Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 16 martie 2011

DJI

Dupa cate ai putut constata indicele Dow a plonjat. Toti indicii au plonjat pentru ca asa e cu globalizarea. Plonjonul Dow vine totusi de la un nivel inferior celui expus de mine, vezi elipsa de pe grafic. Nivelul este totusi foarte aproape de maxima actuala si ar putea ramane neatins, marginea inferioara a elipsei a fost atinsa dupa cate vezi.

Oricum, pana la proba contrarie eu mai cred intr-un val de apreciere la tot ceea ce implica risc, unul care va fi diferit pentru fiecare instrument implicat: valute, metale, comoditati burse etc.. Asta inseamna ca unele maxime vor putea fi depasite, in timp ce altele vor rezista. Aprecierile vor trebui sa inceapa chiar azi si am putea asista la o piata cam denivelata, cu miscari bruste in ambele directii, pana in data de 19. La aceasta data un nou val de depreciere va trebui sa inceapa. Voi reveni cu detalii la momentul potrivit.

7 comentarii:

mike spunea...

dupa caderea exagerata de ieri a NIKKEI astazi si-a revenit , DJIA ieri a cazut putin iar astazi va fi sigur pe plus , totusi date fiind problemele din UE nu inteleg cum se poate mentine atat de sus EURO fata de USD ? n-ar fi exclus in viitoarele saptamani sa-l vedem si la 1.45 !

Horea spunea...

mike, euro are un interval greu de depasit intre 1,40-1,4280. Tehnic scenariul tau este totusi posibil putand sa duca euro chiar pana la 1,4590. In cazul unui astfel de scenariu dolarul va pierde destul de mult si ma va scoate si pe mine din piata.

O situatie mai intortocheata tehnic decat acum eu unul nu am mai vazut decat foarte rar. Un semnal clar de depreciere euro facut pe baza lunara este pe cale sa fie zdrobit.

Acest semnal m-a tinut pe mine in piata. Are din pacate un interval foarte larg, un lucru deosebit de inconvenabil in analiza tehnica, din cauza stopului larg pe care trebuie sa-l pui.

mike spunea...

sa inteleg ca daca ajunge la 1.459 eur/usd renunti la dolari ? nu e totusi "cam tarziu" ? pe de alta parte cu ce alta valuta ii inlocuiesti ?

Horea spunea...

Nu! 1,40. Raman in lei si cumpar dolari din nou la semnal.

Io spunea...

In seara asta s-a lasat cu artificii pe piata...

mike spunea...

nu cred ca acum e contextul international propice pentru a sta pe lei in plus leul s-a apreciat destul de puternic in ultima perioada dar la fel poate si reveni inapoi !

Horea spunea...

mike, eu lucrez cu valuta prin banca. Am cont depus de obicei pe o perioada de o luna cu o dobanda negociata. Exceptiile fac perioadele pe care le vad propice pentru afaceri, in aceste perioade banii nu sunt depusi pe teremen, pot fi accesati oricand, dar cu dobanda mai mica.

Si eu vad ca leul s-a apreciat destul dar asta pentru mine nu este un criteriu. Tehnic leul trebuia sa se deprecieze fata de dolar cel dar n-am spus niciodata ca analiza tehnica ar fi perfecta.

Semnalul de vanzare a leului fata de dolar, cel lunar de care vorbeam ieri, a fost invalidat. In aceste conditii incepi sa te joci cu focul.

Asta desi banii mei raman in cont imi dau dobanda negociata de 3,9% etc. Daca deprecierea continua pierzi cel putin pe hartie atunci cand este vorba de curs, pentru ca teoretic cursul ar putea sa revina in orice moment, dar, pierzi si diferenta de dobanda dintre dolar si leu care este o pierdere zilnica reala.

Cand spuneam 1,40 euro dolar ma refeream de fapt la urmatoarea ecuatie. In caz ca euro dolar va ajunge la 1,40 si va depasi nivelul sansele de cadere a leului fata de dolar devin foarte mici. Deprecierea dolarului putand sa continue astfel si fata de leu.

Dobanzile la lei sunt peste 7%, cele mai bune din zona, asa ca nu vad alta alternativa mai benefica. Cand dolarul imi va da un semnal voi intra din nou. In momentul de fata a dat unul slab in perspectiva zilnica. Sa vedem ce iese. Deocamdata mai sunt posesor de dolari, dar si de lei intr-un cont mai mic.