Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 6 mai 2011

Hai la deal

Intr-o piata fractala si ciclica nimic nu merge la infinit in nici o directie. Am avut ieri un plonjon al titeiului de cca. 10% (vezi graficul alaturat) de la o maxima pe care eu am declarat-o ca fiind multumitoare din punct de vedere al pretului.

Plonjonul a venit conform asteptarilor expuse in filmul "analiza saptamanala" si "titeiul m-a satisfacut", dand impresia terminarii razbouilui din Libia. 

Aceasta impresie o puteai avea daca te-ai fi luat dupa datele fundamentale. Dupa cele care prevedeau un pret al petrolului de 200-300 de dolari, tinand cont de conflictele din orient, hiperinflatie, peak oil etc. Oferta a batut insa ca de obicei stirile si visele umede ale multora, facand praf si pulbere pretul titeiului doar intr-o singura zi. In opinia mea titeiul va revizita vechile sale minime, cele din jurul nivelului de 33 de dolari.

Oricum, asta este o poveste de viitor. Deocamdata, astazi, preturile "batucitelor" ar trebui sa se stabilizeze. 

Vom urca in opinia mea un deal destul de mic. Conducatorii acestei urcari vor fi bursele si aurul care nu au reusit inca sa dea de un top final. Unele obiecte precum petrolul si euro ar putea avea chiar niste zvacniri. Argintul si-a oprit si el caderea in jurul nivelului  de 34,20. Prin aceasta miscare metalul a penetrat frumusel nivelul expus de mine, pe cel la care trebuia sa te uiti cu ochii mari ca cepele. Acest nivel nu a fost un suport ci un nivel exact care nu ar fi avut voie sa fie penetrat in cazul in care argintul ar mai fi avut o sansa de-a depasi nivelul de 50. 

Prin miscarea pe care a facut-o metalul pana acum, depasirea nivelului de 50 dolari nu mi se pare deloc probabila. Uitandu-ma la reactiile fundamentalistilor trag si o alta concluzie: argintul mai are o bucata bunicica de cazut, dupa o eventuala apreciere de la nivelele actuale. O apreciere care ar putea sa-l duca pana la 39,20-40.

Atitudinile fundamentalistilor par sa nu se fi schimbat de loc. Dimportiva ei sunt mai vehementi decat oricand aparandu-si teoriile cu dintii si ghiarele. Precum ma asteptam incep sa apara si teoriile conspirationiste, din moment ce nici o logica fundamentala nu poate explica caderea argintului si al arului. Iti pun aici un mic citat de pe SGT report:

As I noted in my last video guys, there is a concerted effort to separate you from your silver position. Judging by the bleak showing from my paper portfoilio over the past two days, there is a concerted effort to separate me from mine as well. But it won’t work. Many of us have now ridden Ag down from $49, and even if the criminals take it all the way back down to rock solid support at $25.50, I for one am not selling a single ounce or a single mining share. If you’ve been in the markets for any period of time longer that the euphoria driven POMO run of the last two years, you will know as well as I do that the very moment you sell, the moment you can’t take one more nauseating moment of pain, when you capitulate and toss your precious physical silver or your PSLV or AGQ or NGD shares into the hands of some hungry buyer, this plummet will end. And just like that, it will turn, in a flash. And you will be left with another gut wrenching pain in your stomach as you watch silver climb back to $50. And beyond. You will wonder what could have been when it passes $100. You will tell your friends and neighbors the stories of how many ouces you once held. And you will always wonder “what could have been’ if only you had hung on.

But that is not our fate. We have seen this show before. And it’s a classic, the banksters love this game. They know what’s in store for silver and they want your shares and your ounces for the ride to $100. Don’t let them get em. You are witnessing history unfolding here. And this is your chance to make sure you will have good stories to tell, not sob stories. ~SGT

In opinia analistului cineva unelteste si vrea sa ii separe de argintul valoros pe cei care l-au cumparat ca sa-l tie la piept o vesnicie. Iti mai amintesti de ceea ce spuneam privind aparatia teoriilor conspirationiste? Parca ma vad pe mine cu actiunile internet in mana. Cu cele care mi-au golit buzunarele. Aceste uneltiri vor fi insa inabusite de scribent precum si de comentatorii acestuia. Ei declara toti ca vor tine de argint cu dintii, pentru ca sunt convinsi de decesul hartiilor, dar si de valorile incontestabile pe care le au in brate. Omit pentru moment chiar si faptul ca evaluarea valorilor pe care le tin la piept este facuta deocamdata in insasi hartia pe care o blestema si o detesta, dar asta nu mai conteaza. Eu nu vreau sa critic, treaba fiecaruia cum gandeste, sa fie toti sanatosi si sa mai cumpere cat argint vor. Eu unul m-as baga insa la metal exact in clipa cand oamenii de teapa celora din acest articol au aruncat prosoapele.

