Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 26 iunie 2011

"Hiperinflatia" care macina comoditatile

O singura data de cand am pornit acest blog am fost si eu de acord cu domnul Bernanke. Asta s-a intamplat atunci cand a spus "ca inflatia este trecatoare". Asta cu toate ca marii analisti, percum Peter Schiff il vedeau pe Mugabe ocupand America. 

Cei care l-au ascultat cumparand argint la 50 de dolari, speriati de hiperinflatia de tip Zimbabwe, stau azi cu buzele umflate, in timp ce iubitorii metalului galben au putut sa se mai spele pe dinti, chiar fara dureri, in tot acest timp. In data de 23 junie am venit totusi cu urmatoarea afirmatie facuta anapoda:

"Ba mai mult! Aurul lucreaza si el de zor la un top. Care, terminat, ar putea fi sub nivelul celui precedent. In cazul in care acest lucru se va intampla aurul va trebui sa inceapa un plonjon demn de bagat in seama speriindu-i in acelasi timp si pe arginatri. Cei din urma vor avea din nou cosmaruri cu dracusori amenintatori, de genul celora care sa hranesc exclusiv cu argint."

N-a trecut o zi si aurul a inceput s-o ia la vale facand un plonjon tot anapoda de cca. 60 de dolari, exact de la linia pe care o vezi pe grafic si spre care spuneam ca se va indrepta din nou. Spuneam asta acum cca. 6 saptamani. Faptul ca linia este cea mai anapoda structura afisata pe acelasi grafic nu mai trebuie sa surprinda pe nimeni. Ca un echilibru la ceea ce fac si la ceea ce zic eu anapoda exista din fericire stiri pertinete. Citeste-o cu atentie pe cea publicata de Reuter:

Gold cuts 4-day rally as Fed boosts dollar - Reuters

Po.. po.. po.. poftim? Pai nu avea cumva FED-ul ca tel suprem macelarirea dolarului? Conform acelorasi experti care au fabricat stirea de mai sus. Pai nu venea republica Weimar peste noi calare pe Mugabe din Zimbabwe? Nu era Fed o institutie la care lucrau numai roboti si care nu facea altceva decat sa tiparesca bani? Ce sa mai conteaze faptul ca aurul cade ciclic, pentru ca trebuia sa cada, atunci cand o stire bazata pe date fundamentale pertinente amesteca FED-ul in toate. Exact cum facea si Dan Desliu cu partidul in minunata sa poezie care purta celasi nume.

Dar de ce a cazut oare si argintul? Nu era el aurul omului sarac care trebuia sa intreaca in aprecieri chiar si aurul real? Dar titeiul de ce a cazut? Nu se bat aia ca orbii in Libia cu peak oil-ul in cap? Cerealeleor lovite de arsita, zaharului devenit ultradulce oare de ce le-a scazut pretul? Dar bursa ce face?

Nu trebuia sa se decupleze conform unor grafice inversate de comoditati? Se pare ca nu! Se pare ca graficele sed deocamdata bine in pozitiile lor reale dand semnale destul de credibile si exacte pentru cei care stiu sa le interpreteze. Ce spun oare aceste grafice despre aur de exemplu? Spun ca a dat un semnal urat de depreciere, nereusind in acelasi timp sa-si depaseasca maxima anterioara, exact asa cum am anticipat.


Dar despre petrol ce spun? Spun exact acelasi lucru pe care il spuneau si atunci cand a inceput razboiul care trebuia sa-i duca pretul spre 200 de dolari. De la 115$, maxima atinsa in timpul razboiului, la 90$, pretul de inchidre a titeiului de saptamana trecuta, sunt cam 25 de dolari, echivalnetul unei hiperinflatii de cca. minus 20%.

Dupa ce titeiul va perfora prima zona de cerere expusa pe grafic, urmatoarea "gara" a aurului negru ar trebui sa fie nivelul de 76$, adica o hiperinflatie de cca. minus 35%.

Nu avem decat sa asteptam si sa vedem daca analiza mea este sau nu corecta. Ar putea sa sfarseasca oare rahatul in care ne aflam cu o inflatie consistenta, chiar daca nu va fi hiperinflatie de tipul Zimbabwe sau Weimar? Sigur ca ar putea! Dar, de ce sa iei tu suba pe tine la 35 de grade in luna iulie? Doar pentru ca luna ianuarie ar putea sa-ti aduca temperaturi de minus 25.

15 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Nu-mi impărtășești sarcasmul, dar după lectura asta... dacă aș fi cumpărat argint la 50$ și aur la... nepoți... mi-aș fi tăiat venele. :D

George spunea...

Lasa ca a luat el-gogu argint pentru toata familia ca sa nu ramana cu "hartii igienice". Nu l-am mai vazut comentand de multisor pe aici. Sa fi dat lovitura cu argintul?

Horea spunea...

Tovarasi, nu fiti surprinsi! Intr-o tara in care bunul nostru presedinte neaga insasi istoria, orice poate fi negat fara nici o problema. Nu reprezinta oare graficele tot date istorice?

