Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 5 aprilie 2011

Este aurul un hedge impotriva inflatiei?

Cand citesti articolele care indruga verzi si uscate fara nici o dovada clara poti avea desigur impresia ca aurul este un hedge importiva inflatiei. Pe cine am putea intreba oare pentru ca sa putem  primii un raspuns concludent odata si pentru totdeauna?

Eu zic ca cel mai bine este sa-i intrebam pe cei care decid daca un lucru este folosit ca hedge sau nu. Sa intrebam piata! Uita-te la graficele alaturate. 

Primul reprezinta evolutia preturilor la consumator incepand cu anul 1720. Al doilea grafic, si mai concludent in opinia mea, pentru ca pleaca de la definitia pe care scoala austriaca de economie o da inflatiei, reprezinta evolutia pretului la aur comparat cu evolutia masei monetare M3 in aceiasi perioada. Vezi si aici o convergenta pur intamplatoare, incepand cu anul 2000. Intamplatoare spun, pentru ca exista o divergenta de durata mult mai lunga incepand cu anul 1979, ilustrata cu sageti trase anapoda conform unora.

Chiar daca plecam de la definitia pe care monetaristii si keynesienii o dau inflatiei: cresteri de pret si atat, vom gasi aceleasi rezultate ca si in cazul in care vom defini inflatia asa cum face scoala austriaca de economie: exces de credite si bani lichizi tangibili. Oricum am invarti-o graficele graiesc de la sine.

Aurul nu este un hedge importiva inflatiei. O spune cine? Piata, cea care hotareste! Si, nicidecum niste scribenti care isi inchipuie lucruri, fara a avea dovezi concrete. De ce au urcat atunci aurul si argintul pana la nivelele pe care le vedem azi? Chiar si in 2009, un an care a fost unul clar deflationist, pana si conform definitiilor keynesiene (vezi postarea de ieri "rezultate cu barba", tabelul cu evolutia preturilor)

A urcat din cauza nesigurantei! Toti nu au inghitit gogoasele oficialitatilor si a expertilor care predicau miere si lapte. Aurul este dupa parerea mea un hedge foarte bun atunci cand nu stii ce se intampla si atunci cand vezi ca politicienii dau dintr-o groapa in alta si mai mare.

Pana cand va continua aceasta apreciere a metalelor? Pana cand investitorii vor considera ca exista alte investitii mai benefice din punct de vedere al pretului si mai profitabile ca atare. Argintul a dat chiar azi de o noua rezistenta destul de solida la nivelul de 38,74. Sa vedem cum va reactiona? Eu vad o noua corectie de aici pana in jurul pretului de 36 de dolari, de unde o noua apreciere este de asteptat. Voi reveni la graficul argintului in curand.

Ca sa vedem cat de bine traim, mai ales ei, va pun aici un tabel cu diplomele de furt ale celor mai iubiti hoti care au aparut dupa lovitura de stat. Hoti care au si azi fotolii puse undeva in "pod", cu intentii serioase de a le muta in "cer". Aceiasi care se perinda pe la televiziuni dand indicatii de democratie, morala si seriozitate. Poate unii au vazut deja tabelul prestatiilor hotesti expus in revista Capital?

43 de comentarii:

Anonim spunea...

Buna Horea,

Ce parere ai despre un cos similar cu cel de mai jos ca un hedge impotriva inflatiei.

- bunuri de folosinta indelungata (garsoniera/apt. modest)
- cos valutar (eur/usd/cad$)
- metale pretioase (aur/argint)
- actiuni: firme producatoare de energie, alimente, inclusiv industria petroliera
- teren agricol cu potential productiv (aproape de surse de apa, electricitate)

O zi buna

Horea spunea...

Buna inechifor, impotriva carei inflatii? In cazul in care tu vezi inflatie nu stiu ce cauta cosul valutar in hedge-ul pe care il descri?

In rest orice bun tangibil este acceptabil din moment ce inflatia definita corect are drept rezultat cresterea de pret al ficarui bun, exceptand tocmai moneda tarii in care se produce.

Anonim spunea...

Ma refer la inflatia din Romania si in extensis Comunitatea Europeana.

Cosul valutar este cu o pondere relativ scazuta (10-15%). E un hedge impotriva lipsei de lichidate a celorlate componente.

