Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 14 octombrie 2011

Astepta-te la un raliu infernal foarte probabil in valul care vine

Pana la valul "devastator" se pare ca perioada de caldura va fi intensa de tot asa cum am anticipat-o. Cu gemenii Sarcozy sub dus toata ziua. Daca analiza mea este corecta Sp 500 ar putea sa ajunga pana la nivele cuprinse intre 1360-1365. Aici psihologia isi va spune ca intotdeauna cuvantul.

De la aceste nivele 90% dintre oameni vor trebui sa fie optimisti ca mihai. Tocmai de aceea valul ucigator ar putea sa inceapa exact de acolo. Pe parcurs daca nu voi obosi voi reveni ca de obicei cu detalii su cu ajustari de prognoze.

De unde aceste concluzii? Tot din psihologie! Pentru ca altceva nu putea duce bursa in cer asa de repede. Ii anunt pe fundamentalisti ca nimic nu s-a schimbat in 6 zile in ceea ce priveste valoarea companiilor din SUA inregistrate la bursa! Ea a urcat insa cu toate acestea cca. 10% in 7 zile. Am date care arata ca in cazul euro 94% din investitori au afisat o psihologie negativa fata de valuta comunitara. Ca intotdeauna exact in momentul in care euro a dat de suportul vital de 1,3280. Un suport de care ii vorbeam lui Cristi ca raspuns la intrebarea pe care mi-a pus-o. 

Acest suport a fost perforat pentru moment pentru ca nestiutorii sa piarda si mai multi bani. El a fost recastigat insa apropape imediat cu o miscare care a prevestit si raliul actual al valutei comunitare. Perceptia psihologica fata de bursa s-a invartit si ea in jurul acelorasi nivele, manifestand un negativism inpanat la maxim. Tocmai de aceea si precum spuneam, la nivele de cerere bine definite, cei ce intelg piata au decis sa-si inchida pozitiile scurte. 

Dupa aceasta corectie la care asistam acum si care ar putea dura pana in intervalul de timp cuprins intre 27-29 octombrie valul de caldura de care am povestit ar trebui sa loveasca bursele. Va dura asadar pana cand cei care mai sunt si azi intr-o stare psihologica negativa, o majoritate dintre investitori, consumatori, isi vor tranforma aceasta stare intr-una deosebit de pozitiva. 

Cu mihai in frunte care ne va vorbi atunci de renasterea lumii. Aceiasi limba vor vorbi si stirarii. In momentele actuale desi bursa a urcat cu vijelie psihologia negativa in perspectiva medie a majoritatii investitorilor persista, ca si sentimentul negativ al consumatorului, vezi graficul expus. Investitorii par a fi la fel de pesimisti ca inaintea raliului. Singurul om vesnic pozitiv ca intotdeauna pare a fi asadar mihai, de data asta in ton cu cei care trebuie, se pare.

Tocmai de aceea bursa va trebui sa nasca o groaza de oameni la fel de pozitivi ca prietenul nostru inainte de a incepe sa cada din nou. O sa ne putem bucura oare si pentru gogu? Eu cred ca da si nu! Da, pentru ca acest val ar putea duce aurul spre culmile finale asteptate de mine si argintul spre 47 de dolari. Nu, pentru ca gogu a cumparat argint si la nivelele amintite nerealizand astfel nici un profit. Am totusi o problema enorma! Indicele dolarului. Semnalele lui sunt foarte ambigue in aceste momente.

Sunt in continuare convins ca va ajunge acolo unde spuneam, dar asta nu inaintea unui plonjon probabil facut o data cu aprecierea bursiera. La acest indice va trebui sa revin. Odata ce semnalele pe care le va da vor deveni mai clare.  Observa! Conform fundamentalistilor o valuta este dependenta de economia tarii pe care o reprezinta.

In Japonia yenul s-a apreciat cel mai mult in conditii economice precare, dolarul putand astfel sa faca la fel si sa se deprecieze intr-un mediu bursier pozitiv.  Vad astfel indicele dolarului cazand din nou spre 74,50-74,75.  De unde ciclurile lui s-ar putea sincroniza ce cele ale bursei, in cazul in care cea din urma nu ajuns inca la maxima scontata. Orice semnal care ar putea contrazice scenariul expus, pentru ca reaminteste-ti vorbim de probabilitati, va fi prezentat ca de obicei la nevoie. Pana atunci baie placuta cu trei luni de soare dogoritor. Ne vom intalni la patinaj prin januarie.

