Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 29 martie 2011

Extrapolari liniare

Daca Romania a avut o crestere economica, doar in cifre desigur, de apropape 8% in 2007, rezultata din spalarea banilor mafiei din lumea mare in imobiliarele romanesti, 2008 trebuia sa devina un an si mai bun. Conform previziunilor pe care le faceau specialistii superscoliti pe atunci. Previziunile erau bazate pe vesnicele extrapolari liniare folosite intotdeauna de catre asa numitii experti. Aceste previziuni l-au determinat probabil si pe domnul Tariceanu, premierul de atunci al unei tari scaldate in prosperitate vesnica, in opinia domniei sale, sa-i trimita pe romani la cumparat de case in SUA.

Domnul Tariceanu a disparut. Il mai aud totusi laundandu-si fara rusine " perioada de glorie", de fiecare data cand mai apare in postura de invitat la o televiziune "libera" sau alta. Domnul Tariceanu este insa mic copil comparat cu Nastase cel cinstit, serios si nepripit. Pe ultimul, care se lauda necontenit, il mai lauda si domnul Ponta, declarandu-l de cate ori poate cel mai bun premier pe care  l-a avut Romania vreo-data. Domnul Ponta uita insa sa precizeze: bun la ce? Daca se refera la furt, nesimtire si aroganta, aceeiasi atunci ca si azi, are perfecta dreptate.

Timpul a trecut totusi pentru ca asa obisnuieste el sa faca, lasand locul celor amintiti altor premieri. Mai proaspeti, mai din popor, de tipul celuia pe care il avem si azi de exemplu, Traian Franks. Traian Franks s-a nascut intre doua rauri: Dambovita si Potomac. Are asadar putin din cultura americana dar mult mai mult din cultura tunsului de oi. Oaia se tunde de obicei si dupa cate stim pornind de la legile extrapolarii liniare. Tunzi o oaie urmeaza mai apoi toata turma. In virtutea acestor cunostinte a aparut probabil si noua teorie, veche, o teorie prin care Romania ieise din criza cam din momentul din care a intrat. Logica este desigur una de beton, una elementara. O tara pe care nici o criza nu o poate lovi poate primi o palma dar niciodata una care sa se simta. Este ca si cum ai plesni un elefant cu un fir de iarba. Lovitura si intentia exista doar ca ele nu pot lasa nici o urma pe un urias.

Domnul Traian Franks a grait asadar din nou. Parca era o copie stricata a domnului Isarescu sau, poate ecuatia este chiar inversa dar am inteles-o eu gresit. Oricum, Romania a luat-o spre culmi din nou. In opinia domnului Franks poporul este totusi inca anesteziat si va ramane asa o perioada, neputand astfel sa simta adierea gingasa si excitanta a cifrelor. Dar, sa nu uitam! In Romania mai locuiesc si cei cu cetatenia severina. La acesti oameni anestezia nu prinde, nu intra pur si simplu prin talpa de cizma pe care o au pe obraz. Intelegeti acum de ce don Emil si dona Elena sunt din ce in ce mai excitati pe zi ce trece. Mai lipseste doar ca don Cocos sa se scoale in fiecare dimineata si sa cante de pe un turn din Bucuresti imnul revenirii economice. Asta pentru ca cei anesteziati, poporul, sa auda macar daca nu mai sunt in stare sa simta.

Adevarul este ca dupa atatea ghiciri eronate facute in decursul anilor de criza, domnul Traian Franks ar putea avea dreptate de data asta. Programul casele, rablele, precum si austeritatea aplicata de guvern, ar trebui sa se vada undeva dupa atata timp. Daca nu altundeva macar in cifrele din care este alcatuit textul imnului revenirii. Cel pe care il va canta don Cocos in fiecare dimineata. Daca domnul Traian Franks ar fi vazut venirea crizei ar fi insemnat ca nu extrapoleaza liniar. Daca nu extrapola liniar atunci nu ar face-o desigur nici acum putand astefel sa devina credibil. Pentru mine insa domnul T.F ramane deocamdata un frizer de oi, posesor si al unei diplome de medic anestezist cumparata foarte probabil la un iarmaroc de pe malul Dambovitei.

