Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 7 mai 2011

O nou cuvantare a tintasului cu ochelarii aburiti

S-o analizam conform tereoriei lui Einstein: Keep things as simple asa posible but not more simple than that.

"Guvernatorul a ţinut să sublinieze că inflaţia mare din România nu se datorează "tiparniţei". "Rezerva de aur acoperă aproape o treime din emisiunea de monedă tare. Nici pe vremea etalonului aur nu a fost o acoperire mai mare. Cauza inflaţiei nu este tipărirea de bani de către BNR", a declarat Isărescu."

Corect si mai mult decat atat! Rezerva de aur poate acoperi cat o vrea si ce vrea. In cazul unei monede fiat afirmatia este irelevanta.

"În momentul de faţă are loc o "avalanşă" de rapoarte pozitive ale analiştilor, respectiv o îmbunătăţire semnificativă a sentimentului de încredere pe pieţele externe faţă de România, a precizat guvernatorul."

Si-a luat oare guvernatorul limba lui Basescu si al lui Tariceanu in gura? Limbile celora care ne spuneau ca la noi nu va fi criza. Eu cred ca guvernatorul este din nou "behind the curv", daca ar fi sa folosim un termen din limba "licuricesca". Acum, chiar in aceaste momente de cumpana in care vom fi invadati de roboti. Vin americanii! 

"De mult nu am mai văzut o asemenea avalanşă de rapoarte şi nu o spun cu bucurie. Pentru BNR înseamnă complicaţii, din cauza fluxurilor de capitaluri. Asta înseamnă influenţe asupra cursului", a declarat Isărescu. Guvernatorul a explicat că aprecierea leului poate ajuta pe termen scurt dar că, pe termen lung, "ne taie craca de sub picioare".

Am inteles! Guvernatorul nu are numai ochelarii aburiti! Nu mai vede nici de rapoarte, fiind probabil ingropat in ele. In ceea ce priveste leul are dreptate, dar, eu nu cred ca va trebui sa-si bata capul prea mult cu aprecierile "fiarei". Vin si deprecierile! Ele au inceput deja dupa parerea mea.
  
În ceea ce priveşte măsurile de încetinire a creditării în valută, anunţate recent de BNR, guvernatorul susţine că scopul nu este "atacarea creditului în valută".

Asa o fi daca o spune chiar Mugurel.

"Nu dorim să atacăm creditul în valută pentru beneficiarii care au încasări în valută. Acolo am introduce un risc suplimentar. Nici la creditele pentru locuinţe (pe termen lung) unde nu există resurse interne. Nu are rost să dăm la o parte riscul valutar şi să introducem altul", a declarat guvernatorul BNR. El a precizat că încă au loc discuţii la nivelul Consiliului de Administraţie al BNR pe această temă. 

Il cred si aici!

În România aproape toată inflaţia, respectiv aproape toată scumpirea generalizată a bunurilor şi serviciilor, s-a datorat creşterilor de preţ ale alimentelor, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cu ocazia prezentării raportului trimestrial asupra inflaţiei.


"Aproape toată inflaţia din ultimele patru luni s-a datorat segmentului produselor alimentare, atât din cauze externe cât şi interne. Dacă am fi avut o producţie agricolă funcţională, această influenţă s-ar fi văzut mai puţin", a explicat guvernatorul. 


Din punctul de vedere al scumpirii mâncării, România (8,7%) se află pe locul doi la nivel regional, fiind depăşită doar de Bulgaria, unde mâncarea s-a scumpit cu 12,2%, conform datelor disponibile în perioada august anul trecut - martie anul acesta.

Absolut corect. Segmentul alimentar si energetic a fost impins spre nord pe burse cu ajutorul banilor facuti din aer de catre Benichet, putoarea ajungand pana la urma chiar in Romania. Tara in care dihorii au mai si concentrat-o, tinand cont de faptul ca romanul e cam tare de nas.

