Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 18 mai 2011

You aint seen nothin' yet

Este titlul unei melodii dar si al unui articol publicat de Reuters pe pagina CNBC. Daca Yuanul Chinez se va aprecia cu 5-7% fata de dolar, spune articolul, dolarul va mai cadea de la nivelele actuale inca 20-30%. Cu un iz fundamentalist de invidiat, articolul pare sa se preocupe totusi doar de valute, uitand complet, voit sau din intamplare, sa-i excite din nou pe "comoditari".

Cu un scenariu ca cel enuntat, nu ma refer la cel al aprecierii yuanului, pentru ca il consider irelevant,  acestia din urma vor trebui sa-si vada din nou "iubirile"in cerul din care au cazut. Daca China va creste cu o extrapolare liniara de, atunci yuanul va creste si el tot cu atat si atunci dolarul se va face pasta de fasole. In tot acest timp al transformarii dolarului in iahnie euro extrapolat liniar va ajunge la 1,50 si apoi la si mai mult poate la doi dolari.

Cresterea infinita si extrapolata liniar a econmiei chineze va da aripi dolarului australian precum si economiei tarii in care valuta amintita isi duce traiul. Ca sa nu mai vorbim de Canada tara care va da si ea in floare, in pofida bulei sale imobiliare, bula identica cu cea australiana si cea chineza. Deci pana la urma daca e sa ne luam dupa experttii citati, vezi ca sunt destul de multi, nu avem decat sa ne intoarcem graficele pe dos asa cum a facut Flavian. Articolul nu vorbeste nici de hiperinflatia pe care ar produce-o un asemenea scenariu, pentru ca expertii se ocupa in momentul de fata doar de fundamentalele valutelor.  Fiecare analiza fundamentala are asadar si ca intotdeauna momentul si subiectul ei potrivit. Nu e bine sa amesteci totul de-odata, asta daca vrei sa-ti ti mintea limpede asupra unui singur subiect, in cazul de fata dolarul.

Eu am pus din nou un articol ca acesta pe site, pentru ca prezinta idei diametral opuse de cele pe care le am eu. O fi stiind poate toti acesti experti lucruri pe care eu nu le stiu? Se prea poate! Dar, daca yuanul nu se va aprecia asa cum spun ei ce se va intampla? Sau, daca yuanul se va aprecia mana in mana cu dolarul oare ce se va scrie? Oare de ce se aprecieaza, sau mai bine zis, de ce ar trebui sa continue sa se aprecieze valuta unei tari in care inflatia este si in momentul de fata tripla fata de cea din SUA? A da! Din cauza dobanzilor in crestere! Dar daca SUA va creste si ea dobanzile? Sau, de ce dracu s-a apreciat yenul japonez la dobanzi zero? Nu va agitati mi-am pus si eu niste intrebari tampite, niste intrebari care nu ar trebui sa dea nici o bataie de cap geniilor din Ramania.

Ps. Uite si niste cugetari despre justitie, sau mai bine zis injustitia din tara noastra de care m-am lovit si eu acum cateva saptamani, aici. Cugetari care desigur nu trebuie luate in seama.

5 comentarii:

AristotelCostel spunea...

post-ul asta merita citit cap-coada.

gandesteliber spunea...

mizezi în continuare peaprecierea dolarului?

Horea spunea...

gandesteliber, esti liber sa citesti ceea ce am scris!

cristian dogaru spunea...

salut Horia ..vad ca GS tocmai ce a venit cu un raport in care vede EUR/USD la 1,45, 1,5, 1,55 in urmatoarele 3,6,12 luni...ha!

Horea spunea...

Salut Cristi! GS vede si indicele sp500 la 1500. Nu stiu cum se vad pe pe sine? Sectorul financiar, bancile, au cam schiopatat in timpul extazului bursier inceput in 2009, raportat la alte sectoare.

Oricum euro a inceput un urcus de care am vorbit, ca si aurul de fapt. El ar mai putea incerca maxima avuta putand teoretic chiar s-o depaseasca, momentan.

Acest lucru s-ar putea intampla daca "bovinele" ar reusi sa obtina vesnicul rally de vara, un lucru fata de care eu am dubii destul de serioase in momentul de fata.

Situatia miroase a putregai de la distanta. Sa asteptam acum si momemtul in care Spania va intra in joc. Putoare este destula peste tot, inclusiv in SUA.