Ps. Am citit articolul la care faci referire Flavian. Un exemplu tipic de extrapolare liniara cu argumente tot tipice aparute la extreme de pret. Cum iti explici tinand cont de argumentele autorului caderea argintului de la cca 23 la 8? (vezi graficul alaturat, perspectiva trimestriala). Sau, poate vrei sa spui ca incepator fiind nu am inteles ca ele sunt valabile doar acum si nu atunci, ca si in cazul petrolului. In opinia mea argintul se apropie de o maxima semnificativa de unde caderea va fi cu atat mai intensa cu cat aceasta maxima va fi mai extinsa. Isteria umana am descris-o in filmul cu bulele.

Tocmai aceasta isterie poate impinge uneori preturi la nivele ridicole. In opinia autorului la care faci referire vom ajunge in curand la preturi unde un kg de argint va putea cumpara tot pamantul, numai ca, pana atunci, cei constienti isi vor indrepta ochii catre alte lucruri. Lucruri mult mai ieftine, lucruri ale caror valoare raportata la risc va fi mult mai mare decat valoarea actuala a argintului, raportata la acelasi risc. O apreciere cu inca 5 dolari a argintului este absolut posibila si reprezinta mai mult decat 10% in plus fata de valoarea actuala, mult mai putin in cazul in care ultimul val de apreciere va porni de mai jos. Asta nu va face insa altceva decat sa mareasca potentialul caderii.

29 de comentarii:

Flavian spunea...

Articolul lui Dan Selaru este din iarna lui 2009. De atunci argintul a continuat sa creasca de la 17 USD la 38 USD cat este acum. Sau vorbesti de articolul de pe ZH ? Acela a fost din decembrie 2010 si de atunci argintul a crescut de la 26 USD la 38 USD.

Deci Horea, care extreme de pret si care picaj ? Raportezi iar bunuri tangibile la hartii fara valoare ? Fa un grafic cu argintul raportat la kg de faina sau de orez daca vrei sa dovedim ceva. Apoi ia un pic si socoteste cantitatea de argint exploatata pana in prezent, resursele si utilizarea acestuia in industrie.

Ti-au mai atras si altii atentia ca nu totul se rezuma la niste linii trasate pe grafice. Sunt bune si alea pe termen scurt, dar e pacat sa nu mai schimbi din cand in cand ochelarii daca vrei sa-i ajungi din urma pe Gann sau altii de genul... ;)

cristian dogaru spunea...

pana in 2008 nu remarcase nimeni utilitatea argintului, utilizarea sa intensiva, cat de putin mai ramasese...brusc, avem o obsesie, incurajata si de tiparul lui ben, shorturile jpm, etc....pardon, mai observase cineva, prin anii '80, hunt brothers....inainte de a face apologia argintului m-as intreba insa ce utilizare-surpriza i s-a descoperit in ultimii ani care sa justifice explozia preturilor? a, unii au realizat ca pe vremea lui Isus pariatea argint/aur era mai buna...solid argument..argintul era ingteresant la 8 dolari in 2008, era si la 20 in 2010 (ianuarie) dar la 40? pe riscul umparatorului...nu uitati ca nu e la fel de lihid precum aurul, nu prea ai cum sa faci exit...sigur, flavian o sa imi arate aici ofertele de pe okazii.ro

Flavian spunea...

Articolul e suficient de clar: What The Silver Vigilantes Understand That You Probably Don’t

Government sales and “scrap” have accounted for more than 25% of “World Silver Production” from 2000 to 2009. I’m not sure I believe that one out of every four ounces of silver gets recycled, but understand that without that bonus production, demand exceeds supply by 37%.

Estimates of total silver production since the dawn of man range from 46 to 53 billion ounces (roughly 11x gold production), but unlike gold, we’ve used pretty much all of it (although squandered might be a better word). It’s in our cemeteries (fillings) and scattered throughout our landfills. There hasn’t been a significant surplus since 1990. Ted Butler and others estimate that there is far less silver bullion in the world than gold bullion and they back up their case with numbers that the paperbugs have never even bothered to refute.