Ps. Ca sa sincronizez cele spuse acum cu stirile care vor veni, ne-am putea trezi cu niste bani noi aruncati de Obama pe ceva debil, asta ca sa aiba o sansa sa gastige alegerile. Oricum valul devastator va lovi in oricare presedinte care va avea nenorocul sa stea la Casa Alba. Despre prestatiile europene sa nici nu mai vorbim. Se vor da bani in prostie si vom auzi ca tot ce misca a fost salvat. La nevoie masurile nu vor mai fi supuse votului ca sa nu pice, vezi cazul Slovaciei.

Politicienii de acolo au votat impotriva planului de extindere a fondului de "ajutorare" ca sa-si servesaca proriile interese privind niste alegri probabile anticipate. Cei ce au votat impotriva, au votat mai apoi pentru la un al doilea vot, pentru ca mai nou votul se face pana cand iese asa cum vor bancherii. Nici finlandezii nu cred ca vor mai cere colaterale Greciei, asta pentru ca bugetarii producatori de nimic de acolo precum si pensionarii morti sa mai poata arde niste bani de la contribuabilul european, german mai ales.

Toate aceste masuri laudate vor sfarsi insa intr-o catastrofa, una de care am vorbit de ani de zile pe acest blog. In cazul in care scenariul pe termen mediu expus aici se va dovedi gresit, un lucru putin probabil dar posibil, vom asista dintr-o data la o prabusire burisiera. Cu un scenariu de durata lunga nealterat in aceste momente si valabil ca si pana acum pentru ambele ipoteze prezentate. Faptul ca inclin spre primul scenariu se datoreste si revistei capital. Ea anunta lucrurile invers ca de obicei. Vorbeste de catastrofa bancilor acum cand se vor arunca noi bani in recapitalizari, tocmai pentru ca lumea sa uite de belele si sa le admire revenirea pe burse. Asta pentru ca bancile vor fi acelea care se vor aprecia cel mai mult in valul urmator.

Iti amintesti probabil cum ne linistea aceeiasi revista asta vara, atunci cand afisa cu mandrie rezultatele asa numitor teste de stres ale acelorasi banci. La capital deviza este insa cea tipic romaneasca: "noi nu gandim noi muncim". Copiem orice anomalie care ni se serveste de orice idiot stiind foarte bine ca romanul moare dupa senzatii. In aceasta posibila revenire bursiera Bernanke o va lua si el in barba din nou. Dobanzile pe care vroia sa le scada cu ajutorul ”dansului sau twistos” ar putea sa creasca. Am prezis si acest lucru daca va mai amintiti?

2 comentarii:

Cornel spunea...

Salut Horea!
Cand spui corectie pana in 27-29 oct te referi la o retragere a pretului de la aceste nivele probabil.
In cazul acesta nu crezi ca e putin cam prematur sa condideram ca piata a facut un pivot de care sa ne putem lega in calcularea unor potentiale tinte de pret si de timp ?

Sau altfel spus ce iti confirma tie ca acest swing a fost terminat ?

Horea spunea...

Cornel, consider precum spui ca vom avea o corectie de la nivelele actuale. Indiferent de aceasta corectie al carei demnitate inca nu o stiu, ar putea chiar sa nu mai fie o corectie, putin probabil totusi, ma uit la psihologie si nu la pivoti.

Vad in acelasi timp o zona foarte buna de oferta la nivelele enuntate pentru sp si cred de aceea ca numai acea zona ar putea sa fie in stare sa intoarca bursa. Eu fac analize a la mine dupa cate ai observat. Ele nu se prea portivesc cu modul conventional de gandire.

Putand fi gresite ca orice analiza bazata pe probabilitati ai observat ca nu tin nici mortis de nimic, chiar roman fiind. Vin si corectez frumos ceea ce trebuie corectat ascultand intotdeauna de piata si nu de idioti.

Experienta mi-a demonstrat ca idiotii m-au ars. Eu din fereicire m-am ars mult mai putin singur. Prin analizele a la mine pe care le fac. Vom vedea si de data asta rezultatul. Pana acum eu cred ca ma pot declara multumit.