Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 16 aprilie 2011

Argint, prognoza mea

Azi dimineata televizorul la care eu nu mai obisnuiesc sa ma uit, deschis de partenera mea de viata, mi-a atras atentia. Se vorbea despre o scoala "mai burgheza" in care s-au descoperit paduchi. Repoterul Realitatea TV s-a apropiat de o doamna imbracata in blanuri scumpe intreband-o: Ce parere aveti de descoperirea facuta? Raspuns: NU, nu, nu este posibil. Noi nu vrem sa credem acest lucru. Si doamna cu blana s-a indepartat scuturand nepasatoare din umeri.

Micul dejun mi s-a intors in stomac si mi-am dat seama ca l-am luat din nou in Romania. Intr-o tara in care oamenii cred ce vor ei sa creada, in pofida oricaror evidente indiscutabile. Iata de ce, doamnele si domnii cu blana, cei care nu voteaza pe carnati, il vor vota din nou pe Boc. Sau, tot de ce,  ei  vor fi gata sa iti dea in cap, in cazul in care esti prost si nu intelegi ca salvarea tarii se afla in maiinile lui Voiculescu&Comp. Nicidecum in schimbarea mentalitatii romanilor, si, prin asta, in schimbarea din radacini a "garzilor" politice de mafioti.

Ce are aceasta poveste de-a face de fapt cu argintul? Daca vei citi comentariile lui Flavian facute la postarea "aurul" vei intelege poate. Flavian si-a bagat din cate se vede in cap doua lucruri: Unul pe care as dori sa i-l scot de acolo numaidecat, pentru ca ma priveste direct, si unul pe care din privinta mea poate sa-l tina la infinit in acelasi loc.

Asta pentru ca fiecare poate sa interpreteze existenta plosnitelor, a gandacilor, a paduchilor, a inflatiei, si, ca atare a cresterii la infinit al pretului metalelor pretioase asa cum doreste. Convinegrea pe care as dori totusi sa i-o scot din cap, este acea prin care el crede ca eu fac analize partinitoare sau din simpatie, pentru cineva sau pentru ceva. Oare ce as putea sa am eu cu metalele? Nici macar politic nu sunt un adept al simpatiilor, am demonstrat asta de fiecare data cand am avut ocazia chiar pe aceasta pagina. Cum as putea sa fiu atunci asa magar, fraierindu-ma pe mine, in ceea ce priveste metalele pretioase?

In opinia sa, probabil foarte usor! Perceptia lui Flavian pare a fi ca eu nu inteleg esenta problemei, o problema pe care el in schimb pare sa o inteleaga de minune. Nu contest acest lucru, desi argumentele aduse la postarea "aurul" nu-i apartin. Sunt citate din ceea ce scriu altii in limba engleza, un lucru care pe mine nu ma convinge de loc. Nu doresc de altfel nici sa-mi pierd energia degeaba, pentru ca eu nu am intentia de-a convinge pe nimeni in ceea ce priveste evolutia pretului metalelor pretioase. Vreau totusi sa comentez pe scurt pasajul la care s-a facut referire, pentru a va convige de un alt lucru:

De faptul ca perceptia mea nu s-a nascut dintr-o eroare de interpretare a vre-unui argument venit de la oricine, ci, pur si simplu, din interpretarea pe care o dau eu cifrelor. Personal nu am facut niciodata referire la nimeni atunci cand am comentat situatia economica a lumii. Am combatut mai degraba cele spuse de diversi experti, politicieni etc. subliniind in acelasi timp si valabilitatea unor idei pe care eu le-am considerat plauzibile. Tot ceea ce vezi pe aceatsa pagina sunt perceptii proprii pe care le voi schimba desigur atunci cand dovezile ma vor obliga sa fac acest lucru. Ca orice perceptie umana, percetia pe care o am eu poate fi gresita, desigur, dar, acest lucru va fi dovedit dupa parerea mea foarte curand.

Nu de catre scribentii vorbitori de engleza care isi expun talentele pe net, cu argumente foarte subtiri in opinia mea, ci de catre piata in sine.

Hai sa mergem acum la pasajele de care vorbeam! Dialogul cu Flavian despre cele expuse in acele pasaje vreau sa-l fac scurt si la subiect prin intermediul unor intrebari.

"During the Great Depression, President Franklin Roosevelt signed the Silver Purchase Act of 1934. That started the world’s greatest stockpile of silver, peaking at 3.5 billion ounces in the 1950s."

Ce crezi tu Flavian ca s-a intamplat cu pretul argintului dupa acest decret? Dupa cate se vede a fost un decret de acumulare de argint. Sa nu uiti sa specifici si intentiile pe care crezi tu ca le-a avut guvernul cu aceasta cumparare, din moment ce paragraful urmator, cel care vorbeste de vanzari, pune accentul tocmai pe intentiile pe care le-ar fi avut  guvernul atunci cand s-a debarasat de argint.