Horea spunea...

Ma refeream la articolul cu vigilenti. O intrebare: La cat vezi tu argintul Flavian? Tu care nu tragi niste linii anapoda ca mine, asa cum a mai puncatat si gogu. Fara linii la cat va ajunge metalul in opinia ta?

N-ar fi rau ca cei care inteleg miscarile argintului, asa cum o faci si tu, sa veniti cu un pret la care il vedeti voi in viitor. I-ati putea ajuta astfel pe cei care nu cred in liniile trase anapoda.

Horea spunea...

Cristi, exact asta spuneam si eu. Observa cat de mult se vorbeste acum de valoarea leului in presa, pe la televiziuni, peste tot de fapt. Toti explica dau sfaturi etc. La fel de mult ca si atunci cand leul trebuia sa ajunga la 7 lei pentru un euro.

Argintul este in opinia mea intr-un val terminal de durata lunga. Discutiile dar mai ales analizele facute despre el fiind tipice pentru un asemenea val. Isteria umana ajunge uneori sa intreca orice masura putand dura ani de zile.

Astept oricum cu nerabdare ca unul care nu trage linii sa-mi spuna unde vede el pretul argintului.

Horea spunea...

Tot Flavian! Articolul este precum spui din 2010 dar felul de-a gandi este cel vesnic. Au fost articole inaintea acestuia si inaitea deprecierii argintului care explicau cam acelasi lucru. Omul si-a pus articolul din intamplare pe val. Sunt curios ce va spune pe cealalta parte a valului?

Flavian spunea...

Horea, la cat vad eu argintul raportat la ce ? Nu ne intrebai tu mereu de perechi ? Daca vorbim de raportul cu hartia igienica americana parca lamurisem odata problema. Intre cateva sute de dolari uncia si infinit, totul e posibil in urmatarele luni: hartiile si praful

Eu incercam in schimb sa te invit la a compara argintul cu niste bunuri reale pentru a vedea daca este supra-evaluat sau nu. Fa o pereche silver/cotton sau silver/wheat. Vezi cat grau papam acum jumatate de secol si care era pretul acestuia raportat la argint. Baga la socoteala si rezervele estimate sau cresterea populatiei daca vrei sa faci o analiza temeinica.

De aceea am si dat cifrele cu cantitatile de argint si modul in care rezervele scad in mod alarmant. In lumea reala conteaza argintul real, ala care e bagat in electronice, in vopseluri, in medicamente si in n alte chestii industriale. Acolo se vede cu adevarat valoarea unui bun si se poate estima viitorul acestuia. Altfel vorbim vorbe si coloram grafice degeaba.

AristotelCostel spunea...

spui mai sus ca s-a apreciat cu sute la suta fata de... dolar. Atat timp cat nu vrei sa-l vinzi, sunt sigur ca si la 5$ kila va ramane o investitie buna... pentru tine.

... o bula ordinara plina de povesti.

Informatii-economice spunea...

Imi cer scuze ca nu am timp sa citesc ce s-a scris mai sus.
Extrapolarile liniare sunt excelente intr-o piata in crestere. Atunci toata lumea e in stare sa traseze un trend chiar fara sa stie econometrie.
nasol e ca fenomenele economice sunt neliniare.
Cand vine vorba de un fractal oamenii nu ii mai inteleg la fel de bine. Daca mai continuam si spunem ca in economia neliniara avem de-a face cu "Declansatori" am pierdut prea multi oameni.
Totusi, nu ce se intampla in septembrie 2008 cauzeaza criza din 2008 ci ce se intampla de cel putin 3 ani. Ceilalti 3 ani care nu sunt luati in calculul liniar au creat tensiuni intre valori care mai apoi erup daca sunt declansate de mici triggere.

Concluzie: nu mai extrapolati evolutiile sau cel putin nu o mai faceti liniar!

mihai spunea...