16 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia...felicitari pentru analizele din ultima vreme...www.vatea.de...asta e un site care vinde monede de argint si aur...vezi ca preturile sunt inghetate la nivelul dinainte de cadere...hiperinflationistii vor jubila: iata cum metalul s-a decuplat de hartie...de fapt, baietii de la vatea.de s-au fript probabil cumparand de la furnizori aurgint scump si amana si ei sa updateze preturile...altii au facut-o insa (auragentum, coininvestdirect)...altfel, eu astept argintul in jur de 20 dolari, poate voi mai cumpara la aceste niveluri...desi puseul deflationist care urmeaza este logic, s-ar putea sa fie ultimul tren de prins spre activele forte...pentru ca, pe termen ceva mai lung, ma tem de bretton woods 2...dar asta e o discutie ffff lunga...toate cele bune

cristian dogaru spunea...

PS:mea culpa, azi au revenit si cei de la vatea.de...ieri monedele lor costau cam cu 10 euro mai mult, deci o scadere de 20% amanata cateva zile, din cauzele pe care le presupuneam probabil...(scaderea de ieri la burse echivaleaza "doar" cu minus 5 euro in pretul monedelor)..astept sa vad ZH punand la colt JPM pentru un short si mai agresiv...

Horea spunea...

Salut Cristi si mersi pentru cuvintele incurajatoare. Am vazut si eu din pacate visatori care vorbesc pe net tocmai de decuplarea pe care ai amintit-o, de parca daca pretul fainii ar scade ar putea cineva tine pretul panii in cer.

Se vor arde ca dracu toti cei care au cerut livrari de metale.

Nu numai ca metalele nu au dobanda dar mai trebuie sa le si platesti depozitarea, asta daca ai cumparat cantitati mai serioase ca sa te poti apara cat bine impotriva hiperinflatiei.

Concentrati asupra comorii pe care o detin, stirea caderii petrolului si a tuturor comoditatilor provocatoare de inflatie a preturilor flexibile le-a trecut fundamentalistilor pa langa urechi.

Deocamdata oamenii refuza sa creada ceea ce vad. Fundamental totul este ca acum o saptamana.

Interesant este in acelasi timp faptul ca ei se intorc pentru sfaturi la aceiasi oameni, la cei care prin analizele facute le-au cauzat pierderile pe care le au in momentul de fata. In data de 3 mai Schiff recomanda cumparare de argint la 40 de dolari.

Eu raman perplex intotdeauna cand vad asemenea reactii dar, cum spun piosii: Intortocheate si necunoscute sunt caile Domnului.

La fel de interesant este si faptul cum, aceste reactii si pareri se repeta ciclic, asta pentru ca omul nu pare sa invete niciodata din ceea ce a patimit.

Radu Ionescu spunea...

Salut. As avea si eu o intrebare - aveti vreo recomandare de o carte pentru a invata bazele analizei tehnice?

AristotelCostel spunea...

:)

mihai spunea...

horea , dolarul a inceput sa-si revina , asa de ciuda , sa moara toti dusmanii ... te gandesti sa reintrii pe usd ?

Horea spunea...

Radu, fara intentia de-a face reclama. Ai o carte pe pagina asta scrisa de mine.

In 89 de pagini ai tot ce fac eu+ 1 cd demonstrativ cu afaceri live.

Bazele analizei tehnice le gasesti gratuit pe net, fa o cautare si vei fi inundat. Gasesti si carti de 500 de pagini tot pe net. Si gratuite, care sunt ca atare, sau, carti vandute la preturi destul de piperate. Fara o strategie iti vei pierde banii oricum.

Ce fac eu este ceva personal mi-a luat mai mult 4 ani de cercetari ca sa inteleg cat de simpla e de fapt piata. De aceea are si cartea numai 89 de pagini dar costa 300 de lei, pentru ca, contine in opinia mea munca asidua si observatii pe care eu nu le-am vazut altundeva.