AristotelCostel spunea...

@inechifor

Mergi pe hedge-ul din 2008. Daca atunci ai nimerit-o, sigur vei da lovitura si de data asta. :D

Anonim spunea...

@Aristotel

Nu retin sa fi spus nimic despre dat lovitura.

Era o simpla intrebare, atata tot.

AristotelCostel spunea...

... n-ai spus nimic despre dat lovitura poate pentru ca si atunci te-ai protejat impotriva inflatiei?

Anonim spunea...

@Aristotel:

Apartamentul este al parintilor (cumparat prin la inceputul anilor '90) deci nu se pune problema.

Terenul este mostenire de la bunici, la tara.

Da na, tu oricum stii mai bine.

AristotelCostel spunea...

... deci, vrei sa-i protejezi pe altii? :)

Anonim spunea...

@Aristotel,

Daca ai sa te uiti cu atentie ai sa remarci ca apartamentul/terenul sunt doar 2 componente.

Ma intereseaza o parere despre ansamblu. Dar din pacate, toti sunt inca "prinsi" in nebunia imobiliarelor si nu reusesc sa vada si altceva.

mihai spunea...

@nechifor , din cosul valutar cred ca ar trebui sa scoti dolarul si yenul deocamdata si poate de ce nu sa pui ... LEUL !

Horea spunea...

inechifor, eu cred ca si Romania va avea aceeaisi soarta ca si celelalte tari, poate un pic mai rau.

In Europa Trichet vede inflatie eu unul n-o vad decat asa cum am explicat si ieri, provocata in forma de miraj de monetizarile electronice, doar la marfurile de baza.

Salariile au scazut deocamdata peste tot in afara de Germania si in opinia mea Germania nu reprezinta toata Europa. Politica monetara al lui Trichet va inneca mai mult ca sigur tarile indatorate precum si pe cele de la asa numita periferie a Europei.

Apartamentul, daca stai in el, trebuie sa ramana pe lista, daca nu eu sfaturi nu dau. Terenurile agricole exploatate sunt un plus in orice mediu, cu sau fara inflatie.

Actiuni, eu unul nu m-as atinge de ele acum. Aur argint la fel nu acum ci dupa o corectie.

Monedele vor fi cautate si ele in cazul in care analiza mea este corecta. Ceea ce am spus este de fapt o gospodarire logica si de bun simt neavand de-a face nimic cu inflatia pe care eu, repet, nu o vad.

George spunea...

Inflatia pe care o vad unii in viitor este partial adevarata dar in realitate lucrurile stau cam asa in firma mea(retail):
-vanzarea fata de anul trecut (-35%)
-preturile de achizitie de la furnizori externi (+20%)
Din aceste informatii ai zice ca va fi inflatie dar:
Dupa cresterea preturilor am inchis -2 magazine nu-si mai acopreau costurile
-am inceput sa bagam reduceri din 7 aprilie (~30%) pentru ca au cazut vanzarile foarte mult in conditiile in care luna aprilie era luna de vanzare de full price.
Concluzia este ca cine nu reduce preturile va inchide businesul.

Horea spunea...

Ceea ce spui tu este un exemplu tipic de deflatie. Vanzari in scadere magazine inchise, intreprinderi inchise. Fiecare lucru inchis duce la disparitie de bani din piata= deflatie.

Furnizorul tau va da cu capul in perete atunci cand comenzile vor scadea. Din cauza a tot mai putine firme de retail.

Va ridica din nou pretul spre Romania asa cum fac toti si ca de obicei, pentru ca asa s-au obisnuiut sa faca atunci cand vine vorba de tarisoara noastra. Romanul platea la suprapret si rahatul, dar nu din banii lui ci pe credit. Acum era aceea s-a terminat.

Furnizorul nesatul va ajunge pana la urma sa puna de mamaliga niste firme de retail pentru ca mai apoi sa akunga la faza in care o sa-si cumpere singur marfurile.

Unknown spunea...

Horea:
Tot o dai cu deflatia in sus si in jos.... vreau si eu un argument logic pe puncte de la A la Z prin care sa demonstrezi deflatie in Romania si sau in UE/ USA. Si nu ma lua cu grafice si TA ca nu tine.. vreau doar argumente logice cauza si efect.