@flavian , hartiile de care vorbesti , inclusiv dolarii ( de care m-am saturat pana peste cap ) multi si le-ar dori acum si culmea devin din ce in ce mai greu de obtinut ... asa ca daca tot asteptam sfarsitul banilor de hartie , cat mai avem de asteptat dupa tine ? 5 , 10 , 100 ani cumva ?

AristotelCostel spunea...

this time is different

Bank of Canada Governor Mark Carney said the rise of the middle class in India and China does mean this boom is different than all the others that have come before it.

Pffffffui... :)

Horea spunea...

Flavian, raspunsul pe care il cautam era primul dat de tine, cel cu cateva sute de dolari pana la infinit, pentru hartii desigur, pentru ca altceva nu avem deocamdata. Poate ai tu totusi o evaluare legata de o masina sau de ce nu grau. Cat costa in argint o masina de exemplu sau un kg de grau?

Oricum, conform evaluarilor tale argintul si-a inceput de abia acum aprecierea. De la 37 de dolari la infinit sau chiar si pana la 200 este un drum foarte lung asa ca merita cumparat numaidecat.

Eu am alta parere cea cu liniile trase anapoda dar fiind incepator in domeniu parerea mea nu mai conteaza. Cumparati mai flacai cat puteti! Conform celor expuse de Flavian argintul este deosebit de ieftin.

Flavian spunea...

marca germana... rubla sovietica... leul romanesc... :)

dolarii ? this time is different..

Horea spunea...

Flavian,singurul grafic expus de tine care ar putea fi elocvent este cel cu marca, aurul si argintul.

Reprezinta republica Weimar si hiperinflatia de atunci din Germania, rezultata din tiparirea unor cantitati imense de bani tangibili.

In cazul in care tu si ceilalti pe care ii citesti pe net aveti parerea ca situatia actuala este identica cu cea de atunci eu prea multe nu mai am de adaugat.

Vreau totusi sa mentionez un mic detaliu, nesemnificativ desigur pentru hiperinflationisti,apropo de "this time is different", creditele.

In rest, eu unul nu pot compara deocamdata SUA cu Zimbabve Rusia sau Romania post lovitura de stat.
Daca voi puteti am inteles acum pe deplin si de unde va trageti concluziile.

Si, pornind de la premisele pe care le expui, hiperinflatia din Germania inclusa, ai, aveti, perfecta drepate.

S-ar putea oare totusi ca premisele de la care porniti sa fie eronate? Pentru ca pana la urma si porcul are 4 picioare dar tot nu-l poti calari la fel de bine ca pe un cal.

George spunea...

http://www.tvr.ro/articol.php?id=100219

De ce credeti ca s-a recurs la aceasta moneda, pt. ca avem prea multa hartie in piata? De ce nu le da trichet sau barbake niste hartii daca tot au "tiparit" pe saturate?

Flavian spunea...

Horea, daca graficele alea nu-ti plac, arata-ne tu un fiat money care n-a suferit pana acum de inflatie... :)

Comparatii mai detaliate gasesti in materialele de aici: USA vs China, Zimbabwe, Rusia, Japonia, Argentina, Franta sau Imperiul Roman

Cea mai utila mi se pare comparatia intre USSA si USSR, pentru ca acesta e cel mai recent mare imperiu intrat in colaps. Sunt multe elemente comune prabusirii imperiului sovietic comparat cu cel american, de la situatia resurselor, la cheltuieli, armata, politica expansionista etc. Dimitri Orlov este un povestitor simpatic, jumatate american si jumatate rus, care face o prezentare excelenta pe aceasta tema: Closing the 'Collapse Gap'

cristian dogaru spunea...

pentru statistica, da bine referirea la cate o moneda intrata in colaps....totusi, imi pot fi date exemple de toate monedele lumii afectate asemanator? ca sa stiu si eu daca nu cumva e sinucigasa fuga de argint/aur, etc/...cred ca la un moment dat va fi introdus si aurul, intr-un cos de valute insa, nu degeaba si-au racit gura si greenspan si bossul Bancii Mondiale...totusi, de aici pana la totul e hartie igienica, sa fugim cu banii pe aur/argint, e cale lunga..e o diferenta de consistenta intre hartii-ce ziceti de pilda de moneda norvegiana, cea canadiana, realul brazilian, etc?...adica pe unde sunt si resurse in spate...

