Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 19 septembrie 2011

De ce cade euro?

In 15 septembrie scriam:

Pana cand isi vor tine Sarkozy si Merkel noua achizitie? Grecia si pe Mamandreu inconjurat de poporul sau filozof dar si gladiator in momentul de fata. Inca cateva zile, probabil, maximum doua, si pana la pretul 1,383-1,387. Intervalul ar putea sa duca la o lepadare spontana de Satana urmata mai apoi de o noua perioada de dragoste. O perioda de care ma voi ocupa in analizele viitoare.

Dupa cele spuse a intervenit mihai, ca intotdeauna. Precum face un ceas elvetian, el a validat momentul prielnic al analizei. Nu stiu cine e mihai, poate Costel l-a dibuit mai bine decat decat mine. Un lucru este insa cert! Este un ceas minunat. Pentru cei interesati propun o retrospectiva. Vedeti orice analiza din trecut unde am anuntat o schimbare de trend, chiar de durata scurta, in sens negativ pentru euro, si cititi pe urma ceea ce a scris mihai la comentarii.

Observati de fiecare data o stire sau alta pe care omul nostru o foloseste ca sa ma contrazica. De fiecare data si fara exceptie, interventiile lui nu fac altceva decat sa intareasca analizele pe care le-am facut. Incredibil dar si amuzant in acelasi timp! Avem un ceas elvetian bursier de calibru in persoana prietenului nostru. Pentru a obtine rezultate foarte bune cu acest "ceas", trebuie doar sa fi observant si sa-ti dai seama ca merge invers.

Ca un exemplu de necontestat iata si ultimul comentariu al acestuia, foarte asemanator cu toate celelalte. Este dat la aceeasi data de 15 septembrie la textul articolului din care am luat pasajul pe care il vezi publicat mai sus:

horea , cred ca nu esti la curent cu ultimele noutati , iata-le ...
http://finance.yahoo.com/news/ECB-to-provide-banks-with-apf-1149658035.html?x=0&sec=topStories&pos=7&asset=&ccode=
se pare ca totusi exista solutii

Exact dupa doua zile, de la nivelul intervalului specificat euro a inceput sa cada asa cum am prezis, zbatandu-se acum pe la nivele de 1,3680. Ce va face euro de la aceste nivele?  Aici mihai nu ne mai poate ajuta pentru ca nu a  intervenit niciodata in cazul in care am prezis aprecieri. Sa asteptam asadar fara ajutorul lui perioda de dragoste de care vorbeam in analiza expusa in acelasi articol. Lunga vara fierbinte a lovit si Tg-Muresul. 

Eu am ales sa petrec aceste ultime zile la Sovata. Iata de ce nu am avut timp sa ma ocup de analize. Ma refer desigur la cele facute pe baza unor linii trase anapoda. Analizele fundamentale au continuat in schimb sa curga in ritmul lor obisnuit. Sunt asadar convins ca sunteti la curent cu tot ceea ce este nou si important. Ati vazut probabil ca in timp ce au existat bani berechet pentru finantarea bancilor cazinou in carenta de lichiditate, Navara, o regiune din nordul Spaniei in curs de "salvare", pare sa nu mai aiba bani nici pentru astupatul gropilor din sosele, si in curand nici pentru plata salariilor bugetarilor. 

"No hay dinero para tapar agujeros, no les estoy hablando de Grecia, que en octubre ya no podrá pagar los salarios públicos, les estoy hablando de esta Navarra foral", ha sostenido.

Domnul Jimenez pare cel putin ingrijorat si pe drept cuvant. Bancherii lumii s-au unit se pare pentru pornirea unei cruciade in care vor suge ultima picatura de seva din toate tarile indatorate, numite salvate. Isi vor pune in cele din urma palariile Armani in cap stingand in final si ultimile lumini care mai palpaie astazi pe strazile pline de mocirla ale lumii.

PS. Ca o concluzie la cele scrise de mihai: Solutii exista intotdeauna la orice problema din lume. Pana si in cazul unei persoane aproape de inec. O solutie este s-o scoti din apa, in timp ce alta ar fi sa-i impingi capul un pic mai adanc. Bancile si bancherii par sa se fi hotarat pentru ultima solutie, asta pentru a-si salva o suma cat mai mare din banii pe care au decis sa-i joace la ruleta in anii precedenti.

