Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 11 mai 2011

Cu lupa pe Sp 500

In opinia mea ultimul val al revenirii bursiere isi traieste ultimele zile. Poza unui grafic face mai mult decat 1000 de cuvinte. Conform teoriei celor trei valuri vom avea doua cicluri suprapuse in pret si timp exact la nivelul afisat si la data de 13 mai. Fiind vorba de probabilitati nu avem decat sa urmarim ce se va intampla. Exact la o linie trasa din nou "anapoda".

Ca de obicei un decalaj de o zi doua sunt lucruri permise. Celor ametiti de conspiratii si de teorii de manipulare ale argintului pot sa le spun doar atat: Toate comoditatile au cazut cu bursa si vor continua sa cada. Daca ar fi sa dam crezare teoriilor manipulationiste ar trebui sa acceptam fara doar sau poate urmatoarea afirmatie: Tot ce a cazut a fost manipulat.  Altfel teoria anuntata devine fara sens.

O asemenea afirmatie mie mi s-ar parea totusi cel putin imbecila, tinand cont de imensitatea monetara a pietelor, precum si de faptul ca am demonstrat chiar pe aceasta pagina, grafic, rezultatul esuat al incercarilor de manipulare facute cu precadere de banci centrale la valute. Daca am putea defini manipularea: ca fiind un fenomen de iesire a banilor inteligenti din comoditati, de aceasta data, lucrurile s-ar schimba desigur, dar nu putem. 

Nu putem spune ca, atunci cand mai multi investitori cu foarte multi bani se hotaresc sa paraseasca o piata anume, pentru ca o considera prea scumpa, ei o manipuleaza. De fapt gresesc eu! Putem desigur spune asa ceva in Romania, pentru ca aici, nici o ineptie nu e prea mare ca sa-i poata crapa obrazul celui care o spune. O veste buna pentru Gogu, daca mai citeste pagina si daca nu cumva s-a suparat pe mine din cauza ca argintul a cazut. Un comportament intalnit din nefericire destul de des in aceasta tara.

Am gasit un grafic mai vechi care are date mult mai multe decat cele pe care le posedam eu, un grafic trimestrial. Conform acestui grafic argintul s-ar mai putea intoarece o data catre nivelul de 50, putandu-l chiar depasi. Asta este insa o melodie a viitorului. Voi reveni la ea pe parcurs atunci cand va fi cazul.

11 comentarii:

AristotelCostel spunea...

1385

cristian dogaru spunea...

salut Horia...ce parerei ai: va exista un moment declansator major, sau bursele vor aluneca lin spre -20% care era targetul tau parca pentru urmatoarele 12 luni?


@pentru el/tugogu...mai am ceva monede argint, la un pret ab-so-lut special, cel de coininvest de azi...fata de maximul de 50 dolari sunt super-oferta...te bagi ? ca erai foarte hotarat la un moment dat...

Horea spunea...

De la Petre

Inteleg ca urmeaza coretie la 30-31 si abia apoi urca la 50+, cu alte cuvinte, avem corectii dar "bull market is not over yet", - fix ceea ce au spus si silver-bugsi de-i urmaresc eu (exclus Romania)


Inteleg corect ?




Multumesc pentru analize, Petre

Horea spunea...

Petre!

Nu daca vei tine cont de analaiza mea si desigur doar in cazul in care ea se va dovedi corecta. Dupa cate vezi argintul a inceput sa cada exact azi 11 mai precum spuneam, exact de la nivelul expus de mine.

Asta insemana ca avem doua scenarii: unul in care metalul se va deprecia pana la 35,50-35,37. Si unul in care va putea merge pana la 31$.

In primul caz argintul va putea revenii catre 50, fara ca nivelul sa fie penetrat. In al doilea caz. Revenirea va fi mult mai redusa, dar la asta voi reveni pe parcurs.

Actualmente argintul ar putea reveni facand niste miscari bruste in sus si in jos pana in data de 13.

Salut Cristi, momentul declansator va fi in ziua de 13 in cazul in care analiza mea este corecta. Ca de obicei dupa ce trendul a inceput, ar putea apare si stiri, fara importanta pentru mine, dar de-o importnata deosebita pentru fundamentalisti.

In perspectiva mai lunga, pentru ca eu vad fundul acestei harababuri prin 2015-2016, bursele ar trebuisa cada cel putin pana la nivelele minime atinse in 2009. In opinia mea asta se va face insa treptat asa cum am mai spus.

De ce cred eu ca va fi cum spun? Pentru ca folosind aceleasi proceduri nu poti obtine alte rezultate, dimpotriva, le obtii intotdeauna pe aceleasi.

Eu nefiind atat de destept ca fundamentalistii, in speta i-conomics, trag desigur concluzii prostesti, uitandu-ma la Japonia. Ei au folosit procedurile de care vorbeam si au auvut rezultatul pe care il vedem: Deflatie si tot ceea ce am indrugat eu de cca. 2 ani pe aceasta pagina.

Anonim spunea...

Se pare ca a scazut sub 35.5 deci ne vom incadra in al doilea scenariu prezentat - o revenire mult mai lenta.
Despre scaderea tuturor comoditatilor odata cu argintul ce spuneti de ideea ca traderii speriati de avalansa de cresteri de marginuri si-au lichidat pozitiile pe care le detineau si pe alte comoditati in parte pentru a acoperi pierderile serioase de saptamana trecuta din contractele pe argint si in parte speriati de posibilitatea unor margin hike-uri si pe alte commodities?