Anonim spunea...

@george,

Sunt in mare parte de acord, dar depinde foarte mult de ce anume vinzi.

Furnizorii de energie (termica, electrica, benzina/motorina), producatorii/comerciantii de alimente vor putea totusi mari preturile din cauza cererii inelastice.

Ma tem, ca doar serviciile si produsele ne-esentiale vor cunoaste un trend descendent al preturilor.

PS: De aici si ideea investitiei in actiuni la "anumite" companii.

Anonim spunea...

@Mihai,

Din pacate decizia de a achitiona USD a fost luata mai demult.

Acum e costisitor sa ies din pozitie si sa fac o conversie pe alta valuta.

Anonim spunea...

@Horea,

In apartamentul respectiv locuiesc, deci nu il privi ca pe o "investitie".

Ma intereseaza mai mult ce parere ai despre componenta ne-imobiliara.

Mai pe sleau, cum te-ai proteja tu de un mediu inflationist/deflationist in situatia de mai sus.

Horea spunea...

avocat, inflatia si deflatia au fost subiecte pe care le-am dezbatut de mai multe ori. Nu consider ca atare ca ar avea vre-un rost sa mai repet ceea ce am spus. Argumentele pe care le-am avut si le am sunt aici pe pagina.

In cazul in care cineva, oricine, chiar si tu de exemplu, nu ati fi de acord cu ele va incurajez sa le neglijati. Nu am avut si nu am intentia de-a tine lectii de convingere pentru nimeni.

In ceea ce priveste TA ar trebui totusi sa te mai informezi putin. TA se aplica cu succes la analize bursiere si atat.

Inflatia si deflatia nu se analizeaza tehnic. Exista cifre publicate, care, pentru periode lungi de timp, pot fi vizualizate mult mai clar grafic.

Nu stiu ce te-ai face tu? Daca ai fi pus sa citesti un tabel de cifre pe o perioada de numai 50 de ani, sa zicem. La mine asta nu tine, nu fac fata.

In rest postarea de ieri "rezultate cu barba" are un tabel, Poate il preferi pe acela in locul graficelor. Reprezinta un rezumat al cifrelor de inflatie pe o perioda de cca 10 ani,2011 inclus.

Flavian spunea...

Pff.. o gramada de greseli.. nici nu stiu de unde sa incep... :)

1. Primul reprezinta evolutia preturilor la consumator incepand cu anul 1720... divergenta incepand cu anul 1979 ??? Pai de ce comparam mere cu pere ? Pune graficul corect, ca sa vada omul ce influenta a avut FED asupra raportului USD-AUR si DJI-AUR in ultimul secol, nu ne pacali cu ultimii 30 de ani: http://blog.flavian.ro/2010/06/noutati-si-comentarii.html

2. Oricum am invarti-o graficele graiesc de la sine ? Ia invarte-o asa: Dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari.

3. Aurul nu este un hedge importiva inflatiei. O spune cine? FED si BEN ? Cei care prin anii 30 in timpul ultimei mari crize americanii i-au pacalit pe toti sa accepte dolarul ca moneda de rezerva internationala in locul metalelor pretioase blocand raportul aur-usd ? Astia sunt "piata libera" ? De mizeria numita Bretton Woods ai auzit ?

Prin anii 70 celelalte tari s-au prins de pacaleala, au incercat sa cumpere aur la cursul oficial si atunci americanii au zis: teapa, decuplam dolarul de aur. Iar noi vrei sa luam de bune grafice incepand fix din anii 70 cand aurul a scapat din rahatul facut de americani si dolarul era cat pe ce sa decedeze ?

Compari situatia americanilor de atunci cu cea de acum ? Crezi ca de data asta mai scapa ? Nema resurse energetice, nema rezerve economice, nema piete noi in fostul imperiu sovietic, datorii garla, productie doar de hartie igienica, politica de tip Weimar si nici un Volcker la orizont ? Rusinicaaaa... :)

4. Argintul a dat chiar azi de o noua rezistenta destul de solida la nivelul de 38,74. Sa vedem cum va reactiona? Ghinion, a sarit la 39,5 si aurul a mai batut un nou record absolut. Apropo, argintul in caz de nevoie nu se vinde.. se cheltuie.. ;)