Despre rezultatele acestor intentii nu se mai vorbeste din pacate nimic.

"As we wrote in Third turning point for silver, the US government sold down its massive silver stock in the 1960s in an attempt to keep its price down. Also around the same time, as we wrote in What determines the gold-silver ratio? "

Ce crezi tu, tot Falvian, ca s-a intamplat cu pretul argintului dupa vanzare masiva de aceasta data? Despre intentiile guvernului nu mai trebuie sa vorbesti, din moment ce ele sunt specificate clar de catre analist. De unde cunoaste acest om impecabil cu atata exactitate intentia pe care a avut-o guvernul SUA, in 1960, atunci cand si-a vandut argintul, stie doar Boc. Eu nu o sa-l cred oricum pe cuvant, doar pentru ca a avut el chef sa faca o afirmatie nejustificata. In alta ordine de idei, nici macar o asemnea intentie nu poate avea vreo relevanta, rezultatele au.

"By 1980, only 2.5 billion ounces of silver are left. By 1990, 2.1 billion ounces are left. As in late 2008, only 20 million ounces of silver are left in the US government’s stockpile. Other government around the world did likewise. Today, government stockpiles around the world hold only 0.016 percent of the original 3.5 billion ounces that the US government used to hold!

Ce relevanta are atunci afirmatia de mai sus? Poate scribentul presupune ca guvernele se vor apuca din nou de caumparat argint? La fel cum Boc presupune ca ne vom scalda in bani incepand cu 2012. Sa-i credem oare? Si daca guvernele nu vor cumpara metalul ce se va intampla? 

"In other words, the amount of silver left in the world that is available for investment is less than gold! Gold, on the other hand, has a rising quantity of stockpile. If all mining activity are to stop today, the aboveground stocks of silver will only last 4 months!"

Daca cainele ala mic nu s-ar caca ar crapa! Intocmai ca o alta arfirmatie: daca romanul n-ar gandi asa cum gandeste traiul i-ar fi altfel . Dar uite ca cel putin la roman, acest "daca" il tine deocamdata in loc de cand se stie.

"The Silver Act of 1934 required the U.S. Treasury Secretary to purchase silver in large quantities and allowed President Roosevelt to nationalize all private silver holdings. The act greatly disrupted the world's silver markets and ultimately was repealed in the 1960s.

The Silver Purchase Act of 1934 allowed President Roosevelt to nationalize all silver that was owned by American citizens (with a few exceptions including silver coins, jewelry or industrial materials). Americans had to sell their silver to the government for 50 cents an ounce."


Ce relevanta are afirmatia citata intr-o analiza serioasa si facuta in mod profesionist, valabila pentru zilele noatre?  Daca nu ma insel suntem in 2011 nu in 1934.

Deci, Flavian! Eu nu incerc in nici un fel sa-ti combat convingerile. Crezi ce vrei, cumpara ce vrei, e dreptul tau si al fiecaruia de fapt.  M-as bucura totusi sa te vad venind cu opinii prorii rezultate din analize facute de tine. In ceea ce am expus am incercat doar sa combat afirmatii care mi se par stupide. Asemenea afirmatii apar intotdeauna atunci cand o marfa urca. Nu le vei mai auzi si nu le vei mai citi nicaieri atunci cand marfa respectiva va incepe sa cada. Atunci aceeiasi oameni vor incepe sa-i cante prohodul. Cand o marfa, oricare de fapt, va incepe sa urce din nou, din cauza ciclicitatii pe care o are, povestile de genul celei pe care o vedem aici, fara nici o relevanta in opinia mea, vor apare desigur din nou.

Iata acum si opinia mea personala rezultata din analiza graficului expus: Argintul are un ciclu nominal, indepdent de ceea ce fac guvernele. Acest ciclu ar trebui sa de-a de o maxima cel tarziu la mijlocul anului 2012. Tinand insa cont de situatia economica in care ne aflam si de deprecierea bursiera care ne asteapata, maxima acestui ciclu ar putea fi impinsa catre stanga cu urmatoarele rezultate: O maxima deja in 2011 sau cel tarziu la inceputul anului 2012 in perimetrul patrulaterului expus ( cu limite de pret intre cel actual si 49 de dolari).

Va putea oare argintul sa depaseasca nivelul de oferta expus? Teoretic da!  Dar, nici intr-un caz din cauzele enuntate de visatori ci, pur si simplu din cauza faptului ca metalul isi va urma ca de obicei ciclurile. De la varful acetui ciclu vom avea ca de obicei o corectie rapida si dura, una care ii va baga in sperieti pe fundamentalisti. Sunt foarte curios sa vad cum vor explica ei caderea?

