a permanent bailout fund for euro-zone governments in trouble now and in the future. The debts of the most indebted nations, like Greece and Ireland, will be covered, with room, if necessary, for Portugal and Spain. 

But in return for this “solidarity,” the Germans say they want “solidity” on limiting benefits and accepting monitoring. Among the measures it is pressing is an agreement to raise retirement ages closer to Germany’s, where access to government pensions begins at age 67, well above the European average. Germany would also like others to stop pegging wage increases automatically to inflation. That is a necessary step if wages are to shrink in absolute terms, which some economists argue is necessary if bitter medicine to inject some competitiveness into the economies of Europe’s southern tier. 

The Germans would also force private bondholders who bought the high-yielding debt of the most troubled euro-zone countries to bear part of the burden if countries defaulted or needed to restructure their debt — and not be protected by taxpayers.

During the crisis, the European Central Bank began buying up bonds from debt-ridden countries like Greece. Now the bank wants to transfer responsibility for those securities to the EU's euro rescue fund. Meanwhile, the parliamentary group of German Chancellor Angela Merkel's conservatives have issued a resolution opposing such bond purchases. 

At the peak of the debt crisis in Europe, the European Central Bank committed a break with tradition (break of the low nota subsemnatului) that many at the time considered to be a cardinal sin. The bank began buying up massive amounts of sovereign bonds from euro-zone countries that faced the risk of insolvency and which were having trouble selling their bonds on the public market. 

De data asta te las sa-ti faci lectura pe cont proriu. Iti scot totusi in evidenta paragrafele pe care eu le-am considerat importante  si ma intreb. Ce fel de masuri "sclavagiste de omucidere" par sa ceara acum toate tarile inecate in datorii? Pentru ca nu au incotro, din moment ce continua sa vrea sa salveze banci si, in halul in care ne aflam, calea ar fi aceeiasi si fara ele. Ce efecte vor avea aceste masuri chiar si asupra unor economii care au inceput sa miste? Dar mai ales asupra acelora care nici nu mai respira.

De ce a cumparat domnul Trichet excrementele porcilor PIIGS? De nimic! Ce a realizat domnia sa prin cumpararile facute? Un nimic si mai mare din moment ce vrea sa vanda acum rahatul cumparat fondului de "salvare european" De ce vrea don Trichet sa fac acest pas? Pentru a nu ajunge in situatia in care chiar BCE s-ar putea scufunda. Ce novie avem noi atunci de BCE si de don Trichet? Nici o nevoie, pentru ca fara banca ei centrala, Europa ar fi fost azi mult mai curata si mai aproape de renastere. 

Ce nevoie avem atunci de dl. Isarescu si de BNR? Nevoie mare! Pentru ca in afara prestatiilor de tinere al unui curs "stabil" al leului,  domnul Isarescu poate fi incoronat fara nici o ezitare si pus pe tronul unui nou Nostradamus al Romaniei. Numai ca invers, ca de obicei, un lucru foarte logic in aceasta tara. Eu, cand vad ca domnul guvernator tace ma simt linistit si fericit. Cand vad in schimb ca incepe sa-l manance limba ma trec fiorii. Pentru ca vad intotdeauna in fata ochilor alerta unei catastrofe.

"În prezent, economia românească este stabilizată şi este pregătită pentru un nou ciclu de creştere sustenabilă. O creştere pe care o dorim pe termen mai îndelungat bazat pe factori care să nu ducă la apariţia dezechilibrelor din trecut, ci la diminuarea lor', a subliniat Guvernatorul BNR."

Apropo de noua ordine economica care ne asteapta, daca o mai apucam, si, apropo de o discutia avuta cu un anonim despre munca as vrea sa spun urmatoarele: Munca nu se masaora in cantitate ci in eficienta, vezi cazul in care un om sapa un sant, in Romania desigur, unde altundeva, si, 6 oameni se uita la el facandu -i galerie de pe marginea santului. Nevestelor le vor spune si cei sase ca au fost la lucru. 

Asta, apropo de ceea ce spunea anonim: "muncim prea mult raportat la cat suntem platiti.

Articolul din New York Times pare sa ceara o parola fapt pentru am scos eu pasajele pe care le vedeam importante.

