Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 16 iunie 2011

BNR falimentara?

Ar fi cu siguranta daca ar avea specialististi (cu cata usurinta este folosit acest termen in aceasta tara) de teapa lui Cabat si al celor de la ING. Conform ultimilor banca a cheltuit intre 700 de milioane si un miliard ca sa influenteze cursul euro-leu (vezi postarea care dezbate acest subiect). 

Ce ar fi inseamnat acest lucru tradus in limba romana? Ar fi insemnat ca banca a cumparat lei ieftin ca mai apoi sa ii vanda scump. Ce ar insemna asemenea manevre traduse in limbaj economic? Ar insemna faliment sigur.

Din fericire insa BNR nu este condusa de idiotii "specialisti" de care vorbeam. La BNR, lucreaza tot din fericire si un domn Vasilescu. Un om care stie mult mai multe decat spune. Un alt noroc al Romaniei este in momentul de fata faptul ca tara noastra nu are valuta euro. 

Acest lucru nu va impiedica insa falimentul acolora care au luat credite in valuta ascultand de Cabati. Observa intervalul de depreciere euro intre cele doua sageti verzi: Valuta comunitara cade exact pana la rezistenta pe care a perforat-o si care prin aceasta perforare a devenit suport. 

Am vorbit despre acest lucru in ultima analiza pe care am facut-o perchii eur-leu. De franc ce sa mai vorbim? Merge si el ca si euro acolo unde il duce valul. Valuri la fel de mari, dar in podoaba capilara, fac si cei ce au sarit la a patra casa a lui Boc, luand credite in valuta. Romanul care astepata intr-una pomana de la stat sare de indata la asemenea oferte. Sa vedem acum cum se va simtii el cu parul valvoi.

14 comentarii:

dorians spunea...

Urmaresc de peste un an acest blog impreuna cu alte bloguri economice. Felicitari pentru blog.
Am o intrebare legata de francii elvetieni. Am un credit in chf de acum 4 ani. Atunci era 18.8 iar raportul euro/chf=1.66. Acum chf-ul e 34.4 iar raportul 1.20.
Cum credeti ca va ecolua pe viitor chf-ul? Ma gandesc ca la un moment dat poate va incepe sa mai si scada.
Am si niste bani in lei dar am tot aminat sa platesc in avans si chf-ul a tot crescut.
Ma intereseaza evolutia pentru urmatorii 2-5-10 ani(creditul a fost facut pe 28 ani).
Multumesc

mobutu spunea...

A mai zis-o Horea, paritate chf-eur

cristian dogaru spunea...

salut Horia! ce zici de reactia sau mai degraba lipsa de reactie a BNR-ului de azi? cam salta euroiul, n-ar mai fi decat un amarat de 2% pana la banda de sus a culoarului de variatie din ultimii 2 ani....s-or teme si ei de efectul falimentului grecesc asupra sectorului bancar din romania si au devenit brusc zgarciti cand vine vorba sa mai vanda ceva euro?

dorians spunea...

Da stiu dar cat va ramine acolo? Poate peste 2-3 ani tendinta o sa fie inversa.
Am vazut pe net ca si fata de dolar a variat f mult (High 1.1971 USD (3 June 2011)
Low 0.2625 USD (16 June 1972))
Fata de dolar s-a apreciat foarte mult in ultimii 40 ani.
Va fi asa si fata de euro?

i-conomics spunea...

Horea:

Prin acordul cu FMI, BNR s-a angajat sa nu mareasca rezervele, asa ca toate cele 14+ miliarde EURO intrate au fost vandute, adica BNR a cumparat ron de aceasta suma.... evident ca BNR nu poate da faliment.. cel putin nu un RON.. tipareste cat vrea.. dar in schimb statul si noi ... cei legati de glie o sa platim toate ponoasele....

http://abciconomics.blogspot.com/2011/06/autocoruptia.html

Horea spunea...

dorians, dupa cate ai vazut predictiile sau mai bine zis analizele pe care le fac nu au perspectiva de timp de care vorbesti.

Ca o consecinta habar nu am cat va euro, daca va mai exista, peste 5 sau 10 ani. Un lucru pot sa-ti spun insa.

In cazul unor falimente, foarte probabile in momentul de fata, eu cred ca valutele asa numitor tari periferice vor avea foarte mult de suferit. Chiar si peste 2-3 ani doar eu cred ca ai platit deja credite usturatoare, pornind de la premiza ca ai salriul in lei.

De la nivelul marcat francul ar trebui sa se deprecieze temporar asta neinsemnad ca nivelul nu va putea fi perforat. Ba mai mult! Eu sunt aproape sigur ca aprecierea francului fata de leu va continua.

Salut Cristi, intrebarea ta ma surprinde putin din moment ce stii ca eu nu cred in efectul interventiilor bancare. Indiferent de ce se spune, cu Vasilescu in scaun si chiar cu Isaresu, eu nu cred ca acesti oameni vor sa se sinucida. Ai vazut cu ochii tai efectul interventiei G20 asupra yenului.

