Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 29 octombrie 2011

Next station Portugal

Spania nu sta bine de loc. 
Cei ce se asteptau la altceva nu au inteles ca austeritatea poate fi de ajutor doar combinata cu crestere economica, si ca o consecinta cu scaderea somajului, nicidecum fara. Dupa ce ai economisit mai trebuie sa si produci ceva, si nu in ultimul rand trebuie sa poti sa si vinzi ceea ce ai produs.

Un barometru bun al productiei este angajarea de personal in sine. Cand economia functioneaza sanatos oamenii obisnuiesc sa angajeze personal. Cand nu, concedierile cresc, ingrosand astfel patura de someri deja existenta. In Spania numarul somerilor creste! Intr-o perioada in care tara ar avea nevoie de crestere economica ca de oxigen. 

Bondurile spaniole sunt totusi intr-o faza in care atrag atentia doar celor putini. Cele portugheze in schimb, incep sa scoata chicote de durere (vezi pe grafic efectul tunsorii grecesti care pe mine nu ma prea impresioneaza, o depreciere minima). De unde va face balarul bicefal Nicolaie Angeloides rost de toti banii necesari o stiu doar capetele lui.

Sa speram ca este si birectal din moment  ce rezolvarile europene sunt scoase de obicei din orificiul amintit. Dupa tunsul de 50% din Grecia, voluntar desigur, ceilalti porci vor vrea sa se tunda si ei. Tot voluntar, fara nici un dubiu, si cel putin pe jumatatea capului asa cum au facut-o si filozofii.

Cu ce si din ce bani o stie doar balaurul. De stiut sigur ca nu stie nici el dar prost cum e spera. In disparitia problemelor structurale de la sine. Spun asta pentru ca nu as vrea sa-si inchipuie cineva, ca aceste probleme au fost rezolvate de jongleria facuta cu Grecia. 

Ca sa inteleaga tot romanul! Problemele structurale, adica acele probleme care sunt cauza acestei depresiuni, cauzata la randul ei de creditele dementiale si de jocurile de cazinou in care s-au aruncat bancile pretutindeni au ramas neatinse. Bata primita in cap a adormit bolnavul plin de cancer si l-a facut sa nu simta durerile. Cancerul nu a disparut insa. Piata bondurilor, o piata in care eu am o incredere mult mai mare decat in piata bursiera, semnalizeaza cu toate luminile aprinse acest lucru.

10 comentarii:

Radu Ionescu spunea...

Salut,

Banii se pare vin din erori de contabilitate

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/8857025/Germany-55bn-richer-than-it-thought.html#disqus_thread

Ceva imi spune ca in tarile mediteraneene somajul va fi o problema multa vreme ... Mai ales intre tineri care este dublu, si oricum majoritatea sunt ngajati in slujbe prost platite.

Horea spunea...

Salut Radu. Erorile contabile si de fapt de toate felurile, au devenit se pare o rutina peste tot, pana si in asa numitele tari civilizate. Noi vom bea cu totii sucul acestor erori.

AristotelCostel spunea...

Acu' 10 min. am inteles si eu ce te-a izbit cu tanti monica si pramatia voinescu... NOUA SCOALA DE GINDIRE A DREPTEI...

Soc, unul dintre sustinatorii curentului moralitatii de gradina este chiar smenarul de bucale, braileanul Ionut Popescu.

In afara cucurilor expuse cu orice ocazie, sever voinescu a nuantat in stilul cocalarului autohton, ajuns pana in varf langa roberta, care este sansa dreptei in Romania.

Ideea de baza consta in targetarea majoritatii morale... tacute. :D

Adica, in locul abordarii marxiste, a categoriilor sociale, dreptacii cocalari vor sa se adreseze majoritatii oamenilor care cred in familie, biserica, scoala, mica_comunitate... care respecta armata.

Practic, in loc sa se adreseze categoriilor pe care le-au phootoot... pensionari, functionari, profesori, in ordinea mentionarii, sever voinescu crede in "nisa" ratardatilor la bucata sau... buchet.

Absolut intamplator nu dau doi bani pe nicio biserica si nu respect armata, dar tot am 3 motive din 5 sa-i votez pe dreptacii cocalari.

Bine, daca n-ai fi complet autist ai realiza ca BASESCU incurajeaza dezvoltarea gastilor mici... diversificarea spectrului politruc... prin care sa atenueze pierderile pe care le va suferi PDL, foarte probabil, scopul nefiind altul decat marea uniune a cocalarilor valorosi de dreapta... cu becali si dd... included.

Forma asta pentru... destepti a fost deja analizata de Lucian Sarbu

... daca-mi permiti sa corelez toate aceste... nimicuri... cam de asta n-as mai da nici macar o secunda atentie smenarului cocalar sever voinescu.

AristotelCostel spunea...

