Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 21 mai 2011

Pur si simplu oameni

Cand romanul se uita in oglinda vede cu siguranta aceleasi forme umane pe care le vede orice individ de oriunde de pe Terra. Oglinzile nu pot insa reflecata din pacate "interiorul" unei fiinte umane, cu atat mai putin modul ei de gandire sau mai bine zis mentalitatea acesteia. Daca acest lucru ar fi posibil, am putea observa un fenomen deosebit de interesant la cei mai multi romani. 

O metamorfoza corporala naturala, rezulatata din procesul biologic de imbatranire, dar, in schimb, o minte vesnic "tanara", ramasa in acelasi stadiu de dezvoltare in decursul intregii vieti. 

Din moment ce domnia sa romanul isi blindeaza creerul, el  va ramane cu el protejat o viata intreaga. Ca o consecinta, acesta din urma va intelege mult mai greu gandirea altor indivizi. Ale caror creere, mult mai neprotejate, au ramas mai deschise factorilor "nocivi" din natura. Tot, romanul, va intelege mult mai greu si schimbarea perceptiilor celorlalti fata de un lucru anume, din moment ce perceptiile lui blindate vor ramane vesnic aceleasi. Asa se face ca individul nostru vede intamplarile din jurul lui ca fiind un perpetum mobile, crezand pana la urma in mod absolut eronat, ca, toti oamenii functioneaza si gandesc ca el. 

Lucrurile se intorc de obicei impotriva indivizilor cu creerele blindate, moment in care acestia din urma se rascoala, protesteaza vehement, cautand vesnic scenarii conspirative si aruncand intotdeauna vina pe altii. Ceea ce am mai observat din pacate, tot la romanul "ars", este o ura si o invidie paradoxala fata de cel, sau de cei, care l-au avertizat de faptul ca ar putea fi pe drum gresit. Omul blindat nu se gandeste nici o clipa ca ar putea sa deschida si el "usa" materiei sale cenusii, un lucru care i-ar stimula de indata capacitatea de intelegere a fenomenelor care-l inconjoara. 

Ca sa intelegem mai bine cele expuse hai sa luam numaidecat niste exemple: gandirea blindata in opinia mea a argintarilor, precum si acelasi fel de gandire ale acelora care vad un FED facand aceleasi lucruri, indiferent de ceea ce se intampla sau de ceea ce se va intampla in jur. 

In ceea ce priveste actiunile FED gandirile blindate au fost contrazise chiar sapatamana trecuta. Spre stupoarea lor, probabil, acestea au asistat la un fenomen pe care nu si-l puteau inchipui: O intrunire FED la care au participat doar oameni si nu roboti. Nefiind roboti cei ce s-au intrunit au venit cum era de asteptat cu pareri diferitete, unii din ei pledand chiar pentru o crestere a dobanzilor din SUA. 

Mai mult decat atat! Chiar daca in opinia unor Cabati FED este pereceputa ca fiind o fi o institutie identica cu persoana sefului ei Bernanke, realitatea ne demonstreaza contrariul. Intr-o democratie, un mediu care este total necunoscut acestor fiinte, un singur om nu poate face niciodata exact ceea ce ar dori el sa faca. Ba mai mult! Cine poate garanta faptul ca Bernanke va gandi la fel si la anul si peste 100 de ani? Si, ca, om fiind, el nu-si va schimba perceptia actuala.  Sa nu uitam nici faptul ca FED mai este dupa cum am spus si eu de foarte multe ori pe aceasta pagina si o institutie privata, cu interese financiare bine definite, innecata in momentul de fata in cea mai mare murdarie in care a intrat vreodata.

"Fed officials have begun to discuss how to shrink the balance sheet, according to the minutes of their April meeting released Wednesday. Fed officials want to return to holding only Treasurys and get the balance sheet back to pre-crisis levels." (SursaMarket Watch) 

Din articolul citat reise ca FED a cumparat murdarii de care vrea sa scape acum prin vanzare, in valoare de cca. 2,7 trilioane. Cine va fi cumparatorul ma intreb? Si, trebuie sa ma mai intreb deasemenea: Care din actionarii FED va fi acela care va baga coasa in barba lui Bernanke, in cazul in care FED se va vedea cu murdariile nevandute si cu bilantul harcea parcea. Cred orice despre Ben Bernanke dar un lucru nu! Nu cred ca vrea sa falimenteze banca. Ce Q3 in aceste conditii? 

