Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 18 aprilie 2011

De ce cade euro?

Grecia, au spus nemtii, Portugalia, finlandezii. Minunat! Uitat-te pe grafic si ghiceste de ce cad toate instrumentele cu apetit de risc? Dolar neozenlandez, aur, argint, dolar australian, euro, inclusiv bursa. Graficul este unul zilnic vezi asadar miscarea de azi a pietelor.

Acelasi bla bla bla fundamental. Dar, raspunsul corect este: Pentru ca au urcat ciclic mana in mana. Cand urci cu cineva ciclic cobori cu el pentru ca asa este regula. Inainte cand euro urca cu tot alaiul dupa el, cum era cu Grecia si Portugalia?

Pai era tot asa, dar atunci dobanda lui Trichet il ducea in sus. Dar dobanda lui Trichet unde este astazi? Pai tot acolo, dar, pai da, dar daca, si daca nu, si daca da, si daca poate. 

Va mai amintiti cand spuneam ca euro va urca pana la 1.45-1,4550 fara explicatiile de mai sus? Va mai amintiti ca vorbeam de o zona de oferta la acest nivel? Ea a fost si este acolo de mai bine de un an si afecteaza piata precum se vede. Cu sau fara Grecia, cu sau fara Trichet si alte minuni. Va cade acum piata in bucati cu toate aceste stiri catastrofale? S-a terminat oare aprecierea argintului si a aurului? Nici poveste! Vom mai avea foarte probabil o incercare de revenire in doar cateva zile. Cand totul isi va relua vechiul fagas, tot mana in mana ca si pana acum, vei auzi povestile de azi spuse invers. Eu unul ma voi tine de felul meu de-a analiza pentru ca dupa cum vedeti este destul de sanatos.

UIte ca iar am uitat o intrebare importanta: De ce se apreciaza dolarul? Va las pe voi sa raspundeti fundamental. Raspunsul meu este pentru ca se misca contraciclic cu ceea ce vedeti expus in grafice.

11 comentarii:

AristotelCostel spunea...

"De ce se apreciaza dolarul?"

... economia americana isi va... reveni... prima. :D

Unknown spunea...

"aprecierea" USD:
pt ca, de fapt, se depreciaza mai putin ca celelalte in momentul asta. si e si revenirea catre (nu neaparat pana la...) 1.19 de asta vara in raport cu euro, deci ce ziceai tu, cu contraciclicul.

mihai spunea...

horea , cauza reala e asta :

But shortly after European markets opened, Reuters reported a Greek newspaper as saying that Athens had asked the International Monetary Fund and European Union to restructure its sovereign debt.

sursa - FT , deci pana la urma tot europa o sa ajute USD-ul sa iasa din mocirla , dar ce ne facem cu leul ?

AristotelCostel spunea...

@john down

Secta "dileme existentiale", descinsa aici... n-a prin nimic din talcul articolului... pe care, probabil, l-a citit prin parcurgerea majoritatii... caracterelor.

Horea spunea...

mihai, asta vezi tu ca fiind o cauza reala. Eu vorbeam de bariera de 1,45-1,4550 de cca doua saptamani si de restructurarea Greciei acum un an.

Euro va urca din nou spuneam. Nu se va mai restructura Grecia?

Horea spunea...

Costele ai citit povestea cu paduchii?

Se pare ca analizele pe care le fac sunt tot niste paduchi inexistenti.

M-am minunat de-a atatea ori uitandu-ma la felul in care oamenii percep acelasi lucru evident.

Nu pot sa uit valul tsunami din Tailanda, cel de-al doilea. Unii fugeau de le sareau galosii in timp ce altii au intrat din nou la scaldat sau la privit de pesti.

Flavian spunea...

Horea, ai grija la profetie: dolarul va mai supravietui doar doua saptamani dupa destramarea euro. Poate va scadea atunci un pic raportul AUR/USD insa va fi prea tarziu sa cumperi atunci MP.

http://www.bloomberg.com/news/2011-02-28/true-finns-threaten-debt-bailout-plan-as-april-election-nears-euro-credit.html

“How come they can’t see the euro doesn’t work?” Timo Soini, leader of the True Finns, said in a Feb. 24 phone interview. “If a melon and an apple each wear the same size baseball cap, everyone can see that just doesn’t work.”

mihai spunea...

@flavian , site-urile pentru prognoze SF sunt in alta parte

Horea spunea...

Flavian, daca nu crezi in analizele pe care le fac e OK. Un lucru trebuie sa-l crezi totusi pentru ca ti-l spun.

Stirile nu fac parte din analizele mele. Ma lasa rece ce spune unul sau altul.

alex@formidabilii.org spunea...

Salut Horea,

Am urmarit ieri o emisiune la CNBC unde o gramada de lume recomanda shortarea dolarului pe contracte cu coroana norvegiana sau realul brazilian (practic pe toate monedele cu sustinere in resurse minerale).

Un comentariu interesant pe care l-am retinut: "pietele incep sa accepte in sfarsit un dolar mai slab. Pana de curand presedintele brazilian acuza SUA ca devalorizeaza intentionat moneda, acum au acceptat dolarul mai slab".

Ideea e ca in fata inflatiei in crestere multe state accepta dolarul slab si moneda lor tare.

Sper ca are sens ce zic eu, pentru ca nu sunt extrem de priceput la tranzactionarea monedelor.

Flavian spunea...

Stiu Horea ca tu de multe ori ignori stirile, era doar un apropo la introducerea ta cu finlandezii.. ;)