Flavian spunea...

Cand au picat sovieticii, s-au dus la vale toate monezile din lumea lor. Cand vor pica americanii, tot ce este legat de dolar si corporatiile lor va avea aceeasi soarta. Resurse or mai fi pe ici pe colo, dar bancile tot pe principiul de schema ponzi functioneaza si acolo. Piramide cu capul in jos, daca ai pierdut un mic procent din baza cade tot ce e deasupra. Leverage, "solvabilitate" la 10% acoperire, CDO-uri, garantare cu 1% din fondurile "garantate"... asta inseamna de fapt.

In plus tot contracte sau asigurari externe au si ei, tot bunuri made in china, tehnologie made in japan, petrol made in arabia si softuri made in usa. Ca paianjenii sunt legate intre ele economiile cu fire invizibile prin intermediul bancilor. Iar bancile ca dominourile or sa pice, chiar daca pe ici pe colo statele vor ma incerca sa controleze situatia. Deocamdata fredonam... noua elefanti... se leganau.. pe o panza de paianjen... :)

Horea spunea...

Flavian, mai citeste si niste studii despre inflatie, lucruri concrete, nu numai ce crede unul si altul.

Consulta putin tabelele expuse! Falmiliarizeaza-te cu termenul sticky prices! Vezi ce importnta au si vezi de ce eu nu vad inflatie pana nu vad si crestere de salarii si de preturi imobiliare.

Inflatie si hiperinflatie inseamna cresteri de pret pe toata linia, un rezultat al cresterilor de lichiditati (vezi republica Weimar)

In cazul in care lichiditatea este constanta fluctuarile de pret ale asa numitor preturi flexibile ramane un lucru irelevant din punct de vedere al inflatiei. Asta daca nu confundam porcul cu calul.

Pana si in Romania unde toti urla de inflatie datorita cresterii preturilor flexibile salariile au scazut impreuna cu alte preturi sticky semnaland deflatie si un leu ca atare.

Citesti prea mult pagina lui Chris poate, unde pot sa apara articole chiar stranii uneori in opinia mea, redactate de autori care vorbesc ca sa nu taca. Ieri am vazut unul cu 12 puncte care prevesteau hiperinflatie.

Am vrut sa-l aduc pe site sa-l comentez dar mi s-a parut atat de ridicol si de nefundamentat incat m-am lasat pagubas ca sa nu-mi pierd timpul degeaba. Scribentul nu are habar de ceea ce vorbeste. Spre deosebire de altii eu analizez rezultate publicate si nu reproduc ceea ce spun altii. In analize folosesc definitii economice si nu incerc ghicesc. Ca atare:

Atunci cand definitia inflatiei va satisfacuta exact si fara abateri de tot ceea ce se intampla in jur voi fi si eu inflationist pentru ca nu am incotro. Pana atunci insa voi continua sa analizez neinfluentat de nimeni. Eu nu cred in deflatie ci o constat conform definitiei pe care o are. Voi constata in acelasi fel si inflatia.

Iata si lincul:

http://www.clevelandfed.org/Research/commentary/2010/2010-2.cfm

Informatii-economice spunea...

@Horea - cred ca ar fi bine sa spui si motivul pentru care tu esti deflationist. Cel mai probabil este acela ca nevoia de deleveraging a sistemului monetar e mult mai mare decat masa monetara pe care ar putea-o arunca Bernake, Trichet, Isarescu sau Shirakawa... Cu alte cuvinte, mecanismul pietei face ca moneda sa se sterilizeze mai puternic decat ar putea adauga QE-urile... In plus, QE-urile + dobanzile se aduna unei datorii deja foarte mari care cel mai probabil va trebui platita.
Faptul ca se incearca sa se arunce cu bani in piata nu face decat sa intarzie momentul caderii si sa neduca intr-o zona in care prapastia e mai adanca...
Cu multe dintre aceste chestiuni cred ca e de acord si Flavian. Diferenta e ca din ce am inteles eu, el mizeaza pe faptul ca Bernake va reusi sa porneasca economia asa puternic ca nu va mai putea sa o opreasca!