5. Fiecare lucru inchis duce la disparitie de bani din piata= deflatie ??? Iar ma intreb anii 90 saracii, cand se inchideau fabricile pe capete si inflatia urca de nebuna.. unde i-au petrecut unii oameni ? Un deceniu si gata, s-a uitat tot ? Dar chiar tot ? Ah, oti fi zicand ca atunci se facea creditare la greu, nu-i asa ? Iar Caritasul si Bancorexul nu falimentau sterilizand zilioane de cash ? Of, grea e imprimarea asta.. digitala... :)

inechifor - bun cosul, parerea mea. Dar cine asculta un bezmtic ca mine ? De actiuni as sta departe totusi, aici am fost mereu de acord cu horea. Vrei energie ? Lasa actiunile, cumpara niste diesel pentru tractor daca tot ai terenul ala... :)

AristotelCostel spunea...

@flavian

"Apropo, argintul in caz de nevoie nu se vinde.. se cheltuie."

... nevoie mare.
Orice bulă e bazată pe... credinţă. Din moment ce acumulezi o "raritate" pe temeiuri... filateliste, trendul parabolic e perfect normal.
Paralela cu ordonata... de după schimbarea paradigmei va lămuri "investitorul pe termen lung" că n-a fost decât un biet participant... activ la cea de-a 131.313-a bulă.

Tipăriturile lui Isărescu din anii '90 erau livrate clasei muncitoare şi pensionarilor direct de statul care-i avea în grijă. Lupta lui Isărescu_cu inflaţia se datora blocării imprimantei la viteza maximă de listare, politrucii livrând făşicurile cu spor în schimbul unui comision modic de 99% reţinut prin celebrele "companii"... ImpEx SRL... de pură bişniţă. :D Spre finalul economiei ca-n piaţă s-au turnat salarii compensatorii cu sacul unor... beţivi din tată-n fiu.

În prezent, în vest, rata de ocupare depăşeşte vag 50%, venitul mediu e mai bleg decât în anii '90, iar sistemul de diseminare a banilor în economie e uşor... diferit faţă de cel din România anilor '90... pe bază de credit.

... ăăă, joaca_cu bule din ultimii 20 de ani a dus la acoperirea gradului de îndatorare pe... mai multe generaţii.

@inechifor

- dacă şezi în apartamentul părinţilor, nu e parte din "portofoliu", ci o simplă şezătoare;
- condiţia ar fi să nu te "diversifici" tot timpul pe moneda cea mai... tare. :) Cum ar fi, de exemplu, să cumperi lei... acum.
- sunt bule odioase. Dacă ai noroc să prinzi câteva luni de apreciere, de 10-20%, nu ştiu dacă treci pe plus datorită intermediarilor, iar dacă eşti plecat la ţară în cele două zile când se vor face praf, vei deveni colecţionar.
- creşterea speculativă a preţurilor duce la prăbuşirea consumului => acţiuni cu discount sau... moca. Şi ca să nu-l uit pe flavian, un plin la tractor... aproape gratis.
- terenul agricol e o "investiţie" bună atât timp cât nu-l vinzi... că nu ţi-l cumpără nici dracu'. Toţi ţăranii români au pământ şi majoritatea-s rupţi în cur.

O zi perfectă.

Radu Ionescu spunea...

Intreb si eu asa, de curiozitate, presupunand ca am cumparat niste argint la 20 cand credeti ca ar fi momentul sa vand? Adica ideea la a profita dintr-o bula este sa vinzi fix inainte sa cada. Macar la 50 uncia presupun ca se duce ... Ma rog, nu ca as avea mare investitie, doar cateva uncii acolo, nu e neaparat de profit sau inflation hedge ci mai degraba un exercitiu sa-i zic asa ...

Flavian spunea...

Costele, iar o luam de la capat ?

1. Nu e a jdemia bula, e una si aceeasi, cea mai veche din cate stiu dar care inca mai rezista: dolarul. A inceput prin 1913 si s-a umflat temeinic cand cu Bretton Woods, apoi in anii 80 de era cat pe ce sa faca poc dar au reumflat-o baietii. Acum iar sta sa se sparga...tzandari... weimar style... :)

2. Il subestimezi pe helicopter ben ? Chiar asa ? Isarel Mugurel a blocat butonul de print cu ordonantele ? Si ce-l impiedica pe Ben sa faca la fel ? Taieri de taxe, subventii, tichete de masa, confetti pe burse, investitii de stat, elicoptere, nebunii. Doar falimentul il mai opreste. Care inseamna tot spargerea balonului numit dolar, dar mai brusc... :)

George spunea...

proba

Horea spunea...

