Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 25 mai 2011

BCE un nou Lehman?

Phuket, in Tailanda, acum cativa ani. O zi obisnuita si insorita. Oamenii stau pe plaja ca de obicei sorbind relaxati din seva unui concediu exotic.

Deodata se intampla insa ceva neobisnuit. Marea se retrage exagerat de mult lasandu-i pe cei care stateau in apa pana la gat in nisip. 

O fetita, turista si ea, in varsta de vreo 9-10 anisori, exclama: Este vorba de un Tsunami, am invatat despre asta la scoala. 

Ceea ce se intamplase coincidea exact cu descrierea fenomenului amintit in manuale. Unii adulti se uitau mirati la ea, dar si-au impachetat totusi lucrurile, luand-o mai apoi in graba catre hotel. Altii se uitau in jur sceptici si intrebatori, in timp ce o alta grupare si-a vazut nestingherita de-ale vacantei. Ce Tsunami ba? ar fi sunat fraza in limba romana. Sunteti prosti si va luati dupa o copila? 

Imi inchipui deodata si raspunsul pe care l-ar fi dat ultimul grup mentionat unui jurnalist, la intrebarea: Ce este un Tsunami? Pai habar nu am dar ce conteaza. Pozitii similare ale unor oameni am vazut si noi nu de mult la Bucuresti? Cu ocazia protestelor organizate importiva noului cod "sclavagist" al muncii. Cod despre al carui continut nici un protestar intrebat de reporteri nu stia nimic.

Suntem intr-o democratie spun cei initiati, unde fiecare om poate avea o parere. Oare? chiar si atunci cand habar nu are despre ceea ce vorbeste? Pareri poti avea intr-adevar cate vrei si asta in orice imprejurari, dar, faptul ca o iei la glezna atunci cand iti bati gura pe degeaba este o certitudine. "Baii" din Tailanda au aflat acest lucru in niste imprejurari deosebit de tragice, pregatind parca drumul celora care vor veni sa-i urmeze. 

Tsunamiurile sunt valuri de apa dar asta nu inseamna ca nu ar exista valuri si pe uscat. Ciclicitatea care in mintea lui elgogu era inexistenta, o intalnesti de fapt pretutindeni si in natura. De aici si efecetele pe care le are asupra spiritului uman. Insasi nasterile umane se produc in cicluri, numai ca, pentru a intelege o asemenea afirmatie, trebuie sa intelegi de prima data definitia unui ciclu. 

N-ai o sansa in aprecierea unui grafic, atunci cand vii si afirmi ca el poate fi gresit. O asemenea afirmatie arata doar ca n-ai habar de ceea ce vorbesti. Un grafic este asadar un desen care vizualizeaza cifre. Acestea din urma nu sunt altceva decat constatari exacte ale unor fenomene din trecut. De exemplu; in 1995 a plouat in luna mai de 10 ori, in 96 si in aceeasi luna de 7 ori, in 97 si 98, tot in luna mai de 6 si respectiv de 5 ori  si iata ca poti constanta un trend descendent al ploilor in anii amintiti.  

Oricum, in Romania ne-am invatat sa contestam tot ceea ce e relevant si clar, acceptand fara sa ridicam o pleoapa, cele mai imbecile afirmatii vanturate de semidocti. O spus Boc sau Basescu, sau de ce nu, Ponta sau Antonescu, devin litere de lege pentru cei mai multi, asta cu toate ca cei amintiti bat din gura in timp ce tara se scufunda in haos. La roman vorba prinde bine desi in realitate nimic nu se intampla fara fapte. Poti bate din gura cat vrei, pentru ca tot sezand  vei ramane, daca nu iti vei lua pana la urma osteneala sa te ridici. Vorbele nu misca nici macar firul de praf.

