Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 24 martie 2011

Duduituri care nu se prea aud

L-am vazut ieri pe presedintele Traian Basescu intr-un interviu televizat. Sa fiu sincer m-am crucit. Este pentru prima data cand a parut cu picioarel pe pamant recunoscand deschis si fara echivoc ca a gresit cand s-a luat dupa prognozele asa numitilor experti economici. Domnul presedinte a refuzat de aceea sa mai dea pronosticuri. 

Mai mult decat atat! A aratat clar ca de data asta ca este mai informat, invocand in acelasi interviu si problemele europene din asa numite tari PIIGS. Se pare ca presedintele a inceput sa inteleaga ca gluma e groasa si ca Romania nu este o enclava independenta de ceea ce se intampla in jur.

Interviul a mai continut si niste "daca" despre salarii si pensii, fara de care un politician se pare ca nu poate exista. "Daca" este insa un cuvant foarte aproape de inima romanului si presedinte-premier fiind nu poti sa-ti alungi chiar toti alegatorii. Din pacate insa eu am impresia ca dl. Basescu va trebui sa-si muste limba odata cu cuvantul daca. Luciditatea si adevarul despre economie sunt acum lucruri mult mai importante. Si, in conditiile in care ne aflam, mai bine o surpriza placuta decat una neplacuta. 
Tot in opinia mea este mai bine sa ne asteptam la nimic si sa primim ceva decat invers. Oricum, situatia economica din lume nu este roza. Uita-te la graficul afisat reprezentand vanzarile de case. Observa rolul prevestitor de recesiuni pe care le au aceste grafice (patrate albastre in trecut, sageti albastre actual)! 

Observa recesiunile consecutive din 80 si 82 ( sageata verde respectiv rosie) prevestite cu multa exactitate de maximele atinse de vanzarile imobiliare. Scaderea actuala a vanzarilor, ultimele doua sageti albastre, dupa macelul inceput in 2006, nu da a bine. Urmeaza asadar ultima faza a depresiunii in care ne aflam, cea mai tragica dupa parerea mea. In aceasta faza fenomenul de miraj va dispare si va fi inlocuit cu panica. Ca sa intelegi si mai bine ce se intampla examineaza graficul consumului de petrol incepand cu anii 90 si pana azi. Observa un consum constat ciclic pana in 2007, an in care balonul se sparge si consumul plonjeaza.

Observa ca si in cazul imobiliarelor. Consumul total de petrol a avut o revenire infima in asa numita perioada de revenire economica, demonstrand inca o data in opinia mea caracterul fumigen al acesteia. Pretul petrolului a urcat asadar datorita speculatiilor si nicidecum datorita consumului in crestere. Observa cum, cei care vorbesc de fundamentale o iau inca o data peste deget. Pretul si nimic altceva este factorul care influenteaza cererea si oferta. Oameni care nu au nimic de-a face cu titeiul pot sa-l cumpere sau sa-l vanda pe bursa prin tranzactionare de derivate, ca atare, doar din motive speculative. Acest lucru a fost explicat aici.

In cazul in care mai ai energie uita-te si la graficul creditelor. Este in opinia mea un grafic foarte interesant. El arunca lumina solara asupra comportamentului uman precum si asupra politicilor economice duse de cei mari incepand cu anii 40. Marcat cu verde poti vedea o perioada de cca. 30 de ani in care creditele erau inexistente. Putinele  credite acordate in perioada amintita oscileaza dupa cum se vede ciclic in jurul valorii de zero. Ele au plecat foarte probabil doar spre intreprinderile producatoare de plusvaloare, catre cele care au avut toate sansele sa le si poata rambursa. Ce concluzie poti trage din aceasta constatare? 

Boomurile economice care au urmat dupa cel de- al doilea razboi mondial au fost sanatoase si bazate pe productie si nu pe credite in primii 30 de ani. Casaca ochii si vezi ce se intampla din anii 70 pana in zilele noastre! O explozie a creditelor urmata de spargerea balonului si plonjonul din ultimii ani. In ultimul timp, observa ultima parte a graficului sageata albastra, avem o revenire a creditelor care se afla totusi si in momentul de fata la minus 40 de miliarde de dolari. Ma intreb! Cat reprezinta suma amintita din deleveraging-ul necesar de trilioane? O fractiune! Pana cand creditele nu vor fi platite integral prin intermediul banilor tangibili sau prin faliment, si, nu prin alte credite, noroiul e al nostru.

