Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 15 iunie 2011

Cicluri care "nu exista"

In data de 23 septembrie 2010 scriam:

"Veti asista in perioada care urmeaza, cred eu, la decaderea totala a unui cioban, care in Romania a fost numit om de afaceri. Gigi Becali si-a terminat trendul ascendent odata cu bursa. Tot ce va atinge acest om de acum in colo se va transforma in cenusa. Ciclul de 40 de ani al palamentarului nostru european a luat-o la vale, trebuind sa dea celui mentionat multe nopti nedormite de acum incolo. 

Am luat exemplul lui doar ca sa scot in evidenta existenta ciclurilor pana si in viata unui singur om."

Iata rezultatul
! Asta pe langa schimbarea antrenorilor de la Steaua de doua ori pe zi.  Cel mai hazliu episod mi s-a parut acela in care omul de desfaceri a iesit in presa informand lumea despre oferta irezistibila pe care i-a facut-o lui Boloni.

Se referea la bani desigur, crezand in acel moment ca totul se poate cumpara. Se poate cu siguranta aici in Romania, intr-o tara populata cu precadere de oameni fara pretentii de alt gen decat cele economice. Eram sigur atunci, la fel de sigur ca si azi cand stiu deznodamantul, de faptul ca Boloni nici macar nu va lua in considerare oferta.

Trebuie sa fi la nivelul omului de desfaceri pentru ca sa te poti simti bine in anturajul lui. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca iti va fi sef. Ciclul descendent al ciobanasului va continua in opinia mea neabatut. Drumul acestuia trebuind sa se asemene pana la urma destul de mult cu cel al argintului. Inapoi spre punctul de plecare. O soarta impartasita de orice ascensiune in forma de parabola.

As dori sa clarific un lucru! Nu am nimic cu nici o meserie si sunt in continuare convins de faptul ca fiecare societate functionala si ajunsa la o maturitate civica trebuie sa-si trateze cetatenii in mod egal si cu respect. Nu am nici o obiectie asadar fata de emanciparea culturala sau chiar ierarhica al oricarui individ din societate, indiferent de punctul lui de plecare.

Asta doar atata timp cat urcusul este facut pe merite incontestabile rezultate din prestatii puse pe o baza morala solida. In cazul lui Gigel si ale multor altora ca el eu nu gasesc nici meritele si cu atat mai putin baza morala a urcusului pe care au reusit sa-l parcurga. Coborasul pe care l-a inceput mi se pare in schimb bine meritat.

3 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia...incet-incet, lumea pare sa refuze socializarea pierderilor si privatizarea profiturilor ca masura de sustinere a echilibrarii bugetare...sper sa urmeze irlandezii grecilor, si portughezii irlandezilor...cum vezi evolutia de aici? liniar descendeta pentru euro, sau mai urmeaza ceva hopuri pe termen scurt?

AristotelCostel spunea...

Cautam sa vad pe unde am cumparat dolari :) ... pe aici, si abia acum am observat ce spunea bogatanul elgongu:

@Prostel :
Astept o scadere mai mare decat acu'
Atunci cumpar de mai multi bani decat ai vazut tu vreodata!Da ,de2400 euro!Ca asa am eu calculele facute ;bineantelws ca tu n-ai pe ce face calcule!!!

Stii de ce?

Stiii foarte bine~!Ca esti un sarantoc!


... pe bani de bomboane... agricole ... m-a facut in toate felurile...

Horea spunea...

Salut Cristi! As ramane cu gura cascata in cazul in care boala grecesca nu ar fi molipsitoare.

De ce ar tolera Irlandezii, ma refer la popor desigur si nu la guitatorii din politica, sau portughezii, ceea ce nu tolereaza grecii. Grecia este in opinia mea faza acuta a unei boli cronice.

In ceea ce priveste euro, totul depinde de psihologie. Poate te va surprinde cand spun ca un faliment ar putea fi si benefic si malefic pentru valuta comunitara, totul depinzand de momentul in care se produce.

O intrebare justa ar putea fi pusa in legatura cu supravietuirea euro. Inima celor care incearca sa-l salveze nu bate atat pentru valuta cat pentru banci.

In timpul in care BCE a dansat baletul pe care il vezi eu sunt convins ca bancile au descarcat murdarii grecesti pe unde au apucat.

Nefiind obligate prin lege la declaratii mark to market cantitatea de murdarii pe care le detin este necunoscuta.

Bancile americane sunt implicate prin CDS-uri adica asigurari pe care ar trebui sa le platesca investitorilor in cazul unui faliment. In ce masura? Care este suma? Intrebari la care numai ei pot sa raspunda.

BCE este falimentara in timp ce Trichet garanteaza lichiditate infinita bancilor, ridicand dobanzile in acelasi timp. Cu o mana creezi asadar inflatie, incercand s-o opresti cu ceealalta.

Cele spuse au fost realitatile politice si economice care ne confrunta in momentul de fata.

In grafice euro este totusi in teritoriu nedefinit, asta in pofida caderii pe care a avut-o.

Nu pot sa spun in acest moment nimic cu siguranta privind perspectiva medie. Am un nivel, inferior celui de azi, care, daca va fi atins, ne va lumina. Voi reveni la el in postari care urmeaza.

Costel, ieri am iesit cu bicicleta.
Eram pe la jumatatea trecerii de pietoni cand o masina a franat brusc, era sa dea peste mine. Ghiceste cine a inceput sa urle si sa dea din maini si din picioare?

Sotia soferului care a incalcat flagrant legea. Sotul ei a fost asadar la un pas de puscarie, dar in Romania urla fiecare si insulta cum poate.

Sunt absolut convins ca habar nu avea de regulile de circulatie si cu atat mai putin de legea care stipuleza prioritatea unui pieton aflat pe zebra.

Asta nu a impiedecat-o insa sa fie ferm convinsa ca are dreptate.

Iata una din cauzele care, cred eu, contribuie la scufundarea acestei tari: O puzderie de oameni indolenti, needucati si neinformati, dau lectii tuturor si pretutindeni.