Si totusi, iata ca, noua melodie preferata a romanului de azi se numeste "am iesit din criza", pentru ca iar i-a soptit cineva aceasta anomalie la ureche. Ar ajunge doar sa se uite in jurul lui, dar romanul nostru nu are ochi, ele are doar urechi. Tot el, aude deja paralele care ii vor zornai in buzunar incepand cu 2012, asta pentru ca asa a spus Basescu si Boc, sau Antonescu si Ponta, ultimii promitand revenirea la "normal" in cazul in care vor reusi sa ajunga la putere. Eu sunt tot roman dar aud in schimb zornait de falimente, aici in Europa, dar asta nu mai conteaza de loc. Daca vine USL la putere, o alianta care s-ar putea destrama chiar inaintea marelui test, vom trai ca in paradis, ca si cu Boc de fapt. Trebuie sa intelegem odata si pentru  totdeauna ca traim intr-o enclava care nu poate fi afectata de nimic, din moment ce exporturile sunt intr-o continua crestere. 

Daca nu vor mai fi piete de desfacere in strainatate vom exporta totul la USL, Dacii, telefoane Nokia si curve, este cam tot ce avem, ultimele fiind pana la urma "marfuri" mult ravnite chiar si in randul politicienilor. In timp ce noi ne bucuram, altii isi bat insa capul. Este adevarat ca au si de ce. Dupa cate stiti nu obisnuiesc sa argumentez nimic cu ideile altora, dar, de data asta va trebui sa fac o exceptie. Fac acest lucru pentru ca ceea ce urmeaza nu este de fapt o parere sau o idee propriuzisa a economistului de la RBS, ci, mai degraba o realitate exprimata in cifre:

If the ECB did follow through with its threat, Greece’s banking system would fail, said Jacques Cailloux, an economist at Royal Bank of Scotland. Greek banks have borrowed some €88bn from the ECB. "This is the last card in the hands of the ECB in warning about the implications of a restructuring," he said.
“The central bank is vehemently opposed to a restructuring of Greek debt, worried about a possible chain reaction through Europe's financial system and the losses it would face on the up to €50bn of bonds on its own books.”

Fifty plus 80 is €130 billion (with possible double counting of some of this, as some Greek bank debt may be Greek government bonds. Note that the paid in capital to the ECB is only €10 billion. The market is pricing in a 50% haircut to Greek debt, which technically would make the ECB far more insolvent than Lehman! Member states (including Greece, Portugal, and Spain) will have to pony up tens of billions more to recapitalize the ECB, or the ECB will have to print money. Now do you understand why the Germans and the board of the ECB are so against restructuring?

Uita-te putin la ele si vezi! La un "tuns" (haircut) de 50%, BCE, cu Trichet in frunte cu tot, ar putea fi un nou Lehman. De ce asa de rau? Pentru ca Trichet a cumparat bonduri grecesti in prostie. Cu alte civinte niste gunoiae ale caror valoare scade pe zi ce trece. (Adu-ti aminte de valoarea inversa pe care o are pretul bondurilor fata de dobanda). Sta oare barbosul nostru din SUA mai bine decat colegul sau european? Deocamdata se pare ca da, din moment ce piata pare sa aiba incredere mai mare in SUA decat o are in "porci". 

Ca o consecinta dobanda din SUA la bondul de 2 ani, este cam acolo unde a fost si a cum o luna sau doua, in timp ce in Grecia ea a urcat la peste 25%, vezi graficul afisat. Cine pune asadar valoarea dobanzilor intr-o piata? Piata desigur, chiar si intr-o tara membra a uniunii valutare! Ar putea barbosul sa aiba probleme asemanatoare cu cele al lui Trichet? Sigur ca ar putea, dar asta numai dupa niste degradari facute de agentiile de rating. 

In opinia mea acest lucru nu se va intampla deocamdata. Piata obisnuieste sa se concentreze asupra unui singur lucru intr-un moment anume si, acest lucru anume se numeste in moemntul de fata Europa. In aceasta zona se prevad, tot deocamdata, cele mai usturatoare pierderi ale bancilor cazinou. Va putea da oare si pana la urma BCE faliment? In opinia mea doar in momentul in care ea va fi desfintata de tot, un lucru pe care  il sper si il doresc din tot sufletul. 

Fara banci centrale am fi vazut deja lumina de la capatul tunelului. Cu ele in" ring", sunt in schimb convins ca Trichet, sau alt Chet, se va apuca de tiparit din nou atunci cand va simti ca i se clatina pamantul de sub picioare. Acesti oameni vor face totul pentru salvarea unei institutii fara rost, pentru omul de rand, dar, cu rost nemarginit pentru domniile lor.