Horea spunea...

i-conomics, Intr-o perspectiva lunga de timp BNR poate schimba oricat pentru plata salariilor etc. Asemenea manevre nu influenteaza piata.

Cred ca vezi si tu negru pe alb ca leul s-a depreciat fata de toate valutele principale. Ai in acest articol si in cel cu dolarul 3 dintre aceste valute. Vezi si tu ca merg mana in mana. Nu o spun eu ci graficele. Crezi cumva ca Isaresu s-a apucat de cumparat valute pricipale?

Sunt insa de acord cu tine in ceea ce ai scris despre justitie si coruptie, un subiect care ar trebui dezbatut cat mai mult. Ai vazut probabil verdictul pe care l-a primit in prima faza de la o judecatoare un interlop din Oradea care a facut iahnie din 3 oameni.

Motivarea judecatoarei m-a lasat perplex.

Mobutu si dorians, ceea ce am spus despre franc si euro se poate schimba. Graficele isi schimba aspectul odata ce psihologia paticipantilor in piata se schimba.

In analizele mele de probabilitate nimic nu e batut in cuie. Fundamentalistii sunt cei care bat lucruri in cuie si ii vad pe oameni actionand ca niste roboti.

Anonim spunea...

Postare corecta mai putin asertiunea cu domnul Vasilescu. Este un fost jurnalist ajuns la o sinecura, dar crede-ma stie mult mai putin deca pare!

Horea spunea...

bucuresci, eu cred ceea ce vad si aud. In opinia mea Vasilescu a facut cele mai pertinente comentarii dintre toti.

Uneori vorbeste 10 minute si nu spune nimic pentru ca sunt convins ca nu vrea sa spuna.

Dupa parerea mea este mai bine s-o scalzi diplomatic, nespunand nimic, in loc sa spui ineptiile pe care le spun multi altii.

cristian dogaru spunea...

horia@ stiu parerea ta despre interventiile bancilor centrale...isarescu insa a avut pana acum alta optica, dovada ca s-a mentinut cursul in banda 4,1-4,3 si cand lucrurile erau mult mai incordate ca acum....mie mi se pare ca a intervenit insa ceva nou...pe de-o parte, bondurile romanesti nu se mai vand ca alta data (http://www.zf.ro/eveniment/finantele-gasesc-mai-greu-cumparatori-pentru-obligatiunile-pe-5-ani-au-luat-jumatate-din-suma-propusa-8349466), pe de alta, chestia cu grecia pare mai serioasa decat vor sa o credem oficialii....vom vedea daca se va sari de 4,3 si cand

dorians spunea...

Multumesc,

Dupa ce am facut creditul inca de acum 4 ani am inceput sa citesc bloguri/stiri/ziare economice.
Mi-am dat seama ce geseala am facut cu creditul in chf.
Asta e viata momentan inca mai putem pune ceva deoparte.
Dupa cum ai zis "psihologia paticipantilor in piata se schimba".
Momentan sunt problemele cu Grecia, Irlanda, Spania asa ca euro scade. Vom vedea ce va mai fi. Dar privind evolutia dolarului fata de euro in ultimii 40 ani cred ca si euro va avea aceeasi soarta ca dolarul.
Mersi pentru raspuns.

Horea spunea...

Cristi, daca Banca centrala a Japoniei, G20, Banca centrala Elvetiana, etc. n-au reusit sa tina cursul valutelor pe care le patroneaza acolo unde vor, cum crezi tu ca ar fi reusit Isarescu sa faca un asemenea lucru?

Piata a tinut leul in banda respectiva! Numita tehnic o banda laterala. Si, te vei convinge si tu, aproape sigur si in curand, de faptul ca BNR nu va putea face nimic, atunci cand tot piata, va dori si se va hotara sa scoata leul din acest interval.

Eu vad ca in pofida tuturor evidenteleor prezentate ai si tu tendinta sa legi miscarile valutare de evenimente, care, am demonstrat ca nu pot influenta piata decat pentru moment.

In ceea ce priveste bondurile romanesti care nu se vand. Observa!S-au vandut in schimb si ca painea calda cele americane. In toti acesti ani in care dolarul s-a facut praf si pulbere.

Ma rog fiecare crede ce vrea, stii bine ca menirea pe care mi-o atribui nu este convingerea nimanui.

cristian dogaru spunea...

salut Horia....ok, piata (bancile) a tinut leul pe loc, pot accepta asta...de ce ar vrea insa piata sa duca leul mai jos acum? asta inseamna ceva gauri apreciabile pentru banci...ma rog, panica ar trebui sa fie intr-adevar apreciabila pentru asta, nu exclud scenariul asta dar parca inca nu e cazul...iar in ceea ce priveste dolarul, eu prefer francul....sunt satul pana peste cap de bernanke ca sa mai fug ever pe dolar....daca e sa ies din lei, o voi face pe franci...

Horea spunea...

Salut Cristi, pentru ca banii Qe 2 pleaca. Si-au avut menirea aici si vor cauta alte culcusuri mai calde.

Franci fata de lei? O varianta buna de investitie dupa parerea mea.

Preturile tinta pe care le-am expus ieri au fost atinse, acum vine o cadere pe toate fronturile.