Mai ales daca tinem cont de faptul ca o noua monetizare ar trebui facuta si in conditii in care psihologia pietei este indeajuns de pozitiva pentru ca ea sa prinda radacini. Adu-ti aminte de plonjonul bursier desfasurat in plin QE 1, in 2008. Eu am intrevazut si ma asteptam la asemenea miscari. Nici macar o ridicare de dobanda din partea FED nu m-ar surprinde, din moment ce nu unul, ci mai multi dintre guvernatorii institutiei, au vorbit cu destula ardoare despre o asemenea masura. Oricum, asta are in momentul de fata o importanta neglijabila, din moment ce, dupa parerea mea, reflatia pe care am vazut-o se apropie din nou de un ciclu de deflatie.

Situatia actuala ii surptinde insa pe fundamentalisti, pe cei care extrapoleaza liniar, pe cei care nu inteleg o iota din comportamentele foarte schimbatoare ale spiritului uman. Un citat din Wall Street Journal dovedeste acest lucru fara echivoc. Fraza are un iz identic cu cea lansata de argintarul de la ZH!

"Nothing has changed fundamentally to give the USD a boost." (Wall Street Journal)

Citind-o trebuie sa ma repet. Wall Street Journal are perfecta dreptate, precum avea si ZH. Pentru ca: nothing fundamentally has to change to give the USD a boost or silver a crash. Un varf sau o minima ciclica sunt sufieciente pentru ca oamenii neinformati, asa cum sunt cei care nu inteleg cauzele miscarilor pe care le are o piata sau alta, sa fie arsi pentru o viata. Asta cu toate ca am auzit vorbandu-se in comentariile de pe acest site de decupalri si alte baliverne. 

Asemenea vise precum de exemplu zvonul decuplarii unui metal de "hartie" adica de contractul sau, nu face altceva decat sa mai demonstreze inca o data nivelul de intelegere pe care il au cei care propaga asemenea idei. Fara a intra in amanunte afirmatia decuplarilor mai demonstreaza si un alt lucru: Un habarnism cras in ceea ce priveste definitia si functia pe care o are un contract. Daca visatorii se refera la derivate ele vor ramane tot asa cum au fost, asta cu toate ca ele reprezinta doar instrumente de specula intr-o directie sau alta. Un derivat este notat prin definitie la pretul marfii pe care o reprezinta. Vorbind de schimbarea radicala ale unor sentimente uitat-te la Spania! O tara in care oamenii au tacut chitic pana acum. 

Iata insa ca tinerii din tara amintita incep sa simta mirosul putregaiului, la un somaj de peste 20%, fapt care i-a determinat sa se rascoale. Care este crezi motoul acestei rascoale? Un motou pe care cei mai multi romani nici macar nu-l inteleg: "Cand vom creste mari vrem sa fim Islandezi". Ce inseamna acest motou? Insemana doar ca spaniolii au inteles si ei in momentul de fata, ceea ce au inteles islandezii acum cca. 2 ani. Ce repercursiuni crezi ca va putea avea o asemenea schimbare de atitudine?  Oare romanii ce vor vrea sa fie atunci cand vor creste mari? Tot romani? Va ajunge oare acest popor sa creasca mare vreodata?

Dar cu degradarea Italiei de catre S&P cum va fi? Ce zici de reintroducerea controlului vamal din Danemarca? Iti mai amintesti cand vorbeam de reinstaurarea protectionismului acum cca. un an? Tara nordica pare sa se fi saturat de toti hotii emigrati din europa de est, de cei care-i perturba linistea si civilizatia in care a trait pana in zilele de azi. 

Asemenea comportament este unul de criza adanca tovarasi! Un comportament rezultat din exclusiv sentimente negative. Oare ce efecete vor avea asemenea sentimente asupra burselor? Ghiceste cu ochii inchisi! Dar asupra economiei si de aici asupra consumului? Fa inca un efort si mai ghiceste odata. Dar asupra preturilor elastice care au dat mana cu Sfantul Petru? Nu am fost niciodata de acord cu Bernanke dupa cate sti. Exceptie face totusi o singura afirmatie facuta de seful FED: "Cresterea preturilor elastice este una tranzitorie"





15 comentarii:

AristotelCostel spunea...

"Collect rocks. Remember, rocks are the only way for you to overcome the impending collapse and potentially prosper through this doom and gloom. Even if the world doesn’t end tomorrow you’ll be happy you accumulated rocks because, well, they’re pretty looking."

Anonim spunea...

Salut Horea.

Ceva tot sa schimbat. Pretul argintului a tot crescut. Sint foarte multe magazine prin vest ce vind bijuterii din metale nepretioase (inox, titan, alama, etc). Acestea aveau la vinzare si foare multe bijuterii din argint, bijuterii ce acum citiva ani erau cam la acelasi pret cu cele din alte metale.
Din cauza cresteri pretului argintului pretul bijuteriilor din argint a tot crescut, o crestere care a alungat cumparatori si evident ponderea lor din magazine a scazut.