"Cum dășteptul nu (mai) pune botul nici la rime de manele, nici la promisiuni fără acoperire, e nevoie așadar de ceva mai finuț pentru a-l atrage. Niște păcăleli un pic mai cu ștaif."

AristotelCostel spunea...

... scuze...

Anonim spunea...

Salut Horea

Urmaresc blogul tau de ceva timp, si din cate am inteles, pe termen mediu (? 1 an - 2 ani ) tu vezi o criza deflationara puternica (cu un puseu inflationist in viitorul apropiat - ? 6/9 luni). Am inteles corect? Mie mi se pare ca solutia pe care "ei" o au in vedere este tocmai aruncarea in aer monedelor (hiperinflatie, urmata probabil de o stabilizare monetara, eventual bazata pe metale sau ceva fizic). Bursa creste acum - insa sa nu crezi ca eu sunt cel ce cumpara, cumpara bancile si marile fonduri la care ajung banii din QE-uri si alte inginerii financiare. Cat timp fac chestia asta au interes sa sustina iluzia fiat money pentru ca asta e promisiunea lor de rambursare. Chiar daca iau tot pe credit, se presupune ca acel credit va fi rambursat cu bani lichizi, deci ei nu pot acum distruge banii pentru ca atunci nu ar putea promite rambursarea (in ochii lumii ... pt ca intre ei stiu exact cum stau lucrurile). In momentul in care au luat tot ce se putea lua, vor distruge fiat money (si probabil tot sistemul financiar). Cum? Pai cel mai simplu e prin tiparirea fizica de bani (vezi Ro anilor 90, Weimer etc), numai ca la o scara f. mare. Te rog spune-mi si mie de ce barbosul nu poate face chestia asta: tiparire fizica nelimitata (sper ca nu-mi raspunzi ca legea sau sistemul democratic nu-l vor lasa...). Nu poti obliga pe nimeni sa ia credite, dar poti sa-ii pui hartie in brate, am drepatte? Eu cred ca exact asta vor face el si cu trisorul (ma rog, ala iese la pensie). Daca esti la butoane, stii cand sa intri si cand sa iesi (altfel as lua si eu credit). Spre deosebire de tine, eu cred ca exista o masa critica de putere financiara si decizionala la nivel mondial - monolitica, desi pare diversa si necoordonata - capabila sa influenteze piata dupa bunul plac (constat pe zi ce trece). Nu caut acum citatul exact dar ideea e ceva de genul "Lasa-ma sa contorlez banii si nu-mi pasa de cine face legile".

Horea spunea...

Salut Blogo, Cred in deflatie pana in momentul in care delaveragingul se va sfarsi. Eventualii bani pusi in bratele oricui nu pot creea inflatie fara velocitatea necesara.

De ce nu ar putea tipari barbosul in prostie? Ar putea daca ar fi singur pe lume sau intr-o dictatura. Deocamdata vocile impotriva unor asemenea politici se inmultesc, asta doar din simplul motiv ca rezultatele obtinute vorbesc de la sine.

Sua mai are inca alegeri libere. Cine se va putea avanta oare spre scaunele mult ravnite cu Bernanke in brate?

Apropo masa critica de putere financiara. Exista cu siguranta si s-a putut profila tocmai prin faptul ca incet dar sigur au luat tot mai mult de la adormiti.

Tocmai asta este si problema actuala, in opinia mea si tocmai acest sistem va trebui sa fie zguduit de ceea ce urmeaza.

Se canta prohodul capitalismului! Care capitalism?

Costel, ce e de facut?

mihai spunea...

prostel e bun numai la combatut , solutii ioc ... dupa inclinatia anti oranjgutani ma gandesc ca e rosu !
pana la urma putin avea dreptate in legatura cu america , profita de suprematia usd-ului pentru a iesi din mocirla si a baga in ea implicit pe altii ...

AristotelCostel spunea...

@mihaita

Sa-l iei in seama pe bOC inseamna, simplu, ca esti un oranjgutan foarte prost sau ca ai "dividende" din activitatea prostocaliilor.

Pe de alta parte, daca sesizez ca bOC e foarte prost, basescu, securist, voinescu, oralist, si tu, prost, nu inseamna ca eu sunt rosu'.

Nici macar faptul ca am descris in mai putin de 20 de cuvinte toata strategia electorala a puțoilor de "dreapta" nu-mi conferă mie personal vreo culoare... politică.

Asta sunteți, aveți un diagnostic, benzină și chibrituri vă puteți cumpăra singuri.

AristotelCostel spunea...

... ce treaba au "valorile"... de "dreapta" cu smenurile legalizate ale lui Ionut Popescu? Cine mai are rabdare cu Valeriu Stoica?

... sunt bun numai la combatut... exclama "valuorosul" mihai in tara lingatorilor in cur cu deceniile...