AristotelCostel spunea...

@razvan

Aia e categoria "revenistilor", Flavian e dumier de saptamana... ca sambata libera.

Horea spunea...

Razvan, am spus-o de sute de ori, am facut filme am clarificat definitii, pentru cei care au desigur urechi sa auda.

Eu nu ma pot baga in capul oamenilor ca sa-i conving. Nici nu vreau de fapt sa conving pe nimeni.

Analizez conform unor definitii pe care nu le-am facut eu ci economistii care se ocupa zilnic de subiect, punct.

Cum as putea eu sa-mi permit sa-i spun porcului elefant fara sa ma fraieresc singur. Romanul are insa convingeri privind orice subiect. Nu ai vazut cum l-au declarat pe Severinul filmat cu spaga in mana persecutat?

De fapt chiar daca as avea convingeri in acest subiect m-ar ajuta cu ce? Realitatea n-o schimba nici o convingere, a mea sau a altuia.

Voi trece maine de partea hiperinflationistilor in cazul in care realitatea imi arata hiperinflatie conform definitiilor existente. Nicidecum si niciodata din simpatie sau wishful thinking.

Daca 3 trilioane n-au reusit sa mareasca salrii decat marginal, sub 1% in unele locuri, nimic sau chiar mai putin de nimic in altele, ce sa mai discutam?

Ce urmeaza dupa ce efectul aproape inexistent al unei sume imense de credit va dispare? Cine este naivul care crede ca monetizarile vor putea continua fara reactii populare? Uita-te in jur si vezi! Cine crede ca efectul nociv al unor credite existente poate fi sters prin alte credite?

Keynesienii, hiperinflationistii cei care nu au inteles mecanismul pietelor. Daca teoria lor era buna mai eram acum unde suntem?

Nu am vorbit despre aceste lucruri timp de cca. 2 ani chiar aici sub nasul fiecarui cititor?

mihai spunea...

@ Horea: doar un feeback de multumire pentru claritatea expunerilor :)

Flavian spunea...

Info - daca tu din comparatia cu Rusia ai inteles ca mizez pe "repornirea" economiei, ce pot eu sa mai zic ? Singurul lucru pe care l-a pornit Ben si nu mai reuseste sa-l opreasca este tiparnita. La fel cum au facut-o nemtii, sovieticii sau mugurel al nostru, credeam ca ne aducem cu totii aminte de perioada respectiva.

Horea, tocmai ca eu vorbesc de lucruri concrete, vin cu exemple, cu comparatii, cu cifre si cu argumente la care pana acum nu am primit raspuns la obiect. Tu tocmai ai pierdut doua replici despicand firul in 14 pe forma in loc sa ataci fondul problemei. Sa o luam pe rand, mai fac o ultima incercare. Daca nici de aceasta nu reusim sa discutam la subiect ma las pagubas.