Dupa parearea mea nu prea se gasesc cumparatori la pretul asta al argintului. Poate or fi uni ce gindesc ca se protejeaza impotriva inflatiei dar argintul devenise un produs de masa si cu pretul asta devine tot mai exclusivist si de nevindut.

Bafta,

Horea spunea...

Salut spuky. Totul are o limita atunci cand vorbim de preturi, asta cu taote ca unii isi inchipuie altfel.

In curand va fi randul aurului in cazul in care analizelel mele sunt corecte. Acesta se bate chiar acum cu ultimul sau val.

Radu Ionescu spunea...

Cred in continuare ca este un pic nedrept cand scoti cam mult in evidenta romanii. Da sunt in urma vestului (inceputul timid de civilizatie de la noi a fost zdrobit de un comunism impus cu forta totusi), dar incuiati sunt peste tot, procentaj semnificativ in populatie in orice tara. Vad ca esti suparat pe romani dar nu s-au strans toti prostii in romania.

Anonim spunea...

Nu prosti. E inteles gresit acest cuvint. Mai degraba se potriveste hoti si/sau atirnatori(milogi). Si DA, comunismul a avut un mare rol spre aceasta dezvoltare.

Horea spunea...

Radu,eu nu cerd ca sunt nedrept.Or fi oameni incuitai si altundeva dar nu ca aici. Eu nu cred ca poti face un serviciu cuiva daca nu iti permiti sa il si critici constructiv.

Nu uita ca au avut si cehii comunism, dar ei sunt din fericire pentru ei un alt popor. Du-te si vezi cum functioneaza lucrurile acolo, lucruri care aici sunt schilode de un veac.

Observa nu am luat Norvegia sau Suedia drept reper de comparatie ci tot o tara fosta comunista.

Ca in Ro nu se fura si nu se minteste nicaieri, indiferent daca e vorba de maghiari romani sau alte nationalitati.

Eu cred ca daca am fi mai exigenti cu noi insii, lucrurile s-ar putea schimba in bine. Poporul este prea needucat pentru a putea fi declarat un popor civilizat din pacate.

Lipsa de cunostiinte duce la o lipsa crasa de pretentii facand din societatea noastra una ca cea pe care o vedem.

Daca nu m-ar durea ceea ce vad si daca nu as tine la tara asta o dadeam dracului si nu mai ziceam nimic. In general omul se plange de ceea ce ii pasa.

Cu o alta mentalitate si o alta educatia traiul in aceats tara minunata ar putea insuma doua Elvetii.

Minciuna si hotia sunt insa cele mai distrugatoare boli pentru orice societate, ele fiind de acum si din pacate inradacinate pe aceste plauiri.

La noi hotia nu numai ca nu este considerata boala ci a ajuns sa fie chiar un dezmierd: "hotule".

Mai cauta tu o analogie in alta limba.

Anonim spunea...

Salut Horea,

Tare comentariul, practic educatia si mediul a dus aceasta populatie in punctul unde este ea acuma.

In Romania nu este problema ca uni fura, ceilalti sint oripilati ca nu pot si ei la rindul lor sa fure in acelasi fel.

Cel care fura este considerat ca unul care se descurca, care stie mersul treburilor, practic oameni il invidiaza, ceea ce duce si invidia in pachetul de sporturi nationale.


Exista vreo analogie la proverbul "Sa moara capra vecinului" prin alte meleaguri?

Horea spunea...

Salut spuky, exacat asta este problema. Furtul in Romania nu-i considerat infractiune decat in textul unei legi. Eu cred ca si cel care a facut legea a facut-o cu multa durere de suflet si obligat de imprejurari.

De aici rezulta si faptul ca cei mai mari hoti se plimba linistiti. Pana ce pozitia celor multi fata de furt si minciuna va fi cea pe care o subliniezi si tu, tara ppoate fi arhibogata pentru ca poporul tot sarac va ramane.

Cu mentaliatatea de azi nici macar nepotii nepotilor nu vor avea o sansa. Ma refer desigur la cei putini care detesta smecheria. Repet inca o data: pacat de tara asta minunata.

AristotelCostel spunea...

@spuky24

Cum sa fie vreo problema ca unii fura?

... care ceilalti? 3 gainari din tampovita?

Pe de alta parte, mi s-a acrit de "capra vecinului" si "vulpea si strugurii"... vanturate de tot felul de imobiliari frustrati. Cresterea de 1000% a fost absurda, prabusirea e normala, indiferent cate decenii mai au unii de platit... rate.

Anonim spunea...

@AristotelCostel

Ceea ce am spus mai sus cu ciordeala si invidia sint pareri personale traite in Romania. In acelasi sistem am fost si eu educat si crescut, aceleasi pareri le impartaseam cu prieteni.

Am reusit insa sa trec peste ele, cu chinuri si dureri evident.