Nu trebuie sa stii nimic atunci cand vei incepe s-o citesti. Ea te va purta pe scurt de la zero la maximum prin tot ceea ce este relevant sia are importanta.

Tradingul este mai mult disciplina decat stiinta, nu e voie sa tii mortis de-o idee, cu atat mai putin in cazul in care piata te contrazice. Iti garantez! Ea va castiga intotdeauna si tu vei pierde.

mihai, eu nu am mai iesit din dolari pentru ca am vazut ce va veni. Voi cumpara si de restul bnilor pe care ii am in lei tot dolari dar dupa ce vom mai avea o cadere.

Euro va urca si el fata de leu dupa inca o corectie. In ceea ce priveste dusmanii eu nu-i privesc pe oponentii mei ca atare.

Fiecare om are dreptul sa inteleaga realitatea asa cum doreste, atata timp cat intelege ceea ce face, vezi citatul meu de pe pagina!

Cand nu intelegi ce faci
ai o problema. Nu numai la bursa ci oriunde. Asta nu mai tine insa de responsabilitatea nimanui decat de proria responsabilitate a fiecaruia.

mihai spunea...

horea , am avut impresia ca ai iesit la 1.4 de pe usd de aceea te-am intrebat , sa speram ca-si revine pana la urma asa cu ai prezis tu , in legatura cu "dusmanii" era mai mult o ironie si ma refeream la cei ce te bombardau cu mesaje gen gogu , flavian si de ce nu ac , or mai fi si altii ...

dragon spunea...

Mie mi se pare că acest întreg crash vine un pic prea devreme. Mă așteptam să vină după terminarea QEx și ridicarea dobânzii de referință. Știu că fundamentele nu sunt foarte importante, dar dacă te uiți în trecut mai vezi și fundamente... :)

AristotelCostel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

@dragon
Crashul vine exact atunci cind trebuie, respectiv cind decid cei mari sa-si schimbe investitiile.

In schimb lumea ce visa dolarul praf si metalele in ceruri, sta si se intreaba acuma de ce sa intimplat asa ceva. Cred ca in citeva zile vor aparea stiri din zona PIIGS, stiri ce vor confirma acest crash. Pe masura ce eurusd scade aceste stiri se vor inteti pe final lumea visind ca euro se va face praf.

Atunci crashul se va inversa si ciclurile vor continua cei mari marcind in ambele cazuri profiturile pe spinarea noastra.

Intotdeauna privind in trecut se vor naste stiri ce se leaga de evenimente trecute.

Am jucat si eu stiri si am ajuns sa nu mai inteleg nimic. Aceeasi stire de exemplu somajul in USA.. creste EUR/USD creste .. stirea era cum ca investitorii vad ca treaba merge prost in US si cumpara EUR; viceversa somajul in USA creste EUR/USD scade.. stirea confirmind ca USA merge prost si investitorii sint indecisi hotarind sa-si tina bani acasa.

Eu unul m-am fript si in 4 decembrie 2009 cind am cumparat la 1.50 si in iunie 2010 cind am vindut la 1.19. Daca piata a ajuns acuma citeva zile la aproape 1.5 nu vad de ce nu ar ajunge in viitor dupa cum spunea si Horea la 1.20 ...

bafta.

dragon spunea...

@spuky24:
De acord, ca fundamentele nu sunt importante cand altii fac jocurile. Stirile in sine nu ma mai impresioneaza de mult, ba din contra, parca mai ales in ultima vreme daca faci invers decat te sfatuiesc "marii investitori" etc, atunci iesi in plus :).

Oricum astept cu mare interes ce urmeaza, si mai ales garagara de la noi... ca in jur arde tot, dar romanica cica duduie iarasi.

Horea spunea...

"Crashul vine exact atunci cind trebuie, respectiv cind decid cei mari sa-si schimbe investitiile."

L-am citat pe spuky care pare sa fi avut urechi si, mai repet inca o data ceea ce am repetat de sute de ori si ceea ce se adevereste acum.

Piata nu joaca dupa FED, FED joaca dupa piata. Dupa cate se poate vedea, pentru ca ceea ce s-a intamplat este un fapt implinit si nu poate fi negat de nimeni, decat eventual de oameni cu nisip in cap, caderea a inceput in plin QE.

Am incercat sa demonstrez asta cu grafice si linii trase anapoda de luni de zile. Dovezile au fost insa dovezi doar pentru cei care au avut ochi sa vada. Pentru restul au fost greseli, neintelegirile mele etc.