Leul puternic a frânat creşterea preţurilor

Guvernatorul BNR a subliniat, de asemenea, că un factor important în frânarea creşterii preţurilor la alimente a avut-o întărirea leului. Aprecierea s-a resimţit şi în cazul combustibililor. "Întărirea leului a dus la corectarea preţurilor de import", a explicat Isărescu. "Aprecierea nominală a monedei naţionale, cu 10% faţă de dolar, a temperat tendinţa importatorilor de a practica marje înalte şi a temperat şocurile mari, în special pe piaţa combustibililor", a mai declarat guvernatorul BNR.

Inatarirea leului ar fi trebuit sa aiba efectul de care vorbeste guvernatorul, suna mult mai corect. Efectele au fost in opinia mea destul de reduse. Omul de afaceri strain care paseste in Romania, impreuna cu marii maistrii autohtoni in hotie, au invatat cu totii arta jupuitului deja in stadiul intrauterin.

Isărescu a ţinut să sublinieze că "toată prognoza noastră (a BNR, n.r.) arată că încet dar sigur economia îşi revine. Pledăm pentru o astfel de redresare a economiei româneşti pentru că ea va fi de durată şi redă încrederea în stabilitatea preţurilor".

Ma bucura sa aud ca o crestere economica se pledeaza. Dji, hei nyie economie! Si, ea porneste chiar si fara bici, pentru ca de, traim intr-o lume moderna in care nici macar economiile nu mai sunt batute. Doar femeile si copiii.

Guvernatorul a anunţat, de asemenea, că BNR a modificat în sus ţinta de inflaţie pentru anul în curs, de la 3,6% la 5,1%. Banca a modificat şi prognoza privind inflaţia din 2012, de la 3,2% la 3,6%.

Partea asta imi place la nebunie! Isarescu muta tinta intr-una. A pus-o acum chiar in fata nasului ca sa traga din nou pe langa ea. Om cu ani buni in spinare si viticultor de renume local, Mugur refuza sa inteleaga un lucru care devine deja jenant. N-ar putea sa-si nimereasca tinta de inflatie nici cu luneta.

De ce? O fi prost? O fi incompetent?  Nici una nici alta! Mie imi este chiar simpatic in costum de viticultor. In costum de bancher devine insa ridicol de cele mai multe ori. Inflatia o dicteaza piata Mugurel si nicidecum BNR sau alta banca centrala. N-ar fi mai bine sa-ti consumi energia cu culesul strugurilor decat cu mutatul tintelor?



3 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Are si viticultorul bancii centrale un rol in ce priveste inflatia... mai exact semnalele pe care le da pietei prin RMO si dobanda de politica monetara...
Daca nu crezi ca e asa si ma convingi, inseamna ca BNR nu prea are ce cauta in piata asa ca poate semnam o petitie de dizolvare a ei:)).

AristotelCostel spunea...

pi'ciăr

:)

Horea spunea...

Razvan tata! Unde sunt dobanzile bancare si unde este dobanda de referinta a BNR? Unde este dobanda FED si unde este dobanda pietei?

Crezi ca banii lui Ben sunt depusi la BNR sau crezi ca sunt depusi la banci, care au acordat prin negocieri dobanzi chiar mai substantiale decat cele pe care le expun si le ofera clientilor "normali". Chiar si eu am reusit sa obtin cu cca. 1% mai mult intotdeauna decat dobanda afisata.

Cine a contribuit asadar la aprecierea leului si la atragera capitalului Qe2 in Roamnia?

Bancile sau BNR? Ultima avand dobanda cu cca 1% sub dobanda afisata de oricare alta banca. Cine a contribuit atunci si la asa numita stavilire a inflatiei?

In nici un caz nu Isarescu sau evadatul liberal Olteanu. Eu zic ca poti lua pixul in mana si coala de hartie. Vei face desigur acest lucru degeaba. Dezbaterea in lume cu privire la functiile pe care le au bancile centrale va incepe in cazul in care FED va fi amenintata cu dizolvarea.

Pana atunci hai sa ne creasca barba!