Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 20 iunie 2011

"Hiperiflatia" dintr-o lunga vara fierbinte



Care va incepe cu o saptamana fierbinte, chiar de maine. Pagina economica a cotidianului suedez Svenska Dagbladet ne face cunostiinta cu profesorul in economie Yannis Stournaras un fost sfetnic sef pe probleme economice a guvernului de la Atena. Prin intermediul acestuia facem cunostinta in acelasi articol si cu societatea greceasca.

Mentaliteten är Greklands problem. Det säger den grekiska ekonomen Yannis Stournaras i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Vi präglas fortfarande av vårt ottomanska arv. Vi har en ekonomi och ett samhälle som skulle kunna betecknas som ”post-sultanskt”. I detta frodas medelmåttan och brist på respekt för regler, säger Stournaras till SvD. 

Han är professor i nationalekonomi och numera chef för forskningsinstitutet Foundation for Economic and Industrial Research (IOBE). Tidigare var Yannis Stournaras den grekiska regeringens chefsrådigvare i ekonomiska frågor.

Domnul Stournaras imi scoate parca vorbele din gura, aratand ca problema principala a tarii sale este mentalitatea. Aparent ai putea crede ca vorbeste despre Romania: "Suntem caracterizati in continuare de monestenirea otomana, avand astfel o societate si o economie pe care as putea-o numi "postsultanica". In acest mediu se cultiva si se ingrasa in continuare lipsa de respect pentru reguli precum si semidoctismul".

Ai mai auzit tu de vreo tara, una pe care o cunosti bine, in care bagatul picioarelor in orice regula si cultivarea semidoctismului si a mediocritatii au devenit sport national? O stare de fapte rezultata direct din mentalitatea feudalo-sclavagista a populatiei bastinase. Eu cred ca ai auzit, pentru ca locuiesti din pacate chiar aici in miezul ei. M-ai auzit si pe mine cu siguanta vorbind de rolul metalitatii si de efectele pe care aceasta le are supra societatii in care traiesti. Iata asadar oglinda economico-sociala a societatii tale. Se numeste Grecia si prezinta asa cum face o oglinda de obicei pe cel sau pe cea ce sta in fata ei. In cazul de fata societatea romaneasca, o societate presarata de minciuni, furt, lipsa de respect fata de reguli, si plina de semidocti pusi in pozitii de conducere.

Oglinda este gata sa cada in prapastia falimentului, dusa in acea directie de tocmai societatea pe care am desris-o. Unde crezi ca va putea ajunge individul din fata oglinzii? Romania. Tinand cont si de faptul ca mentalitatea si comportamentul civic din aceasta tara au mai mult un caracter sclavagist decat unul feudal. Observi cum ficare popor culege ceea ce a semanat? Mirosul fructului care creste in Grecia si Romania este asadar pentru papilele mele olfactive identic cu cel al rahatului. Vara asta va fi cu siguranta una fierbinte, cu precadere pe meleagurile amintite, facand dupa parerea mea si in cele din urma rahatul sa miroase a hoit. Bancile mari din Anglia au inceput  sa retraga capital in cantitati considerabile de pe pamanturile insamantate cu fecalii, deja in lunile trecute. Lasandu-le astfel secate de lichiditati. 

Lipsa de lichiditate se va face simtita in curand, aducand dupa sine mult trambitata hiperinflatie pentru fundamentalisti, pentru mine deflatia de care am vorbit tot timpul. Se vor distruge credite in mormane inspaimantatoare, asta chiar daca Trichet va incalca din nou legea si se va apuca de tiparit. Vei asista in perioda care vine, cred eu, la cea mai mare criza bancara pe care a vazut-o lumea vreodata, o criza provocata de societatile care au permis si tolerat calcarea in picioare a regulilor. Societati populate de  indivizi care au incurajat minciuna si avaritia, propulsand catre stele toate mediocritatile. Zarurile au fost aruncate. Piata va testa in opinia mea deja saptamana viitoare calcealmaua mascaricilor Trichet, Merkel si Sarkozy.

Acestia, impreuna cu domnul Junkers, care a declarat fara jena ca "atunci cand situatia devine serioasa trebuie sa mintesti", vor continua sa faca tocmai acest lucru. Demonstrand paradoxal nimic altceva decat realitatea: adica faptul ca situatia este foarte serioasa. Tocmai din aceasta cauza minciunile mascaricilor vor fi zadarnice. Cand e vorba de bani increderea pe care ai avut-o fata de cineva scade exponential cu fiecare minciuna a individului. Prelungirea agoniei nu va face altceva decat sa transforme moartea Greciei intr- una foarte dureroasa. 

Orice ar hotara sa faca, in fata celor trei Sisifi se afla un bolovan urias. Poporul grec! Care, va cere foarte probabil un referendum, asa cum am prevazut in postari precedente, prin care sa poata refuza in stil Islandez ajutorul de insclavire a nepotilor. Nepotii vor scapa foarte probabil in cazul in care acest lucru se va intampla, noi cei de azi nu. Noi vom iesi pe camp sa culegem ce am semanat. Tinand cont de mirosul recoltei, multi, chiar foarte multi dintre noi vor cadea asfixiati. Indiferent de cantitatea de deodoranti cu miros de balega pe care vor incerca sa-i foloseasca Sisifii mascarici.

