Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 7 aprilie 2011

Dobanda lui Trichet si euro

La 14,45 vom vedea cu ochisorii nostri noua dobanda a BCE. Piata se astepta dupa cum spuneam la o serie de ridicari de dobanda mai exact 3 la numar, 0,25 de puncte fiecare. Pornind de la premiza ca stirile nu influenteaza piata mai mult decat pentru moment, voi enunta 3 scenarii posibile.

Toate pornesc de la aceeasi relatitate: un trend negativ euro in perspectiva lunga de timp, dar, un trend mediu pozitiv. Euro a fost respins de rezistenta pe care am expus-o vezi asta foarte clar pe grafic. Intrebare? Va putea aceasta rezistenta sa fie perforata? Va putea valuta comunitara ajunge la cel de-al doilea nivel expus de mine, 1,45-1,45,5? Sansele sunt destul de mari, dar, pana atunci, hai sa luam fiecare scenariu in parte.

1) Trichet nu va creste dobanda = plonjon euro intr-o prima faza si o incercare de revenire mai tarziu. Sa nu uitam trendul mediu este ascendent.

2) Trichet creste dobanda cu 0,25 de puncte = urcare imdeiata a euro urmata de deprecieri mai tarzii telul suprem fiind acelasi 1,45-1,4550.

3) Trichet ridica dobanda cu 0,50 de puncte=euro va incerca cat mai repede sa ajunga la telul expus, de unde va incepe o corectie mai serioasa.

Observa! In opinia mea toate scenariile ochesc acelasi punct. De ce? Pentru ca la acel interval se afla cel mai important interval de oferta. Indiferent de ce se intampla, piata va incerca foarte probabil sa-si atinga telul propus.Asta citesc eu din grafice in momentul de fata.

Mai exista o posibilitate si anume ca nivelul meu actual sa poata tine piept aprecierilor. Uitandu-ma la aspectul pe care il are graficul in momentul de fata, vad totusi acest scenariu ca cel mai improbabil. Tine cont si de faptul ca Portugalia a cerut ajutor o stire fara efect pana la urma. Eu am spus de fapt de cca. o saptamna ca euro va fi respins de nivelul expus, fara nici o stire. Scribentii vor lega desigur deprecierea asa cum fac intotdeauna de Portugalia, legand mai apoi aprecierea de dobanda lui Trichet.

De la euro la tarisoara noastra numai pentru ca am trait sa o vedem si pe asta. Eu unul nu cred ca asemenea lucruri mai necesita comentarii. Mie imi este sincer rusine ca fac parte dintr-un popor in care o majotitate a cetatenilor accepta fara o ridicare de pleoape asemenea realitati. Si, nu numai. Pe la televizoare mai auzi si despre faptul ca strainii vaneza cadrele medicale extraordinar de bine pregatite din Romania. Un lucru pot sa va spun. Acei medici care au reusit in apus au fost putinii seriosi care au acceptat faptul ca trebuie sa ia totul de la punctul zero si sa mai invete odata meseria. Ceilalti se duc si se plimba. Nu prind radacini din cauza incompetentei crase, si, revin mai pe urma tot la vatra de la care au plecat, vorbandu-i de rahat in stil tipic romanesc pe cei de acolo.

5 comentarii:

George spunea...

Legat de partea cu medicii incompetenti pot sa-ti dau dreptate. Sotia mea a facut un RMN la spitalul universitar acum 2 ani si medicii de acolo iau pus un diagnostic de hernie de disc...(ceva pe partea dreapta). Zilele trecute a fost la un spital privat tot pt un RMN ca o doare spatele pe partea stanga. Dupa control medicul de acolo in afara de faptul ca dai o caruta de bani pe RMN, nici nu stia sa citeasca filmele alea. A trebuit sa mai plateasca un consult la alt medic specialist ca sa-i citeasca filmele si sa-i spuna ca de fapt hernia respectiva este de fapt pe partea stanga. Intrebarea e cine are dreptate? Nu cred ca vom afla decat probabil la al treilea RMN.

dragon spunea...

Trichetu a marit dobanda cu 0.25%. Sunt curios sa vad efectele.

Horea spunea...

George,fara RMN: un medic competent poate ajunge la diagnostic sau foarte aprope de el printr-o anamneza serioasa si niste teste neurologice de baza facute in mod profesionist.

O hernie de disc da intotdeauna simptome neurologice pe partea pe care se afla si pe care o afecteaza. Sensibilitate redusa, reflexe reduse sau amandoua. Noi in Suedia facem RMN doar in cazul in care pacientul este aproape invalidizat de durere sau in cazul in care are afectiuni ai nervilor vezicali, ambele cazuri fiind indicatii clare pentru operatie.

De ce? Pentru ca o hernie mai mica de disc se trateaza oricum conservativ, prin fizioterapie sau si mai bine prin acupunctura. In acest caz un RMN ar avea oricum doar un caracter informativ, orientativ, din moment ce trtamentul este oricum acelasi, cel enuntat mai sus.

In Roamnia se opereaza in schimb totul pentru ca e vorba de bani, pana si ceea ce nu este hernie de disc. De ce se evita atunci operatiile in apus atata timp cat este posibil?

Pentru ca boala operata are o frecventa de recidiva de cca. 50-60% in decurs de 2-3 ani si, pentru ca, o noua operatie in acest caz are o soarta de izbanda si mai redusa.

Mai mult decat atat. O hernie mai mica isi revine in 95% din cazuri cu tratamentele amintite.

Oricum, cineva care nu stie sa citeasca RMN nu stie nici sa-l calibreze corect asa ca totul e facut in zadar pentru bolnav, dar nu si pentru medicul spagar.

Din pacate insa, televiziunile "libere" si corifeii "docti"ai sistemului sanitar au reusit sa-l convinga pe roman de urmatoarele: Lipsa aparturii si nu incompetenta crasa dau rezultatele deplorabile pe care le vedem.

De parca aparatura ar putea lucra singura si de la sine.

Fac de aceea spume la gura cand aud ca se vorbeste cu atata ardoare de aparatura performanta din apus. Legandu-se in acelasi timp si in mod total eronat, fals, prestiile medicale de acolo de performanta aparatelor. Dobitocii care a vazut pietre si tumori in loc de sarcina ar fi vazut acelasi lucru cu orice aparat. Omul manuieste aparatul si nu invers!

Horea spunea...

Le vezi chiar acum. Cadre si revenire asa cum spuneam.

George spunea...

Eu zic sa ne facem regiunea autonoma care sa se numeasca "romania bunului simt", unde sa primim doar oamenii care au aceleasi aspiratii si respect unii fata de altii. Cine nu vrea are alternative.