Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 15 octombrie 2011

Analiza fundamentala

Stiu ca romanul nu crede nici ceea ce vede, am dovezi in acest sens chiar in familia mea. Sincer sa fiu asa popor ca cel din care ma trag si eu nu am mai vazut altundeva. Inteleg pana si faptul ca un idiot se poate crede destept.

Dar nu inteleg cum uitandu-se la un porc cineva poate crede ca este o gaina, asta numai din cauza faptului ca isi doreste si viseaza la o faptura cu pene.

Cei care sunt in stare sa vada un porc asa cum este el, grohaind seducator si fara nici macar o pana razleata in urechi, au inteles probabil dupa niste ani de activitate pe aceasta pagina valoarea graficelor.

Ale celor care stau in picioare asa cum se cuvine, si nicidecum ale unora intoarse pe dos, asa cum au incercat unii sa le foloseasca. Sa vedem acum daca am putea trage si niste concluzii fundamentale din graficele care n-au reusit sa convinga lumea?

O lume care cu siguranta nu le-a inteles nicidecum rostul. Sigur ca putem! Pentru ca ele nu fac altceva decat sa reprezinte cifre cunoscute, care in loc sa fi fost plasate intr-un tabel numeric, au fost plasate intr-un sistem grafic cu doua cordonate x si y.

Hai sa ne uitam tocmai de aceea la graficele dobanzilor din doua tari europene si sa incercam mai apoi sa tragem din ele niste concluzii fundamentale. Primul este asadar graficul dobanzilor grecesti de un an, care au parcat in momentul de fata si dupa cum se vede la un nivel maiestuos de 163%.

In luna septembrie vezi pe acelasi grafic o cadere a dobanzilor spre spre 110%, o cadere pe care o vei intalni si in graficul care reprezinta dobanzile bondurilor italiene, dar cu maturitate mai lunga , de 10 ani. De unde crezi tu oare ca au rasarit aceaste caderi similare ale dobanzilor cu maturitate diferita? In doua tari total diferite.

Din pixul trisorului de la BCE, desigur. De unde rezulta atunci urcarile imediate care urmeaza? Din pixul pietei, tot desigur, o piata care a aratat ca nu da doi bani pe trisor. Din grafic se vede clar ca atunci cand Trichet nu mai cumpara bonduri, dobanzile lor urca din nou spre vechile nivele, depasindu-le chiar.

De ce? Pentru ca Trichet a fost singurul cumparator de murdarii la dobanzi mai mici de 150%, in cazul bondurilor grecesti.

Graficele de care vorbeam ne arata asadar starea in care se afla economiile ambelor tari amintite Grecia si Italia, din punct de vedere fundamental, in momentul de fata. Economia Greciei arata catastrofal si este la un pas de faliment, in timp ce economia Italiei mai pare sa respire. Sanatatea ei se deterioreaza insa vizibil. Interesant este totusi sa vezi si perceptia pe care o are piata despre valuta tarilor implicate, mult hulita valuta comunitara euro.

Daca te uiti pe grafice sau chiar in tabele vei constata ca piata a vandut euro in prostie acum cca. 7 zile tocmai datorita realitatilor prezentate in randurile de mai sus, impingand in acelasi timp sentimentul negativ fata de valuta comunitara al investitorilor de toate culorile spre cifre echivalente cu 94%.

Acum vor urma doua intrebari cheie! 1) A disparut cumva euro de pe suprafata pamantului din cauza acestor vanzari masive si a sentimentului negativ dus la maximum? Sigur ca nu! El mai este inca si azi o valuta folosita in tranzactiile comerciale. 2) Cand toti cei 94% suparati pe valuta comunitara au vandut-o fara sa respire, cine dracu a mai ramas atunci la tejgeaua de vanzare?

Iata cum prin intermediul psihologie umane, o balanta care a fost inclinata exagerat spre oferta si-a schimbat deodata si brusc ca intotdeauna inclinarea spre cerere, respectand intocmai legile unei pieti bazate pe parametrii amintiti. Si nu intamplator in momentul in care reprezentantii unei grupari de indivizi, in acest caz vanzatorii, au inceput sa se termine.

Cand? Exact in cele mai precare conditii fundamenatle care nu ar trebui sa faca altceva decat sa impinga euro spre grade si mai sudice. Si totusi piata si cei ce au inteles-o au vazut altceva, cu totul altceva decat fundamentale. Au dibuit momentul in care vanzatorii euro s-au cam terminat. Trimitand astfel valuta comunitara spre nivele pe care nimeni nu le visa acum o saptama.

Nimeni in afara de cei care au inteles piata. La fel s-a intamplat si cu bursa! As vrea sa dedic asadar acest articol voua romanilor vajnici care ar trebui sa fie convinsi la aceasta ora despre faptul ca o gaina nu grohaie. Nici macar aici in Valahia unde body garzii pun diagnostice oamenilor ucisi de interlopi.

Diagnostice pe care mai apoi medicii profesionisti pentru care tarile europei occidentale se bat cu barda sa-i duca la ei, le trec in jurnale fara nici o jena. Pentru ca au fost atat de idioti incat credeau ca un cetatean american putea fi tratat la fel ca un roman, fara nici o repercursiune. In cazul in care am reusit sa mai conving pe cineva prin intermediul acestui articol despre faptul ca porcul nu este o pasare cu atat mai bine.

De la idioti hai sa trecem si sa incheiem povestea cu un grafic al bondurilor frantuzesti. Ele par sa iaba un mesaj destul de clar pentru gemeni; zburdati dragii unchului zburdati! Pana mai puteti.

Apropo legat tot de psihologie! V-ati gandit vreodata la o varianta in care Bernanke ar putea primi un sut in cur, asta dupa ce a fost numit omul anului 2009, o intamplare pe care eu am numit-o inceputul sfarsitului. Dar pe Bernanke in haine vargate ti-l poti oare inchipui? Pentru subminarea econmiei SUA.

Pus la racoare chiar de politiceieni care vor fi in stare sa faca orice pentru voturi. Ti-ai inchipuit acum doi ani cand vorbeam pe acest blog de miscari de strada ca se vor naste curente pentru asediul Wall Street si mai nou pentru asediul fiecarei capitale, inclusiv Bucurestiul? Faptul ca ultimul curent va muri inainte de-a se naste este un lucru normal in Romania, dar sa nu uitam ca planeta nu este populata doar de acest popor care il astepta in fiecare zi pe Cristos

2 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia...ca sa ne jucam un pic, cum presupui ca va arata celebrul plan merkel-sarkozi?...

Horea spunea...

Salut Cristi, ai observat probabil ca eu nu obisnuiesc sa complic lucrurile. Neavand astfel nici energia necesara pentru a ghici detaliile unui plan ucigator. Conteaza mai putin felul in care ai omarat un om, prin sugrumare, cu un glont etc.

Ceea ce conteaza este ca banii numiti buni vor fi aruncati din nou dupa banii rai(traducere libera din engleza). Si nu din buzunarul lui Sarkozy sau Merkel ci din buzunarul celora care transpira. Directia lor va fi cea cunoscuta: spre cei care au facut si continua sa faca plaja.

Reteta este asadar fatala indiferent de ingrediente.