Pana si comportamentul pe care l-au avut in trecut adica istoria lor a fost negata de unii. Le aveau in fata asa cum are Basescu istoria. Dar, la ce folos atunci cand tu esti mai destept si vrei sa explici, de exemplu, ca ploaia e de fapt pisat de pasare.

Eu nu m-am straduit sa conving, am prezentat doar fapte. Incercand sa fundamentez intotdeauna, pentru toti cei ce au avut ochi sa vada, cele expuse. Am expus logica mea ca alta nu am avut. Iata insa ca deocamdata ea pare sa fi percepu destul de corect lucrurile.

Acum este intr-devar liniste. Du-te si vezi insa furtuna comentariilor iscata la articolul scris despre parabole, de exemplu.

Inca o data!
Eu nu am pornit acest blog ca sa fac pe desteptul. L-am pornit tocmai pentru ca si cei care gandeau ca elgogu si altii sa aiba o alternativa la ceea ce aud altundeva.

Nu am spus nimanui ca trebuie sa gandesca ca mine si de aceea nu m-am inervat niciodata atunci cand auzeam alte pareri. Eu unul voi continua sa discern in acelasi mod pe care l-am folosit si pana acum.

Atunci cand nu am cunostinte sufiecente despre un subiect sau altul ma voi documenta. In documentatia pe care o fac se vor gasi intotdeauna pareri diferite.

Chiar din aceasta cauza voi fi obligat sa aleg pana ala urma. Voi alege intotdeuna ideile care si-au demonstrat eficacitatea in practica si in realitate, punct.

mobutu spunea...

Horea, masterpiece :)
Mie unul îmi pare rău că trebuie să pleci din cauză că îmi vor lipsi posturile tale.
Pe de altă parte mă bucur că pleci din cauză că așa e mai bine pentru tine.
Sperăm să revii în forță în septembrie ;)
Toate cele bune.

Horea spunea...

mobutu,mersi si sa auzim numai de bine!

Radu Butucelea spunea...

Salut Horea,

Mi-am dat seama ca am mai bine de un an de cand iti citesc zilnic blog-ul.
Tin minte foarte bine momentul de anul trcut cand ai plecat pentru ca nu stiam ce s-a intamlpat :)

Dupa cum am spus, desi te urmaresc zilnic, acesta este primul meu comment (acum ceva timp m-am abtinut sa-i spun ceva "de dulce" lui Gogu). Am decis sa il fac pentru a nu te lasa sa pleci fara a sti ca sunt multe persoane (sper) care te urmaresc, apreciaza si gandesc in acelasi ritm cu tine ...chiar daca nu iti spun.

Vreau sa iti multumesc pentru ceea ce faci si sa iti urez sa te decuplezi de toate "stirile rele" pentru a reveni cu forte noi in toamna (macar cum ne-ai obisnuit pana acum: cel putin un articol odata la 2 zile :D ).

Cu stima,
Radu

Horea spunea...

Mersi Radu si sa auzim numai de bine!

i-conomics spunea...

Horea,

Bursele todeuna vor actiona astfel incat sa scoata cat mai multi bani din buzunarul cat mai mult'or investitori!

Mereu o torni cu deflatia! Dom'le se tot spune deflatie de 50 de ani in'coace si nimica... un "Short squeeze" nu insemna deflatie!

Petrolul a cazut de la 150 la 30 parca.... si uite unde este acuma... pe termen scurt ori ce este posibil.. pe termen lung... fundamentele dicteaza.. si anume cati bani la 10 oua.. cum am mai discutat noi in trecut...

imi vine greu sa cred ca statele si bancile centrale.. tiparesc bani cu trilioanele... iar apoi ca efectul de multiplicare sa nu duca masa monetara extinsa in stratosfera vor avea taria sa o reglementeze astfel incat ea sa ramana oarecum stabila sau in crestere cu aproximativ PIB nominal... procesul de dificultate economica este insusi antideflationist reducand cantitatea si bunurile produse in economie, reducand viteza de circulare a banilor si deci... ajungi tot la paradigmul mai multi bani pe produs / serviciu.. fapt ce nu are cum sa fie deflationist!

Intr-o piata complet libera .. ok, fractional reserve e o schema piramidala , momentul in care populatia nu se poate indatora si mai mult .. apare ca event horzion.. si in clipa in care cresterea masei monetare extinse nu mai depaseste dobanda medie.... atunci intradevar intri in spirala deflationista.. dar noi NU TRAIM IN ECONOMIE LIBERA DE PIATA!

Cine oare crede ca bancile centrale vor sta mironosite, martore la dezintegrarea sistemului .. fara sa tipareasca..? Cine crede ca dobanda poate fi ridicata? Politic ar fi un act sinucigas... real estateul inclusiv cel comercial.. ar face poc.. ok.. la ce a mai ramas din el.. iar economia financiara.. cu pondere mare in PIBul vestic se va evapora instant.. ca toti sunt over leveraged.. si supravietuiesc doar pe credit super ieftin...