4 comentarii:

mihai spunea...

horea , multumesc pentru aprecieri , ei bine , intervin si de data asta sperand intr-un impuls dat euro avandu-l in prim plan pe prietenul nostru bernake ... QE3 iti spune ceva ? orice s-ar incerca in lumea asta , daca americanii isi pun ceva in cap ( sa-si deprecieze dolarul ) fi sigur ca si reusesc in final. Asa ca mai vedem cine o sa aiba dreptate in final ! Inca ceva , off topic , ce manevre crezi ca fac nordicii ( norvegia + suedia ) de reusesc sa-si pastreze monezile in trend cu euro mai ales dupa ce elvetienii si-au blocat francul la 1.2 ?

Horea spunea...

mihai, nordicii nu trebuie sa faca nici o manevra, valutele lor fluctueaza in valuri ca orice alta valuta.

Oricum, lichiditatea valutelor scandinave nu este suficienta pentru investitii vaste.

Ele se vor putea aprecia de aceea fata de alte valute, exclusiv dolarul, in opinia mea, chiar prin cumparari benigne.

Nu cred ca inteleg ce vrei sa spui cu afirmatia in trend cu euro? Valutele scandinave au facut pana acum pireu de cartofi din euro.

Daca te referi la valoarea lor fata de dolar ele au avut un ciclu de apreciere. Sa vedem dca nu cumva acest ciclu a dat de fund, asa cum spuneam in film

Bagarea valutelor scandinave intr-un portofoliu a fost recomandata de mine in acelasi filmul pe care tu l-ai vazut sau nu. Aici suntem asadar pe aceeasi lungime de unda. Recomandarea pe care am facut-o nu are insa nimic de-a face cu qe 70.

Aceste valute sunt interesante pentru mine din punct de vedere ciclic. In rest indiferent de ce va face FED, eu am prezis inca o perioada de dragoste pentru euro, care se pare ca a inceput chiar azi dupa articol asa cum prevedeam. Ceea ce nu am prevazut a fost interventia ta, am spus si de ce.

Daca FED va face inca o magarie, un lucru foarte probabil, eu sunt convins ca tu vei intra in extaz ca si multi altii.

Vom vedea insa daca piata va percepe ceea ce va face FED ca fiind un motiv pentru extaz. Nu am nici un dubiu fata de aparitia focurilor de artificii intr-o prima faza. Am insa dubii fata de o noua monetizare.

Cred asadar ca FED va alege altceva in cazul in care va incepe o noua manipulare: Schimbarea bondurilor cu maturitate scurta, pentru bonduri cu maturitate mai lunga de 10 ani sau chiar 30 de ani, de exemplu.

Orice ar face FED, rezultatul va fi o noua palma data rahatului, in perspectiva medie de timp. Opinia mea va ramane asadar aceeiasi.

Datoriile nu dispar, deresiunea nu va dispare nici ea. Asta pentru ca singurul lucru pe care FED il poate face este sa ofere credite, nu si sa oblige pe cineva sa le ia.

Posibilitatea unei noi monetizari QE exista desigur teoretic. Eu nu pot insa sa cred ca cineva din FED ar dori sa-si taie craca de sub propriile picioare si de sub picioarele bancilor.

Sa nu uitam ca bunurile tuturor sunt deocamdata denominate in dolari. Pana acum analizele pe care le-am facut s-au adeverit destul de bine.

Nu exista insa nici o lege care sa spuna ca nu as putea gresi de aceasta data. Vom trai si vom vedea precum spui. Oricum, piata ar putea reactiona foarte diferit la aceleasi masuri, psihologia asta bat-o sfintii.

Anonim spunea...

Salut Horea,

la EUR/RON am vazut o apreciere puternica a leului vineri si am presupus ca Mugurel a bagat coada in piata. Coada ce a dus perechea din 4.29 in 4.2550. Aceeasi miscare am vazuto si astazi dar in sens invers din 4.2530 in 4.2730. Ce se urmareste prin aceste miscari? Sa apucat BNR-ul sa se joace intraday?

Horea spunea...

spuky, intreaba-l pe Cabat ce face BNR. Eu unul voi incerca sa ma ocup in continuare de ceea ce face piata.

Nu m-ar mira totusi sa uzi pe la televiziuni ca Ise a dat cu craca in valute.