Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 15 martie 2011

Limit down

Stirile ne spun in aceeiasi zi: Japonia distruge, in primul paragraf, FED repara in al doilea. Ce are FED de-a face cu dezastrul din Japonia stiu numai jurnalistii de la Marcket Whtch.
In realitate nu stiu nici ei dar de scris trebuie sa scrie ceva. Concluzia este totusi ca FED a invins cutremurul nu de tot dar pe jumatate, o victorie echivalenta cam cu revenirea bursiera care a ajuns acum tot cam pana la jumatate. 

Yenul a slabit azi dimineata din cauza cutremurului acum s-a intarit, probabil, tot din cauza aceluiasi cutremur sau poate chiar din cauza FED. Lasand astfel de stiri la o parte, daca te gandesti putin, yenul s-a apreciat din cauza lipsei de bani tangibili necesari imediat cu ocazia unei asemenea catastrofe. Din cauza cererii. Goana dupa ei n-a mai tinut cont nici macar de miliardele aruncate in piata de catre banca centrala a Japoniei. Yenul se va calma dupa parerea mea destul de curand.

U.S. and European stocks suffered heavy losses following a 10.6% slide in Japan’s Nikkei 225 /quotes/comstock/64e!i:ni225 (JP:NI225 8,605, -1,015.34, -10.55%)  , its worst decline since 2008. The market on Tuesday reacted to reports of a third explosion at Fukushima Daiichi nuclear plant where workers had already been trying to avert a meltdowns in three reactors. New explosion at Japanese reactor raises fears of nuclear-exposure risks.
The Nikkei 225 in the previous session lost 6.2%. 

NEW YORK (MarketWatch) — U.S. stocks trimmed earlier losses as the Fed offered upbeat comments on the U.S. economy, but indexes remained in the red as Japan continued to struggle with nuclear and natural disasters. 

Oricum, aprecierea de care vorbeam in postarea precedenta a tinut o zi, eu spuneam o zi doua. Comoditatile alimentare au fost masacrate vezi tabelul alaturat. Cateva din ele (sageata verde) au ajuns la "limit down" ceea ce inseamna o depreciere maxima permisa intr-o zi. A schimbat cumva cutremurul din Japonia aceea nevoie mare de alimente si plenuriile rezultate din secete si alte explicatii intelectuale? Desigur ca nu! Ceea ce s-a schimbat subit este pofta de speculatie, adica, psihologia speculatorului. Cand se poate schimba pofta de speculatie asa de subit? Intr-o bula si la grafice care au o forma de parabola. 

Te-ai gandit vreodata ca schimbul uni singur contract te poate face sarac? Caderea graului cu 54 de dolari, dintr-un sut, poate rezulta foarte bine din vanzarea unui singur contract. Doi oameni s-au inteles ca pretul precedent era prea piperat si unul vinde celuilalt un contract cu 54 de dolari mai ieftin. Toti posesorii de contracte de grau pentru luna martie au saracit deodata cu 54 de dolari, per contract, si, atentie! Asta fara sa fi facut absolut nimic. Balonul se umfla greu se sparge dintr-o pocnitura. 

S-a spart oare balonul cel mare o data cu cutremurul? Se poate ca da se poate ca nu. Eu unul mai vad  o tendita de apreciere intr-un ultim val care ar trebui sa inceapa chiar maine. Acest val ar putea dura pana in data de 19 martie si ar putea rezulta in miscari destul de variate, ma refer la burse, valute, comoditati. Acelasi val ar putea duce aurul la tinta mea finala, un lucru care nu este totusi batut in cuie.
Voi reveni cu un grafic bursier maine.

8 comentarii:

gogu spunea...

Draga Horica ,

Te rog frumos da-mi un exemplu real de ieftinire a graului, ca eu de-abia acu,in prostia mea eterna ,am acceptat un pret de 1,6 lei pe kg de grau.Acest pret este mai mare cu 150% fata de anul trecut.Daca nu ma crezi poti intreba la societatea Jimtim Jimbolia .De acolo iau eu dividende.Cu asta sper ca te-am convins cu o parte din cresterea preturilor la comoditati.Iti dau atatea amanunte cat nici Prostel
nu ar crede.Dar problema e ca eu spun un adevar ,nu o minciuna.Suna la una din exploatatiile agricole din zona si vei vedea pretul si la cereale si la pamant agricol,bine nu la Iasi , ca Prostel

AristotelCostel spunea...

Vacarule, te-ai deverseficat? Te-ai lasat de consiliere imobiliara si bagi spaima-n fazani cu hiperinflatia?

Oricat te agiti... pe net, romanii n-au bani. Mi-e teama ca dupa ce te-a executat boc inumatatindu-si pensia de rezervist... ramai si fara business... investit 100% in imobiliare in varf de bula.

... esti degeaba.

PS Ma bucur pentru tine (jubilez). :)

gogu spunea...

Bai Prostele de ce nu verifici ce-spun sa vezi cum e treaba?

Sa vezi cat e kilu de grau ?

Sa vezi cat e hectaru de pamant bun ,nu d-ala de la Iesi?

Nu glumesc ,suna la SA ce am zis mai devreme sau la alta din zona sa vezi,bine nu in zona ta ,ca sunteti in stare sa furati si rahatu di fundu omului,si vezi pretul intr-o zona civilizata nu Moldova ta!

gogu spunea...

va rog sa nu mai radeti ca vorbeam serios ,Prostel doar asa intelega!

gogu spunea...

Draga Horea ,ma distrezi cu caderea graului!
Chiar crezi?

gogu spunea...

Horea ,ti-am mai sous ca treaba cu yenul e tocmai volatilitatea lui ,atuncci cand unii au incredere(?!)si altii n-au(?!).

Yenul a fost cea mai volatila moneda ,cea mai uzitata pe forex ,tocmai dea asta ca se baza pe incredere ,pe ce va fi in viitor ! Ori viitorul nu suna bine decat pentru Prostel!
Sa tiparesti sute de miliarde nu suna bine!Poate doar ptr. mine!


tRAIASCA kEYNES!

Gogu spunea...

Daca iar incepi cu sageti aruncate de nu stiu unde si cand se duc m-ai linistit .Ma gandeam ca discutam economic ,nu cu ahile!

George spunea...

Gogule pe cine ai fraierit de ai vandut cu 1.6/KG?
Uite aici cumperii chiar si cu 0.9/KG.
http://www.cumpar-grau.ro/

Esti tapanaut.