Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 14 mai 2011

Miscari stranii

Dupa cate ati observat probabil bloger a fost scos din functiune vineri. Au disparut si ultimele mele doua articole, dar, au aparut din nou conform promisiunilor facute de "goagal. Pe bursa si la valute am avut niste miscari foarte stranii. Este vorba de volatitliatea excesiva care spuneam ca va trebui sa apara. Un asemenea mediu nu este bun pentru trading pentru ca piata nu are o directie definita.

Urca intr-un moment 200 de puncte, cazul euro de exemplu, pentru ca sa cada tot atat sau mai mult in momentul urmator.  Asemenea miscari se produc de obicei la schimari de trend. Trebuie sa fi deosebit de dibaci ca sa reusesti intr-o piata ca asta. Eu unul obisnuiesc de aceea sa stau pe tuse. Oricum se pare ca dolarul a dat de un fund asa cum m-am asteptat. Se mai pare de asemenea ca bursele nu s-au hotarat inca, precum nu s-a hotarat nici aurul.

Daca susnumitele vor incepe sa cada de la nivelele actuale, caderea va fi devastatoare. Eu unul mai am inca dubii, astepatand o revenire saptamana viitoare. Asta cu  toate ca ea, ar putea debuta cu caderi, urmate imediat de revenirea pe care o astept.  Scenariul in perspectiva medie si lunga ramane acelasi pe care l-am expus: Topuri la tot ceea ce s-a apreciat pana acum si trenduri noi de depreciere in formare. 

In ceea ce priveste dolarul, am crezut la un moment dat ca il vad pe Isarescu la carma rachetei care il ducea in sus. Asta din moment ce revenirea sa a fost in forma de V. O forma de revenire pe care domnul guvernator o atribiua economiei romanesti in timpul intregii crize. V-eul romanesc a fost din pacate invers, exact asa cum obisnuiesc sa fie toate lucrurile intr-o tara intoarsa pe dos. Isarescu a ramas insa la fel de popular, tot un obicei autohton, si dupa asemenea predictii deplorabile. 

V-eul dolarului pare pe de alta parte foarte real si in picioare. Asemenea inceputuri de trend semnalaeza miscari destul de violente in viitor, cu aprecieri puternice si rapide. Fara a sti acum doua saptamani cum va arata inceputul revenirii, eu va vorbeam de aprecieri intensive care obisnuiesc sa caracterizeze un val trei. Un val care in opinia mea trebuia sa duca indicele dolarului spre 91,5, intr-o prima faza. Vom vedea in curand daca perceptiile mele au fost corecte, sau, daca dolarul se va face praf si pulbere asa cum preziceau hiperinflationistii. 

Pe plan intern am iesit din recesiune cu un PIB in crestere de 0,6%. Rezultatele "magistrale" au fost comentate si de o serie de " Dragosi Cabati".  Exista totusi printre acestia si mici exceptii:

·  Preşedintele Statisticii: Industria, serviciile şi impozitele nete au fost pe plus. Agricultura şi construcţiile au fost pe minus

Eu prea multe nu mai de spus! Constat doar ca, din 14 analisti, 2-3 sunt cu picioarele pe, sau aproape de  pamant, printre care si domnul Voinea, cel mai terestru dintre toti de fapt. Sunt si unii care vorbesc ca sa nu taca, spunand nimic cu vorbe multe, asta ca sa nu dea cumva impresia ca ar lua salariul degeaba. Nu vad pe niciunul din ei vorbind de cheltuielile statului, de cele facute din imprumuturi imense, pentru lucruri fara nici un sens in opinia mea: rable, case etc. Tot dupa parerea mea, aceste cheltuieli reprezinta de fapt cea mai mare parte a "cifrei martiene" de crestere a PIB-ului, un lucru care ar iesi cu siguranta la iveala in cazul in care cineva ar dori sa sape mai adanc in cifrele sale.

Masochistii  reinceperii creditarilor sunt si ei inca inca in numar mare. Existenta lor ne da un semnal clar privind faptul ca valul doi al tsunamiului economic este in formare. Daca asa avea un grafic al evolutiilor de pret ale imobiliarelor romanesti, semnalele ar fi foarte probabil si mai clare. Oricum, incerc sa-mi fac un grafic in cap, unul care ar trebui sa aiba aceeiasi forma parabolica ca si graficul argintului. Daca nu ma insel, preturile la imobiliare au urcat intr-una de la 6-7 000 de euro, pentru un apartatment de doua camere, la 70 000. Cel putin aici in Tg-Mures. Ca sa nu mai vorbim de capitala si chiar de orasul Cluj sau Brasov etc.