Trebuie sa te uiti la istorie.. todeuna ... in sisteme fiat... crizele au fost gestionate prin Hyperinflatie sau Hyperinflatie mascata (inflatie mare... ascunsa de statistici si distribuita pe mai multi ani ca prostii sa nu se prinda) ...

AristotelCostel spunea...

... pe termen scurt au fost bulelele pe commodities.

Cine a gustat niste zaharel, faina, soia sau argint la nivelul maxim de disperare s-a ales cu niste gaurele in portofel sau, mai rau... in turul pantalonilor.

In stratosfera s-au dus niste cotatii fanteziste, dar, dupa cum vezi, revin pe Pamant... in general... "intr-o zi de dimineata".

Horea spunea...

i-conomics eu unul am turnat-o cu deflatia din 2008-2009, nu de 50 de ani. Am avut deflatia de care vorbeam pana si in Roamnia atunci cand benzina a costat putin peste trei lei. In SUA si Europa, in 2009 si 2010 cifrele publicate oficial au grait de la sine.

Pe o perioada de cca 6-8 luni am avut intr-adevar o tendinta de refalatie care pare sa esueze pana la urma. In cazul in care tu faci analize pe termen de 50 de ani iti urez succes. Eu unul nu sunt in stare sa faca asa ceva.

Voi continua asadar sa ma ocup de analize care acopera o perioada de timp in care sper ca o sa mai traiesc.

Horea spunea...

Tot i-conomics. Eu unul n-am incercat sa te conving niciodata in privinta fundamentalelor.

Daca crezi ca ele conteaza dai bataie si foloseste-le. In opinia mea te astepta o era in care te vor ajuta sa dai de mai multe ori cu capul de pereti.

mobutu spunea...

i-conomics,
spui:
"Cine oare crede ca bancile centrale vor sta mironosite, martore la dezintegrarea sistemului .. fara sa tipareasca..?
Cine crede ca dobanda poate fi ridicata?"

Ia uite un articol in care Banca Reglementelor Internationale (BIS)spune: "Rata dobanzii trebuie sa creasca la nivel mondial pentru a evita consolidarea inflatiei ridicate"

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-9154304-banca-reglementelor-internationale-rata-dobanzii-trebuie-creasca-nivel-global.htm

Deflatie? Bineinteles!

Horea spunea...

mobutu, nu se va ajunge acolo. BRI este in spatele curbei precum sunt si toate bancile centrale. Inflatia pe care o vede este deja in scadere fara ridicarea dobanzilor.

Trichet s-a grabit si el in opinia mea precum mai spuneam. Eu al vad mai degraba scazand dobanzi decat ridicandu-le. Asta poate nu-l va impiedeca totusi sa-si duca de prima data la bun sfarsit prostia inceputa.

i-conomics spunea...

MOBUTU@:

De ce oare crezi TU ca BIS a facut acel comunicat? Ca sa auda bancile centrale si sa ridice dobanda? Sau pentru consumul fraierilor ce trebuie sa gadeasca.. "uite brehh... sa nu ne ingrijoram.. EI stiu ce tre sa faca sa tina inflatia sub control.."... Comunicatul BIS'ului nu este de cat un exercitiu de management a "animal spirits".... fii tu sigur ca informari de gen..."ridicati dobanda".. se face pe canale complet confidentiale... pentru maximalizarea efectului daca ar fi cazul....

HOREA@:

Tu ai perfecta dreptate, DIN PUNCTUL TAU DE VEDERE si pe baza informatiilor ce le ei in considerare.... ce spun eu este ca situatia este mai complexa de cat o consideri tu, si mult mai influentata de vointa catorva... si nu de echilibrele intrinsece unei economii de piata libere....

ce se va intimpla cu siguranta este o nou val de tiparire atat la BCE cat si la FED. si de ce nu la BOE si BOJ. In USa in lipsa QE2.. bursa scartiei.. imobiliarul asisderea... cel comercial sta pe picioare de lut.. gata sa cada.. iar in viitor vin alegerile.. garantat asta va fi folosut ca scuza pentru un nou QE... dar nu astfel numit pentru a evita probleme cu "Ze Inflation"... un swap global ... ar rezolva problema dintr-o lovitura.. deci.. care DEFLATIE? Cat despre deflatie in 2008-2009... un outlier...

Horea spunea...

In USa in lipsa QE2.. bursa scartiei.

Scartie in plin QE2 din 2 mai daca iti mai amintesti, FED isi va sfarsi cumpararile la sfarsitul acestei luni.

Paradoxal, asta pentru ca fundamentalele fug dupa piata si nu invers, vei vedea foarte probabil o stabilizare bursiera in luna julie, chiar dupa ce FED va iesi din pita.

Apropo scartait: Am auzit chiar un vuiet in 2008, pana in martie 2009, tot in timpul unui QE, numit 1. In ceea ce priveste deflatia vom trai si vom vedea.

Fiecare e liber sa perceapa informatiile existente asa cum poate si cum doreste. Eu unul vad o deflatie si mai al dracului decat cea din perioada precedenta.