Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 19 mai 2011

Punctul pe I

Este pentru prima data cand un oficial al BCE le spune lucrurilor pe nume.

"Lorenzo Bini Smaghi, a member of the central bank’s executive board, warned in a speech in Milan that restructuring by any nation would put all of Europe in jeopardy by potentially wrecking the banking sector."(Sursa Market Watch)

Fraza de mai sus vorbeste de la sine. Ea repeta insa la fel de nevoalat cum am facut-o si eu acum cca. doi ani, starea sistemului bancar din Uniune. Asa numitele teste de stress facute de diferiti mascarici bancilor sunt date peste cap de domnul Smaghi prin doar cateva cuvinte. 

Sistemul bancar este falimentar, din moment ce oficialul recunoaste ca ar putea fi distrus de restructurarea al numai unei tari suverane, precum Grecia de exemplu. Mascariciul Trichet continua insa in stil romanesc sa fie tare de cap. El exclude in continuare posibilitatea oricarei restructurari, de parca un asemenea fenomen ar depinde exclusiv de el sau de BCE, vezi cazul Islandei!

Tarile suverane nu sunt locuite de roboti ci de oameni. Si, spre nefericirea lui Trichet, mai au deocamdata si sisteme democratice. Cu timpul, tot mai multi indivizi isi vor da seama de faptul ca, "salvarile" tarilor implicate in aceasta tragedie a creditelor dementiale date de banci, nu a fost de fapt altceva decat o incercare de salvare ale acelorasi banci. 

Salvare care a fost pusa de Trichet&Comp pe spinarea contribuabilului bastinas. Problema omului de circ s-a ingrosat insa! Asta pentru ca a incercat sa trateze alcoolismul cu tuica. La un faliment, unul care va apare fara nici un dubiu dupa parerea mea, pierderile pentru banci vor fi astazi mult mai mari decat ar fi fost in 2007. La datoriile de atunci s-au adaugat astazi noi datorii, vezi sutele de miliarde date in imprumut unor tari care s-au scufundata si mai mult de cand au fost "salvate".

Ce se va produce atunci cand toate aceste sute si mii de miliarde vor face "puf" si vor dispare? In orice caz nu hiperinflatie de tip Zimbabwe sau Republica Weimar, asa cum crede Peter Schiff&Comp. Ci, fara doar sau poate deflatie.

Eu unul nu pot face altceva decat sa sper ca cei care au creat aceasta mocirla vor fi luati de urechi de catre popoare intr-o buna zi. Porcia si nesimtirea par sa fi intrecut orice masura. Vezi si cazul Khan! Care trebuia sa candideze la presedentia Frantei din partea cui crezi? Din partea socialistilor desigur! Asta in timp ce  viitorul candidat isi petrecea sejururile hoteliere in camere de 3000 de dolari noaptea. Asta da socialist! Ca si cei de la noi. Aproape de popor dar din camere blindate cu dolari.

Valul doi al tsunamiului economic este asadar dupa parerea mea in formare. Sa vedem cat mai dureaza pana ne va izbi?

10 comentarii:

George spunea...

Legat de valul 2 de probleme il ascultam pe Cristian Sima cu vreo 3 luni in urma despre valul doi de caderi. El sutinea ca spre sfarsitul anului vor fi caderi foarte urate ale burselor si ca e de preferat daca ai actiuni sau commodities sa iesi in vara cand bursele vor mai fi in crestere.
Vom vedea cum se vor rezolva problemele daca se vor rezolva.

Horea spunea...

Sima se referea probabil la ciclicitatea obisnuita de vara care se manifesta de obicei prin aprecieri.

In momentul de fata eu sunt mai putin sigur de un asemenea scenariu.

Bursa ar putea sa-i surprinda pe toti cei care mizeaza pe urcarile de vara. Oricum, graficele vor semnala intentiile bursiere din timp.

George spunea...

El spunea ca daca se intrevad caderi dure spre sfarsitul anului el ar vinde cu cel putin 6 luni inainte. Eu cred ca nu a spus tot dar faptul ca ar vinde cu 6 luni inainte e o marja pe care probabil vroia sa si-o ia in caz ca lucrurile evolueaza mult mai rau decat scenariile. Dintre toti "analisti" care isi mai dau cu parerea cred ca este printre putinii care au o imagine clara a economiei globale.

AristotelCostel spunea...

Sima e o cacialma si cu sine insusi... motiv pentru care a fost nevoit "s-o reia"... de la zero.

Multe din raspunsurile lui sunt la plesneala, iar acolo unde are interese, "n-ai sa crezi" :)... minte ca un baiat de cart'er... privindu-te-n och'.

George spunea...

Ceva de relaxare:
http://www.youtube.com/watch?v=Cj6ho1-G6tw&feature=related
Daca am face toti ceva care sa ne duca la libertatea asta cred ca am fi mai putin dobitoace.

mihai spunea...

trebuie sa privim europa si euro , nu ca ceva independent ci in context international , in special in comparatie cu america , respectiv dolarul , pana una alta se pare ca dolarul incepe incet incet sa o ia din nou la vale , iar bursa se incapataneaza sa creasca ... horea , pana cand ?

AristotelCostel spunea...

@mihai

N-am observat cand te-ai impacientat pentru 1.495 => 1.405.

Horea spunea...

Mihai, pana cand se va termina valul de apreciere pe care l-am descris in postarile precedente.

mihai spunea...

@AC , nu m-am impacientat ci dimpotriva m-am ... bucurat !

AristotelCostel spunea...

@mihai

... credeam ca-ti faci griji exclusiv pentru... horea.