Sambata dimineata mai marii UE au ajuns la o intelegere, la cea la care ajung de obicei, adica la faptul ca nu se inteleg. Au promis totusi dobanzi mai scazute Greciei descriminand Irlanda. In stil radio Erevan, nu i-au promis nimic tarii amintite ci i-au cerut. Sa ridicice taxele. Un lucru "foarte benefic" desigur pentru economia irlandeza. Sa vedem ce spun oamenii din tara lui Kenny? Si, nu in ultimul rand si nemtii, popor pe care doamna Merkel incearca sa-l vanda pentru proriile interese politice.

Oricum, presa a iesit la rampa si va continua de acolo tamtamul marii reusite. Asteapta-te asadar la probabile aprecieri, de durata scurta, o zi, maximum doua in opinia mea:  pentru burse, euro, aur, argint, adica tot ceea ce obisnuieste sa urce atunci cand pofta de risc revine. Argintul a ajuns la tinta mea pe care a depasit-o cu putin, pretul fiind respins mai apoi de nivelul de oferta psihologic. Metalul si-a revenit totusi spre sfarsitul sedintei de vineri din nou, inchizand saptamana deasupra nivelului amintit. Aurul nu a ajuns inca la tinta. Voi reveni cu grafice maine.

Apropo Trichet: Intelegerea ii da voie acum sa cumpere excremente in piata primara, pana acum le-a cumparat din cea secundara, asta ca sa nu incalce vizibil tratatul de la Maastricht. Cand toate astea? Tocmai atunci cand don Trichet se pregatea sa-si vanda gunoiul achizitionat pana acum "fondului de salvare". Sa intelegem oare ca fondul le va cumpara punand gunoiul in spatele contribuabilului? In cazul in care Trichet va continua sa cumpere murdarii va descaraca oare noii saci tot in ograda cetateanului? Eu cred ca da!

Hai sa mai traim o tzara ca in Udristeni!

7 comentarii:

Acelasi Gogu spunea...

Draga Horea ,

cum spuneam intr-un comentariu mai vechi ,sacii de gunoi cum lespui tu ,pot fi descarcati in curtea platitorului de taxe in felul urmator:

Taxe mai mari ,care ar face mai dificila revenirea economica ,sau inflatie ,aceasta mancand din economiile acelorasi platitori.
Inflatie care bineanteles aranjata din pix te-ar face sa crezi ca ai castiga ceva tinand banii la banca ,dar dupa ce mai platesti si impozitul pe dobanda si compari cu inflatia reala vezi ca de fapt ai pierdut bani ,nu ai castigat.Traiasca Keynes!

Toate valutele din cos sunt vai steaua lor :dolar ,lira sterlina ,yen si dupa cum vezi si tu euro e la rand.

D-aia zic eu de metale.

O zi buna !

Horea spunea...

Gogule, am inteles foarte bine cum gandesti exact ca toti cei care vorbesc despre inflatie. Vom vedea peste cca. un an cum vor sta lucrurile, pentru ca puseuri au fost si in Japonia dar au esuat de fiecare data. Tara se scalda linistita si in continuare de cca. 20 ani in defaltie.

In rest inflatia este exact asa cum spui. Duce incet dar sigur la pierderea valorii banului pe care il ai in fiecare zi. Culmea ca ea a existat, aparand si disparand, pana si in perioadele in care dolarul era legat de aur.

O zi la fel de buna iti doresc si eu si inteleg afinitatea pe care o ai fata de metale, pornind de la cunoasterea perceptiei pe care o ai. Deocamdata, eu voi continua sa ma iau dupa definitii constatand insa ca si tine ca anumite produse s-au scumpit intr-adevar in timp ce altele s-au ieftinit.

Cand voi vedea semne clare ca totul va incepe sa urce, mai ales pretul imobiliarelor pe care le consider principalul semnal al unei reveniri economice sanatoase, salariile, un lucru la fel de important, fi sigur ca voi trece in tabara ta.

Atunci si numai atunci voi ramane lipsit de argumente din moment ce definitia inflatiei va fi satisfacuta. Pana atunci o ninsoare sanatoasa in luna mai, reala si ea desigur, nu ma va face sa cred ca e iarna.