Flavian, care greseli? Eu am expus niste grafice care reprezinta cifre concrete. Sunt date statistice inregistrate oficial de-a lungul timpului. Nu le-am scos eu din cur! Tu poti desigur sa le interpretezi cum vrei tu, tragand si concluzii ca atare.

Pentru mine si pentru cei care citesc definitii M3 este masa monetara totala care include M2 si M1. Graficul demonstreaza clar ca:

Exista perioade lungi de timp in care masa monetara creste, in consecinta si inflatia, in timp ce pretul aurului scade.

Daca piata ar considera ca aurul este un hedge impotriva inflatiei divergentele intre m3 si pretul aurului nu ar mai exista. Pretul aurului ar trebui sa mearga ca atare mana in mana cu inflatia intotdeauna.

Ecuatia este simpla ca buna ziua.

1)Oamenii, investitorii considera aurul un hedge perfect pentru inflatie. Rezultat: fiecare puseu de crestere a masei monetare M3, producatoare de inflatie, va creste intotdeauna si pretul aurului.

Asta pentru ca investitorii vor cumpara intotdeauna aur atunci cand vad inflatie=convergenta perfecta intre pretul aurului si M3.

2)Oamneii investitorii nu considera aurul ca fiind un hedge impotriva inflatiei. Rezultat? Nu il vor cumpara intotdeauna la fiecare puseu de crestere monetara M3, adica in fiecare perioada de inflatie. Rezultat? Aparitia divergentelor dintre pretul aurului si M3.

Eu asta vad. Daca tu vezi altceva sa fi sanatos. Fiecare are dreptul sa traga concluziile pe care le doreste privind acelasi lucru.

Oricum pentru ca mai exista cititori tip "avocat" care de fapt nu citesc articolele ci au doar idei si pareri asa cum este obiceiul pe la noi, repet:

Orice fenomen statitstic poate fi reprezentat grafic avand la baza cifre care provin intotdeauna dintr-un tabel. Numarul de nasteri din Europa in 2010 de exemplu.

Graficele ajuta asadar pe cei ce vor sa aiba o vizualizare mai usoara si mai clara a unor cifre provenite din date statistice.

Graficele expuse de mine reprezinta asadar exact astfel de date statistice inregistrate de cei care sunt platiti si angajati sa se ocupe de aceasta treaba.

Eu nu am facut altceva decat sa interpretez asa cum vad eu cifrele expuse. Interpretarea datelor statistice nu are nimic dea face cu analiza tehnica!!!!!!!!!!!!!!!!

In medicina am fost si sunt nevoit sa interpretez datele statistice livrate de diferite studii facute pe medicamente, moduri de tratament etc.

George spunea...

Eu cred ca toti avem dreptate pana la un punct. Cei care zic ca va fi inflatie pt. ca s-au "tiparit" bani, lucru care este decat partial adevarat, pt. ca banii astia s-au creat doar electronic si cei care au beneficiat de ei au intrat in pietele bursiere si au crescut preturile la mai toate marfurile iar pe de alta parte cei care vad deflatie si care au si ei dreptate in sensul ca banii "tipariti" nu ajung la consumatori pt. ca nivelul salariilor, creditelor(inclusiv pt. companii) sunt mult mai mici decat in urma cu 2 ani.
Intrebarea este in acest context: Cine va putea plati preturile in crestere, pe care cu siguranta unii vor sa le vada cat mai sus?
Probabil ca unii vor spune ca noi, dar asta va insemna consum mai mic, falimente mai multe sau aparitia pe piata a concurentei care poate sa vanda la preturi mai mici, chiar marfa neaccizata sau de mai proasta calitate.
Eu cred ca va fi un inceput de inflatie dar care se va sfarsi cu o deflatie in momentul in care oamenii vor gasi alternative la preturile care nu se justifica(se vor urmari doar promotiile). Nu cred ca metalele vor avea success pt. publicul larg atata timp cat nu ai banii sa-ti asiguri strictul necesar si ca sa tii pretul sus pt metale trebuie sa convingi cat mai multi baieti sa cumpere lucru care se bate cap in cap cu cu tot mai putini bani pt. traiul de zi cu zi.

