Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 5 iunie 2011

Macroconexiune

Uite si tu pe ce dau bani romanii atunci cand vor sa stie cum le va fi soarta economica in viitor! Pe revista Capital. Hai sa dichisim impreuna acest grafic. Observa, nu este expus de mine ci de insasi "faimoasa" revista, ale carei expereti de-o grozavenie rara, lucreaza cu siguranta pentru salarii.

PIB creste de la 4,1 la 7,7 in timp ce leul se apreciaza de la 3,6 la 3,5. PIB scade pe urma de la 7,6  la 6 in timp ce leu, continua sa se aprecieze de la 3,5 la 3,3. PIB creste din nou de la 6 la 7,1 in timp ce leul se despreciaza de la 3,3 la 3,6. PIB scade de la 7,1 la -7,1, intimp ce leul se depreciaza de la 3,6 la 4,2. PIB creste de la -7,1 la -1,3, in timp ce leul ramane neschimbat la 4,2.

Din graficul expus, pe care l-am analizat dupa cate vezi pas cu pas, reise clar faptul ca cursul de schimb nu are de-a face absolut nimic cu evolutia economiei sau mai bine zis cu PIB-ul unei tari, in acest caz cu cel al Romaniei. Miscarile sunt fractale si ciclice asa percum am subliniat de sute de ori pe aceasta pagina. Fiind convins ca pana la urma si un copil cu un IQ mediu ar putea constata acest lucru.

Graficul graieste de la sine! Se pare insa ca nu si pentru omul nostru superscolit. Unde? Stiu doar sfintii, pentru ca din cifrele pe care le-a publicat n-a inteles o iota. Fenomenul este insa bine cunoscut pe aceste meleaguri. Oameni plini de diplome si cu IQ-uri la nivele stelare fac analalize, au pareri si vor sa te convinga, jucand foarte des roluri de genii. Asta pentru ca traim asa cum ni se spune la televizor intr-o democratie, una originala asa cum si-o dorea Ion botezatorul, unde fiecare om face ceea ce il taie capul.

Ca atare, dedesubtul graficului, pe fond verde, cu litere groase, ca sa se vada bine, vei gasi scrisa si concluzia halucinanta al acestui expert: Evolutia cursului de schimb este strans legata de trendul econmiei.

Culmea este ca omul mai vine si cu prognoze, din moment ce nu a fost in stare sa interpreteze corect nici macar ceea ce sa stie. Totul e Ok insa. Traieste si face parte din societatea multilateral dezvoltata care a inventat impozitarea hotiei.

5 comentarii:

Emanuel Enache spunea...

Horea, de ce esti asa de critic?:)

Horea spunea...

Armand, mi-ai pus o intrebare pe care nu o inteleg. Ai vrea cumva sau laud imbecilitatea si indolenta?

Costel, a induce in eroare este una a fi incompetent este cu totul altceva, asta desi rezultatele pot fi asemanatoare.

Mie mi-ar fi rusine sa scriu atatea baliverne si sa dau dovada de atata incompetenta chiar si pe un blog, unde fiecare poate scrie de fapt ceea ce doreste.

Cand te apuci insa sa scrii articole in una din marile reviste economice ale unei tari, pentru care cititorul plateste bani si redactorul ia salariu, lucrurile ar trebui sa fie altfel.

AristotelCostel spunea...

Il doare la bascheti pe Razvan Amariei de incompetenta lui. A primit tema pentru acasa, a legat doua citate si a scornit o macroconexiune.

De stergerea comentariilor impotriva trendului se ocupa, probabil, alti baieti de la Capital.

dragon spunea...

Eu pur si simplu am cazut pe spate. Cred ca daca aplici un filtru Kalman si inca vro trei alte filtre pe graficul PIB, atunci poate-poate aduci cat-de-cat aproape de graficul cursului euro :D.

Lasand balivernele la o parte, nenea e cam prost daca vede o corelatie stransa intre cele doua :).

George spunea...

Eu cred ca a existat o corelatie intre cursul EUR si PIB atunci cand bancile dadeau credite imobiliare cu buletinul dar asta nu inseamna ca lucrurile se vor repeta in continuare fara cresterea creditarii cu buletinul in EUR, lucru care este cel mai putin probabil daca nu vor sa faca din noi o grecia sau spania.