Uita-te in cele din urma la filmul din linkul urmator. Este o scurta istorie actuala a unei tari care vrea sa-si transforme valuta in una de rezerva, China. Filmul pe care il vei vedea nu mai trebui comentat. Din pacate linkul are probleme din cand in cand, incearca cu rabdare. In acest moment nu porneste filmul.

Pe Renne am pus un articol care duce la inca unul. Actorul principal Adrian Severin&Comp, reprezentanti ai unei mentalitati unice in Europa, cea romanesca. Citind si comentariile facute de oameni pe blogul lui Nastase poti intelege usor de ce Romania, mai bine si mai corect spus populatia acestei tari, a fost si va ramane un unicat. 

33 de comentarii:

mike spunea...

in sfarsit o veste buna :
Criza din Portugalia ar putea impinge euro spre 1,37 dolari. Pe piata romaneasca, miercuri dupa amiaza euro se tranzactiona sub 4,1 lei
sursa: Hotnews

Anonim spunea...

Cum adica?!Nu a vrut leul sa-l asculte pe Hoorea si sa se deprecieze?Lasa ca n-a intrat timpu'n sac!Mai sunt destule zile !Si s-or potrivi si previziunile lui Horea!

Anonim spunea...

"

Boomurile economice care au urmat dupa cel de- al doilea razboi mondial au fost sanatoase si bazate pe productie si nu pe credite in primii 30 de ani. Casaca ochii si vezi ce se intampla din anii 70 pana in zilele noastre! O explozie a creditelor urmata de spargerea balonului si plonjonul din ultimii ani. In ultimul timp, observa ultima parte a graficului sageata albastra, avem o revenire a creditelor care se afla totusi si in momentul de fata la minus 40 de miliarde de dolari. Ma intreb! Cat reprezinta suma amintita din deleveraging-ul necesar de trilioane? O fractiune! Pana cand creditele nu vor fi platite integral prin intermediul banilor tangibili sau prin faliment, si nu prin alte credite, noroiul e al nostru"

Horea ,ce se intampla cu tine?Ai schimbat directia fara sa semnalizezi chiar pe autostrada lu' Keynes?Ai inceput sa zaresti prapastia de dupa colt?

cristian dogaru spunea...

salut Horia...foarte interesant text, felicitari....si feelingul meu este ca cresterile din ultimele luni au darul sa pregateasca avantul spre prabusire...n-am grafice la indemana, ma bazez mai mult pe intuitie, care m-a si inselat deseori...dar senzatia mea actuala este ca ne asteapta niste fenomene nasoale in pietele financiare din toamna , cel mai tarziu inceputul lui 2012....altfel, cred ca ar trebui sa blochezi niste anonimi prea curajosi cand vine vorba de critica la umbra anonimatului...

Horea spunea...

mike, tie iti lipseau stirile bune, mie insa imi lipsea gogu. Eu m-am linistit acum din moment ce il vad aparut in forma de gemeni, sa vedem daca te vei putea linistii si tu.

Nu inainte insa, cred eu, de revenirea spre 1,4280-1,43 a prechii euro dolar. O revenire de care vorbeam in postarea de ieri.

Neatingerea acestui tel va fi interpretata de mine ca fiind o slabiciune euro. Consecinta va trebui sa fie o probabila formare al unui top final. Poate ai fi preferat si tu topuri gemene?

Horea spunea...

Salut Cisti, cum sa-l blochez pe gogu? Ar fi cenzura si vezi din comentariul precedent, mi-a lipsit. In rest cred esti pe aceeiasi lungime de unda cu mine. Ceea ce vine va fi urat de tot, acum sau in 2012 precum spui.

Caderea bursiera actuala este neconvingatoare deocamdata. Revenirea la care m-am asteptat a inceput si este dupa parerea mea ultima. In cazul in care va avea energia necesara sa depaseasca ultima maxima, depasirea va fi neglijabila.

In caz ca nu va reusi sa faca acest lucru semnele de slabiciune devin foarte clare. Mersi pentru aprecieri!

Anonim spunea...

deja e 1,414.Da'mai "injecteaza" si trichet niste euro in urma descoperirii problemelor Europei asa ca e interesant de vazut batalia dintre hartii.Care e mai moale si cu mai multe straturi!Eventual si ce model are pe ea.

Vad ca Au si Ag n-au de gand s-o ia la vale ,chiar se misca in sus.

AristotelCostel spunea...