Gogu economistu' lu Keynes spunea...

Ca tot ai adus vorba de japonezi uite un articol proaspat:

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-12/japan-faces-another-leg-down-in-its-fiscal-health-after-quake.html

Deci e probabil cea mai indatorata tara din lume iar pentru a se reface acum in urma dezastrelor se va imprumuta in continuare niste sume imense , aceasta reconstructie ducand la cresterea pib-ului ,adica pana la urma pentru ei a fost o binefacere dezastrul ca a crescut pib-ul!.Bineanteles pe bani de hartie ,ca daca ar cere cineva banii cu care e dator guvernul Japoniei nu ar avea de unde sa-i dea. O alta aberatie rezultata din banii fara acoperire.E o minciuna pe care o platim fiecare dintre noi exact cum ti-am spus:taxe mai mari si inflatie mascata.

Deja citeam ca exista temerea ca japonezii sa nu-si scoata din economiile din banci.daca s-ar intampla lucrul asta ar fi momentul adevarlui pentru "deflatia" japoneza.Dar cred ca japonezii sunt educati economic si nu vor face acest lucru ptr. ca stiu pe ce rahat Kenesyan stau.Noroc ca sunt educati si disciplinati si stiu ca banii lor sunt hartie pictata.

Deci in urma dezastrului Japonia a crescut economic!

O seara buna

Gogu spunea...

"Debt Load
The Ministry of Finance projected in January that government debt will increase 5.8 percent to a record 997.7 trillion yen ($12.2 trillion) in the year starting April 1. That signaled Kan would break his past pledge to limit bond sales to 44.3 trillion yen a year. U.S. government debt held by the public is less than $10 trillion"

Daca yenul nu era in cosul valutar sa vezi ce "deflatie " mai era in Japonia.Valabil petru absolut toate valutele din cos.

Traim intr-o perpetua minciuna s statelor mari si influente iar celelalte state mai mici platesc aceasta minciuna dar eu sper ca va veni si un moment al adevarului.

Anonim spunea...

@Gogu:nici macar nu se imprumuta ci "injecteaza" ,probabil asa se spune deoarece folosesc cerneala nu toner pentru noile hartii.

Horea spunea...

Gogu, eram aproape sigur ca vor exista imbecili keynesieni care vor vedea ceva pozitiv intr-un cutremur devastator. Asta pentru ca vad si bani noi in piata. Nu te inteleg ce vrei sa zici cu cosul valutar?

Dolarul s-a facut praf in acelasi cos atata timp cat monetizarile de credite au avut efect, fiind absorbite de catre piata. Japonia a facut cam acelasi lucru ca si SUA dar inecata deja in datorii. Ca atare fara rezultat.

Deflatia din Japonia are de-a face cu velocitate banului si nicidecum cu vre-un cos. La un moment dat cand nu-si vor mai putea palti datoriile japonezii ar putea da drumul tiparnitei reale de bani tangibili, hartiile de care vorbesti. Atunci in acelasi cos yenul se va face praf. Inflatia va reapare peste tot in opinia mea si pana la urma, dar numai dupa ce deleveragingu-l a luat sfarsit.

Vom trai sper si vom vedea!

Tot Gogu spunea...

Horea ,dezastrul din Japonia ii apropie f. mult pe jap. de momentul adevarului .Dar bineanteles ,datorita volatilitatii ,nu velocitatii , e una din perechile mult uzitate pe forex ,ceea ce nu-l va impiedica sa cada-n freza la 90 de grade .

Cosul valutar permite tocmai ca valutele din cos sa fie tiparite in exces ,sa exista fara vreo acoperire reala.Si tu stii bine lucrul asta si nu-l recunosti dintr-un motiv simplu :din asta castigi bani.

In incheiere ma bucur ca recunosti ca inflatia va cuceri planeta.Nu datorita mie sau tie sau "deleveragingu" ci datorita tiparirii excesive de foarte multi ani incoace .Deci nu mai astepti deflatia japoneza.

Ii admir pe japonezi ,dar nu stiu ce vor face .Sa vedem cat de asigurati erau si daca firmele de asigurari vor plati