Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 9 mai 2011

Analist roman? Roman analist? Sau numai roman?

Anterior, reputatul analist Dragoş Cabat, co-fondatorul firmei de consultanţă Financial View, de asemeni prognozase o creştere de 2%. Acelasi domn Cabat spune intr-un articol cu titlul:




Analistul economic Dragos Cabat susține că interventiile BNR pentru a stopa aprecierea leului sunt de bun augur.

“O întărire prea rapida a leului nu este bună deoarece și dobanzile sunt la noi mult mai ridicate și ar aduce influxuri de capital speculativ, de care nu avem nevoie în măsura în care nu putem să absorbim în piață aceste sume suficient de repede”, spune Cabat.

El consideră că nivelul normal, sustenabil pentru economia romanească,  este în acest moment de 4 – 4,1 lei pentru un euro, dar că spre sfârșitul anului va fi posibilă o apreciere a monedei naționale. Sursa Capital

Romanului se pare ca nu-i poti scoate nimic din cap. Cand si-a bagat acolo o idee el va murii cu ea, sustinand-o cu o vehementa rar intalnita altundeva. Poate sa iasa Isaresu cu toata potgoria lui in spate si sa afirme un adevar de necontestat, precum ca, BNR nu a intervenit in piata valutara, pentru ca Dragos Cabat, un analist reputat dupa cum se vede, va sustine contrariul. 

Plecand de la premise eronate nu poti obtine altceva decat rezultate tot eronate, dar, Dragos Cabat va ramane reputat in Romania indiferent de ineptiile pe care le indruga. Ca sa nu intind vorba prea mult voi spune doar urmatoarele: Cursul euro leu precum si mersul economieie romanesti vor fi ori ce altceva decat ceea ce spune Dragos Cabat. Din pacate insa in tara in care jurnalistii isi concentreaza atentia la pantofii gauriti ai domnului Franks, oamenii de teapa lui Dragos Cabat vor ramane somitati. Asta chiar in cazul in care economia ar plonja din nou la minus 10%, sau chiar in cazul in care euro va ajunge la 20 de lei.

Apropo de pantofii gauriti ai domnului Franks: Am avut profesori la universitatea din Gøteborg care au venit la cursuri cu pulovare gaurite si cu ciorapi de doua culori. Erau atat de absorbiti de munca pe care o faceau, incat posetele si costumele Armanii le-au fost sterese pentru totdeauna de pe lista prioritatilor. Dupa cum stiti nu sunt un fan al domnului Franks. Pantofii gauriti demonstreaza insa ca ii mai pasa si de altceva decat de bani si de febra cumparaturilor. In timp ce Franks a sosit in Romania cu talpa gaurita, universitarii autohtoni, cu talpi Armani impecabile, pretutindeni, inclusiv pe obraz, scot pe banda rulanta si pentru bani grei Dragosi Cabati.

Eu unul voi prefera in continuare invataturile pe care le-am primit de la cei cu haine gaurite. In ceea ce priveste cursul euro, dupa inca o depreciere care ar putea sa nu mai treaca de minima pe care o vezi pe grafic, Dragos Cabat va trebui foarte probabil sa-l priveasca urcand. In pofida interventiilor BNR pe care le-a visat si le viseaza analistul reputat, care, in ochii mei va ramane doar un roman capos si nimic altceva.


5 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Cabat e deranjant de la natura.

"Pentru 2010, culsul valutar il estimez a fi 3,8 lei/euro."

sursa

"Anul acesta cursul valutar va incheia la 3,8 lei/euro. In urmatoarea perioada ar trebui sa vedem un curs valutar de 4 lei/euro, iar mai apoi sa vedem o apreciere lenta", a declarat Dragos Cabat, managing partner eFin.ro, intr-un interviu Bloombiz.ro. In opinia analistului financiar, in urmatorii 4 ani, cursul de schimb ar trebui sa se duca spre 3,6 lei/euro.

sursa

Argumentele lui acum, nea buza sparta e si putin trufas, ar fi ca leul nu s-a depreciat, desi prognozele lui sunt de 4,1; 3,6; 3,8.

Din punctul meu de vedere e un maimutoi manipulator, iar cand trendul nu-l va mai ajuta o va intoarce cu "leul nu se va deprecia decat pana la...", "probabil de la acest nivel va interveni zana nationala"... etc.

Horea spunea...

De astia apar pretutindeni la interviuri altii nu mai incap de ei.

Din pacate la asa popor asa analisti si asa politicieni. Poate ar trebui sa-mi cumpar si eu o diploma de economist. Ma va putea duce, tot poate, la vre-un interviu.

Problema nu e buza Costele este calitatea analizei. Omul vine pe lume fara a-si putea decide aspectul, din pacate.

George spunea...

Si eu ma gandeam sa-mi iau o diploma pt. ca in jurul meu sunt o gramda de economisti care nu au habar despre economie decat cat sa vorbeasca despre ea dar nu inteleg nimic cum functioneaza pietele. Acum economistii sunt ca si farmacistii sau medicii care nu mai stiu ce efecte au unele substante, ei citesc compendiumul de medicamente si iti recomanda ce au scris altii.
Cand un nene vine si spune ceva trebuie sa vina si argumente despre viziunea lui, daca nu are argumente atunci are interes, e foarte simplu.
La noi esti un luzar daca ai avea o firma ca IKEA si ai merge cu metroul sau ai acceasi masina si casa de 30 ani. Eu aveam un vecin care avea apartament de 3 camere(~60k EUR) dar avea in parcare un Bentley de ~150k EUR.
Asta ne distruge in Romania snobismul si infatuarea.

AristotelCostel spunea...

omul e realizatorul "pontului valutar" de pe bloombiz si... atat timp ca e replicos si plin de sine, ar fi bine sa-si aminteasca din cand in cand ca, pe langa gherlele optimiste legate de economia romaneasca si evolutia leului sub controlul total al bnr :)... are niste defecte... dobandite (si nu mostenite) care ar merge mana-n mana cu niscaiva modestie si bun simt.

Horea spunea...

George ca romanul nu e nimeni. Am vazut din pacate niste prestatii chiar pe acest site.

Costele, eu nu l-am vazut pe om niciodata si sincer sa fiu nici nu-mi lipseste. Modestie la un analist reputat din Romania? La un doctor reputat, tot de aici,tip Basca? Sau de fapt la orice reputat dambovitean?

Modestia nu-i pentru romanul "destept". Vezi si cazul lui Stan de la Gadea. Si ala le stie pe toate.