In societatile fasciste care s-au conturat sub ochii nostrii vocea popoarelor se aude insa tot mai putin. Indiferent de cei care sunt la putere, politica dusa pare a fi aceeiasi: nationalizarea datoriilor provocate de cei puternici si privatizarea castigurilor facute de aceiasi indivizi. Din pacate o asemenea "democratie"  nu mai da celor ce voteaza nici o sansa, exceptand votul in sine. Unul fata de care nu mai exista nici un respect. Popoarele ar mai putea avea de aceea o singura optiune. Luarea bardei in mana.



8 comentarii:

mobutu spunea...

iar europenii au amanat luarea unei decizii privind acordarea transei de 12 mld catre grecia si vor introducerea unor masuri dure de austeritate:

http://www.reuters.com/article/2011/06/20/us-eurozone-idUSTRE75J04R20110620

Horea spunea...

mobutu, o sceneta comica a mascaricilor. Hartiile sunt semnate de mult si imprumutul va veni.

Vor veni foarte probabil si alti bani aruncati in latrina de aceeasi mascarici.

Pana cand? Pana cand Grecia va da oricum faliment, daca nu altfel prin intermediul cotatiei de default pe care agentiile de rating vor fi obligate sa i le puna.

Intrebarea nu mai este Grecia! Ci, cine este urmatorul candidat?

George spunea...

Ai dreptate Horea, hartiile sunt semnate de mult dar inca nu s-au inteles la impartirea ei dpdv economic. Intrebarea este daca grecii vor accepta birurile si privatizarile. Incepe sa-mi miroase a razboi, mai ales ca grecii nu vor fi singuri in aceasta smecherie. Sa speram ca vor face ca Argentina si sa-i lase cu buza umflata pe baietii destepti.

originar spunea...

bun articol; subscriu.

Horea spunea...

Stimati tovarasi si prieteni! Asemenea situatii au pavat intotdeauna drumul spre regimuri autoritare. Dintr-o debandada similara cu cea de azi s-a nascut si tovarasul Hitler.

Ura care se inchaega in oameni fata de cei ce devastaeaza planeta este destul de usor de inteles in aceste momente, precum si faptul ca tot mai multi ar dori sa-i vada pe faptasi spanzurati.

Nepasarea jefuitorilor si atitudinea de superioritate pe care o afiseaza acestia, cred ei ca le sunt permise, doar pentru ca au reusit sa acumeleze niste bani prin furt.

Nu m-ar mira deloc ca situatia in care am ajuns sa impinga la un moment dat popoarele spre arme. Nesimtirea hotilor a juns in opinia mea la culmi neinchipuite. Lumea asta este al tuturor dar ei o manevreaza de parca le-ar apartine in exclusivitate.

cristian dogaru spunea...

salut Horia. de ce oare ramane atat de sus euro/dolar in ciuda problemelor euro? adica, 1,43 putea sa fie si daca nu exista grecia...or fi chinezii si rusii mai activi la vanzare acum (de dolari adica)? ce parere ai?

Akhenaton spunea...

Vad ca toata lumea e in fierbere, se simte venind un nou val de criza. Asta inseamna deflatie, ori hiperinflatie? Logica imi spune ca urmeaza deflatia.
Stiu cativa oameni cu ceva economii in euro care s-au "refugiat" partial pe francul elvetian. Am mai intrebat eu despre posibila evolutie eur/chf, tocmai din cauza asta, voiam sa aflu daca alegerea lor e una buna. In cazul in care Grecia intra in "faliment suveran" cred ca alegerea lor a fost una buna.

Horea spunea...

Salut Cristi, tocmai! O intrebare la care ai incercat sa raspunzi corect dupa parerea mea. Eu iti spuneam ca euro este in zona neutra asta insemnand exact ceea ce vezi. In sus, in jos, lateral.

Cat conteaza asadar fundamentalele? Pentru ca nu cred ca cineva ar dori sa afirme ca sunt bune. Nimic! Cine cumpara euro? Eu unul habar nu am.

Din grafic reiese insa ca euro nu a dat inca nici un semnal concret privind o eventuala depreciere de durata. Asta cu toate ca Europa este pe punctul de-a cade in bucati. Daca iti mai amintesti iti spuneam ca valuta comunitara isi va putea testa chiar vechiul top, in cazul in care nu va atinge un nivel anume, inferior celui de azi.

N-am mai revenit cu analize pentru ca nu am ce spune. Am un crez pe care l-am expus. Preziceam o depreciere euro in perspectiva medie de timp.

Nefiind fundamentalist imi voi schimba crezul cand imi vor spune graficele. Chiar si asa, convingerea pe care o am ar putea fi una eronata.

Akhenaton, nu daca ci cand! Deocamdata francul este un refugiu bun, lucrurile ar putea insa sa se schimbe in functie de psihologie.