Este deosebit de greu sa fi singur impotriva unui grup care urla altceva.

FED pare a fi intotdeauna la carma atunci cand lucrurile merg bine. Cand sentimentul celora care manuiesc banii inteligenti se schimba lucruile incep sa mearga prost cu sau fara FED, lasandu-i pe fundamentalisti fara explicatii si cu gurile cascate.

mihai, ai dreptate in ceea ce spui. Am spus ca voi iesi la 1,46. Mi-am reevaluat insa analiza pentru ca mi-a sarit in ochi un lucru pe care l-am omis atunci cand spuneam acest lucru. Practicand analize flexibile am observat ca euro mai poate merge aproape 4 centi fara ca sa-mi altereze scenariul initial.

In rest privind comentariile de care vorbesti Flavian nu cred ca este investit ca mine asa ca nu va suferi. Poate, chiar de aceea, isi poate permite sa tina mortis de niste idei. Ba mai mult! Flavian a propus o data blogul meu printre primele zece exprimandi-si oarecum indignarea fata de faptul ca nici macar nu a fost bagat in seama.

Eu lucrurile astea nu l-eam uitat desi imi pasa foarte putin de clasamentele pentru bloguri. Intentia a fost insa una buna si trebuie apreciata. Deci no hard feelings. De elgogu imi pare sincer rau? Sper din suflet ca in 10 ani argintul sa fie unde si-l doreste.

Eu am facut analizele si pentru el si nu muncesc gratuit ca sa ies in evidenta. In Romania, de fapt, atunci cand faci ceva bine si profesionist nici macar nu te poti astepta la asa ceva.

Personal nu sunt indragostit de nimic.

Vand si cumpar in functie de potentialul de profit pe care il intrevad. Ca o consecinta voi cumpara si argint sau aur sau orice de fapt atunci cand voi vedea ca merita, atunci cand voi considera ca pretul a devenit atractiv. Cu dolarul am da-to in bara pentru ca am incercat sa ma opun pietei. M-a plesnit de nu o sa uit niciodata.

Ma astept dupa cum spuneam la o apreciere consistenta si chiar rapida a dolarului, pentru ca miscarile dure sunt caracteristice pentru valurile trei, un val in care dolarul a intrat acum dupa parerea mea. Diferenta de dobanda pierduta nu mi-o va plati insa nimeni. Este vorba de aproape un an.

cg spunea...

Horea inca o data felicitari pentruaceast blog si imi pare rau fiindca tu ai pierdut niste bani multi reali, pe cand altii scriu doar de dragul de a scrie nu au riscat niciodata nimic. Despre lira sterlina ce parere ai cat are loc de apreciere? in ultimele luni a scazut f.mult iar acum urmeaza trendul dolarului.

Anonim spunea...

Uite hal de articol publicat dupa crash:
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/dolarul-american-pare-neputincios-si-in-fata-leului-romanesc-146917.html

Horea spunea...

cg, mersi. Corect ceea ce spui! Dar, sa sti ca foarte multi dintre aceea care scriu carti, articole de analize, ma refer si la cei din strainatate, aici la noi se scrie destul de putin in aceasta bransa, sunt in marea lor majoritate oameni care n-au pus un ban la bursa. Cartile sunt venituri sigure, bursa nu este.

Eu daca nu pierdeam banii nu invatam niciodata. Se pare ca omul trebuie sa se arda ca sa bage ceva in cap. Ai observat de exemplu un paradox chiar pe aceasta pagina?

Oamenii care au negat si si-au batut joc de ciclicitatea sentimenteleor au fost de fapt cele mai bune barometre ale acelorasi sentimente.

Ma refer aici mai ales la gogu care a si investit in argint. Cu cat crestea argintul cu atat era mai guraliv, exact ca de fapt toti ceilalti de pe alte pagini, cele straine in speta.

Nu stiu cati ani ai si nu stiu ce ne astepata in viitor, dar comportamentul descris il vei reintalni cu siguranta daca vei urmarii pietele de capital.

Comportamentul descris este in fond unul tipic descris de mine in filmul prostie sau ignoranta.

Lira fata de ce? Daca te referi la lira leu, leul se va deprecia fata de toate valutele principale: dolar euro franc lira etc. Grafice pentru euro si dolar voi expune eu pe pagina.