Adevarul este ca mai am si doua trei "ceasornice" pe care le consider deosebit de credibile. Unul, fratele partenerei mele de viata, care are o mica firma de constructii, celelalte fiind doi colegi profesori de-a lui Ilona. Acestia din urma o imdeamna sa-si cumpere un apartament cat mai repede, pana cand pamantul ii mai sta sub picioare si preturile nu o iau la talpa din nou.

O data cu cei amintiti i-am dat si eu un sfat. Acela de-asi cumpara un apartament in momentul in care susnumitii ii vor spune sa nu cumpere. Atunci cred eu ca imobiliarele roamnesti se vor apropia de preturile lor minime. Aceste preturi vor fi ca de obicei foarte aproape de pretul de la care a plecat bula imobiliara. Chiar si fara grafic sunt aproape sigur ca nu a plecat de la preturile care se practica astazi. Mai mult decat atat! Nu am vazut inca nici o licitatie bancara facuta in panica.
 

5 comentarii:

AristotelCostel spunea...

... multumim pentru... sustinerea scenariului 10k. :D

Deja suntem vreo... 4. :)

Akhenaton spunea...

AC

4?
Mai zi-mi 2 sa fie 5 :)

Si sunt de acord ca se incearca schimbarea trendului prin psihologie, insa o sa tina? Tare ma tem ca nu

Horea spunea...

Akhenaton, trendul nu se schimba prin incercari. Oamenii care si-au schimat preceptia despre un pret anume parasesc piata, punct.

Cand piata nu mai are cumparatori pretul scade, simplu ca buna ziua. Banul inteligent care pareseste o piata nu se mai intaorce acolo decata atunci cand o va vedea la un pret foarte atragator.

Daca va tine? Tine intotdeauna dar perioade diferite. Pana cand preturile devin atractive pentru alti bani inteligenti. Preturile umflate de azi ale unor obiecte au mult de mers in jos pentru a deveni din nou apetizante.

Nororcul banului inteligent este ca exista intotdeuna lucruri aruncate la gunoi de fundamentalisti, lucruri pe care nu le vrea nimeni.

El se va baga exact la acele lucruri si exact atunci cand cererea pentru acele obiecte este aproape inexistenta.

AristotelCostel spunea...

dcq :) si... wawa...

Pentru "palierul" 20k sunt cateva... zeci.

Pentru 360k sunt vreo trei... turbo-trabant(practica efectul de pendul agatat cu gatul de o sfoara), Ionut Bordei (probabil in continuare "meneger" in emobiliare) :D si unu' cu... "arginti" ("monezi").

@horea

L-ai uitat pe Ion Omide:

"Ion Ghizdeanu, preşedintele CNP, exclusiv pentru ZF: Luăm în calcul modificarea prognozei de creştere pentru 2011 de la 1,5% la 2%"

"România va îndeplini criteriile de adoptare a monedei euro, iar din 2012 va intra pe un ciclu de creştere economică de patru la sută pe an în următorii 6 – 7 ani, a declarat preşedintele Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, după şedinţa Executivului."

:)

2 Nov 2008:

Seful Comisiei de Prognoza: Nu va fi o criza imobiliară, ci poate o încetinire a ritmului de creștere a pieței

Comisia Nationala de Prognoza a revizuit in scadere estimarea privind cresterea economica din 2009, de la 6,5% la 6%.


In Romania... realitatea ar trebui sa-si ceara scuze desteptului de la CNP. Practic datorita "ei" nu i s-au indeplinit mesterului... prognozele.

-7,?2?%

Horea spunea...

Costele! Nu l-am uitat este printre "Cabati" dupa cum se vede.

Pur si simplu, nu mai am enegia necesara pentru a comenta prognozele fiecarui imbecil suprascolit, care nu intelege nici macar ceea ce face. Un lucru minim necesar de fapt pentru oricine care s-ar apuca de facut orice, dar mai ales prognoze.

Maxima enuntata am pus-o chiar de aceea aici pe aceasta pagina. Este dupa parerea mea vitala si pe cat de simpla, pe atat de importanta.

Romania, este insa inundata de "somitati" precum Ghizdeanu. De acolo si rezultatele "impecabile" pe care le avem.

Oricum, acesti oameni nu sunt numai tolerati, sunt chiar citati cu multa incredere de catre politic si popor. Cu soferi beti si fara carnet nu poti ajunge altundeva decat in prapastie.

Din pacate romanul nu gandeste el munceste. Si, cand spune ceva, are tendinta citatelor, expunand de cele mai multe ori parerile altora.

Asta pur si simplu din cauza faptului ca nu este in stare sa aiba o parere personala. O zis cutare ceva, ne batem pentru cauza, asta chiar in cazul in care ne vom rupe gatul. Cand nu intelegi ceea ce faci deznodamantul nici nu poate fi altul.