Si totusi, pana la urma, mai repede sau mai tarziu, eu sunt convins ca piata ii va obliga si pe acesti domni sa-i invete pe de rost regulile.  
 

12 comentarii:

Radu Ionescu spunea...

Cred ca zilele trecute am citit cum unul din ministrii UE a declarat ca populatiei i se ascunde adevarul discutiilor cu BCE despre situatiei financiare pentru binele lor si e datoria lor crestineasca sa faca asta.

AristotelCostel spunea...

Isarescu si-a baut toata productia de anul trecut?

Ce capitaluri se vor napusti peste noi?

Ca va creste "volatilitatea" e una, dar sa lupti impotriva... aprecierii leului tocmai acum... e inca o teapa dedicata "roman'lor".

Si rezervele alea excedentare nu trebuie returnate? Sau Isarescu poa' sa le phoota dupa cheful lui... viticol?

... si cand il vad si pe cretinul asta mi se face dor de... gogu. :D

Horea spunea...

Radu, furtul si minciuna sunt gesturi foarte crestinesti. Ca si de fapt calcatul in picoare din cozile care duc la pupatul moastelor.

Cu cat intram mai mult in cacat, bagati tocmai de acesti crestini, cu atat par ei sa se inmulteasca mai vartos si sa fie si mai piosi.

costel, e destul de tragic cand te gandesti ca acesti oameni sunt platiti cu salarii grase pentru munca pe care o depun. Intrebarea mea este doar una: care munca?

Radu Ionescu spunea...

Stiu ca nu sunteti fani Zero Hedge dar mai au si articole care difera de parerea generala pe site

http://www.zerohedge.com/article/money-illusion-drives-todays-texascanada-economic-hype?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+zerohedge%2Ffeed+%28zero+hedge+-+on+a+long+enough+timeline%2C+the+survival+rate+for+everyone+drops+to+zero%29

AristotelCostel spunea...

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/fitch-a-retrogradat-ratingul-bancii-romanesti-cu-doua-trepte-la-b-8284894

@horea

... am uitat intrebarea.

gandesteliber spunea...

Despre dolar nu ai spus nimic!Se apeciază sau revine la depreciere?

Horea spunea...

costel, intrebarea era mersi.

Horea spunea...

gandesteliber, ba am spus si ar fi de prisos sa ma repet in fiecare zi.

Oricum, analizele nu sunt pentru trading. Cu volatilitatea pe care o vezi conturile fara strategie se vor goli cat ai clipi.

Dorin spunea...

@Care este opinia ta despre aceste afirmatii ale lui Isarescu, care crezi ca este "realitatea" acestor capitaluri?

http://www.zf.ro/eveniment/isarescu-vin-capitaluri-mari-si-trebuie-sa-fim-atenti-cu-cursul-8285487

mihai spunea...

si totusi ...
http://www.marketwatch.com/story/5-money-moves-one-dollar-bear-is-making-now-2011-05-26
@AC , te rog sa-l lasi pe isarel in pace ca stie el ce zice

Horea spunea...

Dorin, care capitaluri? Paradoxal articolul la care ai facut acest comentariu vorbeste tocmai de fenomenele: a spus Isarescu, a spus Ponta etc. Cat timp va mai trece oare, pana cand romanii vor incepe sa-i asculte pe cei carea mai spun si sdevarul sau pe cei care mai nimeresc si cate o prognoza?

Horea spunea...

Axel Merk.

“In the U.S., we’ve lost the will to engage in reform,” Merk said. “We have not fixed the underlying structural issues. It may require our bond market to get derailed before policymakers engage in the reforms that Europe is making.”

“We have not fixed the underlying structural issues."

Europe has fixed it very well! Probably that's why we have 6-7 sovereign countries close to default.

"The reforms that Europe is making?"

Since when is buying garbage from countries like Greece a reform?

A spus Axel Merk, a spus Isarescu, a spus Ponta si Basescu. Mai ai urechi sa-i asculti? Deschide-ti ochii mihai draga, faptele se vad nu se aud.