1. Nici unul din linkurile puse de mine nu avea legatura cu Chris si nu-mi aduc aminte sa-l mai fi amintit in ultima vreme pe aici sau pe blog. De ce umbli cu sofisme ? Sau crezi ca doar el a observat epuizarea resurselor ? Stai linistit, ca nu a inventat Chris expresia asta: Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist.
2. Eu n-am afirmat nicaieri ca situatia americanilor e identica cu a nemtilor, a rusilor sau a argentinienilor. Am sugerat doar ca deznodamantul va fi acelasi, in rest exista asemanari si diferente deestul de bine prezentate in linkurile respective. Le-ai citit ? Ai ceva comentarii la obiect ?
3. Ca sa intelegi cat valoreaza ideile lui Keynes, teoria lui "generala" sau alte teorii economice... in general, iti sugerez sa vezi urmatorul interviu: “Oh, I no longer believe in all this.”. Am observat ca labilitatea asta se intalneste des in mediul economic, am intalnit si pe la noi oameni care azi spuneau un lucru si peste cateva luni se contraziceau singuri. Cum poti sa-i mai iei in serios in cazul asta ?
4. Ca tot vorbeai de definitii. In cazul meu e simplu: spune-i cum vrei, atata vreme cat preturile cresc, banii de hartie isi pierd valoarea si monedele solide se apreciaza, consider ca punctul de vedere a fost demonstrat.
5. Unele notiuni am insa impresia ca iti sunt si tie confuze: keynesienii si hiperinflationistii nu sunt sinonimi, ci diametral opusi. Keynesienii vad inflatia ca pe un lucru pozitiv, pe cand hiperinflationistii vad imprimarile fara rost ale bancilor si/sau guvernelor ca pe ceva negativ.
6. Revin la prima idee: reactii populare au fost si in fostul imperiul sovietic, in Argentina sau pe la noi atunci cand au facut poc lucrurile, dar in acel moment era prea tarziu. Iti recomand din nou sa vezi comparatia facuta de Orlov intre americani si rusi. Ia slide-urile pe rand si daca gasesti obiectii astept sa le discutam. La obiect si pe fond, nu cauta iar greselile gramaticale.

In final, ca o observatie generala pentru unii musterii tolerati pe aici in ciuda lipsei unor ani de acasa: nu am obiceiul sa raspund la provocari, credeam ca ati inteles deja asta. Cand se trece de la mistouri la jigniri si atacuri la persoana ca la gradinita, iar nivelul de bun simt intre interlocutori depaseste o anumita limita.. prefer sa ma retrag decat sa ma umplu de noroi raspunzand cu aceeasi moneda. Face rau la karma... ;)

Flavian spunea...

Info - daca tu din comparatia cu Rusia ai inteles ca mizez pe "repornirea" economiei, ce pot eu sa mai zic ? Singurul lucru pe care l-a pornit Ben si nu mai reuseste sa-l opreasca este tiparnita. La fel cum au facut-o nemtii, sovieticii sau mugurel al nostru, credeam ca ne aducem cu totii aminte de perioada respectiva.

Horea, tocmai ca eu vorbesc de lucruri concrete, vin cu exemple, cu comparatii, cu cifre si cu argumente la care pana acum nu am primit raspuns la obiect. Tu tocmai ai pierdut doua replici despicand firul in 14 pe forma in loc sa ataci fondul problemei. Sa o luam pe rand, mai fac o ultima incercare. Daca nici de aceasta nu reusim sa discutam la subiect ma las pagubas.

1. Nici unul din linkurile puse de mine nu avea legatura cu Chris si nu-mi aduc aminte sa-l mai fi amintit in ultima vreme pe aici sau pe blog. De ce umbli cu sofisme ? Sau crezi ca doar el a observat epuizarea resurselor ? Stai linistit, ca nu a inventat Chris expresia asta: Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist.
2. Eu n-am afirmat nicaieri ca situatia americanilor e identica cu a nemtilor, a rusilor sau a argentinienilor. Am sugerat doar ca deznodamantul va fi acelasi, in rest exista asemanari si diferente deestul de bine prezentate in linkurile respective. Le-ai citit ? Ai ceva comentarii la obiect ?
3. Ca sa intelegi cat valoreaza ideile lui Keynes, teoria lui "generala" sau alte teorii economice... in general, iti sugerez sa vezi urmatorul interviu: http://hayekcenter.org/?p=843 Am observat ca labilitatea asta se intalneste des in mediul economic, am intalnit si pe la noi oameni care azi spuneau un lucru si peste cateva luni se contraziceau singuri. Cum poti sa-i mai iei in serios in cazul asta ?
4. Ca tot vorbeai de definitii. In cazul meu e simplu: spune-i cum vrei, atata vreme cat preturile cresc, banii de hartie isi pierd valoarea si monedele solide se apreciaza, consider ca punctul de vedere a fost demonstrat.
5. Unele notiuni am insa impresia ca iti sunt si tie confuze: keynesienii si hiperinflationistii nu sunt sinonimi, ci diametral opusi. Keynesienii vad inflatia ca pe un lucru pozitiv, pe cand hiperinflationistii vad imprimarile fara rost ale bancilor si/sau guvernelor ca pe ceva negativ.
6. Revin la prima idee: reactii populare au fost si in fostul imperiul sovietic, in Argentina sau pe la noi atunci cand au facut poc lucrurile, dar in acel moment era prea tarziu. Iti recomand din nou sa vezi comparatia facuta de Orlov intre americani si rusi. Ia slide-urile pe rand si daca gasesti obiectii astept sa le discutam. La obiect si pe fond, nu cauta iar greselile gramaticale.