Am incercat sa schimb parerea celor apropiati, in cele doua aspecte, din pacate la capitolul invidie rezistenta a fost foarte puternica, de netrecut.

Si partea cu imobiliarele de care vorbesti sa intetit din aceasta cauza, practic oameni s-au indemnat puternic spre plonjoane in cocioabe supraevaluate, pentru ca ... stii daca vecinu a putut poti si tu doar nu esti fraier.

Dar nu numai Romania e vinovata de imobiliare, practic rahatu a venit din vest impachetat in valuta forte.

Sint convins ca preturile la imobiliare se vor stabiliza la un nivel acceptabil, pentru o mare parte din Romania 40.000 EURO sint un vis destul de NErealizabil.

Proverbul cu capra vecinului nu avea nici o legatura cu imobiliarele, era in ideea daca a mai auzit cineva de proverbe asemanatoare prin alte limbi, sperind sa nu fie unul 100% romanesc

Bafta,

Cristi spunea...

Apropo de imobiliare. Cineva (profesor) din Oslo, care are un salariu de 6000 EUR, si-a cumparat un ap cu 2 camere la un pret de 170000 EUR. Rezulta ca apartamentul costa aprox 30 de salarii. Sa zicem ca in Romania, un profesor castiga 700 EUR (nu stiu). 30 de salarii a cate 700 EUR, fac 21000 EUR. Deci???

Anonim spunea...

@Cristi

Lasa profesorul, asta e un caz particular, pune un muncitor ce cistiga 300 EUR, vezi unde ajungi :)

Bafta.

Unknown spunea...

Lasati amandoi si profesorul si muncitorul si ganditi-va ca echivalentza pretului apartamentului nu se face cu salariul intreg ci cu banii ramasi DUPA ce mananci, te imbraci, platesti utilitatile, etc.
Noua analogie (un pic mai aproape de realitate) ar fi cam asa: profului din Norvegia i-ar ramane ...3000 euro de-o parte pe luna (cine are date mai exacte e rugat sa ma corecteze) iar profului din Romania cam 100 euro. Recalculat ar insemna cam 60 de salarii la norvegian si cam 6000 euro apt ala in RO. Sau cam 200 salarii in RO pt un pret de 20000 euro, depinde cum o vezi.

@ Horea: excelente comentariile si analogiile versus romani. personal am mai vazut emotii si mentalitati mai inapoiate doar la nativii din africa. si, cu toate ca poate suna ciudat, nici natiile din fostele tari sovietice nu au mentalitatea asa de inapoiata cu a noastra (tot constatare proprie). sa explice cineva asta prin teoria comunismului...

Radu Ionescu spunea...

Da, comparatia cu Cehia nu se poate face, ei au fost civilizati inainte de comunism, noi nu (de aia am zis un inceput timid, niciodata nu am fost adeptul glorificarii perioadei interbelice). Cred ca ne putem compara doar cu bulgarii, desi nu am stat vreo data in Bulgaria sa imi dau seama de cum e acolo.

Sunt de acord ca Romania nu este si nu a fost vreo data o tara civilizata, niciodata in istorie, din motive dificil de stabilit totusi. Comentariul meu era legat de faptul ca, poate am o impresie gresita, dar mi s-a parut ca unele posturi sugereaza ca anumite chestii doar la noi se intampla anumite lucruri si spuneam ca nu doar la noi, dar la noi mult mai accentuat. Posturi in care nu era vorba de hotie si minciuna, era vorba de interpretari ale datelor economice, precum postul acesta. Efectul e acelasi pana la urma si nu vreau sa gasesc scuze pentru Romania ca nu sunt.

Horea spunea...

Radu, incearca si tu sa legi lucrurile. Interpretarea datelor economice, in stil romanesc, cu o caposenie de nedescris, este doar un rezultat a celor descrise.

Eu unul inca nu am vazut altundeva, un om care sa nu aiba habar de ce vorbeste, dar, cu toate acestea, sa fie extraordinar de vehement in apreciereile pe care le face.

Mai mult decat atat! Foarte multi oameni de pe aceste meleaguri, care nu inteleg mecanismul unui lucru anume, il explica totusi celora care l-au inteles.

Nu ma refer doar la comentariile de pe aceasta pagina sau la comentarii legate de economie. Vezi cati sefi analfabeti, explica un lucru de care habar nu au, unui subaltern care vine cu o idee stralucita.

Altundeva, cei ce inteleg ceea ce fac, oamenii capabili cu alte cuvinte, sunt impinsi inainte. Aici la noi ei sunt calcati in picioare de semidocti.

Un om pregatit intelege asadar valoarea altui om pregatit. Ecuatia inversa este la fel de valabila. Si, se aplica cu suscces dupa cum se vede in Romania.