@gogu

De la joaca_cu_carmizi am ajuns la batalia dintre hartii.

Si distractia asta se va finaliza "cu bine" pentru... gogi.

Informatii-economice spunea...

@Horea - foarte interesant. Felicitari pentru documentare.

Foarte interesant de observat e corelatia dintre crizele creditului si revolutii in diferite zone... poate doar o chestiune conjuncturala dar merita verificata statistic (daca e vreun bun cunoscator al istoriei, ma ofer sa fac eu testele:).

@Horea, si eu vad inchiderea triunghiului pe la 1.425-1.43 dar din pacate nu-mi iese countul... poate imi explici valul urmator cu teoria celor 3 valuri.

@Cristi - eu cred ca e chiar mai devreme de finalul anului... Iulie ar trebui sa fie un moment important. @Horea - tu cand vezi picajul?

mike spunea...

@informatii-economice , iti spun eu cand vad picajul ... niciodata ! vor fi mici scaderi urmate de reveniri si asa mai departe ... bernake stie de ce !

Horea spunea...

mike, intr-un singur an in 2008 bursa si-a pierdut mai mult de 50% din intreaga valoare pe care a creat-o din 1942 si pana atunci. Unde a fost Bernanke in acea perioada? Vezi cum te joaca stirile in foi de vita?

Azi dimineata erai mai "optimist" vorbind de stirile cu Portugalia. S-a schimbat ceva in tara amintita de atunci? Eu iti spuneam de revenirea euro ieri fara sa ascult nici o stire.

Horea spunea...

Razvan, hai sa nu ne grabim cu aprecierile asa cum face romanul de obicei.

Nivelele care ar trebui sa urmeze n-au fost deocamdata atinse.

Informatii-economice spunea...

@AC - vezi ca astazi in suplimentul "Proprietati" al ZF, SINGURUL articol este al unui Cristi Moga. Omul spune ca acum ca "Economia revine pe crestere", e clar ca "se scumpesc apartamentele"... o sa-ti placa articolul... Se pare ca iar e sezon de vanatoare:))

AristotelCostel spunea...

@razvan

Lasa-ma... sa ghicesc. Nu trebuie sa te loghezi pentru articol, nu? :)

vala spunea...

ladies & tovarasi

nu vine nicio prabusire, niciun picaj, nici in iulie, nici in 2012... nu ne asteapta niciun fenomen nasol... cel mult cateo ploaie torentiala mai la vara

leu' va ajuge 3.1 ... asta-i clar!

Romania va fi asaltata de investitori ceva de speriat!

raportu' eur/usd e absolut neinteresant... oricum leul se va intari fata de amandoua... irefutabil :)

singura piata imobiliara va mai merge in jos... dar e desigur de bine

iar prin noroi ma gandesc ca intelegeti namol... e bun la reumatism... cica

si toate aceste lucruri bune care se intampla si vor continua sa se intample au loc cu ajutorul celor mai performante institutii create vreodata de om: bancile :)

da' pentru ca va incapatanati sa nu tineti minte ce va spun .... o sa va mai repet

Horea spunea...

Vala, sunt perfect de acord cu tine desi imi vine cateodata sa dau cu namol in banci. Spuneai ca-i sanatos daca am inteles bine.

La vara eu astept soare si pe investitorii de care vorbesti. Am auzit ca vor sta in livada lui Isarescu.

vala spunea...

Horia

cu namolul ai dreptate... atata doar ca trebuie sa-l iei nu sa-l dai iar la banca platesti... in rest e ok

nu cred ca o sa stea in livada de care zici... o sa fie asa de multi ca nu o sa aibe loc acolo

Isarescu va fi ocupat sa tina leul sa nu se intareasca... la varsta lui s-ar putea sa nu-i faca bine o... intarire

mike spunea...

horea , "bernake" a fost prezent in umbra atunci si sa stii ca daca n-ar fi fost bursa ar fi cazut in 2008 nu cu 50% ci cu 80% sau daca nu mai mult ...
e adevarat euro si-a mai revenit , dar cu un maxim 1.42 , nu prea il mai vad la 1.425 , cel putin nu pana se lamureste treaba cu portugalia

AristotelCostel spunea...

@vala

Consumerismul american s-a dezvoltat in baza atm-ului sub forma de cloacă. Finalizarea clociadei a străpuns întreaga construcţie retardo-consumeristo-bancară în MS DOS.

Din PIB a început să dispară economia reală, acesta continuându-şi creşterea pe bază de Fed.