In final, ca o observatie generala pentru unii musterii tolerati pe aici in ciuda lipsei unor ani de acasa: nu am obiceiul sa raspund la provocari, credeam ca ati inteles deja asta. Cand se trece de la mistouri la jigniri si atacuri la persoana ca la gradinita, iar nivelul de bun simt intre interlocutori depaseste o anumita limita.. prefer sa ma retrag decat sa ma umplu de noroi raspunzand cu aceeasi moneda. Face rau la karma... ;)

AristotelCostel spunea...

@flavian

tolerat/netolerat, am precizat inaintea ta ceea ce spui tu ca esti. :)

Cand se va sparge mitul "imprimeriei lui Ben" si va vor lasa speculatorii cu metalele... nobile... in loc de dinti va va fi mult mai usor... sa va ingrijiti de gradinarit... in tihna.

L-am vazut si pe colegu' tau de succes pe... nobile, madmax. Stimabilu' isi facea griji in privinta valorii totale a derivatelor.

In 2008 jurnalistul Adrian Panaite estimase valuoarea dă peaţă a fondului locativ romanesc... pentru a sublinia... fantezia in care traiam.

Horea spunea...

Flavian,cu scrisul nu vom mai termina niciodata pentru ca isca se pare neintelegeri. Un exemplu ar fi "hiperinflationistii keynesieni", asa suna probabil mai bine?

Am spus "probabil" privind pagina lui Chris un lucru fara relevanta de fapt in aceasta dezbatere.

Miezul problemei este ca tu vezi inflatie si viitoare hiperinflatie eu nu. Am spus de multe ori ca dupa terminarea deleveragingului inflatia va putea sa apara in final. Tu ti-ai spus parerea pe pagina ta si aici de multe ori, eu am spus-o pe a mea.

Am argumentat civilizat mi se pare amandoi si mai mult de atat nu putem face. Avem pur si simplu perceptii diferite despre acelasi lucru dand in acelasi timp si posibilitatea oamenilor sa le strecoare.
Asta este suficient dupa parerea mea.

mobutu spunea...

merg pe mana lui horea, clar.
explicatiile lui sunt cristal clear, perfect valabile, de un bun simt elementar, perfect rationale.

flavian, imi pare rau dar nu esti deloc convingator.
si sa nu cumva sa ai tupeul sa te pui la nivelul lui horea ca nu e cazul.

Horea spunea...

mobutu, eu nu cred ca e vorba aici de nivelul unuia sau altuia ci mai degraba de unghiul diferit din care privim aceeiasi problema. Eu ii multumesc lui Flavian ca si-a gasit timpul necesar pentru argumentarea pozitiei pe care o are.

Fara pareri opuse cititorul nu ar mai avea ce sa strecoare. Voi cei care cititi veti alege argumentele care vi se par cele mai logice, asta neinsemnand totusi ca exista un adevar absolut in acest caz.

Vom vedea! Ca o paranteza: Mark Faber a vorbit si cred ca mai vorbeste de hiperinflatie, omul fiind intr-adevar o personlitate in "cartierul" economistilor.

Asta nu insemana insa ca trebuie sa fim de acord in toate. In opinia mea daca conditiile psihologice si sociale ale maselor ar fi fost cele din trecut inflatia ar fi aparut ca pe vremea lui Greenspan de foarte mult timp.

Cei ce vad inflatie fara rezerve neglijeaza, tot in opinia mea, tocmai conditiile de care vorbeam.