Horea spunea...

George, intrebarea cheie a fost si ramane urmatoarea: Pot banii electronici sa produca inflatie intr-un mediu ca cel de azi?

De aici si neconcordantele dintre inflationisti si deflationisti.

Banii electronici au produs inflatie in trecut, pe asta se bazeaza de fapt sperantele si monetizarile keynesienilor, doar ca intr-un mediu total diferit.

Inflationistii extrapoleaza pornind de la acest adevar pe care nu-l contest nici eu. Precum spui si tu ambele tabere au argumente cu totul plauzibile. Opinia mea este insa ca: in mediul in care ne aflam azi, inecati in credite, tiparirea banilor electronici nu va da rezultatele din trecut.

Sigur ca acest fel de-a argumenta se bate cap in cap cu obisnuinta. De mai bine de 80 de ani monetizarile electronice au produs inflatie. E greu sa-i convingi pe oameni ca ar putea fi si altfel, pentru ca mediul de azi e diferit.

Flavian spunea...

Fiecare puseu de crestere a masei monetare M3, producatoare de inflatie, va creste intotdeauna si pretul aurului.

Corect. Insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample instantaneu. Uneori dureaza cativa ani pana corelarea are loc. Bretton Woods, de ce crezi ca am insistat cu el, Horea ? Americanii au imprimat ani de-a randul inainte ca oamenii sa se prinda si jocul manipularii sa fie expus in 1971. Abia atunci are loc primul reglaj.

Am impresia ca subestimezi sau ignori pur si simplu jocurile la nivel inalt si tendintele pe termen lung. FED-ul e in stare sa manipuleze metalele pretioase cateva luni, cativa ani, dar nu o poate face la infinit. Vine un nou 1971, chiar nu poti vedea asta din cauza graficelor pe termen scurt ?

De mai bine de 80 de ani monetizarile electronice au produs inflatie. E greu sa-i convingi pe oameni ca ar putea fi si altfel

Ba nu e greu. Intotdeauna am sustinut ca se poate si altfel: faliment. Dar dolarul tot hartie igienica ajunge in cazul ala.

mihai spunea...

in cazul asta trebuie sa fiu de acord cu flavian , 1.43 eur/usd , horea , ce spun graficele , usd-ul isi mai continua caderea ?

AristotelCostel spunea...

@mihai

Rezistenta lui horea... publicata pe 3 aprilie e 1,43199.

4.04.2011:
High 1.4320 :)

Deci, poti sa-i oferi un buchet de flori lui flavian. :D

Horea spunea...

Flavian, decalj de 20 de ani? Cu Bretton Woods cu tot. O sa vedem oricum si sfarsitul.

Mihai vor reveni cu grafice maine!

Horea spunea...

Tot Falavian, Eu nu subestimez FED, e mult mai rau, nu dau doi bani pe nicio banca centrala.

Apropo! Cum iti explici evolutia inversa dobanzilor si a bondurilor fata de ce isi dorea FED? Pai nu acum se arunca banii in piata pentru cumparari directe.

Cum se poate ca all mighty FED a fost invins de piata? Sau, poate propui sa asteptam si aici niste ani?

Eu vad un lucru Flavian. treburile nu mai merg ca in trecut, mediul este altul. Vei vedea in opinia mea si era in care FED va fi blestemat.

Asta pentru ca oamenii isi vor da seama ca nu are nici un rol, in afara unuia nociv desigur.

Deocamdata ignorantii spera in puterile bancilor centrale si ale guvernelor. Se vor lecui aproape sigur.

mihai spunea...

horea , daca nu era FED-ul cand a inceput criza in America , in 2008 sa salveze bancile americane nu stiu unde eram acum , probabil intr-un fel de depresiune ( 1929-1933 ) generalizata in intreaga lume si stateam ca flavian toti la tara cultivam legume si cresteam animale si ne aparam cu pusca de hoti ca in evul mediu !

mihai spunea...