Ps. Uite ca era sa uit de fapt cea mai importanta si mai relevanta intrebare. Adresata de data asta tuturor amatorilor de metale. Tinand cont de prestatiile guvernelor, precum cea din 1934 de exemplu, si de iubirea nemarginita pe care acestea le-au manifestat fata de cetatenii de rand pe care ii conduc, iti poti inchpui urmatorul scenariu? 

Intr-o dimineata te scoli si auzi la stiri: Guvernele au hotarat sa-si lege valutele de un metal pretios si sa taie doua zerouri de la coada cifrelor care le reprezentau valoarea fata de orice marfa. Iti suna cunoscut? Sau poate n-o crezi nici pe asta inca, din moment ce 80% dintre romani mai continua sa numere si astazi milioane. Ca o consecinta, va spune stirea, uncia de argint care era 50 de dolari ieri va fi de azi 0,50 de dolari, iar valoarea aurului va fi tot ca o consecinta 15 dolari pentru o uncie, de la 1500. 

Continuam stirile, va spune spicarita dupa ce te-a facut sa-ti stea cafeaua in gat si sa-ti inghete cescuta de argint in mana, cu vizita oficiala a doamnei Udrea in judetul Constanta. Doamna ministru, impreuna cu premierul Boc, vor taia chiar astazi panglica inaugurarii unui patinuar facut din nisip, in nisip, o noua inventie romaneasca. El a fost construit ca intotdeauna de grupurile mafiote, pardon, de oamenii de afaceri PD-listi, de data asta. Pe plaja, ca doar acolo este nisipul, dar la un pret fantastic de numai 10 000 de dolari. Comparati stiamati telespectatori suma amintita cu cea de care se facea vorbire ieri, un milion. O adevarata realizare!

5 comentarii:

Flavian spunea...

Horea, nu tin minte sa fi afirmat nicaieri ca ai sau nu vreo simpatie apropo de metalele pretioase. Asta e o chestie irelevanta. Ce am remarcat totusi este insistenta ta de a ignora evenimentele istorice. Daca de obicei batranii ii invatau pe tineri cum este cu istoria, in cazul acesta se pare ca este invers. Oricum pentru unul care spune ca nu-i plac scenariile "conspirationiste" si nu crede in puterea guvernelor de a manipula anumite piete pe anumite perioade de timp, incheierea este chiar simpatica... :)

Citatele mele au relevat doua lucruri pe care tu incercai sa le negi. Primul e faptul ca guvernele pot manipula pietele. Al doilea e faptul ca aceste guverne au cumparat sau mai corect spus "furat" cantitati imense de argint la preturi derizorii atunci cand acesta era abundent. Intre timp stocurile s-au terminat, cererea in continua crestere nu mai poate fi acoperita din depozitele facute atunci, manipularile incep sa se apropie de final si putem spera la niste preturi corecte.

Pur si simplu nu mai pot continua sa faca asta: Government sales and “scrap” have accounted for more than 25% of “World Silver Production” from 2000 to 2009.. Acum, pentru ca in articolul tau n-am gasit nici un argument de fapt ci doar mistouri pe seama unor citate, intreb si eu simplu: care crezi tu ca a fost scopul confiscarii argintului si aurului in anii 30 ?

Flavian spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Flavian spunea...

P.S. Vad ca totusi nu te-a lasat inima sa pui in articol graficul de la incepuse toata discutia noastra: http://silverismoney.files.wordpress.com/2008/05/silver-1344-1998.gif

Ma intreb de ce ? Oare pentru ca in perspectiva respectiva argintul prezinta in perioada 80-98 un exemplu clasic de anti-bubble ? Sau pentru ca suntem genul care credem in manipulari pozitive = bubble dar nu credem in manipulari negative = anti-bubble ? :)

Horea spunea...

Fi linistit. Voi pune si graficul de care vorbesti si inca unul cu evenimentele despre care vorbim. Le voi pune fara comentarii pentru ca grafucl evenimentelor va vorbi de la sine. Acolo nu mai este nevoie de interpretari ci doar de o citirea a ceea ce este scris. Nu m-ar mira sa existe romani care nu vor crede ceea ce vad, dar asta va fi desigur treaba lor.

Misto eu nu fac de nimeni, dar combat ceea ce mi se pare lipsit de argumente. In alta ordine de idei. Divergenta dintre noi apare in interpretarea unor lucruri care nu se pot interpreta de fapt. Ele se citesc se constata, punct. Asta doar din cauza faptului ca sunt fapte implinite.

Flavian spunea...

Uite o varianta mai actualizata pe care se vede mai clar "spargerea" acelui anti-bubble dintre anii 1980 si 2000 aici: http://4.bp.blogspot.com/_vcA5QunW1og/SnxPJTgQd7I/AAAAAAAAKSs/GD8JDzWXdwY/s1600-h/silver-1344-2009.gif