Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 16 mai 2011

Extrapolatorii cu capul in perete

Atunci cand piata euro a intrat intr-o faza "multiorgasmala", impreuna cu un Trichet zapacit de inflatie, spuneam:
Nemaiputand sa dea acum inapoi Trichet va mari foarte probabil dobanda chiar daca nu va mai crede nici el in masura anuntata. Eu il vad insa pe el, sau, pe cel care il va urma, scazand dobanzile din nou si chiar in curand. (Din articolul mascariciul Trichet) 


Iata ca nu a trecut mult timp de la data la care a fost expus articolul enuntat, si apa din dusul lui Trichet incepe deja sa se raceasca:

LONDON—Europe's manufacturing sector, which has led the region's economic recovery, appears set to grow more slowly in coming months as a result of a stronger euro, higher energy costs and a moderation of demand in big developing economies. The European Union's Eurostat agency said Thursday that euro-zone industrial output dropped 0.2% from February, the first decline in six months, and was 5.3% higher than in March last year, marking the weakest annual gain for 13 months. (Sursa: The Wall Street Journal)

Economia europeana, biciuita doar de monetizari foarte similare celor americane, da semne de oboseala. Un euro tare o sugruma si mai mult asa cum este si logic de fapt. Observa! Oboseala incepe sa se vada la locomotiva, Germania, si la mecanic Franta, fochistul, Anglia, fiind si el epuizat. La muribunzii de la periferie, la cei care nu mai prea respirau nici la dobanzi mai mici, si cu un euro mai slab, gafaitul a devenit insuportabil.  Asta deja inainte ca efectele depline ale ridicarilor de dobanda sa fi fost simtite. Noroc cu piata! Cea care i-a zambit dulce mascariciului, trimitand euro spre grade sudice asa cum era de fapt normal.

Asa patesc insa toti mascaricii atunci cand nu inteleg ce fac, incercand sa salveze banci, si jucandu-se cu focul. Sunt aproape convins de faptul ca dobanzile la euro vor trebui sa scada din nou, asa cum spuneam de fapt si in articolul citat. Din moment ce declinul economic din zona va deveni tot mai palpabil. Daca Trichet nu extrapola liniar, nu putea sa se sperie in halul in care a facut-o. Si, nu putea vedea nici  PIB-ul Germaniei si pe cel al Frantei la + 20%, pornind de la cifrele actuale. Daca mai tinea cont si de sentiemntele expuse de mine in acelasi articol, nici inflatia nu l-ar fi speriat intr-atat. Atunci, s-ar fi gandit poate ca Bernanke, care pare sa fi inteles ca nici un copac nu poate creste pana la cer. Nici macar copacul petrolului. Trichet a ridicat asadar dobanda ca s-o scada din nou, in curand. Si, ca sa mai traga "o tzara" de streangul legat cu atata maiestrie de gatul "porcilor".

Eu am mai spus-o si o mai repet. Ceea ce nu poate fi platit nu se va plati. Grecia este fara doar sau poate falimentara!  Grecii nu sunt insa romani. Ei nu danseaza dansul pinguinului in timp ce striga ca mor de foame, ci, se apuca mai degraba de sugrumat politicieni. Tot grecii, cei mai multi dintre ei, foarte probabil, habar nu au de faptul ca fondurile de pensii le sunt goale. Acest adevar tragic, impiedeca dupa parerea mea si in momentul de fata un faliment oficial al tarii aproape vecine si aproape prietene. 

Cand elenii vor afla adevarul despre pensii, sugrumatul politicianului grec se va transforma in vanatoare. Un nou sport politicienesc va fi inventat: "fuga in slalom printre gloante". Tehnic euro ar trebui sa-si revina macar o perioada din masacru, asa cum spuneam. In timp ce doalarul ar trebui sa cada. Cine stie insa ce se poate intampla in vremuri tulburi?

Un comentariu:

Anonim spunea...

se pare ca sa cam terminat si cu aprecierea temporara.