@AC , ne mai incurcam acum in zecimale ... pragul a fost depasit oricum , trebuia sa mai ai un pic rabdare inainte sa raspunzi si totul se rezolva ...

Radu Ionescu spunea...

@mihai - unii ar spune ca daca nu era FED nu s-ar fi ajuns in situatia crizei din 2008 (sau din 29-33). Dar nu vom sti niciodata ...

AristotelCostel spunea...

@mihai

M-am grabit pentru ca-n limita unui 1.438 nu devin agitat. :) Dupa asta s-ar putea sa ma ingrijorez... o zi doua. :D (2-3 ani)

Deci, Fed-ul stă la temelia mizeriei din care ai tu impresia că ne-a scos. Deci, ne-a băgat.

Flavian spunea...

Horea, cand vorbeam de subestimarea FED, era vorba de capacitatea lor de a face praf dolarul. One way or another. Pana la urma asta e marfa pe care o produc.

Da, all mighty FED si moneda lor virtuala vor pierde batalia cu realitatea si monezile solide in final. Exact asta ziceam: urmareste trendurile pe termen lung. FED poate manipula pe tremen scurt, dar nu poate rezista pe termen lung, chiar daca poate produce dolari la infinit.

Corect, Fed-ul stă la temelia mizeriei din care unii au impresia că ne-a scos. Deci, ne-a băgat. Pana la urma insa, totul va fi bine. Chiar si fara banci sau dolari, atunci cand lumea va invata sa traiasca in lipsa lor.

mihai spunea...

@AC , eu as crede ca mai degraba stau politicienii la baza mizeriei create pentru voturi impingand bancile sa dea credite la toti fraierii stiind ca nu le pot returna ! ca o comparatie e un fel de prima casa aplicata in toata lumea occidentala , ca in romania unde toti ii injura pe boc si basescu si nimeni parlamentul la fel si in america pica de fraieri obama si bernake si nu congresul !

AristotelCostel spunea...

@mihai

Da, stiu. :)

Adrian Severin a muncit pe branci pana la 69 de ani, dupa care a intrat in politica.

Sau... nu, 12 k pentru un amendament ajung. :D

... oaua sau găinu'? :)

Horea spunea...

Daca nu era FED criza se agrava si pana la urma se termina. Cei ce meritau falimentul s-ar fi dus in cosciug, lasand in urma lor pe cei sanatosi.

Fed a dat oxigen muribunzilor, luandu-l de la cei sanatosi si trambitand in acelasi timp o renastre economica care nu exista.

Caderea care vine, acum sau peste un an, pentru ca vine cu siguranta, va fi de aceea devastatoare. Vom vedea atunci ce spun acei care lauda Fed-ul azi pentru salvarea lumii.

Flavian, spui ca Fed a distrus doarul. Cum iti explici istoria yenului atunci? Dobanzi zero si acolo, monetizari tip FED, ce parerea ai?

Flavian spunea...

Si oul si gaina. Si politicianul corupt care promite marea cu sarea alegatorilor dar si bancherii care-l platesc sa le voteze legile cu dedicatie. De amandoua ar trebui sa scapam. Si de politica si de sistemul bancar actual.

Horea, pentru mine ramane o enigma cum poti vorbi asa de frumos despre caderea FED-ului, dar in acelasi timp sa nu poti echivala asta cu moartea dolarului.

Yen-ul a fost cam ca dolarul anilor 80 de care spuneam. Atunci si americanii au reusit sa-si salveze moneda. Asa cum explicam, atat japonezii decadei "pierdute" cat si americanii anilor 80 inca aveau rezerve suficiente pe vremea respectiva.

Acum nu mai au. Nici economic vorbind: cash si o economie bazata pe productie, nu pe specula si produs hartie. Nici ca resurse: peak oil USA a fost in anii 70, peak oil global in 2006, metalele se epuizeaza, padurile s-au taiat, oceanele s-au golit, solurile s-au distrus prin chimizare. Cum sa mai continui in ritmul de pana acum ?

Flavian spunea...

Horea, in caz ca te mira afluxul de comentarii la acest articol, poate arunci un ochi si aici: Dreptul la replica

Horea spunea...

Flavian, linkul dreptul la replica nu functioneaza!

Flavian spunea...

Functioneaza, doar ca a fost picat blogger in ziua respectiva.