Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 9 martie 2011

EUR-USD, EUR-RON

Leul a ajuns dupa cate vezi la nivelul meu de cerere. Piata l-a impins acolo, spuneam ca se va intampla asa de cca. 2-3 luni. Domnul Vasilescu a confirmat ceea ce spun eu, dar, cu toate acestea, un "expert", broker, unul care mai ia si salar si este si roman a tot stiutor, ii da cu interventiile BNR, la o ora de audienta de varf la televizor. Romanul cand si-a bagat ceva in cap acolo ramane, indiferent de imprejurari.

Euro-dolar si Trichet! Iubirea a durat o zi. Euro a cazut ca o piatra de la nivelele expuse de mine in pofida faptului ca domnul Weber a si anuntat eventualele ridicari de dobanda, 3 la numar, cate 0,25 de puncte, total 0,75. De la noul nivel de cerere liniuta de la 138,50 euro va incerca o revenire. Revenirea va fi insa foarte probabil inabusita, perechea trebuind sa-si reia caderea. In opinia mea graficul euro-dolar mai dezvaluie ceva: Faptul ca dolarul pare sa fi dat foarte probabil de un fund consistent. 

Nu va mai fi valuta de rezerva, l-au vandut cu totii, China il ataca, punand yuanul in locul lui, tot ca valuta de rezeva, scrie asta peste tot pe net, si, cei care scriu stiu desigur despre ce vorbesc. Dar, fundu-i fund chiar daca nu la fel de sexy ca unul de femeie.
In opinia mea Trichet se joaca iar cu focul neintelegand definitia inflatiei si cu atat mai putin efectul trecator al unui soc de cerere, ma refer la petrol. Pana se va dezmetici s-ar putea trezi cu tarile "slavate" scufunadte. Eu ii urez succes!

10 comentarii:

Anonim spunea...

De ce crezi ca tarile salvate vor fi scufundate?Ca se lauda ca suntem ca si iesiti din criza?!

Horea spunea...

Pentru ca datorii care nu pot fi platite nu se vor plati, cu atat mai putin in cazul in care Trichet va incepe sa se joace cu dobanzile.

Gandest-te! Daca Grecia nu a reusit sa-si revina ci dinpotriva sa se scufunde si mai mult in rahat cu dobanzi de 1%, ce sanse de revinire ii dai tu cu dobanzi de 1,75%?

Daca imi amintesc bine Grecia are euro ca valuta. Domnul Trichet isi baga insa picioarele in periferie fiind inspaimantat de cresterile de salarii cerute de nemti si francezi.

In frenezia lui idioata uita ca promlema petrolului este una de soc, fara nici o semnificatie pe termen lung, tratand-o eronat ca o problema permanenta.

Io spunea...

@Anonim Imagineaza-ti ca ai datorie de 10 milioane de dolari, creditori vin sa-ti ceara banii inapoi. Esti practic in faliment doar ca nu declarat. Vine apoi banca si te salveaza(primesti inca un imprumut de 3 milioane). Cu acesti noi bani inchizi temporar gura creditorilor.
Surpriza vine in actul doi in care te afli in aceeasi situatie doar ca nu mai ai de dat inapoi 10 ci 13 sau chiar 14 milioane daca ai mai sarit si in particular pentru alte credite.
Poate si in actul 2 vei mai primi inca 3-4 milioane de la salvatori dar drumul e clar nu poate duce decit la faliment.

Anonim spunea...

Dar nu poate prescrie datoriile?
Ca nu-i prima oara in istoria recenta!

Horea spunea...

Anonim, prescrierea datoriilor se numeste restructurare pentru tari faliment pentru intreprinderi. Exact asta ar fi trebuit Grecia sa faca de mult.

Falimentul tarii ar fi insemnat probleme de durata scurta pentru popor, dar niste pierdri uriase pentru bancherii care au cumparat datoriile grecesti.

Intelegi acum de ce o tara nu are voie sa dea faliment in opinia domnului Trichet? Care, mai anunta acum si ridicari de dobanda dandu-si astfel cu stangul in dreptul.

Adevarul este ca piata cere dobanzi mai mari dar, daca s-a bagat in jocul asta Keynesian, Trichet ar trebui sa faca ca fratele Bernanke. Si, sa nu se joace bambilici intre doua scaune, pentru ca pana la urma va cadea intre ele cu siguranta.

Anonim spunea...

Mai fac grecii cateva demonstratii "a la grec" si cu politisti flambati si poate o sa inteleaga Trichet cum sta treaba cu pulimea platitoare de taxe

Horea spunea...

Anonim, descri un scenariu foarte probabil.

Anonim spunea...

"Anonim, prescrierea datoriilor se numeste [...] pentru ca pana la urma va cadea intre ele cu siguranta. "
Salut, Horea poti sa ma juti cu un cometariu de genul celui de mai sus si aici: http://iulianbocii.blogspot.com/2011/02/romania-declara-faliment-national.html.
Multumesc :)

Horea spunea...

Big, am facut un comentariu asa cum ai dorit si iti multumesc pentru eforturile depuse in vederea unei informari corecte a oamenilor. Al celor putini care se mai ratacesc si pe blogurile noastre.

Iti doresc sincer succes in continuare.

Anonim spunea...

Horea, si eu iti multumesc tie pentru ajutorul pe care il oferi celor neinitiati in fenomenul economic pentru o mai buna intelegere a acestuia. Eu nu fac nimic altceva decat sa transmit mai departe informatiile colectate si selectate evitand manipularile si distorsionarile din presa. Numai bine si tie.