Cred ca mai e loc de corectii la commodities dar odata panica instalata pe burse si pe piata bondurilor va fi trist, nu stiu cum se va termina.

gandesteliber spunea...

Felicitari Horia din nou!Exact când stirile pentru euro începuseră să devină optimiste şi trendul după o cadere începuse să revină pe creştere exact atunci a venit iar căderea.Am urmarit cu atentie blogul si analizele tale si am intrat într-un short frumşel!Mi-am mai scos din pârleala de săptamâna trecută!

Horea spunea...

Dorin,a scazut sub intervalul expus dar piata nu a inchis inca.

Pai ce sa spun de ridicarea marginului? Pentru cei care conteaza, pentru banul inteligent nici un efect. Soros si altii ca el, n-au plecat din piata, speriati de o stire ca cea de care vorbesti. Si, au inceput sa vanda si cu o zi inaintea stirii.

Acei oameni au plecat din piata pentru ca argintul a ajuns la preturi la care riscul era prea mare raportat la castig, bagandu-se probabil la dolar unde ecuatia era inversa. Cei din urma n-au cumparat cu siguranta argint la 45 sau 50 de dolari ci mai degraba la 5 sau la 8.

Cand ai castig si mai esti si miliardar marginul ce sa mai conteze? Stiu ca esti fundamentalist convins dar poate ne putem intelege la un punct. Cred ca esti de acord cu mine cand spun ca: doar banul inteligent poate intoarce o piata.

Pentru ceilalti, pentru cei care nu conteaza, se pare ca raspunsul trebuie sa fie tot nimic. Majoritatea stau inca cu argintul sub perna.

Gandesteliber ma bucur dar eu as inchide acum shortul euro, sau, si mai bine, as proteja castigul cu un stop. Nu fi mirat daca euro o va lua in sus maine. Prea a cazut totul ca sa nu miroase a ars. Bursa ar mai trebui sa urce, m-ar mira sa n-o faca, desi nimic nu e sigur in lumea asta. Si atunci, stim bine pe cine va tine de mana.

Horea spunea...

Tot gandesteliber! Cred ca ai inteles ce am spus. EU as pune un stop in conditiile actuale pentru a proteja cat mai mult din castig, tu vei face desigur cum crezi. Ceea ce am spus nu a fost ca atare o recomandare.

AristotelCostel spunea...

MOMMYYY

Anonim spunea...

Sunt de acord ca nu oricine influenteaza piata, doar banul inteligent si bine informat.
Jocul e inegal, este adevarat dar pe piata argintului nu sunt numai miliardari mai sunt si multi traderi care doar se cred rechini. Plus ca e o piata foarte mica: in ultimele zile s-a tranzactionat productia globala de argint pe 8 ani...
Cei cu foarte multi bani (vezi Carlos Slim) care nu vor doar trading short term isi cumpara mine de argint pentru ca daca ar intra pe piata ar urca pretul.
Eu cred ca la un moment dat argintul va urca si se va stabiliza la raportul 1:16 cu aurul, raportul monetar clasic. Nu stiu insa cati ani ne va lua sa ajungem acolo.

Horea spunea...

Dorin, a cumpara o mina de argint care exploateaza ceva este una, si a umfla pretul unui metal exploatat, exponential, este cu totul altceva.

Cel care avea mina de argint facea profit si la 8 dolari uncia, pentru ca daca nu ar fi facut trebuia sa inchida mina. Pretul oricarui produs variaza depinzand de cerere si, o mina, ca orice fabrica de fapt, are ani buni, ma refer la vanzari, si altii mai slabi.

Oricum, trebuie sa fi si aici de acord cu mine cand spun: Orice intreprindere trebuie sa faca profit pentru a supravietui, inclusiv o mina.

Se pare ca minele de argint au facut acest profit chiar si la 5 dolari, din moment ce ele mai exista. O bula ca cea pe care am vazut-o le-a insutit prifitul, dandu-le acum somn linistit pentru o perioada.

Piata e mica pentru ca asa a fost intotdeauna, si cand argintul a fost 5 dolari si cand a fost 50. Marimea sau mai bine zis "micimea" ei a fost insa remarcata doar atunci cand pretul metalului a crescut exponential.

In privinta pretului, tu sau eu, putem sa credem ce vrem. Pretul unui produs va fi insa determinat intotdeauna de cerere si oferta.

Am spus asta de mi de ori si, pentru cel care intelege simplitatea cu care functioneaza o piata, afirmatia este evidenta.
Daca perceptia mea ar fi fost gresita argintul era acum la 250$ asa cum spunea ZH.

Din moment ce argintul si comoditatile au cazut asa cum credeam eu ca se va intampla, numai un imbecil ar putea sa sa contrazica un fapt implinit. Mai mult decat atat.

Ceea ce s-a intamplat demonstreaza indubitabil faptul ca, eu, am inteles mai bine ceea ce fac decat au inteles cei care stau acum in buzunar cu pierderi imense.

Exista insa foarte multi oameni care nu inteleg niciodata ce fac, nici la bursa, si din pacate nici macar in meseria lor. Pentru acesti oameni, care se lovesc in cele din urma si intotdeauna cu capul de pereti, cele mai multe fenomene devin de aceea inexplicabile.

Cand omul nu poate sa intelega un fenomen anume el incepe sa inventeze explicatii din ce in ce mai bizare. Asa s-au nascut de fapt si religiile.