AristotelCostel spunea...

şase!!!

cu ajutorul celor mai performante institutii create vreodata de om: bancile :)

vala spunea...

AC

:) :) :)

un singur lucru pierzi din vedere: cele mai performante institutii create de om... nu si-au incheiat activitatea

no fi tu numa' atent de ce-o sa fie in stare

si teme-te !!

MadMax spunea...

Horea, ziceai ca nu va fi un QE3. Uite aici ce zice un tip:
http://gonzalolira.blogspot.com/2011/03/how-likely-is-qe-three.html

Horea spunea...

MadMax,nici nu are rost sa citesc ceva in care nu cred. Fiecare om poate avea o parere. In acest caz nici macar argumentele nu-si au locul.

Cum sa poti argumenta fundamentat impotriva sau pentru un lucru care depinde de atatia factori?

Parerea mea, pentru ca aici nu mai poate fi vorba de argumente, precum spuneam, tine cont doar de un singur factor: rolul perceptiei. Va fi faorte greu sa mai treci un QE cu rezulatele pe care le-ai obtinut aruncand 2,4 trilioane. In rest sunt multi care vorbesc despre QE3, chiar un guvernator FED.

Pasarile malai viseaza. Problema lor principala este ca au aparut alti guvernatori, tot in interiorul FED, care ar vrea sa vada mai degraba un QE2 scurtat.

Discutiile vor fi acerbe si se vor sfarsi foarte probabil doar la sfarsitul acestei depresiuni. O data la care, sper eu, FED va fi desfintat.

Anonim spunea...

Intr-adevar felina noastra s-a deteriorat puternic in raport cu euro 1 euro=4,0881 si mai e loc si de mai mult ,lasind la o parte trendurile si tendintele!

Anonim spunea...

Horea ,ti-au murit laudatorii?

Anonim spunea...

Felino ,putrezi-ti-ar paru' din blana ,ca incurci socotelile .zi-i lu' Mugurel sa ceara voie sa dea drumu' la tiparnita ca isi marcheaza fraierii pierderile de pe urma ta ,fi-r-ar mama ta de ras sa fie , au ajuns la stop lose in loc de take profit ,bata-l-ar focu ghenei sa-l bata de pe urma leului!

Anonim spunea...

http://www.youtube.com/watch?v=EOpW06PwguA

Gogu spunea...

Hai ,ca sa va calmati :

http://www.youtube.com/watch?v=CCv_9i4f1TE&feature=related

tot ala spunea...

Am uitat ca va dati cultivati ,asa ca luati-o p-asta:

http://www.youtube.com/watch?v=Iu7oypam_c8&feature=related

La fel spunea...

Cu morcov si ridichii

AristotelCostel spunea...

gongu

AristotelCostel spunea...

Isn't it great when the future is this easy to predict? Who knew it would be this easy to mint billions in profits--and everyone can win by piling in on the same side of the trade. Just bet against the dollar and bet on permanent, raging inflation in tangibles and equities, it really doesn't matter: everything is going to the moon as the dollar inevitably plummets toward zero.

Garsh, I love it when there are no confusing feedbacks to worry about, or any pushback. All the pundits agree: buy gold, timber, emerging markets, private islands, gravel, bat guano--it doesn't matter, it's all going to skyrocket because there is one thing we all know for sure: the U.S. dollar is doomed and going to zero.

No feedback, no pushback, no unintended consequences--forget all that stuff, it's needless because this is so obvious.

Why am I reminded of the initial dot-bomb slide, when all the pundits and brokerage houses were recommending dot-coms at $40 per share, down from $80 and still "buys"? It was all so "can't lose." There was only one wee problem: everybody was on the same side of the boat.

You have to wonder what Jesse Livermore would be doing now that literally the entire investment world is on the same side of one global trade.

I don't usually consider myself easily shocked, but I have to confess the uniformity of conviction right now is breathtaking. Do all these players and pundits really believe the market will reward the 97% of the punters who have piled in on the same side of a trade?

This uniformity of conviction, this belief in an absolute ("real estate never goes down," "the dollar is doomed," etc.) marks the apex of investing bubbles and manias.


under the ground? CHINESE PEOPLE!!! CHINA!CHINA!CHINA!

Horea spunea...

Do all these players and pundits really believe the market will reward the 97% of the punters who have piled in on the same side of a trade?

Of course they do! Showing they never learned anything and that they never will.