Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 14 mai 2011

Peak stupidity

Este adevarat ca articolul afisat vine cu luni intarziere, dar, mai bine mai taraziu decat niciodata. In martie scriam un articol care se numea "duduturi care nu se prea aud" nebagat in seama probabil de nimeni.

Cristi, tin minte a reactionat si cam atat. Poate altii au reactionat totusi in surdina. Glasul articolului nu s-a auzit de urlaturile fundamentale de tip: peak oil, hiperinflatie, probleme in lumea araba etc. 

Petrolul trebuia sa ajunga la 300$ si de acolo la Sfantu Petru in rai. Ce sa se mai uite lumea cea buna la grafice, ele sunt in conceptia multora doar niste linii. Si, sunt confundante foarte des de habarnisti cu analiza tehnica. Am avut un caz concret in care unul care se intitula "avocat" imi atragea atentia: Sa nu vi aici cu explicatii TA ca nu tine.

Respectivul  individ a demonstrat ca habar nu are de faptul ca orice fel de statistica poate fi reprezentata grafic. Multi oameni" superscoliti" din Romania au obiceiul sa isi dea cu parerea despre lucruri pe care nici macar nu le inteleg. Deci in luna martie am expus un grafic al petrolului care graia in toate limbile pamantului, exceptand limba romana. Graia el si romaneste dar cand ai ceara in urechi nu-ti mai auzi nici macar limba materna. 

Acest grafic arata un plonjon in consumul de petrol care ar fi trebuit sa atraga atentia oricarui om cu scaun la cap, asta daca te uitai si la pretul pe care il avea titeiul deja atunci. Graficul a fost expus in martie dar era mult mai vechi de atat, avand un sir lung de date. Iata ca acum s-a trezit si mas-media. Cand? Exact acum cand petrolul o va lua foarte probabil din nou la deal incepand cu ziua de maine. Sa vezi cum se vor uita  leveragiurile ridicate,  cele care in opinia multor scribenti au fost cauza principala a deprecierii comoditatilor. 

Nu m-ar mira sa apara din nou teoria lipsei, desi articolul cu linkul de mai sus vorbeste de exces. Daca analiza mea este corecta, incepand cu ziua de maine se vor aprecia toate comoditatile inclusiv aur si argint.  Va spuneam ieri ca ccea ce a facut bursa nu mi-a placut de loc, miscarea ei nu a fost convingatoare. Azi lucrurile sunt ceva mai clare si pun de aceea cu totul alte carti pe masa. Un raly rapid si destul de consistent pare in momentul de fata foarte probabil. Vei vedea la fel de probabil si o renastere a argintarilor. Ei vor iesi imediat din depresie, uitand tot ce s-a intamplat si cantand din nou melodia "ce v-am spus noi". 

Vor avea si putin timp pentru scenete, pentru ca daca scenariul meu este corect, raliul va dura pana in data de 25 mai. Tot in cazul in care perceptia mea este corecta vei vedea un euro saltand pana la cca. 400 de puncte sau chiar mai mult, mana in mana cu stiri care vor proclama salvarea finala a Europei. Tot atata va plonja desigur si dolarul fata de tot ce misca, scotandu-i din nou pe hiperinflationisti din barlog. Iata psihologia umana intr-un pachet: azi intr-un fel maine in alt fel, in capul acelorasi oameni. Oricum, daca scenariul pe care l-am enuntat este eronat totul va continua sa se faca praf intr-un ritm foarte rapid, scenariu foarte putin probabil in acest moment.

2 comentarii:

dragon spunea...

Mda, sunt convins ca urmeaza un bear trap la comoditati :)(mai ales argint). Sa vedem cine cade-n ea. Dar "argintul nu e bula" :P.

AristotelCostel spunea...

@dragon

Cu tot cu comisioane, cumparatorii de argint au niste gaurici frumusele.
Practic, emobiliarii n-au fost "facuti" intr-o singura saptamana... li s-a explicat vreun an inainte de... :)