Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 18 martie 2011

Dolar-Yen

Am expus ieri un grafic saptamanal al perechii amintite in care dolarul se afla 78,752 fata de yenul japonez. Acest nivel se afla dupa cum poti vedea pe graficul, tot de ieri, exact sub nivelul de cerere expus de mine pe acelasi grafic. Acest nivel a fost perforat dur dolarul facandu-se praf printr-o depreciere pana la cca. 76.300. De acolo a inceput o revenire care a ajuns la nivelul enuntat mai sus, in momentul in care eu publicam graficul.

Ii spuneam lui Razvan intr-un raspuns la un comentariu facut de el, ca ma astept la o noua depreciere a dolarului, pe care o vezi marcata pe graficul de 4 ore expus in aceasta postare si, mai apoi, la continuarea aprecierii. 

Aceste lucruri s-au adeverit desi eu nu stiam in acel moment de interventia G7. Probabil ea nici nu a existat tinand cont de volatilitate. Oricum, volatilitatea a crescut marcant peste noapte impingand dolarul in sus. Intrebarea care se pune in aceste imprejurari este urmatoarea: Ce a realizat G7 cu aceasta interventie? Greu de spus la aceasta ora dar, eu cred ca, a fost o interventie facuta la nivele cheie. Ce inseamna acest lucru? Insemneaza ca, foarte probabil, dolarul si-ar fi revenit oricum de la nivelele de care vorbim. Daca aceasta prezumtie este corecta dolarul isi va continua aprecierea de la nivelele actuale catre 83.

De aici va urma o noua cadere urmata in curand de o noua revenire. Atentie la volatilitatea excesiva care nu apare de la inceput, dar, apare dupa cum se vede dupa interventia G7, (parerea mea). Ca o consecinta graficul dezvaluie clar ceva iesit din comun. De la 76,300 si pana la 83 in nici 48 de ore este o pretsatie. 

Te intreb: unde ai vazut tu asemenea miscari ale leului in ultimul timp? Aprecierea acestuia s-a facut treptat, ordonat, cu raspunsuri prompte si asteptate ale pietei la nivelele de cerere expuse. In legatura cu dolarul fata de yen imi mentin totusi parerea pe care am avut-o intotdeauna. In cazul in care piata s-a decis ca yenul s-a scumpit destul fata de dolar, revenirea dolarului va continua si in perspectiva medie de timp. Expertii vor pune desigur aceasta prestatie in poalele bancilor. 

Daca piata nu va fi de acord  cu aceasta revenire a dolarului, valuta americana va fi masacrata din nou,  exact asa cum s-a intamplat dupa interventia precedenta a BCJ. Acest lucru se va intampla chiar in cazul in care G 200 ar decide sa intervina din nou, sau sa stea chiar in cap. In faza in care ne aflam eu nu pot da din pacate un raspuns mai corect legat de ceea ce urmeaza, exceptand cele prezentate. Cand semnalele se vor cristaliza voi reveni la graficul dolar yen. In opinia mea, Japonia va fi obligata sa tiparesca bani tangibili la un moment dat, acest lucru trebuind sa insemneze inflatie reala. Alternativa este falimentul un lucru pe care eu il vad foarte putin probabil. Tinand cont de aceste premize eu cred ca revenirea dolarului va fi de durata.

Pana vom ajunge sa ne convingem de valabilitatea acestui pronostic hai sa mai traim ca in Udristeni.

7 comentarii:

mike spunea...

se pare ca masacrul deja a inceput ... 1.413 , totusi nu sunt surprins de caderea dolarului cat de revenirea in fortza a euro !!! ce ne asteapta ?

Horea spunea...

Un razboi cu Libia pentru inceput si o zona de oferta pentru euro in curand in jurul nivelelor la care se afla. Mai exact la 1,4250

Anonim spunea...

chiar nu aveti nici o parere macar despre evolutia viitoare a eur - leu? de obicei faceati si predictii in aceasta zona? leul mi se pare ca o ia prea repede in sus, pe cand euro se apreciaza in fata dolarului?! nu mai inteleg nimic!
Multumesc.

mobutu spunea...

http://www.logec.ro/2011/03/18/de-ce-se-apreciaza-leul-dar-de-ce-se-apreciaza-yenul/

Horea spunea...

mobutu, iata ca linkul tau duce de data asta la un economist care pare sa fi inteles mecanismul de functionare a pietelor. Bine ca mai sunt si de astia. Cu afirmatia prin care pretinde ca Isarescu a oprit aprecierea leului in timpul boomului economic nu sunt insa de acord. A intrat si el odata la timpul potrivit in piata.

Numai vezi tu baiatul lu mosu? Cand explici ceva foarte simplu omului din Roamnia tip: cerere si oferta lipsa de lichiditati = deflatie chiar daca pretul alimentelor creste, damboviteanul sare ca ars.

El vrea explicatii intortocheate asa cum le aude la televizor, vrea eroi cu 7 diplome cumparate in piata de zarzavaturi, eroi care lupta. Rezultatul este exact tara pe care o avem.

Anonim spunea...

Am mai citit si eu, din cand in cand, cate un articol de pe acest site, in functie de timp, interes si de cum imi aduceam aminte. As avea cateva observatii generale (nu neaparat la acest articol), care in opinia mea, ar putea creste gradul de intelegere si incredere.
1. Expresiile profetice “asa cum am prezis”, “de cand spun eu”, “am fost printre primii care au semnalat” nu trezesc prea multa incredere decat insotite de link-uri catre articolele respective unde “profetia” se poate citi foarte clar (si nu ceva destul de vag care s-ar putea interpreta in orice sens).
2. Presupunand ca site-ul se adreseaza si celor care intra ocazional si nu cunosc pe dinafara toate articolele publicate pana in prezent, explicatii scurte si concise, care sa fundamenteze afirmatiile facute, ar trebui reluate de cate ori este nevoie. Articolul trebuie sa fie “self-contained” pentru a-si atinge scopul.
3. Explicatiile, si mai ales rationamentele, trebuie sa fie cat mai clare astfel incat cititorii sa nu trebuiasca sa ghiceasca sau sa interpreteze ce vrea sa spuna autorul si nici de ce spune acel lucru. “Unde ati mai vazut”, “de ce credeti”, “dupa cum stiti”! Daca stiam nu mai veneam aici. :)

Horea spunea...

Anonim, observatiile tale vor fi luate in considerare. Mersi